ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Τιμήθηκαν οι θρυλικοί μπουρλοτιέρηδες του ΕΛΑΣ

Τους μπουρλοτιέρηδες του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, τίμησαν, προχτές Κυριακή, με εκδήλωση που διοργάνωσαν στα Τέμπη, τα Παραρτήματα Λάρισας και Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ καθώς και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΕΠΠ.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γ. Φιλιππίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ένδοξη πατριωτική, αντιστασιακή δράση των μπουρλοτιέρηδων του Ολύμπου, με κορυφαία επιχείρηση την ανατίναξη γερμανικής αμαξοστοιχίας στην Κοιλάδα των Τεμπών. Με την ευκαιρία των 62 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, ο ομιλητής αναφέρθηκε στους αγώνες και τις θυσίες της ΕΑΜικής Αντίστασης και στην ανάγκη συνέχισης των αγώνων, στις σημερινές συνθήκες, ώστε να υλοποιηθούν τα οράματα για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαίωση. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των σημερινών λαϊκών αγώνων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές, ούτως ώστε ο λαός μας να έχει ένα πιο ισχυρό αποκούμπι, όπου θα στηρίζεται για να δίνει από καλύτερες θέσεις τις μάχες του.

Μετά την ομιλία ακολούθησε ανάγνωση ψηφίσματος, στο οποίο, περιέχονται τα αιτήματα των αντιστασιακών και αξιώνεται η ανέγερση Μνημείου Εθνικής Αντίστασης σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, καθώς και Μουσείων της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα και στις πρωτεύουσες των νομών και η θεσμοθέτηση της διδασκαλίας της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, απαλλαγμένης από κάθε διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Οι αντιστασιακοί ζητούν, επίσης, να δοθούν, επιτέλους, οι γερμανικές αποζημιώσεις και να επιστραφεί το κατοχικό δάνειο.

Στη συνέχεια, έγινε προσκλητήριο νεκρών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ακούστηκε ο Εθνικός Υμνος και το «Επέσατε θύματα...» από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και κατατέθηκαν στεφάνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, ο δήμαρχος Γόννων Χρ. Καραναστάσης, ο αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κάτω Ολύμπου Γ. Τζίκας και Γ. Δελιμηχάλης αντιστοίχως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας Ντ. Αυγουστής, καθώς και εκπρόσωποι Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ από το Βόλο, τα Τρίκαλα, τον Τύρναβο, το Λιτόχωρο κ.ά.

Τραγωδία με πρόσφυγες στον Εβρο

Εφτά Πακιστανοί βρήκαν φρικτό θάνατο σε ναρκοπέδιο

Φρικτό θάνατο μέσα σε ναρκοπέδιο, στην περιοχή του Εβρου, βρήκαν χθες το πρωί επτά Πακιστανοί πρόσφυγες, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από την Τουρκία. Θύματα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, που γεννά τη φτώχεια, τη βία, την εξαθλίωση και τους πολέμους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Και σ' αυτόν το Γολγοθά, εκατοντάδες χάνουν τη ζωή τους.

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά. Από το 1999 μέχρι και σήμερα, 42 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στα ναρκοπέδια που βρίσκονται παράλληλα με τον ποταμό και άλλοι 15 ακρωτηριάστηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά. Ενώ από την αρχή του έτους μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη, συνολικά 47 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στα ελληνικά σύνορα. Από αυτούς 40 πνίγηκαν, 4 έχασαν τη ζωή τους λόγω του κρύου, 2 σκοτώθηκαν από νάρκη, ένας πέθανε από ασφυξία σε νταλίκα. Ακόμη, 3 πρόσφυγες τραυματίστηκαν σοβαρά από νάρκη, ένας τραυματίστηκε σοβαρά εξαιτίας της βίας κρατικών οργάνων, ενώ, τέλος, ένας θεωρείται αγνοούμενος ναυαγίου.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, εντοπίστηκε νεκρός, σε κατάσταση σήψης, μετανάστης 30 - 40 χρόνων, στην κοίτη του ποταμού Εβρου στην περιοχή των Δικαίων. Είχε πνιγεί στην προσπάθειά του να εισέλθει στη χώρα μας. Από χθες ο κατάλογος των νεκρών προσφύγων μεγάλωσε.

Το τραγικό ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά της 9 χτες το πρωί, έξω από το χωριό Κορνοφωλιά Σουφλίου Εβρου, στην περιοχή Λυκόφη. Οι 7 πρόσφυγες πακιστανικής καταγωγής, επιχειρώντας να μπουν στη χώρα μας, έπεσαν σε ναρκοπέδιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ναρκοπέδιο ήταν σημασμένο με ειδικές πινακίδες και περιφραγμένο με διπλή περίφραξη. Προφανώς, οι μετανάστες έκοψαν το συρματόπλεγμα και μπήκαν, με αποτέλεσμα να διαμελιστούν από τις εκρήξεις των ναρκών.

Στην περιοχή έσπευσαν αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και άνδρες του τάγματος εκκαθαρίσεως ναρκοπεδίων ξηράς. Τα διαμελισμένα πτώματα των 7 Πακιστανών μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης και τις στρατιωτικές αρχές διεξάγονται έρευνες για την εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Ατύχημα με λεωφορείο στο Ν. Παντελεήμονα

Λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν παιδιά από την Ουγγαρία, ανατράπηκε στην Εθνική Οδό

Από τη μεταφορά των τραυματιών - μελών του ουγγρικού χορευτικού συγκροτήματος στο νοσοκομείο Κατερίνης

Motion Team

Από τη μεταφορά των τραυματιών - μελών του ουγγρικού χορευτικού συγκροτήματος στο νοσοκομείο Κατερίνης
Μνήμες από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, στο οποίο σκοτώθηκαν 21 μαθητές και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι, έφερε στο μυαλό η ανατροπή λεωφορείου με επιβάτες παιδιά από την Ουγγαρία, που έγινε, προχτές βράδυ, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των, γνωστών για την επικινδυνότητά τους, στροφών του Νέου Παντελεήμονα.

Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν είχαμε νεκρούς, παρά μόνον ελαφρά τραυματίες, καθώς το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν νέοι άνθρωποι, από 16 μέχρι 20 χρόνων, αποδείχτηκε ανθεκτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο Κατερίνης μεταφέρθηκαν 23 από τα 32 παιδιά που επέβαιναν στο λεωφορείο. Τα τέσσερα τραυματίστηκαν βαρύτερα, τα 11 με ελαφρότερα τραύματα, ενώ 8 δεν είχαν τραυματιστεί, αλλά πήγαν εκεί για ψυχολογική υποστήριξη, εξαιτίας του «σοκ» που υπέστησαν.

Οπως έγινε γνωστό, γύρω στις 10 το βράδυ της Κυριακής, το λεωφορείο με Ούγγρο οδηγό και με επιβάτες μέλη ενός φολκλορικού συγκροτήματος από την Ουγγαρία, που επέστρεφαν στη χώρα τους, προερχόμενοι από την Ερμιονίδα, όπου είχαν δώσει παράσταση, συγκρούστηκε με διερχόμενο ΙΧ κι εν συνεχεία ανατράπηκε και «έκατσε», σχεδόν κάθετα, στο οδόστρωμα. Τα παιδιά, μετά το πρώτο ξάφνιασμά τους, συνήλθαν και τα περισσότερα βγήκαν μόνα τους από το λεωφορείο, ενώ κάποια τα έβγαλε το προσωπικό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σημείο του ατυχήματος.

«Επεξηγήσεις» Βαρθολομαίου

Συνέχεια στο θέμα της διένεξης μεταξύ Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας, σχετικά με τον έλεγχο των Μητροπόλεων των λεγόμενων «νέων χωρών», έδωσε την Κυριακή ο πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μιλώντας στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Κωνσταντινουπόλεως, είπε ότι «αν γίνονται όλα ευσχημόνως και κατά την τάξιν και δεν παραβιάζονται οι όροι της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως του 1928, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εις τα σχέσεις των δύο Εκκλησιών και εμού προσωπικώς μετά του Μακαριοτάτου».

Κάνοντας λόγο για «μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση», αναφέρθηκε στη Συνοδική Πράξη του 1928, λέγοντας ότι οι 35 μητροπόλεις των λεγόμενων «νέων χωρών», «εδόθησαν εις την Αγιωτάτην Εκκλησία της Ελλάδας επιτροπικώς και προς διοίκησιν» και ότι «εδόθη η διοίκησις και μόνον και αυτή επιτροπικώς και υπό ορισμένους όρους». Και συμπλήρωσε ότι γι' αυτήν τη Συνοδική Πράξη «δεσμεύτηκε η εντιμότατος Ελληνική Πολιτεία». Να σημειώσουμε ότι οι όροι που επικαλείται ο πατριάρχης είναι 10, από τους οποίους ο 5ος προβλέπει την έγκριση από το Πατριαρχείο του καταλόγου των υποψήφιων μητροπολιτών.

«Οταν, όμως, μερικοί θέλουν να πουν ότι με το πέρασμα των δεκαετιών τελείωσαν πλέον και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί των μητροπόλεων αυτών της Βορείου Ελλάδας, τότε δημιουργείται πρόβλημα και περί αυτού πρόκειται», συμπλήρωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, δεν υπήρξε αντίδραση, καθώς, όπως έλεγαν κύκλοι της, αναμένεται η σύνοδος της Ιεραρχίας, που θα «μιλήσει» για το θέμα.

ΔΙΚΗ «17 Ν»
Αρχίζουν οι αγορεύσεις υπεράσπισης

Σήμερα αρχίζουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη της «17 Ν» με πρώτη την Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορο του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου. Χθες το δικαστήριο διέκοψε, με την έναρξη, τις εργασίες του, λόγω προσωπικού προβλήματος της Ιωάννας Κούρτοβικ, που καθιστούσε αδύνατη την πραγματοποίηση της αγόρευσής της.

Τη μη έκδοση στη Ρωσία του μεγαλοεπιχειρηματία Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι ζήτησε χτες η εισαγγελέας Αννα Ζάιρη, θεωρώντας ότι το αίτημα των ρωσικών αρχών δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένο. Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών έδωσε προθεσμία 15 ημερών, προκειμένου οι αιτούντες την έκδοση να αποστείλουν συμπληρωματικά στοιχεία για τις κατηγορίες που προσάπτουν στον Γκουσίνσκι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ