ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρωτοβουλίες για να φτάσει παντού το κάλεσμα για τα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη

«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του!». Με το σύνθημα αυτό, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δίνουν συνέχεια στον αγωνιστικό τους βηματισμό, μπροστά στα πανεργατικά συλλαλητήρια που οργανώνουν την Τρίτη 13 Οκτώβρη.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Συλλαλητήρια οργανώνουν την ίδια μέρα συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τα συνδικάτα δίνουν απάντηση στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, απευθύνουν πλατιά στους εργαζόμενους κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια.

Στην ίδια κατεύθυνση, Σωματεία και Ομοσπονδίες αποφασίζουν επίσης τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, μέρα που ανακοινώνεται η απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής (συγκέντρωση στις 10 π.μ., σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), με αίτημα την καταδίκη των εγκληματιών φασιστών.

Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλούν με ανακοινώσεις τους Ομοσπονδίες σε μια σειρά από κλάδους.

«Δεν αποδεχόμαστε τα εργοστάσια και οι βιοτεχνίες του κλάδου να μετατραπούν σε εστίες υπερ-μετάδοσης όπου θα θερίζει η πανδημία του κορονοϊού. Οι συνάδελφοι μετανάστες στα φασονατζίδικα του ιματισμού να αποτελούν τα μόνιμα θύματα των μεγάλων εταιρειών, των φασονατζήδων και της απουσίας κάθε κρατικού ελέγχου», τονίζει η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Την ανάγκη να σημάνει συναγερμός στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ).

«Φέρνουμε στην πρώτη γραμμή τα προβλήματα και τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου», σημειώνει η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και καλεί τα σωματεία του κλάδου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο, προτάσσοντας αιτήματα και διεκδικήσεις για την προστασία των αυτοαπασχολούμενων, θα δώσει επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ενώ τη συμμετοχή της αποφάσισε την Κυριακή, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις από το Συνδικάτο Οικοδόμων

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή, προχωρά σε συνελεύσεις στα Παραρτήματά του και σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε περιοδείες στις μικρές οικοδομές και σε συσκέψεις στις γειτονιές.

Το πρόγραμμα που έχει αποφασίσει είναι το εξής: Στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις θα γίνουν: Αύριο Πέμπτη (12 μ. - 1.30 μ.μ.) στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Την Παρασκευή 2/10 (12 μ. - 1.30 μ.μ.) στο εργοτάξιο του «River West». Τη Δευτέρα 5/10 (12 μ. - 1 μ.μ.) στο εργοτάξιο στην οδό Π. Ιερεμίου και Παράσχου στην Αθήνα. Την Τρίτη 6/10 (7 π.μ. - 8 π.μ.) στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ και (12 μ. - 1 μ.μ.) στο εργοτάξιο του «Lidl» στην οδό Πειραιώς και Χαμοστέρνας.

Επίσης, οι συνελεύσεις στα Παραρτήματα θα γίνουν με βάση το εξής πρόγραμμα: Τη Δευτέρα 5/10, στις 7 μ.μ., στην Καλλιθέα (Αριστείδου 92). Την Παρασκευή 9/10, στις 7 μ.μ., στον Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19, 4ος όροφος) και σε Βύρωνα - Ζωγράφου (Περιάνδρου 18). Την Κυριακή 11/10, στις 10 π.μ., σε Μενίδι - Ανω Λιόσια (Δεκελείας 42), Ιλιον - Καματερό (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20) και Κέντρο (11 π.μ., Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

Πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, προετοιμάζοντας τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, προγραμματίζει σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα «Smart Park» και «McArthurGlen» στα Σπάτα, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής. Το Σάββατο 3/10 σχεδιάζει πλατιά εξόρμηση στον κλάδο, με ραντεβού στις 10 π.μ. στα γραφεία του.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής προχωρά αυτές τις μέρες σε εξορμήσεις σε υγειονομικούς και ασθενείς στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, προτάσσοντας διεκδικήσεις για μέτρα προστασίας και υποδομές Υγείας. Σήμερα, Τετάρτη, θα βρεθεί στα Κέντρα Υγείας Λαυρίου (9.30 π.μ.), Σπάτων (9.30 π.μ.), Νέας Μάκρης (11 π.μ.) και Κορωπίου (11.30 π.μ.). Οι παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ. στο ΚΥ Σαρωνικού.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο και οργανώνει τις εξής πρωτοβουλίες: Την Παρασκευή 2/10, στις 8 π.μ., προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της εταιρείας στον Κεραμεικό, απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Την Πέμπτη 8/10 καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προχωρά σε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, σήμερα, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων. Στη συνεδρίαση συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Mellon».

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τις διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων και ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε σύσκεψη την Πέμπτη 8/10, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132).

Σε άλλες περιοχές

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει συλλαλητήριο στις 13/10, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Σήμερα, καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία του, στις 7 μ.μ., με θέμα την οργάνωση της δράσης για την επιτυχία του συλλαλητηρίου.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας καλεί εργαζόμενους, σωματεία και φορείς σε σύσκεψη με θέμα τις τεράστιες ελλείψεις στη δημόσια Υγεία, τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης τους, την Κυριακή 4/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Αργος.

ΠΑΤΡΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «COFFE ISLAND»
Απεργιακή απάντηση στις απολύσεις

Από τη χτεσινή απεργία στο εργοστάσιο της «Coffee Island» στην Πάτρα
Από τη χτεσινή απεργία στο εργοστάσιο της «Coffee Island» στην Πάτρα
Με 24ωρη απεργία στο εργοστάσιο της εταιρείας «Coffee Island» («ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ ΑΕ») στην Πάτρα απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στις απολύσεις τριών συναδέλφων τους.

Η απεργία, που είχε καθολική συμμετοχή, προκηρύχθηκε από το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων και του Συνδικάτου στέκονται το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και άλλα συνδικάτα.

Δίνοντας συνέχεια στην πάλη, το κλαδικό Συνδικάτο προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία στην επιχείρηση για αύριο Πέμπτη, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται περιοδείες σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας στην Πάτρα, με στόχο την πλατιά ενημέρωση για αυτήν τη μάχη.

Χτες, από τα ξημερώματα, η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας για την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά δόθηκε με τη συμβολή αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου και συνδικαλιστών από σωματεία της δύναμής του.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση τριών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και ενός συνδικαλιστή, μέλους της Διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου. Ο λόγος των απολύσεων, όπως καταγγέλλουν Συνδικάτο και Εργατικό Κέντρο, είναι η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Η εργοδοσία με τις απολύσεις θέλει να βάλει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους που «σήκωσαν κεφάλι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στο χώρο δουλειάς», σε συνθήκες πανδημίας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Οσο για την προσπάθεια της εργοδοσίας να δικαιολογήσει τις απολύσεις με τον ισχυρισμό για μειωμένα κέρδη κατά το τελευταίο επτάμηνο, υπενθυμίζει ότι «τον προηγούμενο μήνα, σε ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2019 και 7% σε σχέση με το 2018, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζεται για κολοσσιαίες επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα τμήματα παραγωγής - αποθήκης».

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη «Βαϊράμογλου»

Στο μεταξύ, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Βαϊράμογλου» στον Κολωνό, αντιδρώντας στις απολύσεις εργαζομένων, αλλά και στην προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, όπως αυτή εκδηλώθηκε προχτές με την προσαγωγή δύο συνδικαλιστών του κλάδου, μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου ενάντια στις απολύσεις.

Με συνθήματα οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους, ενώ με ντουντούκα ενημέρωναν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις. Παράλληλα, απηύθυναν κάλεσμα συσπείρωσης στο κλαδικό Συνδικάτο προκειμένου να δοθεί μαζική, συλλογική και αποφασιστική απάντηση στην εργοδοτική επίθεση μέσα στους χώρους δουλειάς.

Στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα

Καθημερινά ολοένα και περισσότερα σωματεία αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 13 Οκτώβρη, και καθορίζουν πρόγραμμα παρέμβασης στους χώρους δουλειάς. Αντίστοιχο κάλεσμα απηύθυνε η σύσκεψη σωματείων της Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Εργαζομένων Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει εξορμήσεις για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο χώρο της εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις «Μπαρμπαστάθης», «Εδεσμα», «Παπαδόπουλος», «Αραμπατζής». Επίσης προγραμματίζει εξορμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παρθούν στους χώρους δουλειάς. Την Παρασκευή 2/10 οργανώνει περιοδείες στο Κιλκίς, στις επιχειρήσεις «Κολιός», «Κουκάκης» και ΚΟΝΒΑ. Τη Δευτέρα 5/10 στη Θεσσαλονίκη, στις «ΔΕΛΤΑ», «Μπαρμπαστάθης» και «Select».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει εξορμήσεις ενημέρωσης σε «ΣΙΔΕΝΟΡ» και ΕΚΜΕ.

Σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας:

-- Στον Εβρο, σωματεία οργανώνουν σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ., στο πάρκο απέναντι από το 5ο Νηπιαγωγείο στην Αλεξανδρούπολη, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Στη σύσκεψη καλούν το Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Εργαζομένων Τουριστικών Επαγγελμάτων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Εβρου.

-- Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νάουσας θα πραγματοποιήσει κοινή συνεδρίαση με τα προεδρεία των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 13/10.

-- Στην Ξάνθη, οι εκλεγμένοι της ΕΣΑΚ στο Εργατικό Κέντρο κατέθεσαν πρόταση για την πραγματοποίηση πανεργατικού συλλαλητηρίου στις 13 Οκτώβρη. Πρότειναν επίσης να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2020 το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου - είχε αναβληθεί το Μάρτη λόγω των τότε περιοριστικών μέτρων - σε μέρος που εξασφαλίζει την προστασία της υγείας, όπως το δημοτικό αμφιθέατρο ή το ανοιχτό θέατρο απέναντι από το δημαρχείο.

-- Στην Κοζάνη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, παραδίδοντας υπόμνημα στον προϊστάμενο με αιτήματα που αφορούν την επιβίωση των εργαζομένων και των ανέργων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ