ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΗΛΙΟΣ» - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Χωρίς τέλος το έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων

Τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους με κύρια σύνταξη κάτω των 500 ευρώ μεικτά

Με τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη, οι συνταξιούχοι δίνουν απάντηση στην επίθεση και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Eurokinissi

Με τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη, οι συνταξιούχοι δίνουν απάντηση στην επίθεση και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης
Τη διαρκή περικοπή των συντάξεων και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως αποτέλεσμα των νέων βάρβαρων μέτρων που ήρθε να προσθέσει στην αντιασφαλιστική επίθεση των προκατόχων της, επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» που δόθηκαν στη δημοσιότητα (με τελευταία καταγραφή τις συντάξεις του Αυγούστου του 2017). Παρά τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι το εισόδημα των συνταξιούχων συρρικνώνεται συνεχώς, με μεγάλο τμήμα τους να μην μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.

Αναλυτικότερα, η μέση μεικτή κύρια σύνταξη (πριν αφαιρεθούν ο κρατήσεις υπέρ Υγείας, ΑΚΑΓΕ και ο αναλογούν φόρος) διαμορφώνεται μόλις στα 723,45 ευρώ. Ειδικότερα, η μέση μεικτή κύρια σύνταξη γήρατος διαμορφώνεται στα 817,24 ευρώ, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου στα 500,55 ευρώ και η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη στα 566 ευρώ μεικτά.

Οι μέσοι όροι, βέβαια, συγκαλύπτουν το γεγονός ότι μεγάλες ομάδες συνταξιούχων λαμβάνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 41% των κύριων συντάξεων (1.171.368 συντάξεις από το σύνολο των 2.864.272) βρίσκονται κάτω των 500 ευρώ μεικτά!

Παραπέρα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 171,34 ευρώ μεικτά, ενώ το μέσο μέρισμα για τους δημοσίους υπαλλήλους, μετά τις μεγάλες περικοπές, πέφτει στα 97,93 ευρώ μεικτά.

Πετσοκομμένες οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας

Το μέσο εισόδημα από συντάξεις διαμορφώθηκε στα 821,4 ευρώ προ φόρου. Εξετάζοντας όμως το εισόδημα των συνταξιούχων ανάλογα με το ύψος του και συνυπολογίζοντας όλες τις συντάξεις που μπορεί να λαμβάνει κάποιος (κύρια, επικουρική ή σύνταξη θανάτου από τον/την σύζυγο) προκύπτουν τα εξής:

Το 27% του συνόλου των συνταξιούχων (2.600.107 άτομα), δηλαδή 702.661 συνταξιούχοι, έχουν εισόδημα από όλες τις συντάξεις τους κάτω από 500 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, ο μέσος όρος αυτών των εισοδημάτων από συντάξεις κυμαίνεται από 328,57 μέχρι 392,85 ευρώ μεικτά, δηλαδή υπολείπονται κατά πολύ των 500 ευρώ.

Στην κατηγορία με αυτά τα χαμηλά εισοδήματα από συντάξεις συγκαταλέγονται οι συνταξιούχοι αγρότες, αλλά και ένα σημαντικό μέρος αυτών που λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 47,5% των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας (105.080 από τους 221.216) έχει εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μεικτά!

Επιπλέον, στην κατηγορία αυτή ανήκει και ένα σημαντικό τμήμα συνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξεις θανάτου (χηρείας, τέκνα), καθώς ο αριθμός τους ανέρχεται σε 165.001 άτομα και σε ποσοστό, αποτελούν το 41,7% του συνόλου των συνταξιούχων θανάτου.

Μάλιστα, με τον «νόμο Κατρούγκαλου», οι νέες συντάξεις χηρείας είναι ακόμα μικρότερες, άρα η φτώχεια σε αυτό το τμήμα συνταξιούχων θα είναι ακόμα πιο αφόρητη. Οι νέες συντάξεις χηρείας δεν θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ, γεγονός που έκανε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πρόσφατα στη Βουλή να κάνει λόγο για κάποιου είδους «παρέμβαση», σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας και να υποβαθμίσει το έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην κλίμακα από 501 έως 600 ευρώ μεικτά βρίσκεται το 11,7% των συνταξιούχων (303.984 συνταξιούχοι), ενώ στην κλίμακα 601 έως 700 ευρώ μεικτά βρίσκεται το 8,8% (230.415 συνταξιούχοι).

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι συνυπολογίζοντας όλα τα εισοδήματα από συντάξεις, 1.237.060 συνταξιούχοι, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο (47,57%) έχει εισόδημα κάτω από 700 ευρώ μεικτά. Από αυτά τα ποσά μάλιστα αφαιρείται το 6% ως εισφορά για την Υγεία, ενώ νέο χτύπημα φέρνει η νέα μείωση του αφορολόγητου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ακόμα πιο μικρές οι νέες συντάξεις, πριν καν εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος - «λαιμητόμος»

Επιπλέον, τα στοιχεία του «Ηλιος» επιβεβαιώνουν ότι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται είναι ακόμα πιο μικρές από τις παλιές.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, οι νέες κύριες συντάξεις στο ΙΚΑ (οριστική απόφαση) διαμορφώθηκαν μόλις στα 558,95 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν η μέση κύρια σύνταξη που δίνει το ΙΚΑ είναι 618 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Δημόσιο, η μέση κύρια σύνταξη για τις νέες συντάξεις ήταν 816,7 ευρώ, όταν η μέση κύρια σύνταξη στο Δημόσιο είναι 1.103 ευρώ. Στον ΟΓΑ, η μέση κύρια σύνταξη στους νέους συνταξιούχους είναι μόλις 380,29 ευρώ, όταν η μέση σύνταξη στο σύνολο των συνταξιούχων του ΟΓΑ είναι 440 ευρώ. Η μέση επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ μειώθηκε στα 146,21 ευρώ, από 171,34 ευρώ και το μέσο μέρισμα στους δημοσίους υπαλλήλους μειώθηκε στα 82,58 ευρώ από τα 97,93 ευρώ που είναι το μέσο μέρισμα στους μέχρι τώρα συνταξιούχους.

Η τάση παραπέρα συρρίκνωσης των νέων συντάξεων σχετίζεται και με τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ειδικά με εκείνες τις διατάξεις που αφορούσαν στη μείωση των κατώτερων ορίων, σε συνδυασμό με την επιβολή αυξημένων προστίμων στις λεγόμενες «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις (ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, με το 3ο μνημόνιο).

Η μείωση των νέων συντάξεων θα πάρει πιο μεγάλη έκταση τους επόμενους μήνες, όταν πλέον θα αυξάνεται ο αριθμός των συντάξεων που βγαίνουν με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Επιπλέον, το «λεπίδι» θα απογειωθεί εκ νέου και για τις «παλιές» συντάξεις, με την εφαρμογή (από το 2019 ή και νωρίτερα) της ψηφισμένης περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» και της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων.

Ο

ΑΓΡΙΝΙΟ: Κινητοποίηση για τη διαρκώς επιδεινούμενη θέση των εργαζομένων και του λαού πραγματοποίησε χτες το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Αρχικά έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Παναγοπούλου, όπου αντιπροσωπεία του ΕΚΑ και σωματείων έκαναν παρέμβαση στη ΔΕΗ, απαιτώντας να μη δίνονται εντολές για διακοπή ρεύματος σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Ακολούθησε παρέμβαση στην εφορία ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώνουν δάνεια και φόρους. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 4/10, στη συγκέντρωση των συνταξιούχων στο Αγρίνιο.

«ΝΗΡΕΑΣ» - ΕΥΒΟΙΑ: Σε αρχαιρεσίες προχωρά από την Δευτέρα 2/10 το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες του Ομίλου «Νηρέας» στην Εύβοια. Υπενθυμίζοντας τους αγώνες που δόθηκαν στα τρία χρόνια της δράσης του, το Σωματείο υπογραμμίζει: «Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση δεν είναι ίδια. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Από την μισθοδοσία και την τακτική καταβολή της, έως τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας (...) Το σημαντικότερο είναι πως έχει γίνει το πρώτο βήμα, έχει σπάσει ο φόβος, αφού δεν είμαστε ο καθένας μόνος του, μπορούμε πλέον να μιλάμε και να διεκδικούμε μέσω του σωματείου μας». Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες, τονίζει: «Μπροστά μας έχουμε σημαντικές μάχες, όπως αυτή της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης, που θα κατοχυρώνει δικαιώματα, ειδικότητες, επιδόματα, αργίες, παροχές. Παράλληλα, η Ομοσπονδία μας καταθέτει για υπογραφή κλαδική Συλλογική Σύμβαση που καλύπτει τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες όλης της χώρας».

«SPIDER»: Την Τράπεζα Πειραιώς καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Μετάλλου Ιωαννίνων, «για την απαράδεκτη προσφυγή στα δικαστήρια για να πάρει τα ενοίκια από την πολυκατοικία στην οδό Κοραή στα Ιωάννινα στην επιχείρηση "SPIDER Ν. Πέτσιος και Υιοί", που μέχρι τώρα τα έπαιρναν οι εργαζόμενοι, λόγω του ότι είναι απλήρωτοι για αρκετά χρόνια». Το Σωματείο καλεί την τράπεζα να σταματήσει αυτές τις δικαστικές παρεμβάσεις και το υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Καλεί ακόμα τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 2/10, στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 π.μ.

«DIAKINISIS»: Σε κινητοποίηση στο Μενίδι, έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Diakinisis», που δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics, προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας τις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία. Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, μόνο την Πέμπτη από τις εγκαταστάσεις στο Μενίδι απολύθηκαν τρεις εργαζόμενοι. Παράλληλα το σωματείο προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας - καθώς ένας από τους εργαζόμενους δεν αποδέχτηκε την απόλυση - όπου ορίστηκε εργατική διαφορά για τις 13/10.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Την Τρίτη 3 Οκτώβρη η παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα

Ακολουθούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης

Με την παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 3 Οκτώβρη στην Αθήνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (10 π.μ.), αρχίζει το δεκαήμερο δράσης που διοργανώνουν με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΠΣΣ Δικηγόρων.

Οι συνταξιούχοι δηλώνουν την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση, διεκδικούν όλες τις απώλειες που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, απαιτούν συντάξεις και παροχές στο ύψος των αναγκών τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, στο πλαίσιο του δεκαήμερου θα πραγματοποιηθούν ακόμα οι εξής συγκεντρώσεις:

-- Αγρίνιο, στις 4 Οκτώβρη, στον πεζόδρομο Χαριλάου Τρικούπη στις 10.30 π.μ.

-- Ανατολική Στερεά, στη Θήβα, στις 4 Οκτώβρη, στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ.

-- Πανθεσσαλική συγκέντρωση στη Λάρισα, στις 5 Οκτώβρη, στην κεντρική πλατεία στις 10.30 π.μ.

-- Πελοπόννησος, στην Πάτρα, στις 5 Οκτώβρη, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

-- Πανηπειρωτική συγκέντρωση στα Γιάννενα, στις 6 Οκτώβρη, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

-- Κρήτη, στα Χανιά, στις 6 Οκτώβρη, στην πλατεία Αγοράς στις 11 π.μ.

-- Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, στις 9 Οκτώβρη, στην κεντρική πλατεία στις 11 π.μ.

-- Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, στις 10 Οκτώβρη, στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ.

-- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 Οκτώβρη, μπροστά στο Επιμελητήριο στις 11 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ