ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Αγκυρα και Βρυξέλλες εγείρουν θέματα Λοζάνης και Τσάμηδων

Επιβεβαιώνεται ότι τίποτα θετικό δε φέρνει στο λαό η συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ - ΕΕ και η βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους

Πίσω από τα χαμόγελα των «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ, βρίσκεται η επικίνδυνη για τους λαούς όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων
Πίσω από τα χαμόγελα των «συμμάχων» στο ΝΑΤΟ, βρίσκεται η επικίνδυνη για τους λαούς όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων
Την απάτη που αναπαράγουν συστηματικά η κυβέρνηση και τα εγχώρια αστικά επιτελεία περί επίτευξης «σταθερότητας και ασφάλειας» μέσα από τη συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, ήρθαν να υπογραμμίσουν εμφατικά οι επικίνδυνες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε θέμα για τη Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά και η παρέμβαση του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γ. Χαν, ο οποίος εγείρει «τσαμικό ζήτημα», χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «εκκρεμή διμερή διαφορά» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν τις εντεινόμενες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως και το γεγονός ότι η περιβόητη «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, σε κόντρα με τις αντίστοιχες επιδιώξεις άλλων αστικών τάξεων σε μια περιοχή που «μυρίζει μπαρούτι», τίποτα θετικό δεν προμηνύει για το λαό.

Οι επικίνδυνες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και ενώ ταυτόχρονα χοντραίνει το παζάρι, π.χ. για το Κυπριακό ή τη διαχείριση του Προσφυγικού, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας χτες στους κοινοτάρχες της Αγκυρας, έθεσε ευθέως θέμα σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία υπογράφτηκε το 1923 και έθεσε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, προετοιμάζοντας πιθανότατα και το έδαφος για ένα νέο γύρο αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ο Τούρκος Πρόεδρος - σύμφωνα με την τουρκική «Hurriyet» - είπε: «Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λοζάνης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας αυτό ως νίκη».

«Με τη Συνθήκη της Λοζάνης», συνέχισε, «δώσαμε τα νησιά (σ.σ. τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου) που αν φωνάξεις θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;».

Μάλιστα, επαναφέροντας ουσιαστικά τις αξιώσεις της τουρκικής τάξης στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ακόμα παλεύουμε σχετικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, καθώς και του εναέριου και εδαφικού χώρου μας», υποστηρίζοντας ότι «ο λόγος για αυτό βρίσκεται σε όσους έκατσαν στο τραπέζι για αυτή τη Συνθήκη. Οσοι έκατσαν εκεί δεν μας απέδωσαν δικαιοσύνη και τώρα εμείς θερίζουμε αυτά τα προβλήματα».

Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές σημείωναν σχετικά ότι «όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λοζάννης». «Η Συνθήκη της Λοζάννης και όλο το διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Αγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Οσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό», προσέθεταν.

«Τσαμικό ζήτημα» θέτει η ΕΕ

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις παραπάνω δηλώσεις, ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση που δέχτηκε από την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, για την ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αλβανία, απαντούσε χτες, μεταξύ άλλων:

«Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες (σ.σ.: Ελλάδα και Αλβανία) εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και τοτσαμικό ζήτημα», κάνοντας, εκ μέρους της Κομισιόν, πλάτες στις διεκδικήσεις των λεγόμενων Τσάμηδων, ως θέμα μάλιστα που εκκρεμεί να συζητηθεί και πρέπει να επιλυθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα...

Μάλιστα, ο Γ. Χαν έσπευσε να προσθέσει ότι η Κομισιόν «επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για την εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση, σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας»!

Αντιδρώντας στα παραπάνω, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την απάντηση του Επιτρόπου στην ερώτηση της Μ. Σπυράκη, «αναληθή και απαράδεκτη».

«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας. Ο Επίτροπος Χαν με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ενωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ηδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Βέβαια, το θέμα περιπλέκεται ακόμα παραπέρα, καθώς αργότερα μέσα στη μέρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Maja Kocijancic, δήλωσε σχετικά πως η Κομισιόν ενημερώθηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών ότι υπήρχε επιθυμία να ενδυναμώσουν τον μεταξύ τους διάλογο και να διερευνήσουν ανοικτά θέματα, για να βελτιώσουν παραπέρα τις διμερείς σχέσεις τους. Πρόσθεσε δε ότι η Κομισιόν επαίνεσε τότε πρόταση της ελληνικής πλευράς για σύσταση μιας πλατφόρμας διαλόγου για όλα τα ζητήματα που χρειάζονται διαλεύκανση. Οτι με αυτό σαν δεδομένο και με αυτό το πνεύμα, ο Επίτροπος Χαν απάντησε όπως απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών...

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έσπευσε να αντιδράσει με τον εκπρόσωπό του, Στρ. Ευθυμίου, να δηλώνει: «Ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία τού να μην ψεύδεσαι»...

Δυνάμεις στα σύνορα

Σε κάθε περίπτωση, δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός ότι σε ένα περιβάλλον εντεινόμενων ενδοαστικών ανταγωνισμών, που βρωμά όλο και περισσότερο μπαρούτι, γίνονται μια σειρά κινήσεις κι από μεριάς Αθήνας, σε στρατιωτικό επίπεδο.

Π.χ. συχνότερες πτήσεις επιτήρησης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην περιοχή ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (με έδρα τα Γιάννενα), πλησίον των βορείων συνόρων της χώρας.

Ακολουθείται ως πρακτική, το ελικόπτερο να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις πάνω από τα Επιτηρητικά Φυλάκια και να προσγειώνεται σε ακριτικά χωριά της μεθορίου, στα οποία προσωπικό της Ταξιαρχίας συναντιέται και συνομιλεί με τους κατοίκους τους, θέλοντας να ενισχύσει το «αίσθημα ασφάλειας», αλλά και να μεταφέρει ένα «μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση», όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες.

Να καταγραφούν επίσης δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ επισκέφθηκε την Ξάνθη, όπου παρευρέθηκε στην Τελετή Παράδοσης Πολεμικών Σημαιών σε τρεις μεραρχίες του Δ' Σώματος Στρατού. Εκεί δήλωσε: «Σήμερα παραδόθηκαν οι τρεις Πολεμικές Σημαίες, σε τρεις ιστορικές μεραρχίες. Σκοπός μας είναι να ενισχυθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις στη Θράκη και τη Μακεδονία και αυτό θα το επιτύχουμε κατόπιν σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων».

Μεταβαίνοντας λίγο αργότερα στην Ορεστιάδα, χαρακτήριζε την περιοχή ως έχουσα «τεράστια επιχειρησιακή και εθνική αξία. Οπως γνωρίζετε, η προάσπιση της περιοχής του Εβρου λόγω της καίριας και σημαντικής αξίας που έχει στο εθνικό αμυντικό μας σύστημα, είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

Επίσης διαβεβαίωνε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μετακινηθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή της Θράκης και ιδιαίτερα στην περιοχή του Εβρου. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται η αναδιαμόρφωση όλου του σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων με μετακίνηση μονάδων από περιοχές της νοτίου και της κεντρικής Ελλάδας προς τα βόρεια σύνορά μας και ιδιαίτερα προς την περιοχή της Θράκης»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκτίθενται όσοι παρουσιάζουν τη ΝΑΤΟική ομπρέλα ως παράγοντα «ειρήνης και ασφάλειας»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με τη συνθήκη της Λοζάνης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα "γκρίζων ζωνών".

Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το "κλείσιμο" του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας - ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα. Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση.

Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η συμμαχία Ελλάδας - Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι παράγοντας "ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή", τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά, αντίθετα, τις υποθάλπει και τις ενισχύει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ