ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
Σελ. /36
Νέα περιοριστικά μέτρα αλλά οχι ουσιαστική προστασία της ζωής και υγείας του λαού

Το Σάββατο οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

Αναβολή για το πρωί του Σαββάτου - λόγω του μεγάλου σεισμού στη Σάμο - πήραν οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, οι οποίες ήταν αρχικά προγραμματισμένες για την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση, το στίγμα και του νέου «σχεδίου δράσης διάρκειας ενός μήνα», το οποίο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ήδη από το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, δεν είναι άλλο από ένα μερικό lockdown την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η επιχειρηματολογία περί «ατομικής ευθύνης», πίσω από την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για το γεγονός ότι δεν παίρνει ούτε ένα από τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική προστασία του λαού σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

Μεταξύ των πιθανών μέτρων, με βάση «διαρροές» και δημόσιες τοποθετήσεις, περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη παραπέρα μείωση του ωραρίου ή ακόμα και το lockdown στην εστίαση, η χρονική αύξηση της βραδινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, η επιβολή επιπλέον περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ νομών, όπως και η απαγόρευση κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε κουβέντα για ουσιαστικά μέτρα, με την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, τον δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμους χώρους όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, την ουσιαστική ιχνηλάτηση στα σχολεία. και βέβαια τα απαραίτητα μέτρα για τους μεγάλους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, την επικίνδυνη κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ετσι, τα όποια αναγκαία περιοριστικά μέτρα και η όποια ατομική ευθύνη δεν μπορούν να πάρουν ουσιαστικό περιεχόμενο, δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματικότητα.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, εν αναμονή των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επανήλθε με τη γνωστή κριτική προς την κυβέρνηση κατηγορώντας την πως διαρκώς ανακοινώνει και αναθεωρεί αποσπασματικά μέτρα και πως «άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία», χωρίς βέβαια κουβέντα για τη «χείρα βοηθείας» που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το «θα λογαριαστούμε μετά», με τις πιέσεις για να ανοίξει ο Τουρισμός με τους όρους των μεγαλοξενοδόχων «μια ώρα αρχύτερα».

Αλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παριστάνοντας τον ανήξερο για την πολιτική της εμπορευματοποίησης που και η δική του κυβέρνηση εφάρμοσε αφήνοντας γυμνό το σύστημα Υγείας αλλά και την στρατηγική «απελευθέρωσης» των μεταφορών, ζήτησε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, μέτρα αποφυγής του συνωστισμού στα ΜΜΜ, οικονομική στήριξη των πληττόμενων κ.ά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
«Καλπάζουν» η εξάπλωσή της και ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο

Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν lockdown

Ενώ «καλπάζει» η πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με το δεύτερο κύμα - λόγω της απουσίας ουσιαστικών μέτρων - να αναμένεται ακόμα πιο φονικό, επιταχύνεται η κούρσα για την έγκριση και παραγωγή εμβολίων. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 45,5 εκατ. και οι θάνατοι τα 1,188 εκατ.

Στο μεταξύ, προσανατολισμένες στη διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν lockdown για ένα μήνα και εμφανίστηκαν «αιφνιδιασμένες» από το δεύτερο κύμα, ενώ όλους αυτούς τους μήνες δεν έκαναν τίποτα για να ενισχυθούν οι δομές Υγείας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να παρθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Ακόμα και το μέτρο της μερικής καραντίνας είναι προσαρμοσμένο στην επιχειρηματική κερδοφορία, με στόχο να «σπάσει» το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Γερμανία και να καταστεί εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς εκτεταμένους περιορισμούς, όπως είπε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με την «ελπίδα (...) να ξεπεράσουμε σταδιακά την πανδημία το επόμενο έτος και να ανακάμψουμε οικονομικά», όπως λέγεται σε σχετικό έγγραφο.

Στη Γαλλία το γενικό lockdown υιοθετήθηκε ως έσχατο μέτρο που θα αποτρέψει ακόμα περισσότερους θανάτους από τους άνω των 35.000, μέχρι τώρα, εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας. Το δεύτερο κύμα «θα είναι χωρίς αμφιβολία φονικότερο από το πρώτο», ομολόγησε κυνικά ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως χωρίς τα νέα περιοριστικά μέτρα η χώρα θα μετρούσε «τουλάχιστον 400.000 νεκρούς επιπλέον» σε μερικούς μήνες.

Στην τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη το βράδυ, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να διασφαλιστεί η αναλογική διανομή μεταξύ των κρατών - μελών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι «η εξάπλωση του ιού θα κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν δράσουμε επειγόντως» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή διέθεσε 220 εκατ. ευρώ για διασυνοριακή μεταφορά ασθενών. Η Επιτροπή, είπε, βρίσκεται σε συνομιλίες με 4 εταιρείες για την εξασφάλιση πιθανών εμβολίων Covid, ενώ ήδη έχει συμφωνίες με άλλες 3.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να ζήτησε lockdown σε όλα τα κράτη της ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες οικονομικές επιπτώσεις.

«Φορτσάρουν» οι φαρμακευτικοί όμιλοι

Ταυτόχρονα οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις «τα δίνουν όλα» στους φαρμακευτικούς ομίλους στην κούρσα για την κυκλοφορία και την εξασφάλιση ενός εμβολίου, που θα τους εξασφαλίσει οικονομικό και γεωπολιτικό προβάδισμα.

Το εμβόλιο της αμερικανικής «Pfizer Inc» και της γερμανικής «BioNTech SE» κατά της Covid-19 έχει ανακοινωθεί ότι «είναι αποτελεσματικό» και αναμένεται να λάβει έγκριση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Στη Ρωσία, όπου τις τελευταίες μέρες καταγράφονται ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων (27.301 νεκροί συνολικά), ξεκίνησε η παραγωγή και του δεύτερου εμβολίου, του «EpiVaCKorona», από το επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας «Vector». Το εμβόλιο εγκρίθηκε στα μέσα Οκτώβρη, χωρίς να έχουν ξεκινήσει οι μαζικές κλινικές δοκιμές της φάσης 3 με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών, ωστόσο μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ήδη παραχθεί συγκεκριμένες ποσότητες, ανακοίνωσε η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή.

Αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας (EUL) και για ένταξη του εμβολίου «Sputnik-V» στη διαδικασία προεπιλογής στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΗΕ υπέβαλε το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων, που θα του δώσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στη σειρά των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανταποκρίνονται στις κύριες προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και να κυκλοφορήσει νωρίτερα.

Το... 5%

Την ώρα που η κυβέρνηση αντί για ουσιαστικά μέτρα για την πύκνωση των δρομολογίων «κουνάει το δάχτυλο» και στοχοποιεί ειδικά τους νέους, με τον υπουργό Μεταφορών να «το απογειώνει» την Παρασκευή, φτάνοντας να ισχυριστεί πως στις ώρες αιχμής συνωστισμός καταγράφεται μόνο στο 5% των δρομολογίων, ίσως και λιγότερο, η προπαγάνδα της καταρρίπτεται καθημερινά από την πραγματικότητα.

Στη φωτογραφία, την ίδια μέρα με τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του υπουργού, φοιτητές στριμώχνονται σαν σαρδέλες στη γραμμή για τις σχολές στην Πανεπιστημιούπολη. Να σημειωθεί ότι σχολές ακυρώνουν εργαστήρια και μαθήματα γιατί, αντίθετα με όσα ζητούν οι φοιτητικοί σύλλογοι από την αρχή της χρονιάς, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στα μαθήματα και αύξηση των δρομολογίων. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση επιστρατεύει τις προκλήσεις με τις δηλώσεις περί του 5%...

1.690 νέα κρούσματα, 5 νεκροί, 128 διασωληνωμένοι

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.690 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκε την Παρασκευή στη χώρα (ημερήσια μεταβολή +4,8%).

Πέντε ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το σύνολο των θανόντων έφτασε τους 620.

Οι διασωληνωμένοι είναι 128, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικά της ένδειας του δημόσιου συστήματος Υγείας - καθώς παραμένουν κι επιδεινώνονται όλες οι προϋπάρχουσες ελλείψεις παρά τις κορόνες για «ενίσχυση κι ετοιμότητα του ΕΣΥ» - είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια του 31ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με αυτά:

-- Στις 28/10 η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ήταν: Δυτική Μακεδονία 100%, Αττική 61%, Θεσσαλονίκη 60%, Κεντρική Μακεδονία 46%, Ηπειρος 40%, Θεσσαλία 40%.

-- Η κάλυψη των απλών κλινών Covid-19 (σε σύνολο 989) βρισκόταν στο 33%.

-- Στις κλινικές Covid-19 γίνονται περίπου 100 εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση. Το 7% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ Covid-19 είναι άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και το 8,8% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών. Το ποσοστό ασθενών που νοσηλεύονται ανέρχεται στο 9,2%.

-- Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα υπολογίζεται τριπλάσιος από τα 8.437 ενεργά κρούσματα, ενώ περίπου 1.000 κρούσματα αφορούν τις ηλικίες άνω των 55 ετών. Κατά τον καθηγητή, «με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες συννοσηρότητας». Η αύξηση των νοσηλειών στις ηλικίες 45 - 64 είναι αποτέλεσμα της ευρείας διασποράς του ιού.

-- Η θετικότητα των τεστ στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 4%. Στα Ιωάννινα και στην Αττική (στον Κεντρικό τομέα) το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 5,7%, στη Θεσσαλονίκη πάνω από 9%.

-- Κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας τα ημερήσια τεστ ήταν 1.000, τις τελευταίες μέρες είναι 24.000/μέρα, ενώ η αξιοποίηση των ταχέων τεστ αντιγόνων αναμένεται να παίξει ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι πως αυξάνεται η διασπορά στην κοινότητα που δεν μπορεί να ανιχνευτεί, καθώς μειώνεται ο αριθμός των συρροών.

-- Το ποσοστό θνητότητας στις ηλικίες άνω των 75 ετών υπολογίζεται στο 19%, στις ηλικίες κάτω των 44 ετών υπολογίζεται στο 0,2%.

-- Ο δείκτης μετάδοσης του ιού Rt βρίσκεται στο 1,09 στην Επικράτεια.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας του λαού

Συνδικάτα και φορείς σε όλη τη χώρα ενισχύουν τον αγωνιστικό συντονισμό τους και τις παρεμβάσεις τους, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού από την πανδημία, μεταξύ άλλων με άμεση και ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τις συγκοινωνίες, τις κλειστές δομές κ.ο.κ.

Σε συνέχεια αυτής της δραστηριότητας, για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τα εξής:

-- Στη Θεσσαλονίκη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης οργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 1/11, στις 7 μ.μ. Η εκδήλωση - συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσω zoom (για πληροφορίες για την παρακολούθηση επικοινωνείτε με τα συνδικάτα).

-- Σωματεία και φορείς σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα προχωρούν σε σύσκεψη με αντικείμενο την οργάνωση της πάλης για μέτρα προστασίας της υγείας, την Κυριακή 1/11, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κύπρου.

-- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας καλεί σωματεία, φορείς και εργαζόμενους σε σύσκεψη τη Δευτέρα 2/11, στις 6.30 μ.μ., με αφορμή τα κρούσματα κορονοϊού στο νομό και την ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, συνδικάτα και μαζικοί φορείς οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 3/11 έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

-- Στον Βόλο, κινητοποίηση για τη δημόσια υγεία οργανώνουν το Σάββατο 7/11 στην παραλία της πόλης οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, μαζί με συλλόγους και φορείς.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org