ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Μαζικά χαράτσια και προαπαιτούμενα στην «πρώτη γραμμή» της «αξιολόγησης»

Με την απογείωση του ΦΠΑ στα πρώτα 6 από τα νησιά του Αιγαίου κλιμακώνεται το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Το νέο μέτρο ξεκινά σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο, όπου θα ισχύσουν οι ίδιοι ληστρικοί συντελεστές όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας (6%, 13%, 23%), όπως αυτοί διογκώθηκαν για τη μεγάλη μάζα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης, μέσω της προηγούμενης δέσμης των προαπαιτούμενων. Το νέο μέτρο θα ισχύσει από την 1η Οκτώβρη, ενώ η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016.

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το οικονομικό επιτελείο της επανέρχονται στο γνωστό «παραμύθι» περί ισοδύναμων μέτρων, προβάλλοντας «την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη». Στην πραγματικότητα, αυτά αφορούν στην «επιστροφή» ενός απειροελάχιστου μέρους από την κλιμάκωση της φοροληστείας κι αυτό μόνο στα φτωχότερα τμήματα των κατοίκων και μάλιστα με «δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο», δηλαδή με την εφαρμογή άλλου αντιλαϊκού μέτρου, προκειμένου να αναπληρωθεί η ...απώλεια.

Το ίδιο «επιχείρημα», άλλωστε, με τις «κατάλληλες» προσαρμογές, θα αξιοποιούν για κάθε ένα από τα νέα φορολογικά μέτρα που καταφτάνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, είτε με τη μορφή εφαρμοστικών νόμων είτε με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Μεταξύ άλλων:

-- Τσακίζουν τους φτωχούς αγρότες. Διπλασιάζεται ο φόρος εισοδήματος: Για το 2016 ο φόρος ανεβαίνει στο 20% από το πρώτο ευρώ και το 2017 στο 26% (από 13% σήμερα).

Ο ειδικός φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο απογειώνεται επίσης σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από τον Οκτώβρη φέτος, από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει τα «διορθωμένα» εκκαθαριστικά της Εφορίας προς τους αγρότες, με βάση τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου που προβλέπει το διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου (55% από 27,5%).

-- Χαράτσια ΕΝΦΙΑ. Τα νέα εκκαθαριστικά αποστέλλονται μέχρι το τέλος Οκτώβρη, ενώ η πληρωμή τους στην Εφορία προβλέπεται να γίνει μέχρι σε 5 μηνιαίες δόσεις (πρώτη δόση μέχρι τέλος Οκτώβρη).

-- Ληξιπρόθεσμα χρέη. Τις επόμενες μέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση που προβλέπει την αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης. Ταυτόχρονα, προβλέπεται μεγάλη αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων.

-- Φορολογική κλίμακα. Νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις δρομολογούνται στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων για τα εισοδήματα του 2016, ενώ έτοιμη προς νομοθέτηση είναι η κατάργηση των τελευταίων ελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών.

Η αντιλαϊκή «αξιολόγηση»

«Επί του παρόντος θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι λίγο - πολύ σε καλό δρόμο, αλλά είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σχετικά με τον πρώτο κύκλο «αξιολόγησης» που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10/10. «Η πρώτη αξιολόγηση θεωρείται σημαντικός δείκτης» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος, επί της ουσίας, στην «εμπροσθοβαρή εφαρμογή» των αντιλαϊκών μέτρων. Παράλληλα, δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, τόνισε ότι αυτή συνδέεται με το συνολικό πρόγραμμα στήριξης, με στόχο, όπως είπε, να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, καθώς και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες εξετάζουν τους τρόπους κεφαλαιακής ενίσχυσής τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν σε πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών, αλλά και σε συμπτύξεις των δικτύων τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης μετοχικού πακέτου της Finansbank (θυγατρικής στην Τουρκία), ζήτημα που βέβαια θα κριθεί στην πορεία, αναλόγως των συνθηκών και του «επενδυτικού ενδιαφέροντος». Απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος της ΕΤΕ χαρακτήρισε «πρώιμες» τις σχετικές αναφορές, προσθέτοντας ότι «εξετάζει σειρά εναλλακτικών προτάσεων για την έγκαιρη κάλυψη τυχόν αναγκών ανακεφαλαιοποίησης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη η στοχοποίηση στελεχών του ΚΚΕ από την ουκρανική κυβέρνηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την απαράδεκτη στοχοποίηση στελεχών του Κόμματος απ' την κυβέρνηση της Ουκρανίας:

«Στα μέσα Σεπτέμβρη με προεδρικό του διάταγμα, ο Π. Ποροσένκο, Πρόεδρος της Ουκρανίας επέβαλε κυρώσεις σε 105 νομικά πρόσωπα και σε 388 φυσικά πρόσωπα, για δήθεν ενέργειες κατά της Ουκρανίας.

Στα νομικά πρόσωπα είναι ρωσικές εταιρείες, τράπεζες, οργανισμοί και ορισμένες ρωσικές οργανώσεις και ιδρύματα.

Στα φυσικά πρόσωπα επίσης κυριαρχούν πολιτικοί παράγοντες της Ρωσίας, αλλά και βουλευτές, δημοσιογράφοι, νομικοί από άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και οι σύντροφοι Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και Γιώργος Μαγγανάς, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, αξιοποιώντας πρόσκληση των λεγόμενων "Λαϊκών Δημοκρατιών" του Ντονμπάς, είχαν πάει ως "παρατηρητές" στις εκλογές που είχαν γίνει εκεί το Νοέμβρη του 2014.

Οι ουκρανικές αρχές, με την απόφασή τους αυτή, προσάπτουν στα στελέχη του ΚΚΕ βαριές κι ανυπόστατες κατηγορίες, όπως μεταξύ άλλων κατηγορίες για στήριξη της "τρομοκρατίας" και ενέργειες κατά των "εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας" της Ουκρανίας.

Οι απαράδεκτες αυτές κατηγορίες κατά των στελεχών του ΚΚΕ εκτοξεύονται από εκείνες τις δυνάμεις, που στηριζόμενες στις "πλάτες" των ΗΠΑ και της ΕΕ αναρριχήθηκαν στην κυβερνητική εξουσία, με τη στήριξη ακόμη και φασιστικών δυνάμεων.

Τη διάλυση, όμως, της Ουκρανίας δεν φέρνουν τα στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία, όπως κι άλλοι δημόσιοι παράγοντες από διάφορες χώρες του κόσμου, παραβρέθηκαν ως "παρατηρητές" σε μια εκλογική διαδικασία, αλλά οι ίδιες οι ουκρανικές αρχές. Οι τελευταίες, που βρίσκονται μέσα σε μια εθνικιστική παράκρουση, όχι μόνον πραξικοπηματικά ανέτρεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά προχώρησαν σε καταστροφή και βανδαλισμό σε βάρος αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων, απαγόρευσαν πολιτικά κόμματα, μεταξύ αυτών και το ΚΚ, προχώρησαν στην ιστορική αποκατάσταση και δικαίωση των Ουκρανών ναζιστών, σε διακηρύξεις υπέρ της ένταξης της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προκαλώντας με τις ενέργειές τους αυτές το "φυλλορρόημα" της ίδιας τους της χώρας.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη συγκεκριμένη κι απαράδεκτη απόφαση του Προέδρου της Ουκρανίας σε βάρος των στελεχών του και απαιτεί την άμεση άρση της απόφασης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χτύπημα στους νησιώτες, κερδισμένοι οι ξενοδοχειακοί όμιλοι

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Σε σχόλιό του, για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει τα λαϊκά στρώματα των νησιών, μετατρέπει τις διακοπές σε "απαγορευμένο είδος" για τη λαϊκή οικογένεια και αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για τους αυτοαπασχολούμενους στα νησιά. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο, αφού με τις δυνατότητες νόμιμων φοροαπαλλαγών μέσα από αναπτυξιακά πακέτα, αφορολόγητα αποθεματικά και τριγωνικές πωλήσεις του τουριστικού εμπορεύματος, όχι απλά δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα συγκεντρώσουν ακόμα μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής αγοράς.

Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση τα λαϊκά στρώματα, για ν' αποτρέψουμε τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα, ν' ανακτήσουμε τις απώλειες των προηγούμενων ετών και ν' ανοίξουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο της ριζικής ανατροπής».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Παρασκευή η εκδήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, την Παρασκευή 2/10 στις 11 π.μ., στη Βουλή (αίθ. 223, 2ος όροφος).

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ