ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στις 6 Οκτώβρη

Προτείνει να διευρυνθεί η στάση εργασίας που κηρύχτηκε για εκείνη τη μέρα στην Αττική και να γίνουν συγκεντρώσεις το πρωί στα νοσοκομεία

Από παλιότερη κινητοποίηση των υγειονομικών
Από παλιότερη κινητοποίηση των υγειονομικών
Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στις 6 Οκτώβρη καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, καλεί στη στάση εργασίας που θα γίνει εκείνη τη μέρα στην Αττική (7 π.μ. - 11 π.μ.), προτείνοντας ταυτόχρονα να διευρυνθεί η στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια, για να οργανωθεί καλύτερα, με συγκεντρώσεις το πρωί στα νοσοκομεία, πορείες και κατάληξη στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Επίσης, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που θα γίνει στην υπόλοιπη χώρα και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν ανά περιοχή. Ηδη, στη Θεσσαλονίκη, τα Σωματεία Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» και στο «Ιπποκράτειο» καλούν σε πανυγειονομική συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., έξω από την 4η ΥΠΕ.

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας, είναι το εξής: Τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Ενταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα. Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες που είχαμε, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Μέτρα προστασίας της μητρότητας για όλους τους εργαζόμενους. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία. Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την ΠΦΥ να μη φτάσουν στη Βουλή! Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.

Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας στην οργανωμένη πάλη μπορούμε να βάλουμε τέρμα στις μονοβάρδιες, στην κινητικότητα, στις άθλιες συνθήκες δουλειάς, στο μεροκάματο στα όρια της φτώχειας, στα "μπίζνες πλαν" διοικήσεων και κυβέρνησης για κλινικές και νοσοκομεία, στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απεργάζονται επιχειρηματικοί όμιλοι - κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ.

Μόνο μέσα από τη δραστήρια συμμετοχή στα σωματεία μας, μέσα από πρωτοβουλίες διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, διεκδίκησης υψηλού επιπέδου και εντελώς δωρεάν υπηρεσίες για όλο το λαό, σε συντονισμό με σωματεία εργαζομένων άλλων κλάδων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, με συλλόγους χρονίως πασχόντων, συνταξιούχων, γυναικών, νεολαίας, θα καταφέρουμε να περάσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην επίθεση απέναντι στον κοινό εχθρό.

Οι εξελίξεις στον κλάδο μας τα χρόνια πριν την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και μέσα σε αυτή, δείχνουν ότι οι μόνοι κερδισμένοι διαχρονικά είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Υγεία, είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες στην αποκατάσταση και την Πρόνοια, που εξασφάλιζαν τεράστια κέρδη σε κάθε περίοδο, με κάθε κυβέρνηση.

Με αυτές τις εξελίξεις και την πολιτική που τις δημιουργεί και τις αναπαράγει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Δεν τους νοιάζει πραγματικά να οργανωθούν οι κινητοποιήσεις μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό επιδιώκουν να είναι και οργανωτικά διαιρεμένο το κίνημα, θέλοντας τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις έξω από τα σωματεία. Ξεπέρασέ τους!».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνέντευξη - παρέμβαση για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ

Τις θέσεις του ΠΑΜΕ για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ και τις συγκοινωνίες που έχει ανάγκη ο λαός παρουσίασαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Λεωνίδας Στολτίδης, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, και ο Νικήτας Τσαρίδης, από τη Γραμματεία Μεταφορών του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ από χτες το πρωί ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα του Ιούλη, όμως παραμένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, που ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα της απληρωσιάς έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις μισθών, στην έλλειψη προσωπικού, στην εντατικοποίηση της δουλειάς με μείωση ρεπό, με χειροτέρευση των ωραρίων, τα οποία προχώρησαν με τη στήριξη της εργοδοτικής πλειοψηφίας στο σωματείο τους.

Οπως είπαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, οι σημερινές ραγδαίες εξελίξεις στον ΟΑΣΘ είναι απόρροια της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ, του ΔΝΤ και των ελληνικών κυβερνήσεων, της λειτουργίας των μεταφορών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Την ίδια πολιτική εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, προωθώντας την πλήρη απελευθέρωση των μεταφορών.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΑΣΘ, σημείωσαν ότι πίσω από την κόντρα τους, που γίνεται στην πλάτη των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και του λαού της πόλης, κρύβεται η διαμάχη για την επόμενη μέρα των μεταφορών στην πόλη.

Κατήγγειλαν επίσης ότι επιδιώκονται νέα μείωση των μισθών των εργαζομένων (είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι η μισθοδοσία πρέπει να πάει στα 50 εκατ. ευρώ από τα 88 που είναι σήμερα), εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής από την 1η Γενάρη 2017 (μεταξύ άλλων προτείνεται από τον ΟΑΣΘ να πάει η μηνιαία κάρτα στα 48 ευρώ από 30, δηλαδή αύξηση 60%), επαναπροσδιορισμός των δρομολογίων.

Σημείωσαν επίσης ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει βρει άξιους συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, που βάζουν το δικαίωμα της απεργίας στο στόχαστρο και έχουν το μάτι τους στραμμένο στην εμπλοκή του δήμου στο συγκοινωνιακό τοπίο.

Απευθυνόμενα στους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ, τα στελέχη του ΠΑΜΕ σημείωσαν ότι χρειάζεται να δοθούν πολύμορφοι αγώνες, με εναλλαγή όποτε χρειάζεται, ώστε οι κινητοποιήσεις να μείνουν όρθιες, ζωντανές, μαχητικές, να αυξάνεται η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές, να γίνεται όλο και περισσότερο ζήτημα και των λαϊκών στρωμάτων. Να αντέχουν στα εμπόδια και τις τρικλοποδιές από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνητικών κομμάτων.

Σημείωσαν, τέλος, ότι το δικαίωμα στη μεταφορά του λαού δεν μπορεί να είναι προϊόν κερδοφορίας των επιχειρήσεων και τόνισαν ότι η λύση βρίσκεται στον ενιαίο κρατικό φορέα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που θα είναι ενταγμένος σε ένα σχέδιο κρατικό, επιστημονικό, πανεθνικό. Μια τέτοια πρόταση, είπαν, απαιτεί κυβέρνηση, εξουσία και οικονομία που θα λειτουργούν με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την αξιοποίηση του εργατικού, τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, την τεχνογνωσία και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας προς όφελος του λαού.

Οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα

Με το συλλαλητήριο των συνταξιούχων της Αττικής ξεκινούν οι περιφερειακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις. Το πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αττική έχει οριστεί για τη Δευτέρα στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Τις επόμενες μέρες, τη σκυτάλη θα πάρουν οι συνταξιούχοι σε εφτά ακόμα πόλεις.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων έχει ως εξής: Στην Πάτρα, για τους συνταξιούχους της Πελοποννήσου, στις 5/10 (10.30 π.μ., πλατεία Ολγας). Στο Ηράκλειο, για όλη την Κρήτη, στις 6/10 (11.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Επίσης, στην Αρτα, για τους συνταξιούχους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, στις 6/10 (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στη Λάρισα, για την περιοχή της Θεσσαλίας, στις 7/10 (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στη Λαμία, για τη Στερεά Ελλάδα, στις 7/10 (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Στη Θεσσαλονίκη, για τους συνταξιούχους της Μακεδονίας, στις 12/10 (11 π.μ., πλατεία Βενιζέλου). Στην Κομοτηνή στις 13/10 για τους συνταξιούχους της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στηρίζει τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις υπόλοιπες πόλεις και καλεί τους συλλόγους και τις ομάδες της να πάρουν μέρος.

Νέες μειώσεις από το νόμο Κατρούγκαλου

Πάνω από 3.500 συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), που προέρχονται από τις τράπεζες Εμπορική και Alpha Bank και λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα, είδαν χτες τις αποδοχές τους μειωμένες μέχρι και κατά 250 ευρώ, κατ' εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Μέχρι το τέλος Οκτώβρη, θα επιβληθεί περικοπή σε άλλους 8.500 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών. Στο μεταξύ, από χτες παρακρατείται και η εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ στο άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, η οποία υπολογίζεται επί του «καθαρού» ποσού της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα αυξηθεί ελάχιστα για όσους λαμβάνουν μόνο μία κύρια σύνταξη. Σήμερα, επίσης, οι μερισματούχοι του ΜΤΠΥ θα δουν επιπλέον μειώσεις στα μερίσματά τους, ενώ στις 2 Οκτώβρη θα ακολουθήσει το τρίτο κύμα περικοπών στο ΕΤΕΑ.

Απεργία χτες στην «Εγνατία Οδό»

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, σε περιφερειακούς σταθμούς της οδού και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Εγνατία Οδός ΑΕ», στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους. Ζητούν την ακύρωση των σχεδιασμών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Ελλάδας. Στη συγκέντρωση στα διόδια των Μαλγάρων βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ