ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Ολοκληρωμένο πακέτο» εμπαιγμού του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

Η συμφωνία των εταίρων της συγκυβέρνησης για την επιβολή των εξοντωτικών μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, συνοδεύτηκε από μια καταιγιστική προπαγάνδα των αστικών επιτελείων, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τελικά την ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων.

Σ' αυτή την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, οι κυβερνητικοί εταίροι επιστράτευσαν τον όρο «ολοκληρωμένο πακέτο», το οποίο, όπως διακήρυξαν, θα «διαπραγματευτούν» με τους εταίρους και τους δανειστές, ώστε, εκτός από τα μέτρα, να περιλαμβάνει τη διετή επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016, το λεγόμενο «κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο», την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού», τη «ρήτρα αντικατάστασης» και την παραπέρα «μείωση του κρατικού χρέους».

Ο λαός πρέπει να τους επιστρέψει την κοροϊδία και την πρόκληση για να σωθεί. Ενα προς ένα τα στοιχεία που συνθέτουν το λεγόμενο «ολοκληρωμένο πακέτο» είναι για την πλουτοκρατία και όχι για το λαό. Για λογαριασμό της διαπραγματεύεται η συγκυβέρνηση και γι' αυτήν διεκδικεί:

1. Διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ως το 2016: Οσο και αν επιχειρείται από την κυβερνητική προπαγάνδα να εμφανιστεί σαν μέσο για «ηπιότερη προσαρμογή», στην πραγματικότητα θα παίξει το ρόλο της «γέφυρας» για τα επόμενα βάρβαρα μέτρα. Για να δοθεί οποιαδήποτε μορφή «επιμήκυνσης» από την τρόικα, η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα μέτρα των 13,6 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014. Επιπλέον, αν δοθεί στην Ελλάδα διετής παράταση, θα προκύψει πρόσθετο «δημοσιονομικό κενό» για την περίοδο 2015-2016, από 15 μέχρι 25 δισ. ευρώ, αφού θα έχουν δοθεί όλες οι δόσεις του δανείου της τρόικας, οι οποίες λήγουν το 2014. Το «χρηματοδοτικό κενό» αφορά στην εξεύρεση κεφαλαίων για την αποπληρωμή των διεθνών τοκογλύφων που κατέχουν κρατικά ομόλογα. Για να καλυφθεί, πρέπει η κυβέρνηση ή να επιβάλει απευθείας νέες άγριες περικοπές ή να συνάψει νέα δανειακή συμφωνία και νέο βάρβαρο μνημόνιο με την τρόικα. Μάλιστα, τρόικα και συγκυβέρνηση έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο να προστεθούν από σήμερα νέα μέτρα για τη διετία 2015-2016, με τον τίτλο «απροσδιόριστα»!

2. Ρήτρα αντικατάστασης ή επίτευξης στόχων: Η πρόταση έγινε αρχικά από τη ΔΗΜΑΡ και έσπευσαν να την υιοθετήσουν οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βάσει της ρήτρας, αν «επιτευχθούν» οι στόχοι του δημοσιονομικού προγράμματος από «έσοδα» που θα προκύπτουν στην εξέλιξή του, η συγκυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να μην εφαρμόζει κάποιες από τις περικοπές του πακέτου. Πρόκειται για ένα πρώτου μεγέθους «πυροτέχνημα», που ήρθε να αντικαταστήσει τα περιβόητα «ισοδύναμα μέτρα» και έχει στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων. Πρώτον, τα μέτρα που θα ψηφιστούν τον επόμενο μήνα στη Βουλή, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, θα επιβάλουν μόνιμου χαρακτήρα περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και δεν είναι προσωρινά. Δεύτερον, ο κύριος όγκος των περικοπών περίπου 8 δισ. ευρώ θα γίνουν το 2013, δηλαδή τον πρώτο χρόνο του προγράμματος. Τρίτον, με δεδομένο ότι η ελληνική καπιταλιστική οικονομία (με βάση τις εκθέσεις όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων και αγορών) θα βυθιστεί το 2013 ακόμα περισσότερο, με ρυθμούς συρρίκνωσης τουλάχιστον 7%, είναι δεδομένο ότι όχι μόνο θα εφαρμοστούν τα μέτρα στο σύνολό τους, αλλά θα επιβληθούν και νέα για να καλύψουν τις «αστοχίες» του προϋπολογισμού και του δημοσιονομικού προγράμματος!

3. Συμφωνία της τρόικας για «αλλαγή του μείγματος» των μέτρων: Πρόκειται για ένα ακόμα αισχρό παιχνίδι που παίζουν συγκυβέρνηση και τρόικα στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, το πακέτο πλέον περιλαμβάνει 10,6 δισ. περικοπές δαπανών και 3 δισ. ευρώ από φορολογικά έσοδα, αντί του αρχικού σεναρίου για 11,6 δισ. ευρώ περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές υπηρεσίες και 2 δισ. από φόρους. Είτε με το ένα «μείγμα», είτε με το άλλο, το μάρμαρο θα το πληρώσουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα, αφού μισθοί και συντάξεις θα λεηλατηθούν και ταυτόχρονα θα κληθούν να πληρώσουν χαράτσια, περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους.

4. Νέα αναδιάρθρωση του χρέους: Η συζήτηση που έχει ανοίξει για νέο «κούρεμα» αντανακλά τους έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρωζώνης, αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, για το σχέδιο που θα διατηρήσει την Ελλάδα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας και για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου. Το νέο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων θα βασιστεί σε έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που ήδη καταρτίζει το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ταχτεί υπέρ της νέας αναδιάρθρωσης, την οποία προς το παρόν δεν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Αν τελικά επιλεγεί το νέο «κούρεμα», όπως έγινε και με το προηγούμενο, θα συνοδευτεί από καινούριο μνημόνιο, άρα και νέα μέτρα. Οσο για την κυβερνητική προπαγάνδα ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κρατικού χρέους, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 23 δισ. ευρώ και έφτασε συνολικά τα 303 δισ. ευρώ, ενώ είχε μεσολαβήσει και το «κούρεμα» του περασμένου Φλεβάρη!

5. Αμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ για να «ανασάνει η αγορά»: Από τη δόση των 31 δισ., όποτε κι αν εκταμιευθεί, τα 25 δισ. ευρώ θα καταλήξουν απευθείας στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών για την «ανακεφαλαιοποίηση» των ελληνικών τραπεζικών ομίλων και τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ θα πάνε για αποπληρωμή των ληστρικών τοκοχρεολυσίων προς τους πιστωτές και την ενίσχυση άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Ούτε ένα ευρώ από τη συγκεκριμένη δόση δε θα δοθεί για μισθούς και συντάξεις, για τη στήριξη αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, για την κάλυψη αναγκών στην Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Αντίθετα, η αποπληρωμή της συγκεκριμένης δόσης, όπως και του συνόλου των δανείων της τρόικας, θα φορτωθεί στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

6. «Κοινωνικό πακέτο» για τις πλέον ευπαθείς ομάδες: Αφού πρώτα αποφάσισαν την περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, των δώρων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, έκοψαν ακόμα και το ΕΚΑΣ για χιλιάδες φτωχούς συνταξιούχους και με την πολιτική τους στέλνουν πάνω από 1.000 ανθρώπους κάθε μέρα στην ανεργία, οι κυβερνώντες προκλητικά κάνουν λόγο για «κοινωνικά πακέτα»! Αλλά ακόμα και αυτά, όπως τα έχει περιγράψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφορούν την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση προγραμμάτων επανακατάρτισης και «επιδοτούμενης εργασίας» των ανέργων, για την παροχή ακόμα φθηνότερων εργατικών χεριών στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Θα είναι παράλληλα ένα «πακέτο» αντιμετώπισης της πιο ακραίας μορφής φτώχειας και εξαθλίωσης, με την παροχή συσσιτίων, εθελοντικών υπηρεσιών Υγείας κ.ά., με στόχο να εμποδιστούν οι κοινωνικές εκρήξεις, να διασφαλιστεί η υποταγή του λαού και να αποτραπεί η ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων.

7. Αναπτυξιακές πολιτικές για να τονωθεί η πραγματική οικονομία: Η «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται οι ηγεσίες των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, θα στηριχθεί στην παραπέρα ενίσχυση με ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων και στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η συγκυβέρνηση προωθεί νέες διαρθρωτικές ανατροπές στο όνομα της ανάπτυξης και της «ανταγωνιστικότητας», με στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, με εργάσιμη μέρα των 13 ωρών και μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ, δραστική μείωση των αποζημίωσεων απόλυσης κ.ά. προκειμένου να διασφαλίσει την ταχύτερη ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Μέσα στο 2012 και πάλι στο όνομα της ανάπτυξης, η κυβέρνηση θα χορηγήσει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 31,1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η ζημιά των ελληνικών τραπεζών από το «κούρεμα» μέρους του κρατικού χρέους, ώστε - όπως ισχυρίζεται - να «αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά» και 7,7 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «αποκρατικοποιήσεων», η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει ολοκληρωτικά στους μονοπωλιακούς ομίλους στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις στον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΗ - ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ - ΕΛΠΕ), της ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), βασικές υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικούς άξονες), δημόσιες εκτάσεις γης, ακόμα και τα χρυσοφόρα κομμάτια του φυσικού πλούτου της χώρας.

***

Γίνεται αντιληπτό ότι όποιο μείγμα διαχείρισης της κρίσης και αν επιλεγεί από την κυβέρνηση και την τρόικα, δε θα βελτιώσει τη ζωή του λαού, ούτε πρόκειται να τον γλιτώσει από τη χρεοκοπία που ήδη ζει. Η διέξοδος για το λαό δε βρίσκεται στα ψευτοδιλήμματα των εταίρων της συγκυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αλλά στην πάλη για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα, με αγώνες προσανατολισμένους στην αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ