ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Οξύνονται τα προβλήματα από το σεισμό

Διαδήλωση χτες για την άμεση λήψη μέτρων

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Αργοστολίου έκαναν χτες κάτοικοι της Κεφαλονιάς, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσης λήψης μέτρων προστασίας και ανακούφισης των σεισμοπλήκτων. Η συγκέντρωση έγινε έξω από την περιφέρεια και στις ομιλίες τους οι φορείς κατήγγειλαν, ανάμεσα στα άλλα, την υποκρισία και τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας που έχει οδηγήσει τους σεισμοπαθείς στην απόγνωση. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα.

Στο μεταξύ, χτες εκκενώθηκε το «Ματζαβινάτειο» νοσοκομείο Ληξουρίου, διότι επιδεινώθηκαν τα στατικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί μετά το σεισμό της Κυριακής. Οι ασθενείς και οι τρόφιμοι του γηροκομείου που φιλοξενούνταν εκεί θα μεταφέρονταν στο γενικό νοσοκομείο Αργοστολίου.

Παρά το επικοινωνιακό σόου του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, την Τετάρτη και τις δηλώσεις περί γρήγορης επαναφοράς στους κανονικούς ρυθμούς, η πλειοψηφία των σεισμοπαθών την «έβγαλε» και χτες στα αυτοκίνητά τους, καθώς οι χώροι που έχουν διατεθεί από το δήμο και την περιφέρεια (συμπεριλαμβανομένου του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος») δεν επαρκούν. Την ίδια ώρα, οι σεισμοπαθείς στήνονται στην ουρά στο δημαρχείο, προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές και να λάβουν το επίδομα κοροϊδίας των 580 ευρώ από το δήμο.

Ακατάλληλα έχουν κριθεί τρία σχολεία στο Ληξούρι και αναζητείται λύση, ώστε να μη χαθούν ώρες διδασκαλίας. Παράλληλα, 14 δημόσια κτίρια στο Ληξούρι χρειάζονται επισκευή. Απαγορεύτηκε η χρήση του νερού του δικτύου για ανθρώπινη κατανάλωση - πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής ή άλλες οικιακές χρήσεις - σε περιοχές του Ληξουρίου, οικισμός Αγ. Βασιλείου, Υπαπαντής, Καμίνια, Γιαννικάκη και Λότζα έπειτα από τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο δίκτυο ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής.

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα ζήτησε, με Ερώτησή του στη Βουλή, το ΚΚΕ. Τονίζει ότι «οι μεγάλες καταστροφές από το σεισμό της Κεφαλονιάς αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης για την άρνησή τους να προχωρήσουν σε έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, για την υποβάθμιση και διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως των Περιφερειακών δομών του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και τη μεταφορά στη διαθεσιμότητα του έμπειρου υπαλληλικού του δυναμικού».

«Επιβεβαιώνεται - σημειώνει - ότι οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθορίζονται από τις εκάστοτε ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Εργα και υποδομές για τον έλεγχο, την προστασία και την αντισεισμική θωράκιση δεν κρίνονται επιλέξιμα για τη χρηματοδότησή τους από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα (ΚΠΣ, ΕΣΠΑ κ.λπ). Στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου θυσιάζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν, με ευθύνη του κράτους, όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων και αποκατάστασης των ζημιών, στηρίζει τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στο νησί. Αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας».

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Ν. ΣΑΚΕΛΛΙΩΝΑ
Καταπέλτης ο μάρτυρας για τη σκηνή του φόνου

Με απόλυτο τρόπο στο δικαστήριο χτες, ο αυτόπτης μάρτυρας Εκτορας Κουφόπουλος, διέψευσε για ακόμη μια φορά, τα όσα έχουν πει οι αστυνομικοί για τον θάνατο του 24χρονου ομογενή Νίκου Σακελλίωνα, το Μάη του 2008 στο κέντρο της Αθήνας. Η μαρτυρία του καταπέλτης: «Ηταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και οι αστυνομικοί τον χτυπούσαν με μπουνιές, σφαλιάρες και αγκωνιές πίσω από το κεφάλι. Το παιδί δεν προσπάθησε να διαφύγει. Ούρλιαζε. Ενας αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα. Γονάτισε κι άρχισαν να τον σέρνουν. Πέρασε κάμποση ώρα μέχρι να του βγάλουν τις χειροπέδες. Δεν του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες ούτε του κάνανε μαλάξεις, όπως λένε. Κάθονταν και τον κοίταζαν μέχρι που ήρθε το ασθενοφόρο. Είδα τρομακτική ένταση στα χτυπήματα που δεχόταν. Αντιδρούσε σαν ένας άνθρωπος που δεν είχε κάνει τίποτα. Η βία ήταν συγκλονιστική...», είπε.

Οι αστυνομικοί Γ. Πανέλας, Χ. Βαϊτσούδης, Χ. Παπαναστασίου και Μ. Μουστέλη κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και είχαν αθωωθεί τον περασμένο Ιούλη, από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Η εισαγγελέας Εφετών Β. Σακελλαροπούλου άσκησε έφεση στην αθωωτική απόφαση, κρίνοντας ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν εκτίμησε ορθά τα περιστατικά της υπόθεσης, όπως προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία.

Οι τέσσερις αστυνομικοί, έχουν ισχυριστεί ότι βρήκαν το νεαρό φοιτητή σε κατάσταση κώματος στο οδόστρωμα και ότι στο λάρυγγά του εντοπίστηκε σακουλάκι με φιξάκια ηρωίνης. Το ΕΚΑΒ, όμως, που κλήθηκε και προχώρησε σε ενδοτραχειακή διασωλήνωση, δε βρήκε τίποτα. Στο νοσοκομείο «Ελπίς» που μεταφέρθηκε ήταν σε σχετικά καλή εξωτερική κατάσταση. Στη συνέχεια το άψυχο σώμα, παρέλαβε γραφείο τελετών και εξαφανίστηκε για δώδεκα ώρες και εντοπίστηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία με σημάδια προχωρημένης σήψης και φρικτά κακοποιημένο. Εκεί, μάλιστα, «βρέθηκε» και το υποτιθέμενο σακουλάκι με τα ναρκωτικά που δεν εντόπισαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ με τη διασωλήνωση(!).

«Οικτρό ψέμα ότι έπεσε το παιδί και δίπλα του ήταν η σακούλα με τα ναρκωτικά, μου φαίνεται ανήκουστο», διαβεβαίωσε χτες ο μάρτυρας, ο οποίος σημειωτέον, μετά από ένα χρόνο μηνύθηκε από τους αστυνομικούς για ψευδορκία... «Και δέκα μηνύσεις να μου κάνουνε η πραγματικότητα δεν αλλάζει», επανέλαβε πολλές φορές στο δικαστήριο.

Ο πατέρας του παιδιού Δ. Σακελλίων που κατέθεσε, είπε για τους αστυνομικούς ότι κρύβουν την παρουσία και τη συμμετοχή τους. Αν ήταν αθώοι δε θα το έκρυβαν. Τόνισε, ότι χάθηκαν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη βία. Είπε, «παρέλαβα τη σορό του παιδιού μου μέσα σ' ένα κουτί που κολύμπαγε στο αίμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν ήταν ο πατέρας (σ.σ. καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα) η υπόθεση δε θα είχε γίνει γνωστή. Κόλλησε φωτογραφίες του παιδιού του και ζήτησε πληροφορίες κι έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι...

Προσαγωγές

Με 47 προσαγωγές έληξε χτες διαμαρτυρία της φοιτητικής παράταξης «Αριστερή Ενότητα» έξω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, για τον πνιγμό των 12 μεταναστών στο Φαρμακονήσι. Τη διαμαρτυρία των φοιτητών ακολούθησε παρέμβαση δυνάμεων της Αστυνομίας που προχώρησε σε προσαγωγές και τελικά μια σύλληψη για «αντίσταση κατά της αρχής».

Τροπολογία διαχωρίζει το Εφετείο

Αντιδραστικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και συγκεκριμένα στο Εφετείο φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Μ' αυτήν προβλέπεται ότι το Εφετείο Αθηνών διαχωρίζεται πλέον σε Εφετείο Πολιτικό και Εφετείο Ποινικό με πρόσχημα την «ταχύτερη εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων» και ότι έτσι «οι δικαστές θα έχουν εξειδίκευση και καλύτερη απόδοση».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη έκανε σαφές ότι «εμείς είμαστε εναντίον γενικώς στην εξειδίκευση των δικαστηρίων σε αυτό το επίπεδο. Πρώτα από όλα, στερούν του δικαστές από την εποπτική, κοινωνική, επαγγελματική και δικανική γνώση των τεκταινομένων» και πρόσθεσε «η εξειδίκευση στη δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον τρόπο με τον οποίο εκ των υστέρων μπορεί να αποδειχτεί ότι μπορεί να παρέμβει η πολιτεία. Επομένως δεν είναι κάτι που μπορούμε να το συζητήσουμε στο επίπεδο μιας τροπολογίας».

Το αντιδραστικό περιεχόμενο της τροπολογίας επιβεβαιώνει και το άρθρο 3 το οποίο προβλέπει ότι ο διάδικος είτε χάσει είτε κερδίσει την υπόθεση θα πληρώνει τα έξοδα του δικηγόρου. Η Λ. Κανέλλη σημείωσε σχετικά: «Είναι η ρύθμιση που είναι φανερά κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των τραπεζών» και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια τι συμβαίνει; Είναι δανειολήπτες εναντίον τραπεζών. (....) Και λέτε ότι και να γίνει δεκτή αυτή η αίτηση και να κερδίσει και να μην κερδίσει, θα πληρώνει. Ποιος; Ο δανειολήπτης που δεν έχει να πληρώσει την τράπεζα».

Εκδηλώσεις Αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή ώρα 12.30 το μεσημέρι, πραγματοποιεί μια εκδήλωση για τη μάχη του Στάλινγκραντ στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), όπου και θα κοπεί και η πίτα του παραρτήματος.

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αιγάλεω διοργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 2 Φλεβάρη, ώρα 11 π.μ. στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» (Δημαρχείου και Κουντουριώτου).

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαϊδαρίου, διοργανώνει εκδήλωση στα γραφεία της (Δωδεκανήσου 62), Κυριακή 2 Φλεβάρη, ώρα 10.30 π.μ. και καλεί τους φίλους απογόνους και Αντιστασιακούς να συμμετάσχουν και στην κοπή της πίτας του παραρτήματος.

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καισαριανής διοργανώνει εκδήλωση, όπου θα κοπεί και η πίτα, στην αίθουσα του Δημαρχείου Καισαριανής, σήμερα Παρασκευή 31 Γενάρη, ώρα 6 το απόγευμα.

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλανδρίου διοργανώνει εκδήλωση αφιέρωμα στα 71 χρόνια της ΕΠΟΝ και κοπή της πίτας του παραρτήματος, την Κυριακή 2.2.2014 στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Χαλανδρίου (Γρηγορίου Γυφτόπουλου και Γκίνη 2).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ