ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πλήρης παράδοση της έρευνας στο κεφάλαιο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για έρευνα του Χαροκοπείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης που χρηματοδοτήθηκε και ελέγχθηκε πλήρως από τη «ΝΟΥΝΟΥ»

Πληθαίνουν τα ερωτήματα και η ανησυχία, για τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η «ανταλλαγή διευκολύνσεων» μεταξύ πανεπιστημίων και πολυεθνικών εταιριών, υπό τη σκέπη της πολιτικής των πρώην και νυν κυβερνώντων, για τη διαβόητη «σύνδεση της εκπαίδευσης με την οικονομία». Μετά τη χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ» για την έρευνα, σχετικά με την κληρονομικότητα και τις διατροφικές συνήθειες, που ξεκινά το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την οποία αναμένεται να χρηματοδοτήσει η «Coca-Cola», έρχονται στο φως νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για παρεμφερή έρευνα που ολοκληρώθηκε πέρσι και χρηματοδοτήθηκε από τη Friesland - Hellas, θυγατρική της Friesland Foods που εδρεύει στην Ολλανδία και παράγει τα γνωστά προϊόντα «ΝΟΥΝΟΥ». Οι όροι για τη χρηματοδότηση της έρευνας από τη συγκεκριμένη εταιρία είναι αποκαλυπτικοί: Η Friesland μπορεί να ελέγχει και να καθορίζει τι θα δημοσιοποιηθεί και τι όχι από τα αποτελέσματα της έρευνας. Δηλαδή, καθορίζει από την αρχή το χαρακτήρα της έρευνας, καθορίζει ότι η έρευνα γίνεται πρώτα και κύρια για τα συμφέροντα της εταιρίας, καθορίζει μέσω του τρόπου χρηματοδότησης ακόμα και το πώς θα γίνει η έρευνα!

«Διατροφική αξιολόγηση για το σχεδιασμό προγραμμάτων διατροφικής αγωγής σε νήπια και παιδιά 1 - 4 ετών στην Ελλάδα», ήταν ο τίτλος της εν λόγω έρευνας που διενεργήθηκε από την 1/6/2003 έως τις 30/6/2004, στην Αττική, τη Μακεδονία και την Κρήτη, από το Τμήμα Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Χρειάζεται να τονίσουμε ότι πράγματι, μια τέτοια έρευνα στην εποχή μας, που οι διατροφικές συνήθειες καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις πολυεθνικές, καθώς και από τις όλο και δυσμενέστερες συνθήκες ζωής για τη μεγάλη μάζα του λαού, έχει τεράστια σημασία, αφού ένα μεγάλο μέρος των σύγχρονων ασθενειών οφείλονται ή επιδεινώνονται από τον τρόπο διατροφής. Πώς μπορεί, όμως, να είναι αντικειμενική και να έχει αποτέλεσμα μια έρευνα, όταν εξαρτάται από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα; Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού, όταν η πολυεθνική αποφασίζει αν θα δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα, ανάλογα με το αν θίγονται ή όχι τα συμφέροντά της; Γιατί αυτές οι έρευνες δε χρηματοδοτούνται απευθείας και αποκλειστικά από το κράτος και δεν αξιοποιούνται ανεξάρτητα από το αν θίγουν τα συμφέροντα του α΄ ή του β΄ επιχειρηματία;

Επισημαίνουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη ξεκίνησε το 2003 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε το 2004 επί ΝΔ. Το ερώτημα για τη βασική ευθύνη της κυβέρνησης που παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο τον τομέα της έρευνας, με πλήρη συνείδηση των συνεπειών που έχει αυτό για το λαό, απευθύνεται τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Περιγράφοντας τη σημασία της έρευνας, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το 26% - 41% των παχύσαρκων νηπίων εξελίσσεται σε παχύσαρκους ενήλικες και επισημαίνουν τις διαιτητικές αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμα και στα νήπια, αναφέροντας ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα την έλλειψη θηλασμού από το μεγαλύτερο ποσοστό των μητέρων». «Γι' αυτό - τονίζουν - η διερεύνηση της θρέψης και της διατροφής των παιδιών προσχολικής ηλικίας, σε σχέση με την ανάπτυξή τους και την επίπτωση της παχυσαρκίας θα έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τη χώρα μας»...

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Αφού η έρευνα ολοκληρώθηκε από τον Ιούνη του 2004, πού είναι λοιπόν τα αποτελέσματά της; Πού είναι τα επιστημονικά πορίσματα που θα προστατέψουν τα σημερινά νήπια της χώρας μας από την παχυσαρκία στο μέλλον; Μήπως δε συνέφεραν αυτά τα πορίσματα τη «ΝΟΥΝΟΥ»;

Παράλληλα, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα και από το γεγονός ότι για τη διεξαγωγή της έρευνας, πέρα από σωματομετρικές μετρήσεις έγινε και συλλογή δείγματος DNA από 1.600 παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οπως επισημάναμε και στο χτεσινό ρεπορτάζ, η συλλογή δείγματος DNA είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που εγείρει προβληματισμούς σχετικά με την τύχη του μετά το πέρας της έρευνας. Για παράδειγμα, αυτά στοιχεία αν πέσουν σε λάθος χέρια θα μπορούσαν π.χ. να μοσχοπουληθούν σε μια ασφαλιστική εταιρία ως έτοιμο πελατολόγιο...

Η επιλογή των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα έγινε από αντιπροσωπευτικό δείγμα βρεφονηπιακών σταθμών από τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Αραγε, ήταν και δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί; Δηλαδή, τελικά, όλος ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε για μια έρευνα για τα συμφέροντα της Friesland;

Συμφωνητικό υποτέλειας στην πολυεθνική

Ακρως αποκαλυπτικοί είναι οι όροι παράδοσης της έρευνας και των αποτελεσμάτων της στην εταιρία «Friesland» («ΝΟΥΝΟΥ»). Από το ιδιωτικό συμφωνητικό που συνυπογράφει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την εταιρία για τη χρηματοδότηση της έρευνας, αντιγράφουμε:

«Μετά την ολοκλήρωση της παρούσας μελέτης το κάθε Ερευνητικό Ιδρυμα μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα τα δικά του μόνο αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα: Δε θα δημοσιοποιήσει μέρος ή το σύνολο των αποτελεσμάτων της παρούσης μελέτης κατά τη διάρκεια του προγράμματος χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της "Friesland-Hellas". Η "Friesland-Hellas" θα λάβει γνώση όλης της γραπτής επικοινωνίας που θα υπάρξει κατά την κρίση για δημοσίευση άρθρων που αφορούν το σύνολο ή μέρος των αποτελεσμάτων της παρούσης μελέτης. Η "Friesland-Hellas" διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει αν επιθυμεί να αναγνωριστεί δημοσίως η συνεισφορά της στην παρούσα μελέτη και θα καθορίσει τη μορφή υπό την οποία θα γίνει αυτό. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από την παρούσα μελέτη δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς για τα συμφέροντα άλλης ιδιωτικής εταιρίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της "Friesland-Hellas"» (η υπογράμμιση δική μας).

Η έρευνα γίνεται με συνεργασία δυο πανεπιστημίων, αλλά μετά το τέλος της το κάθε πανεπιστήμιο μπορεί να αξιοποιήσει μόνο το δικό του κομμάτι κι όχι το σύνολο των αποτελεσμάτων. Αυτός όμως, που έχει τον πρώτο λόγο ως προς τη δημοσιοποίηση μέρους ή τους συνόλου της έρευνας είναι η πολυεθνική!

Από το ίδιο συμφωνητικό φαίνεται πώς η πολυεθνική «δένει» το ίδρυμα μέσω της χρηματοδότησης, έχοντας άμεσο έλεγχο σε κάθε στάδιο διεξαγωγής της έρευνας. Σημειώνεται ότι «η "Friesland-Hellas" θα καταβάλει στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο συνολικά το ποσό των 30.400 ευρώ» συν ΦΠΑ σε τέσσερις δόσεις ως εξής:

1η δόση με την υπογραφή της σύμβασης, 2η δόση «με την ολοκλήρωση της συλλογής των πρώτων δεδομένων από αντιπροσωπευτικό δείγμα των παιδιών του λεκανοπεδίου Αττικής και Μακεδονία (τουλάχιστον 400 παιδιά) μέχρι το Σεπτέμβριο του 2003», 3η δόση «με την ολοκλήρωση της συλλογής των δεδομένων» από άλλα 400 παιδιά μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2004 και 4η δόση «με την παράδοση στην Ιατρική Σχολή Κρήτης (σε ηλεκτρονική μορφή) των αποτελεσμάτων των συνολικών μετρήσεων μέσα στο Φεβρουάριο του 2004».


Υπόλογο το Πανεπιστήμιο...

Νέες πληροφορίες ενισχύουν τα έντονα ερωτήματα που έθεσε και η χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ» σχετικά με την έρευνα που ξεκινά το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία» που φαίνεται διατεθειμένη να τη χρηματοδοτήσει η «Coca - Cola». Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ», οι ερευνητές του Χαροκοπείου έχουν ήδη στείλει επιστολές σε σχολεία, ζητώντας από τους γονείς να συμμετέχουν εθελοντικά μαζί με τα παιδιά τους στη μελέτη, για την οποία απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις και έλεγχος DNA.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέες πληροφορίες του «Ρ», η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει ακόμα την έγκριση των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου (Επιτροπή Ερευνών) και εκκρεμεί η έγκριση της Επιτροπής Βιοηθικής της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας. Πώς, λοιπόν, έφτασαν ήδη σε σχολεία και γονείς οι επιστολές του ιδρύματος, που ζητούν την εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τη συναίνεσή τους για αιματολογικές εξετάσεις και λήψη δείγματος DNA;

Ενδεικτική η στάση των αρχών του Ιδρύματος

Μετά τη χτεσινή αποκάλυψη του «Ρ», η Πανσπουδαστική ΚΣ προχώρησε σε διάβημα - παράσταση διαμαρτυρίας στο Τμήμα Διαιτολογίας, η πρόεδρος του οποίου, Μάγδα Αντωνοπούλου, είναι και αντιπρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων του ιδρύματος.

Με περισσή αδιαφορία, η αντιπρύτανης είπε στους φοιτητές να κάνουν αίτηση, προκειμένου να λάβουν τα στοιχεία της έρευνας, και αν η αίτηση εγκριθεί (!) θα τους τα δώσουν. Η συνέχεια δόθηκε στο γραφείο του πρύτανη, Αντρέα Κυριακούση, ο οποίος αντιμετώπισε με χλευασμό τους φοιτητές.

Οι φοιτητές της ΠΚΣ επέστρεψαν στο Τμήμα Διαιτολογίας και συζήτησαν με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, καλώντας τους να αποκαλύψουν όλα τα σχετικά στοιχεία, να μη γίνουν συνένοχοι στο ξεπούλημα της επιστημονικής έρευνας στο κεφάλαιο.

Η παραπάνω δράση της ΠΚΣ ενόχλησε τις πρυτανικές αρχές, με αποτέλεσμα η αντιπρύτανης να φτάσει σε σημείο να τους απειλήσει πως θα καλέσει την αστυνομία! Φαίνεται ότι από την πλήρη παράδοση της έρευνας στις επιχειρήσεις κάποιοι ξέχασαν ότι βρίσκονται ακόμα σε Πανεπιστήμιο...

(Με)γάλα κέρδη

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η «ΦΡΗΣΛΑΝΤ ΕΛΛΑΣ» δεν είναι μια τυχαία εταιρία. Είναι από εκείνες που φιγουράρουν στις πρώτες - πρώτες θέσεις της κερδοφορίας των εμπορικών επιχειρήσεων και με ποσοστά αύξησης κερδών αξιοζήλευτα για πολλούς ανταγωνιστές της.

Τα επίσημα καθαρά κέρδη της το 2001 ήταν της τάξης των 3,9 εκ. ευρώ και η εταιρία ταξινομήθηκε στην 68η θέση της κερδοφορίας των εμπορικών επιχειρήσεων. Το 2002 αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν τα 5,1 εκ. ευρώ, ενώ το μεγάλο «μπουμ» έγινε το 2003. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 11,6 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 127% (!!!), με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 26η θέση κερδοφορίας.

Στον πόλεμο για την κατάχτηση της αγοράς του λεγόμενου λευκού γάλακτος, η «Friesland» εδώ και πολλά χρόνια κατέχει την πρώτη θέση, με ποσοστά ωστόσο που το 2004 δείχνουν, πως έχουν κάποια κάμψη, λόγω της αύξησης του μεριδίου που κατέχουν τα παστεριωμένα γάλατα. Πάντως, το ποσοστό της στην αγορά το 2003 ήταν 28,8% και πέρσι 27,3%.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org