ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Πλούσιο ρεπορτάζ και αρθρογραφία για τις πολύμορφες και μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις.
  • ΑΕΝ Ασπροπύργου: Αρθρο για τις προσπάθειες του Συλλόγου Σπουδαστών να ανοίξει και να λειτουργήσει διά ζώσης η σχολή.
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Ενώνουν τη φωνή τους για το δικαίωμα στη μόρφωση και την υγεία

Συλλαλητήρια αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις

Με νέα συλλαλητήρια οι μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο τις πραγματικές αυξημένες ανάγκες των σχολείων, κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους. «Συνεχίζουμε για να γίνουν πραγματικότητα τα δίκαια αιτήματά μας» δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο κάλεσμά της προς τους μαθητές σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σε Ξάνθη, Καβάλα, Νάουσα, Κατερίνη, Σέρρες, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γιάννενα, Πρέβεζα, Αρτα, Κέρκυρα, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Σάμο, Ρόδο, Χανιά, Ηράκλειο και αλλού.

Οι μαθητές ζητούν: Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα. Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη. Προσλήψεις καθηγητών - να καλυφθούν όλα τα κενά. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές. Κατάργηση της «Τράπεζας Θεμάτων». Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές - εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Στα αυριανά συλλαλητήρια συμμετέχουν και οι καθηγητές.

Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι για τη συμμετοχή, δηλώνοντας ότι «ο αγώνας των μαθητών για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη Μόρφωση και στην Υγεία είναι δίκαιος! Είναι πρώτα από όλα και δικός μας αγώνας! Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, όλοι μαζί διεκδικούμε υγειονομικές και παιδαγωγικές προϋποθέσεις για πραγματικό μάθημα με μέτρα ασφαλείας, με άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, με περισσότερες αίθουσες ώστε να μην ξεπερνάνε τα τμήματα τους 15 μαθητές». Καλεί παράλληλα τους εκπαιδευτικούς και τις ΕΛΜΕ να βρεθούν κοντά στους μαθητές, να μπουν μπροστά απέναντι σε φαινόμενα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματα των μαθητών.

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλώντας τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Αφού αναφέρεται στην κατάσταση στα σχολεία, η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τη δική της ευθύνη και αντί να στοχοποιεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, «να ακούσει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία, προκειμένου τα σχολεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να μην κλείσουν λόγω κορονοϊού. Και να γνωρίζει η κυβέρνηση πως όταν διακυβεύεται η υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας, όσα ψέματα και να πει, ό,τι κατασταλτικούς μηχανισμούς και να χρησιμοποιήσει, εμείς θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας, γιατί "...αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα!"», αναφέρει η Ομοσπονδία Γονέων.

Με αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας και εξασφάλιση των όρων για τη λειτουργία των σχολών, στο αυριανό συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΝΦΕΕΜΠ και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μαθητών

Την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μαθητών που βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση στη χώρα μας, ζήτησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτηση τονίζεται:

«Δύο βδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα είναι σε αναβρασμό. Πάνω από 700 καταλήψεις έγιναν την τελευταία βδομάδα στα Γυμνάσια - Λύκεια και ΕΠΑΛ της χώρας, ενώ χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις απαιτώντας καθολικά πρόσβαση σε ασφαλές σχολείο, για να μορφώνονται χωρίς άγχος για την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση παρά το χρόνο που κερδήθηκε από την υπεύθυνη στάση του λαού, δεν έκανε τίποτα για να αξιοποιηθεί αυτός στην αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων και των υποβαθμισμένων κτιριακών υποδομών των σχολείων. Αρκέστηκε στην επίρριψη των ευθυνών στον ίδιο τον λαό και στην "ατομική ευθύνη" με μόνη κατεύθυνση την τήρηση του μέτρου της μάσκας. Μέτρο που από μόνο του ασφαλώς και δεν επαρκεί για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους από τον ιό, όταν την ίδια ώρα δεν είναι δυνατό να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας, με δεδομένο ότι γι' αυτό απαιτείται η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, καθώς και μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι οι αγωνιζόμενοι μαθητές και οι σύλλογοι των γονέων τους καταγγέλλουν ότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει με 20.000 κενά σε καθηγητές, σε μια χρονιά μάλιστα με πρόσθετες ανάγκες, ενώ μεγάλες είναι κι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας (που σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος για ένα ολόκληρο σχολείο). Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και με τον συνωστισμό των μαθητών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην προσπάθεια να φτάσουν στο σχολείο τους, αφού τα οχήματα και τα δρομολόγια είναι ελάχιστα. Αποτελεί δε εμπαιγμό να κατηγορεί η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία ως "υγειονομική βόμβα" τους αγώνες των μαθητών, ενώ επιβάλλει διά νόμου - που ψηφίστηκε μάλιστα εν μέσω πανδημίας - το συνωστισμό 25-27 μαθητών ανά τάξη, το μάθημα σε τάξεις - κοντέινερ, σε υπόγεια ή τάξεις χωρίς παράθυρο, που καθιστά ανέφικτο και τον στοιχειώδη αερισμό της αίθουσας.

Για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, που μετατρέπει τα σχολεία σε "υγειονομικές βόμβες" εξάπλωσης της πανδημίας, έχουν σοβαρές ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση όπως και η ΕΕ, αφού τα σχολεία τους τελικά είναι απροετοίμαστα τόσους μήνες μετά.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα αιτήματα των μαθητών για:

-- Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη. Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για νέες πρόσθετες αίθουσες.

-- Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις καθηγητών για να καλυφθούν όλα τα κενά και να επιτευχθούν οι αναγκαίες αποστάσεις στις σχολικές τάξεις.

-- Να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, ανάλογο των επιπρόσθετων απαιτήσεων της πανδημίας.

-- Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ