ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με πρώτες στην κατάταξη τις προωθούμενες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Εκτός από το Ασφαλιστικό σηματοδότησε νέα επίθεση συνολικά στις εργασιακές σχέσεις, συνέχιση της λιτότητας, νέους φόρους, ψαλίδι - «νοικοκύρεμα» το λένε - στις κρατικές δαπάνες για κρίσιμους τομείς (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια) ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουν κι άλλο οι αποκρατικοποιήσεις. Παράλληλα, στην εξωτερική πολιτική ενισχύεται η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική δράση.

Προτεραιότητα η αντιασφαλιστική επίθεση

«Μείζονος σημασίας στόχο» χαρακτήρισε τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση ο πρωθυπουργός, δίνοντας το περίγραμμα των αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, κατ' εφαρμογή των νόμων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα τη νομοθεσία σε βάρος των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε καθαρά για ένα σύστημα που «διακρίνεται σε τρία επίπεδα, από τα οποία το πρώτο, η κύρια σύνταξη, βασίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση». Τα άλλα δύο είναι η ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία που λειτουργούν με κεφαλαιοποιητικούς - ανταποδοτικούς όρους και με βάση τον τζόγο.

Αναλύοντας τις προτεραιότητες στάθηκε στα παρακάτω:

  • Στην ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων. Προβλέπεται ήδη από τον νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ και ως αποτέλεσμα στη μέχρι τώρα πρακτική εφαρμογή του είχε τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος για τους τραπεζοϋπαλλήλους, που είχε ως συνέπεια την αύξηση έως και 15 χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους
  • Στην αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων. Κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με τα παραπάνω. Ηδη, τα Ταμεία κύριας ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) έχουν ενσωματωθεί στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, με δυσβάσταχτες συνέπειες για την πλειοψηφία των εργαζομένων, που είδαν τις εισφορές τους να αυξάνονται και τις συντάξεις να μειώνονται, χωρίς ακόμα να έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι της συνταξιοδότησής τους
  • Στον επανακαθορισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Προβλέπεται επίσης από το νόμο Ρέππα. Επί της ουσίας θα αποχαρακτηριστούν δεκάδες ειδικότητες, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 7 χρόνια για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους
  • Στη θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όσων το επιθυμούν, και πέρα από τα όρια συνταξιοδότησης. Το σχετικό νομικό πλαίσιο έχει ήδη διαμορφωθεί από το νόμο Ρέππα, που προβλέπει την παράταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 67 για τον ιδιωτικό τομέα. Τα «κίνητρα» στα οποία αναφέρεται η κυβέρνηση αφορούν με βεβαιότητα σε μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, αλλαγές στα ωράρια και ένταση της ελαστικοποίησης των όρων εργασίας, που σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές συντάξεις θα καθιστούν υποχρεωτική την «εθελοντική» παραμονή στην εργασία

Ως προς τα υπόλοιπα:

  • Η «αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων» παραπέμπει σε ένταση του τζόγου με τα αποθεματικά και την περιουσία των Ταμείων. Στην «αξιοποίησή» τους δηλαδή με ακόμα πιο ληστρικούς όρους από το μεγάλο κεφάλαιο, η οποία μέχρι σήμερα κόστισε απώλειες στα Ταμεία μεγαλύτερες από 61 δισ. ευρώ
  • Η «εξυγίανση των Κλάδων Ασθένειας» παραπέμπει ευθέως σε περικοπές στις παρεχόμενες από τα Ταμεία υπηρεσίες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα, όπως προανήγγειλε και ο αρμόδιος υπουργός πριν από τις εκλογές
  • Η «θωράκιση του Συστήματος για να αποτρέπονται πλασματικές αναπηρικές συντάξεις» υπονοεί ευθέως την περικοπή δεκάδων χιλιάδων αναπηρικών συντάξεων στο μέλλον. Η πιθανή αναδρομική ισχύς όσων νομοθετηθούν, θα σημάνει πλήγμα και για δεκάδες χιλιάδες σημερινούς συνταξιούχους
  • Η καθιέρωση από το 2009 Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης, «που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας», έχει διττό ρόλο: Από τη μια να δημιουργήσει το αναγκαίο «μαξιλαράκι» πριν την απόλυτη εξαθλίωση, από την οποία κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και άλλοι. Κι από την άλλη να προετοιμαστεί το έδαφος για την ανάπτυξη των άλλων δύο πυλώνων της ιδιωτικής ασφάλισης, οπότε και η μόνη συμμετοχή του κράτους στην τελική σύνταξη θα είναι η λεγόμενη Εθνική.
Φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου

Τα μέτρα για την παραπέρα φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της οικονομικής πολιτικής, που προβάλλουν οι κυβερνώντες. Οπως είπε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα μειωθεί σταδιακά, μέχρι το 2009, η φορολογία, «ώστε τα μεσαία εισοδήματα να φορολογούνται με συντελεστή 25%». Πριν ειπωθεί οτιδήποτε για τη ...βαρυσήμαντη αυτή εξαγγελία, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, πριν από τις εκλογές του 2004 είχε υιοθετήσει, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, μια συγκεκριμένη δέσμευση προς το κεφάλαιο. Να μειώσει τη φορολογία των κερδών του κεφαλαίου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Οπερ και εγένετο, αφού σήμερα τα κέρδη φορολογούνται ήδη με συντελεστή 25% αντί για 35% που ίσχυε πριν από τρία χρόνια.

Η ...νέα πρωθυπουργική εξαγγελία, σε κάθε περίπτωση δεν είναι καινούργια. Προβλέπεται από τον ήδη ψηφισμένο νόμο της ΝΔ, με βάση τον οποίο η κυβέρνηση στην ουσία έχει καταργήσει τα διάφορα φορολογικά κλιμάκια και ο συντελεστής φορολόγησης 25% προβλέπεται ως πρώτος φορολογικός συντελεστής. Αντί, δηλαδή, η φορολογία των εισοδημάτων να υπολογίζεται με συντελεστές που προοδευτικά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, θα αυξάνονται και αυτοί, οι διάφορες αντιλαϊκές φορομεταρρυθμίσεις, που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχαν ως αποτέλεσμα οι συντελεστές αυτοί από καμιά δεκαπενταριά που ήταν την εποχή της ψήφισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, να είναι σήμερα μόλις τρεις. Ετσι, στην πραγματικότητα καταργήθηκε η διαφορικότητα του φορολογικού συστήματος, με συνέπεια οι μεν μεγαλοεισοδηματίες (γι' αυτούς ίσχυε συντελεστής μέχρι και 50%) να πληρώνουν φόρους υποπολλαπλάσιους από ό,τι πλήρωναν στο παρελθόν, ενώ οι σχετικές απώλειες να καλύπτονται από τις χαμηλές εισοδηματικές ομάδες (ο πρώτος συντελεστής ήταν 5%), οι οποίες επιβαρύνονται όλο και περισσότερο, εξαιτίας της μη τιμαριθμοποίησης των αφορολόγητων ποσών για τους μισθωτούς.

Αλλη αλλαγή που έχει ήδη ανακοινωθεί στα φορολογικά είναι η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς στα ακίνητα, μαζί με τον οποίο θα καταργηθεί και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που αφορούσε τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Μόνο που αυτός ο τελευταίος, θα αντικατασταθεί από τον Ετήσιο Φόρο Κατοχής Ακινήτων, που εκτιμάται ότι θα είναι περί το 0,1% με 0,2%. Πρόκειται για ένα φόρο ιδιαίτερα επαχθή, αφού θα θίξει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που διαθέτουν κάποιο ακίνητο. Να σημειώσουμε ότι τα νοικοκυριά στη χώρα μας, λόγω μιας σειράς ιδιομορφιών, κατέχουν δικό τους σπίτι σε ποσοστό περίπου 70% - 75%.

Είναι ενδεικτικό ότι τα επιτελεία του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι ο νέος φόρος για κατοχή ακινήτων θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή διπλάσιο από το Ταμείο Συνοχής, που θα αντιμετωπίσει δήθεν τη φτώχεια.

Καβάλα στο ιμπεριαλιστικό άρμα

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρωθυπουργός και σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του. Τα όσα είπε, αλλά και τα όσα απέφυγε επιμελώς να πει, απλά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που όλη την προεκλογική περίοδο παρέθετε το ΚΚΕ. Ετσι:

-- Κουβέντα δεν είπε για το πρόβλημα - βραδυφλεγή βόμβα των Βαλκανίων που λέγεται «μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου». Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της, συντασσόμενη με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επιδιώκουν πάση θυσία την ανεξαρτητοποίησή του, δηλαδή την αλλαγή συνόρων στην περιοχή με όλα, βέβαια, τα δεινά που αυτή θα επιφέρει.

-- Επέμεινε, επόμενα, να θεωρεί ως το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με την ΠΓΔΜ την εκκρεμότητα με το όνομα.

Θυμίζουμε την πρόσφατη δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία, «το ζήτημα έχει γίνει πολύ πιο σύνθετο από το θέμα του γεωγραφικού - υπογραμμίζω και μόνο του γεωγραφικού - ονόματος. Η γειτονική χώρα έχει μετατραπεί σε ένα αμερικανικό προτεκτοράτο. Την Ελλάδα τη ζώνουν αμερικανικές βάσεις και πάνω από όλα έχουμε τη φωτιά που πιθανόν να ανάψει η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι το μοναδικό».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παραμένοντας στη ρότα που οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ανοίγουν στα Βαλκάνια και προσπαθώντας αυτή τη ρότα να βαδίσει για να «λύσει» τα όποια προβλήματα θεωρεί εθνικά, αναλαμβάνει σοβαρότατες ευθύνες για τους κινδύνους που επελαύνουν πάνω από τους λαούς των Βαλκανίων, μαζί και του ελληνικού, προωθώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των επενδύσεών του στην περιοχή.

Αντιδραστική διοικητική δομή

Με τον νέο «Καποδίστρια» συνεχίζει η κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα στη διοικητική δομή της χώρας, δηλαδή τη δημιουργία ευνοϊκότερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου. Η νέα διοικητική δομή περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των Νομαρχιών και των Δήμων της χώρας, ώστε ως «ισχυρότερες μονάδες» να μπορούν να αναλαμβάνουν αποτελεσματικότερο ρόλο σε τομείς κρατικής ευθύνης, όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, που συνεπάγεται τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα τους και στη συνέχεια την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίησή τους.

Δίνοντας το στίγμα των σχεδιασμών που αναμένονται, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις: «Συνεχίζουμε παράλληλα το διάλογο με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ για τη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας μας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες αυτοδιοικητικές μονάδες. Στις προτεραιότητές μας είναι ακόμη η άμεση θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη διεύρυνση των μητροπολιτικών λειτουργιών και η ψήφιση νέου Κώδικα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση».

Τη διοικητική δομή συμπληρώνουν οι μητροπολιτικές λειτουργίες σε μεγάλα αστικά κέντρα, στις οποίες αναμένεται να ανατεθούν «υπερτοπικές» λειτουργίες, όπως περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια, μεταφορές, πολιτική προστασία, κ.λπ. Που επίσης διευκολύνουν τη σίγουρη κερδοφόρα δράση των μεγαλοεπιχειρηματιών σ' αυτούς τους τομείς, μέσω των δήμων.

Βορά στους επιχειρηματίες οι πυρόπληκτοι

Χειρότερες μέρες εγγυήθηκε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές του δηλώσεις για τους πυρόπληκτους του περασμένου καλοκαιριού.

Ειδικότερα, μίλησε για «ανασυγκρότηση των περιοχών», μια ανασυγκρότηση, όμως, της οποίας - όπως έγινε φανερό πριν λίγες μέρες μετά τη διυπουργική σύσκεψη - προσανατολισμός είναι μια ανάπτυξη με επίκεντρο τους δύο υπό κατασκευή μεγάλους οδικούς άξονες της Πελοποννήσου, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε, άλλωστε, να τονίσει ότι «επισπεύδεται η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων». Ποια είναι αυτά; Η μονομερής τουριστική ανάπτυξη στα καμένα (γήπεδα γκολφ, αγροτουρισμός, εμπορικά κέντρα ακόμη και στην Αρχαία Ολυμπία κ.ά.) που θα ενισχύσουν την κερδοσκοπική δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - και του εξωτερικού που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ακόμη και με εκπροσώπους τους λίγες μέρες πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές - και την εμπορευματοποίηση της γης. Ολα αυτά σημαίνουν - παρά τα ωραία λόγια - το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την επιδείνωση της κατάστασης για τους εργαζομένους και τα μικρομεσαία στρώματα, καθώς και τη ριζική αλλαγή στο περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, και παρά τις υποσχέσεις για επείγοντα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αυτά φαίνεται πως καθυστερούν επικίνδυνα, με αποτέλεσμα οι πρώτες βροχές να συμπληρώνουν τις καταστροφές από τις πυρκαγιές όπως, για παράδειγμα, έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Βαρβάσαινα Ηλείας.

Τέλος, παρά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού για «πλήρη οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων», η πράξη δείχνει ότι οι αποζημιώσεις είναι ψίχουλα μπροστά στις ζημιές των λαϊκών στρωμάτων.

Το χουβαρνταλίκι των 66 λεπτών...

Ο γενικόλογος χαρακτήρας των αναφορών του πρωθυπουργού στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής δεν κατάφερε να κρύψει προς ποια πλευρά «κλείνει το μάτι» η κυβέρνηση. Ετσι, ξεχωριστή θέση στις προγραμματικές δηλώσεις είχαν τα 36 δισ. ευρώ του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, που υποτίθεται πως θα αλλάξουν την εικόνα της περιφέρειας. Μόνο που ο Κ. Καραμανλής δεν είπε κουβέντα για το πού θα πάνε και ποιος θα καρπωθεί τα ποσά αυτά. Ισως επειδή το ...πλαίσιο αναφοράς αναφέρεται σε μια χούφτα μεγαλοεργολάβους που έχουν θησαυρίσει, την ώρα που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού βογκούν, κάτω από τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Βεβαίως, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο περιβόητο «Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής», το οποίο τόσο πολύ διαφημίζει η κυβέρνηση και το οποίο - δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό - είναι παρόμοιο με το «Ταμείο Αλληλεγγύης», που έχει προτείνει και το ΠΑΣΟΚ. Το Ταμείο αυτό υποτίθεται πως θα αντιμετωπίσει και θα βάλει τέλος στη σύγχρονη φτώχεια (όπως τη μετράνε οι στατιστικές της ΕΕ και των κυβερνώντων), που προκαλούν οι «οικονομικές μεταρρυθμίσεις». Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Το Ταμείο θα ενισχύσει-χρηματοδοτήσει τα 2,1 εκατομμύρια πολιτών, που επίσημα θεωρούνται «φτωχοί». Πόση θα είναι αυτή η ενίσχυση; Συνολικά, 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, όσοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, θα ...λυτρωθούν με επιχορήγηση που θα φτάνει τα ...66 λεπτά τη μέρα!

«Ξεπούλημα» της δημόσιας γης

Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει την ίδια πολιτική παράδοσης και του περιβάλλοντος (δάση, ακτές, πανέμορφα φυσικά οικοσυστήματα) στην εμπορευματοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, τη νέα περίοδο θα προωθηθούν:

  • Η νομοθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού που μεταβάλλει τη χώρα σε ένα απέραντο... ξενοδοχείο και εμπορευματοποιεί όλα τα φυσικά οικοσυστήματα.
  • Το ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων με έμφαση στην οικοπεδοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
  • Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου με την επιβολή τριπλών χαρατσιών στο λαό - με την επίκληση της κακοδιαχείρισης του έργου που έγινε επί ΠΑΣΟΚ - αλλά και με αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών, με αποτέλεσμα τον αποχαρακτηρισμό μέχρι και του 30% του δασικού μας πλούτου.
  • Μέτρα για τις κλιματικές αλλαγές με την προώθηση του εμπορίου ρύπων κατ' επιταγή της ΕΕ, που ενισχύει την κερδοσκοπία του κεφαλαίου και φέρνει νέα χαράτσια για το λαό.
  • Πολιτική για τους υδάτινους πόρους, με στόχο την ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης και την επιβολή υδρομέτρων στους αγρότες.
  • Μεταρρύθμιση στην πολεοδομική νομοθεσία στην κατεύθυνση της περαιτέρω εμπορευματοποίησης της γης.
Μεγάλα έργα - μεγάλα «χαράτσια»

Οσον αφορά στα Δημόσια Εργα, ο πρωθυπουργός έκανε φανερό ότι θα συνεχιστεί ό,τι δρομολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ειδικότερα, ξεκινά η κατασκευή των έξι οδικών έργων με τη μέθοδο των «συμβάσεων παραχώρησης» (Ιόνια Οδός, Ανατολικής Πελοποννήσου, Κεντρικής Ελλάδας, Ράχες - Κλειδί, Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης) με την οποία παραδίδονται σχεδόν όλοι οι οδικοί άξονες της χώρας σε δύο ιδιωτικούς ομίλους, που θα εξασφαλίσουν σίγουρη κερδοφορία για 30 χρόνια, ενώ θα υποχρεωθεί ο λαός να πληρώνει πανάκριβα διόδια, που σε λίγα χρόνια θα φτάσουν ως τον πενταπλασιασμό!

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η ίδια τακτική της μη προώθησης μεγάλων έργων υποδομής που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από κονδύλια συνολικού ύψους 17 δισ. ευρώ που θα διαχειριστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά την τέταρτη Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ 2007 - 2013), ούτε ευρώ δεν προβλέπεται να διοχετευτεί για την αντισεισμική θωράκιση, ενώ ελάχιστα δίδονται για την αντιπλημμυρική προστασία και για λίγα έργα - που δεν καλύπτουν τις ανάγκες - μόνο σε τρεις νομούς: Αττικής, Θεσσαλονίκης και Εβρου...

Σε ρότα εμπορευματοποίησης η Υγεία

Για το χτίσιμο του νέου ΕΣΥ με αιχμή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), μίλησε ο πρωθυπουργός.

Υποστήριξε ότι μειώθηκαν τα «ελλείμματα στο ΕΣΥ», αλλά στην πραγματικότητα τα δημόσια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή έχουν χρέη προς τους προμηθευτές τους, που ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική η εξέλιξη, όταν με βάση τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ (25.6.2007) η κρατική επιχορήγηση προς τις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για λειτουργικές δαπάνες περιορίζεται μόλις στο 3% και αν συμπεριληφθούν οι επιχορηγήσεις των δημόσιων επενδύσεων - που είναι 2,5% - τότε η κρατική συμμετοχή στη λειτουργία των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας φτάνει στο 5,5% των συνολικών δαπανών. Ετσι η λειτουργία πια των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας στηρίζεται στα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή στα λεφτά των εργαζομένων, που καλύπτουν το 84,1% των εσόδων τους. Ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, δηλαδή η πληρωμή απ' όσους έχουν ανάγκη των υπηρεσιών υγείας, αυξάνονται μαζί με τα κέρδη των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ριζικές αλλαγές στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Τι αλλαγές θα κάνει; Υπάρχουν σχέδια για λειτουργία ΠΦΥ με τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, δηλαδή με τα λεφτά των εργαζομένων. Ενώ ήδη η Αυτοδιοίκηση (Δήμος Αθήνας, Διαδημοτικό Δίκτυο 40 δήμων της Αττικής) έχει εμπλακεί άμεσα και μάλιστα χωρίς υποδομές. Ετσι, γίνονται μεσάζοντες στους επιχειρηματίες στον τομέα Υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ