ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Προετοιμασμένη και ολομέτωπη επίθεση

Οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ν. Αναλυτή είναι το προανάκρουσμα της αντιασφαλιστικής επέλασης που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων για την Κοινωνική Ασφάλιση
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων για την Κοινωνική Ασφάλιση
Προεκλογικά η ΝΔ, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας της, στα λόγια έδινε διαβεβαιώσεις για τα τρία «δε». Δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δε θα μειωθούν οι συντάξεις, δε θα αυξηθούν οι εισφορές. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, ο διορισμένος από την κυβέρνηση στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό Ν. Αναλυτής, ανέτρεπε (;) όλα τα παραπάνω, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα και για τα όρια ηλικίας και για το ύψος των συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό, φρόντισε να επιβεβαιώσει την προειδοποίηση του ΚΚΕ, ότι η ΝΔ - όπως και το ΠΑΣΟΚ - λένε ακριβώς τα αντίθετα απ' αυτά που θέλουν να κάνουν.

Επίθεση εφ' όλης της ύλης

Με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του, ο επικεφαλής της «Επιτροπής των Σοφών» έκανε ξεκάθαρο ότι η νέα επίθεση που έχει η κυβέρνηση στα συρτάρια της, μεταξύ άλλων, στοχεύει:

  • Πρώτον, στην αναθεώρηση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, που σημαίνει ότι για όσες κατηγορίες και ειδικότητες αποχαρακτηριστούν οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να εργάζονται τουλάχιστον από πέντε έως και επτά χρόνια παραπάνω. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρώτη επιτροπή που, κατά τη δεκαετία του '90, ανέλαβε να αναθεωρήσει τη λίστα των ΒΑΕ, ομολόγησε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί μέχρι τώρα η χώρα δε διαθέτει τα επιστημονικά δεδομένα (π.χ. τις κατάλληλες μελέτες, αλλά και υποδομές) για να γίνει αυτός ο αποχαρακτηρισμός. Ετσι, η όποια παρέμβαση θα έχει εκ των προτέρων πολιτικό και όχι επιστημονικό χαρακτήρα. Αλλωστε, και ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, είχε ομολογήσει ότι η απόφαση για τα ΒΑΕ θα είναι πολιτική. Δηλαδή, επί της ουσίας θα εκπληρωθεί η απαίτηση των επιχειρηματιών για αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων που αυτόματα θα οδηγήσει σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών και σε αύξηση των χρόνων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους.
  • Δεύτερον, στην ενοποίηση Ταμείων. Η επιδίωξη αυτή δεν είναι τυχαία και καθόλου δε γίνεται για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πολυδιάσπασης. Οπου μέχρι τώρα έγινε, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Αποδείχτηκε ένας έμμεσος τρόπος για να πετύχουν οι κυβερνήσεις αυτό που δε θα μπορούσαν να κάνουν απευθείας, να «πιέσουν προς τα κάτω» και να συμπιέσουν ασφαλιστικά κεκτημένα. Ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση ενοποίησης των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, η «ενοποίηση» οδήγησε στην απαλλαγή των εργοδοτών από ανειλημμένες υποχρεώσεις προς τα Ταμεία ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Τρίτον, ο Ν. Αναλυτής ευθέως έθεσε θέμα αύξησης των ηλικιακών ορίων για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων. Οπως, μάλιστα, διευκρίνισε - προς το παρόν - δεν τίθεται ζήτημα για το ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που όμως έτσι και αλλιώς είναι στα 65 και «εθελοντικά» στα 67 χρόνια με τον νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που καίει πρωτίστως την κυβέρνηση, αλλά και το μεγάλο κεφάλαιο, είναι να επιμηκυνθεί ο πραγματικός εργάσιμος βίος και το πραγματικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να πλησιάσει ή και να ταυτιστεί με το ανώτατο όριο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στο στόχαστρο της νέας «μεταρρύθμισης» μπαίνουν οι λεγόμενες πρόωρες συντάξεις (γυναίκες με ανήλικα παιδιά) και οι αναπηρικές συντάξεις. Η ανατροπή αυτή, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των ΒΑΕ θα υποχρεώσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να παραμείνουν στην εργασία παρά τα κοινωνικά βάρη που σηκώνουν ή τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.
  • Τέταρτον, το εκλεκτό πρώην στέλεχος του ΣΕΒ, άνοιξε ευθέως και ζήτημα υπολογισμού της σύνταξης. Η θέση του ότι πρέπει να συνδεθούν οι εισφορές με τις παροχές και άρα να υπολογίζονται όλα τα χρόνια ασφάλισης και όχι μόνο η πενταετία θα οδηγήσει σε νέα μείωση των συντάξεων. Μάλιστα, κάποιοι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια μείωση των συντάξεων από 20% - 30%. Παράλληλα, με έμμεσο τρόπο αλλάζει και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος, το οποίο θα αποκτήσει όλο και περισσότερα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, σαν να επρόκειτο δηλαδή για ιδιωτική ασφάλιση. Και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη απόπειρα είχε γίνει στα μουλωχτά στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, με σχετική εισήγηση που είχαν ετοιμάσει οι υπηρεσίες του ΙΚΑ. Απόπειρα που ματαιώθηκε μετά την έγκαιρη και αποφασιστική αντίδραση των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ.
Οπως Σπράος, Γιαννίτσης και Ρέππας...

Ο εκλεκτός των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τολμά να θέτει ζήτημα παραπέρα μείωσης των συντάξεων, όταν από 1/1/2008, κατ' εφαρμογήν του νόμου του ΠΑΣΟΚ 3029 (νόμος Ρέππα) για χιλιάδες συνταξιούχους σε Δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αρχίζει η αποψίλωση των συντάξεών τους για τις οποίες ο συντελεστής αναπλήρωσης θα μειωθεί από το 80% σήμερα στο 70% και από το τελευταίο έτος θα υπολογίζεται σταδιακά ο μέσος όρος του μισθού της πενταετίας.

Οι τοποθετήσεις του Ν. Αναλυτή δείχνουν ότι η Επιτροπή έχει επιφορτιστεί να χτυπήσει την καρδιά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιβεβαιώνουν, επίσης, ότι και αυτή «χτίζει» πάνω στους προγενέστερους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ολοκληρώνει και υποθέσεις που είχαν μείνει στη μέση.

Αλλωστε ο ίδιος, ερωτηθείς γιατί προβαίνει σε προτάσεις ενώ δεν είναι έτοιμη η νέα αναλογιστική μελέτη, με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε ότι ήδη υπάρχει η μελέτη του Σπράου, υπάρχει η αναλογιστική μελέτη των Βρετανών που - ειρήσθω εν παρόδω - ήταν η βάση του πακέτου Γιαννίτση. Τώρα, είπε ο πρόεδρος των «σοφών», απλώς επικαιροποιούμε τα στοιχεία! Που σημαίνει ότι η στρατηγική στόχευση παραμένει ίδια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι τα ΒΑΕ εδώ και μια δεκαπενταετία είναι στο μάτι των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αντίστοιχες παρεμβάσεις το 1992 και το 2002. Οι λεγόμενες «πρόωρες» είναι και αυτές στο μάτι του κυκλώνα. Το 2002 το ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματολογία για την κατάργησή τους. Το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων έτσι και αλλιώς χειροτέρευσε, με αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν μπορούν στην πραγματικότητα να εργαστούν να περιορίζονται σε κάποια πενιχρή συνταξούλα. Και να σέρνονται κάθε λίγο, από επιτροπή σε επιτροπή... Κατακτήσεις που υπήρχαν για τις γυναίκες εργαζόμενες παλιότερα, αφαιρέθηκαν βιαίως. Ακόμα και αυτές που έμειναν στα χαρτιά, σήμερα όλο και πιο σπάνια αξιοποιούνται από τις μητέρες εργαζόμενες, αφού η χαμηλή σύνταξη που δίνουν λειτουργεί στην πράξη αποτρεπτικά.

Ολες αυτές οι παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα, το 53,6% των συνταξιούχων όλων των Ταμείων, πλην ΟΓΑ, να έχουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ ακόμα ένα 20% να βολοδέρνουν με 500 - 700 ευρώ. Και ακόμα 860.000 αγρότες να λαμβάνουν σύνταξη κατά μέσο όρο μόλις 360 ευρώ!

Θολώνουν τα νερά

Γι' αυτήν όμως την αθλιότητα δε μιλάνε ούτε οι «σοφοί» του Αναλυτή, ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ούτε οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αντίθετα, θέλοντας να δείξουν ότι δήθεν κρατάνε αποστάσεις από τις θέσεις της «Επιτροπής» ή θέλοντας να φανούν ότι διαφωνούν με τις προτάσεις της, βάζουν ζήτημα για τα οικονομικά του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και την έλλειψη πόρων! Οι γνωστές πλειοψηφίες πετάνε «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων. Από την άλλη πόρτα δηλαδή επαναφέρουν τα γνωστά εκβιαστικά προσχήματα της κυβέρνησης και του Ν. Αναλυτή περί «ελλειμμάτων», «βιωσιμότητας» κ.λπ.

Η αλήθεια είναι άλλη. Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει μέχρι κεραίας για τις συντάξεις τους και με το παραπάνω. Εχουν πληρώσει τα δανεικά και αγύριστα που για δεκαετίες λεηλατούσαν οι επιχειρηματίες από τα αποθεματικά. Εχουν πληρώσει με το αίμα τους, τα δισεκατομμύρια ευρώ που κλάπηκαν στο χρηματιστήριο επί ΠΑΣΟΚ, τα εκατοντάδες εκατομμύρια επί ΝΔ με το χορό των δομημένων ομολόγων. Δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν. Οποιοι βάζουν ζήτημα για «ανεύρεση πόρων» ας πάνε να τα πούνε στον ΣΕΒ, στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Και όσοι επισείουν ως «Δαμόκλειο Σπάθη» τα αναλογιστικά ελλείμματα που δήθεν θα έχει το σύστημα μετά από 30 χρόνια, όπως κάνει και ο Ν. Αναλυτής, ας απευθυνθούν στους εργοδότες. Γιατί, τα επόμενα 30 χρόνια οι εργαζόμενοι έτσι και αλλιώς θα πληρώνουν τις εισφορές τους, οι φίλοι τους στον ΣΕΒ και στους μεγαλεμπόρους, οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις θα πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν; Ή μήπως όλος ο θόρυβος για τους νέους πόρους θα οδηγήσει σε νέες απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος, όπως συστηματικά έγινε μέχρι σήμερα;


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ