ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κίνδυνοι από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι υγειονομικοί και ασθενείς, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας, πέραν όλων των άλλων σοβαρών προβλημάτων που συνεπάγονται, σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας, οδηγούν και σε σοβαρούς κινδύνους παραπέρα εξάπλωσης του ιού μέσα στα νοσοκομεία.

Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα έχουν νοσήσει με κορονοϊό περισσότεροι από 570 υγειονομικοί.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση, αντί να κάνει μαζικές μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες, «πετσοκόβει» τα πρωτόκολλα για την καραντίνα στους υγειονομικούς, τους αναγκάζει να περιφέρονται ανάμεσα σε κλινικές Covid και άλλες κλινικές. Αρνείται να γίνεται περιοδικός, συστηματικός προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες, αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία. Αντί να αυξήσει τα μηχανήματα για μοριακό έλεγχο, να εξασφαλίσει τα αναγκαία αντιδραστήρια και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες δημόσιων φορέων, δίνει «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους και σε αυτόν τον τομέα...

Νοσοκομείο «Θριάσιο»: Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων

Στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» καταγράφονται συνεχιζόμενα θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους (αρχικά σε 2 νοσηλευτές και 1 γιατρό της Α' Παθολογικής κλινικής, κατόπιν σε 1 νοσηλεύτρια της Πνευμονολογικής κλινικής - είχε εργαστεί και στην Α' Παθολογική κλινική) και σε ασθενείς του νοσοκομείου. Το Σωματείο Εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας με πολύμορφες παρεμβάσεις απαιτεί την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών.

Χτες, με πρωτοβουλία του Σωματείου πραγματοποιήθηκαν μαζική έκτακτη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, μετά την εμφάνιση των δύο πρώτων κρουσμάτων στους εργαζόμενους της Α' Παθολογικής, δεν πάρθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα: Δεν τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα όλες οι στενές επαφές των νοσούντων εργαζομένων, αλλά η καραντίνα περιορίστηκε μόνο σε νοσηλευτές. Δεν ανεστάλη η εφημερία της κλινικής στις 19/9 αλλά αντίθετα έγιναν εισαγωγές ασθενών πριν ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ασθενών και εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον επαρκή εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων με Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις, π.χ. σε αντισηπτικά και γάντια.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τη διοίκηση του νοσοκομείου: Να τεθούν σε καραντίνα όλες οι στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων και να γίνει λεπτομερής ιχνηλάτηση. Να κλείσει η Α' Παθολογική κλινική - μόλις ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος των νοσηλευομένων - και να γίνει πλήρης απολύμανση. Να εξασφαλιστεί η χορήγηση ενισχυμένων ΜΑΠ στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, με προτεραιότητα σε όσους έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα, όπως αυτά που προβλέπονται στο ΠΔ 186/95 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες».

Ακόμη ζητούν να γίνει επιτέλους προμήθεια μηχανήματος μοριακού ελέγχου, υψηλής διαγνωστικής ευαισθησίας, με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων, και να γίνεται περιοδικός προληπτικός έλεγχος όλων των εργαζομένων, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης, όπως και όλων των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο. Να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για τη διαμονή όσων εργαζομένων τίθενται σε καραντίνα, αν το επιθυμούν. Να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες. Να μην απολυθεί κανένας και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα, το Σωματείο ξεκαθάρισε την κάθετη διαφωνία σε οποιονδήποτε σχεδιασμό για τη μετατροπή του νοσοκομείου σε «νοσοκομείο μίας νόσου». «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη στελέχωση και πλήρη αξιοποίηση των νοσοκομείων που έκλεισαν με τα μνημόνια (π.χ. ΓΝΔΑ "Αγ. Βαρβάρα), καθώς και την επίταξη ιδιωτικών δομών Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19», επισημαίνει.

Τεράστιοι κίνδυνοι διασποράς του ιού με ευθύνη της κυβέρνησης

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με περιφερόμενους υγειονομικούς από την κλινική Covid σε άλλες κλινικές, εξαιτίας της υποστελέχωσης, με τους τεράστιους κινδύνους διασποράς του ιού.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» από τα μέσα Αυγούστου, όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο για νοσηλεία το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, είχε επισημάνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σε υποδομές και προσωπικό, ώστε να μπορεί μία κλινική να νοσηλεύει ασθενείς με Covid.

Δύο μήνες μετά, σημειώνει, «το θετικό κρούσμα σε εργαζόμενη στην κλινική Covid ανέδειξε ότι, λόγω έλλειψης προσωπικού, στην κλινική Covid καλούνται να κάνουν βάρδιες νοσηλευτές που ανήκουν σε άλλα τμήματα (π.χ. Παιδιατρική, Νευρολογική, ΤΕΠ). Οι συνάδελφοι αυτοί μπορεί τη μία μέρα να είναι στο τμήμα Covid και την επόμενη μέρα στο τμήμα τους. Αυτό το γεγονός, πέρα από το ότι κάνει τους συναδέλφους "λάστιχο", συνεπάγεται φυσικά τεράστιους κινδύνους διασποράς του ιού».

Υπογραμμίζεται ότι λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού, επίκειται το κλείσιμο της μίας εκ των τριών Παθολογικών κλινικών (της Β' Παθολογικής) και το μοίρασμα του προσωπικού της στην Α' και τη Γ' Παθολογική και στην κλινική Covid.

«Η πρόταση δε για μετακίνηση των γιατρών του ΤΕΠ στις Παθολογικές κλινικές θα αποδυναμώσει και τη λειτουργία της εφημερίας, σε μία περίοδο που πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και ασφαλή διακίνηση ασθενών για την αποφυγή της διασποράς», προσθέτει η «Αγωνιστική Συσπείρωση». «Και φυσικά οι μετακινήσεις προσωπικού από τμήμα σε τμήμα συνεχίζονται αμείωτες, κλείνοντας ένα κενό και δημιουργώντας ένα άλλο. Τις τελευταίες μέρες ζητήθηκε από γιατρούς του νοσοκομείου να κάνουν εφημερία... στο Θριάσιο»!

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» διεκδικεί μεταξύ άλλων: Να τεθούν σε προληπτική καραντίνα όλες οι στενές επαφές των εργαζομένων που είναι θετικά κρούσματα. Να γίνει επαναλαμβανόμενος εργαστηριακός έλεγχος όλων των εργαζομένων. Να υπάρχει σταθερό προσωπικό στην κλινική Covid, το οποίο να μην κάνει βάρδιες σε άλλα τμήματα. Να ενισχυθεί το νοσοκομείο με δύο λοιμωξιολόγους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Εικονική πραγματικότητα» και ημίμετρα κατόπιν εορτής

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να στενάζουν κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο εκρηκτική με τη νέα έξαρση της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης επανέλαβε στη χτεσινή κυβερνητική ενημέρωση για τον κορονοϊό το απατηλό αφήγημα περί «ενίσχυσης του ΕΣΥ», αραδιάζοντας χιλιάδες προσλήψεις που - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο - «θα γίνουν σύντομα», αλλά και πάλι βρίσκονται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, ενώ για την πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση υποστήριξε ότι θα αυξηθεί «αν χρειαστεί...».

Στα 39 τα κρούσματα στους εργάτες γης στο δήμο Ευρώτα

Σε ό,τι αφορά στα μαζικά κρούσματα στους μετανάστες εργάτες γης στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι στα πρώτα 850 δείγματα που έχουν εξεταστεί, εντοπίστηκαν 39 θετικά κρούσματα. Από τη συγκεκριμένη αναφορά ωστόσο προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα ακόμα και για τα στοιχεία που ανακοινώνονται: Ενώ μέχρι και προχτές είχαν γνωστοποιηθεί 32 κρούσματα, τα επιπλέον 7 κρούσματα δεν εμφανίζονται πουθενά στα χτεσινά στοιχεία γεωγραφικής κατανομής, με την Λακωνία να καταγράφει 0 κρούσματα...

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε για μια ακόμα φορά ημίμετρα κατόπιν εορτής, όπως την πραγματοποίηση τεστ στους 1.300 εργάτες γης της περιοχής και σε άλλους κατοίκους, την επιβολή χρήσης μάσκας, την αποφυγή εργασίας για 14 μέρες και έλεγχο μετακινήσεων. Δεν είπε κουβέντα για τα βασικά προβλήματα, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες γης, που δρουν πολλαπλασιαστικά στην εξέλιξη και τη διασπορά της νόσου, για τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας της περιοχής, όπως το ΚΥ Βλαχιώτη, για το τι μέτρα στήριξης θα παρθούν για τη στήριξη των μεταναστών εργατών που επιβιώνουν με άθλια μεροκάματα και τώρα θα πρέπει «να αποφεύγουν την εργασία για 14 μέρες»...

Εύλογα ερωτήματα και ενημέρωση με το σταγονόμετρο

Στο μεταξύ, σε αντίθεση με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, για μια ακόμα φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αρνήθηκε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για το οποίο δεν είναι γνωστή η πηγή μόλυνσης.

Ανέφερε ότι είναι μια δυναμική διαδικασία και τελικά η ιχνηλασία καταλήγει ακόμα και για τα κρούσματα που αρχικά εμφανίζονται ως «υπό διερεύνηση».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, από τα 18.123 κρούσματα στη χώρα, αναφέρεται ότι το 16% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 41,3% σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Για το υπόλοιπο 42,7% των κρουσμάτων δεν δίνεται κανένα στοιχείο.

Προκύπτει επομένως το εύλογο ερώτημα, εάν η ιχνηλάτηση όντως καταλήγει σε συμπεράσματα για την πηγή μετάδοσης στη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων, όπως λέει ο υφυπουργός, γιατί δεν δίνονται τα σχετικά στοιχεία. Αυτή η ενημέρωση με το σταγονόμετρο, βέβαια, «κουμπώνει» με τις τεκμηριωμένες καταγγελίες για το «κουκούλωμα» των στοιχείων σε σχέση με την εξάπλωση του κορονοϊού σε τουριστικές περιοχές, σε μεγάλους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παράταση 60 ημερών στην καλύτερη, αντί της αναγκαίας μονιμοποίησης

Εκατοντάδες επικουρικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απειλούνται με απόλυση από 8 Οκτώβρη, λόγω λήξης της σύμβασής τους.

Σε συνθήκες που επιβεβαιώνονται οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους, ανακοίνωσε μέσω του υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη ότι θα καταθέσει προσεχώς «διάταξη στη Βουλή για την παράταση των συμβάσεων όλων των κατηγοριών επικουρικού προσωπικού, έως το τέλος του 2020». Ακόμα κι αν κατατεθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις, βέβαια, αποτελούν πρόκληση, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα δίνουν παράταση μόλις δύο μηνών, ενώ εκατοντάδες είναι οι επικουρικοί που οι συμβάσεις τους λήγουν από τις αρχές του νέου έτους και μετά.

Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιούνται στάση εργασίας (7 π.μ - 10 π.μ.) για το επικουρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 9 π.μ.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Απαίτησαν να σταματήσει η κοροϊδία για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, μπλοκάκια, μέσω ΟΑΕΔ ή ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί), να μονιμοποιηθούν όλοι και επιπλέον να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Χαρακτηριστικά, στο «Παπανικολάου» υπηρετούν περίπου 250 άτομα με ελαστικές μορφές εργασίας και οι συμβάσεις τους λήγουν το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση παίζει κρυφτούλι μαζί τους, αφού με παρατάσεις άλλους τους «στέλνει» στο τέλος του 2020, άλλους στα μέσα του 2021, ενώ τους πιο άτυχους τους απολύει εδώ και τώρα.

Ταυτόχρονα, και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη κατά του κορονοϊού, η διοίκηση του νοσοκομείου σχεδιάζει την αντικατάσταση του προϊστάμενου της Α' ΜΕΘ, η οποία είναι ΜΕΘ Covid. Το Σωματείο «θεωρεί ότι αυτό αποτελεί τιμωρία, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο συνάδελφος ζητούσε προσωπικό για να αντέξει το τμήμα την αυξημένη ζήτηση, και οι συνάδελφοι της μονάδας γίνονταν "ενοχλητικοί" γιατί έκαναν συνέχεια προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της μονάδας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Κινητοποίηση για την Υγεία από σωματεία

Σωματεία και φορείς της Μεσσηνίας προχωρούν αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, σε κινητοποίηση για την Υγεία, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας του νομού. Το ψήφισμα, που συζητήθηκε σε σύσκεψη τις προηγούμενες μέρες, υπογράφουν τα Σωματεία Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Οικοδόμων, Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Ειδικευμένων Ιατρών, Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ο Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών και ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας (μέλος της ΟΓΕ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ