ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κλιμακώνουν οι αγρότες τον αγώνα για επιβίωση

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη
Χιλιάδες αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και είναι έτοιμοι για κλιμάκωση του αγώνα. Επόμενος μεγάλος σταθμός, θα είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 1η Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, όπου από χτες ξεκίνησε η έκθεση «Agrotica».

Σ' αυτό το συλλαλητήριο, οι αγρότες καλούν σε συμμετοχή τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η καταδίκη στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Από τη Δευτέρα, θα στηθούν μπλόκα παντού, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική. Τα σημεία των μπλόκων θα αποφασιστούν από τους αγρότες σε κάθε νομό.

Τα παραπάνω σημείωσαν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοίνωσαν και το πλαίσιο των αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στη συνέντευξη, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής μίλησαν ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, ο Γιάννης Βάγγος από το μπλόκο Κάστρου Βοιωτίας, και οι Χρήστος Κάμτσης και Παναγιώτης Γιώγας από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας.

Παρουσίασαν τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών και κατήγγειλαν ότι με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, προωθείται ακόμη πιο βίαια το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που σπρώχνεται να εγκαταλείψει τη γη και να βρεθεί στην ανεργία και την εξαθλίωση, για να προχωρήσει η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγάλων, ώστε να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι.

Κατήγγειλαν, επίσης, ότι οι αγρότες σέρνονται σε δίκες, όπου τους επιβάλλονται ποινές τόσο για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις, όσο και για τα χρέη τους στις τράπεζες. Είπαν ότι η περιβόητη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα δάνεια», αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών και στην ουσία ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Χρειάζεται άλλη οργάνωση της οικονομίας

Χαρακτηριστικά, ο Β. Μπούτας είπε: «Δε διαμαρτυρόμαστε μόνο για τα βιβλία, αλλά και για το 13% φορολογία, την κατάργηση του αφορολόγητου. Η νέα επιβάρυνση στη μικρομεσαία αγροτιά έρχεται ως κορυφή στο παγόβουνο, που από κάτω έχει τις χαμηλές τιμές, το μεγάλο κόστος παραγωγής, την ΚΑΠ που έρχεται και μειώνει δραστικά τις ενισχύσεις και τις καλλιέργειες, τα χρέη που πνίγουν τους αγρότες, την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματα για έργα υποδομής που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν αντέχουμε άλλο. Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο: Η μία είναι να καθίσουμε στα "αυγά" μας και να δεχτούμε να μας σφάξουν, να μας ξεκληρίσουν και η άλλη επιλογή είναι να αντισταθούμε, να παλέψουμε, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, ώστε να πετύχουμε κάτι σήμερα και σε μια προοπτική να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική, για να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωράφια και στα χωριά μας».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, είπε ότι «απέβη άκαρπη, γιατί ο κ. Τσαυτάρης ακολούθησε τη γνωστή τακτική της "αναρμοδιότητας"». Πρόσθεσε πως κανένας υπουργός, κανένα κόμμα που συμφωνεί και στηρίζει τις επιλογές της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της αγροτιάς, γιατί οι διεκδικήσεις της προσκρούουν σ' αυτήν την πολιτική.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «αν δεν υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για την παραγωγή θα συνεχίζεται η αναρχία που βολεύει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αν δεν υπάρξει παραγωγικός συνεταιρισμός θα συνεχίσουν να μας αφήνουν απλήρωτους. Οσο η ΑΤΕ θα είναι του Σάλλα θα φτιάχνουν νόμους που θα οδηγούν στην κατάσχεση. Οσο λιπάσματα, φάρμακα, σπόρους, τα έχουν οι ιδιώτες και δεν είναι περιουσία του λαού ούτε εσείς θα φάτε φθηνά και υγιεινά τρόφιμα ούτε εμείς θα εξασφαλίζουμε εισόδημα για να ζούμε. Αν δεν υπάρχει κρατικός φορέας ασφάλισης της παραγωγής θα πληρώνουμε τα χαράτσια και δε θα παίρνουμε αποζημιώσεις. Οσο τα μονοπώλια και οι τράπεζες θα έχουν τον έλεγχο, ο λαός θα υποφέρει. Αντικειμενικά, ο αγώνας μας βάζει στο επίκεντρο τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του».

Καλοθελητές και συκοφάντες

Ο Β. Μπούτας σχολίασε και τους διάφορους κυβερνητικούς και άλλους συνδικαλιστές που εμφανίστηκαν την ώρα που σχεδιάζονται κινητοποιήσεις. Οπως είπε, «πάντα βγαίνουν αφού πρώτα βγούμε εμείς στο δρόμο, και ανακοινώνουν και αυτοί μπλόκα αλλά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος ενός Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, όπως το ονομάζουν, στο τελευταίο νομοσχέδιο που έγινε συζήτηση στη Βουλή, είπε "ναι" στη φορολογία των αγροτών από το πρώτο ευρώ. Και ένα στρέμμα να καλλιεργείς και κήπο να καλλιεργείς πρέπει να φορολογηθείς. Βγήκε δηλαδή πιο μπροστά και από την κυβέρνηση, και από την τρόικα, και από την ΕΕ».

Ο Γ. Βάγγος αναφέρθηκε στο στραγγαλισμό των αγροτών από την ΑΤΕ μέσω των καλλιεργητικών δανείων και από τους εμπόρους. Εφερε ως παράδειγμα τους κτηνοτρόφους που πουλάνε το γάλα και πληρώνονται μετά από ένα χρόνο. Ο Χ. Κάμτσης, μίλησε για το ρόλο των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και παρουσιάζουν τους αγρότες σαν φοροφυγάδες. «Αν ήμαστε τέτοιοι δεν θα ήμαστε υποθηκευμένοι στις τράπεζες. Καταφέραμε μετά από δουλειά τριών γενεών να φτιάξαμε ένα σπίτι και μέσα σε ένα χρόνο θέλουν να μας το πάρουν», είπε.

Ο Π. Γιώγας, μίλησε για τις επιπτώσεις των επιλογών της ΕΕ και της ΚΑΠ. «Είδαμε να θάβουμε τα προϊόντα μας, να χάνονται αποδοτικές καλλιέργειες, μας τροφοδοτούν με σπόρους και ριζώματα τα οποία δεν είναι αποδοτικά. Φτιάχνουν για μας ένα μέλλον που θα μας μετατρέψει πάλι σε κολίγους. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Αύριο το αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Κορυφώνονται σήμερα οι προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν αύριο Σάββατο οι αγρότες, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την «Agrotica». Στη Θεσσαλία, οι αγρότες απαντούν στην προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους με τα τρακτέρ να βγαίνουν στις πλατείες και άλλων χωριών και με ένταση των προσπαθειών για το στήσιμο ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική οδό.

Μαζική σύσκεψη αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα έγινε χτες βράδυ στην Καρδίτσα. Εκφράστηκε η απόφαση και η ετοιμότητα των αγροτών, που έχουν βγάλει πάνω από 1.000 τρακτέρ σε δεκάδες χωριά του νομού, να κινηθούν στον κόμβο της Νίκαιας, όπου θα στηθεί το πανθεσσαλικό μπλόκο. Το ίδιο θα κάνουν και πολλοί άλλοι, που θα μπουν στη μάχη μέχρι τη Δευτέρα.

Οι ίδιες αγωνιστικές διαθέσεις εκφράζονται και από τους αγρότες του νομού Λάρισας. Στα χωριά των Φαρσάλων, έχουν βγει πάνω από 300 τρακτέρ, ενώ πολλά είναι τα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες χωριών του κάμπου της Λάρισας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Πλατύκαμπου. Τρακτέρ έχουν βγει, επίσης, στον Τύρναβο, σε χωριά της επαρχίας και από χτες σε χωριά της Ελασσόνας. Αυξάνονται τα χωριά στα οποία βγήκαν τρακτέρ και στους νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας.

Στον Εβρο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να βγουν τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, την Τρίτη 4/2. Η Τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11/2, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Θα προηγηθεί σύσκεψη στις 5/2 (8.30 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο).

Καταδικαστικές αποφάσεις στο Κιλκίς

Ποινές φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή επέβαλε το μονομελές πλημμελειοδικείο Κιλκίς σε πέντε αγρότες της περιοχής, οι οποίοι δικάστηκαν με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» για τη συμμετοχή τους στην αγροτική κινητοποίηση που έγινε στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων, το 2009. Είναι προφανές ότι όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, αποφάσεις όπως αυτή έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους αγρότες, που έχουν ήδη ξεκινήσει νέο γύρο κινητοποιήσεων για την επιβίωσή τους. Τη δικαστική απόφαση καταγγέλλει η Γραμματεία Κιλκίς της ΠΑΣΥ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ