ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρές μάχες εντός και εκτός

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΑΜΠΑΝΤΙΓΙΕ - ΤΙΚΡΙΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Δε μετανιώνω διόλου για τον πόλεμο στο Ιράκ, ήταν μια απολύτως ορθή επιλογή, ασχέτως αν μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί απαγορευμένα όπλα», διατεινόταν, χτες, σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που δεν παρέλειψε να επαναδιατυπώσει την αισιοδοξία του για την εκμαίευση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, όμως, δυτικά της Βαγδάτης, οι κατοχικές δυνάμεις βρίσκονταν εμπλεγμένες σε σκληρές πολύωρες μάχες, ενώ στη Βαγδάτη γινόταν μια νέα απόπειρα δολοφονίας κατά μέλους του διορισμένου, από τον κατοχικό διοικητή, Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Εντός των ημερών, εκτιμά ο Κόλιν Πάουελ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ότι θα έχει εγκριθεί ένα νέο ψήφισμα που θα προβλέπει την ενεργότερη διεθνή ανάμειξη στα έξοδα και στις προσπάθειες κατοχής και «ανοικοδόμησης» του Ιράκ, αλλά όχι και στην πολιτική του διακυβέρνηση και στη διαχείριση των οικονομικών του πόρων. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Γάλλος ΥΠΕΞ επαναλάμβανε ότι η χώρα του επιμένει στην «τάχιστη μεταβίβαση των εξουσιών στους Ιρακινούς», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος αντάλλαξε απόψεις για το θέμα με τον Κινέζο ομόλογό του.

Με την άμεση μεταβίβαση «ορισμένων εξουσιών» στους Ιρακινούς φέρεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, να συμφωνεί και το 72% των Αμερικανών, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, αντιτίθενται στην αποστολή επιπλέον δυνάμεων και ζητούν την επιστροφή μεγάλης μερίδας στρατιωτών, ενώ ήδη φημολογείται ότι το Πεντάγωνο εξετάζει την αποστολή επιπλέον 15.000 στρατιωτών. Να κατευνάσει τις ανησυχίες αποπειράθηκε και ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ, πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, ο οποίος εκτίμησε ότι «και χωρίς διεθνή βοήθεια, που σίγουρα θα ήταν προτιμότερη, τα υπάρχοντα στρατεύματα επαναφέρουν σταδιακά την τάξη στη χώρα».

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ νέος γύρος αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει μετά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Νιου Γιορκ Τάιμς» και «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των πληροφοριών που η Ουάσιγκτον συγκέντρωσε πριν τον πόλεμο από τους Ιρακινούς εξόριστους που βρίσκονταν στο εξωτερικό, και κυρίως από το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο του Αχμάντ Τσαλαμπί, αποδείχτηκαν ψευδείς και ιδιαίτερα όσα στοιχεία είχαν σχέση με το ιρακινό οπλοστάσιο. Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, υπεράσπισε τις πληροφορίες, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων απέστειλε επιστολή στον διευθυντή της CIA, στην οποία τονίζει ότι οι πληροφορίες που η υπηρεσία δημοσιοποίησε «είναι άκρως αμφισβητήσιμες».

Σκληρές και αιματηρές μάχες

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, τα κατοχικά στρατεύματα έδιναν σκληρές μάχες σε μια σειρά από περιοχές δυτικά της Βαγδάτης. Τα ξημερώματα, χθες, περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες μαζί με 100 Ιρακινούς αστυνομικούς εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη εκκαθαριστική επιχείρηση από την έναρξη της κατοχής στην ευρύτερη περιοχή του Τικρίτ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν εντοπίστηκαν οι καταζητούμενοι, αλλά έγιναν τουλάχιστον 92 συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή και καταστράφηκαν αρκετά σπίτια.

Το πρωί, αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες και εκρηκτικά έξω από τη Χαλίντιγια, ενώ ανάμεσα στις πόλεις Φαλούτζα και Χαμπάντιγιε αυτοκινητοπομπή έπεσε σε νάρκη και δέχτηκε πυρά από πολυβόλα. Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αμερικανικές ενισχύσεις από αέρος και εδάφους. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένας Αμερικανός σκοτώθηκε, άλλοι 7 τραυματίστηκαν, ενώ αρκετοί είναι και οι τραυματίες ανάμεσα στους Ιρακινούς πολίτες.

Επίσης, στη Χάουζα, κοντά στο Κιρκούκ, αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά ορισμένων εκατοντάδων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 10χρονος Ιρακινός και να τραυματιστεί ένας 25χρονος. Την Κυριακή, τέλος, στην πόλη Χίλα, στο κεντρικό Ιράκ, Πολωνοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με Ιρακινούς ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να συλληφθεί άλλος ένας.

Χθες, επίσης, ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή στη Βαγδάτη, σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του σιίτη κληρικού Τζαλαλουντίν αλ Σαγκίρ, που συμμετέχει στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο και στην επιτροπή επεξεργασίας του σχεδίου Συντάγματος. Ο ίδιος φέρεται να είναι καλά στην υγεία του.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τρία χρόνια Ιντιφάντα: «Αντίσταση όσο υπάρχει κατοχή»

Διαδήλωση Παλαιστινίων, που ζητά την απελευθέρωση του Μ. Μπαργκούτι

Associated Press

Διαδήλωση Παλαιστινίων, που ζητά την απελευθέρωση του Μ. Μπαργκούτι
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

«Είμαι περήφανος για τα τρία προηγούμενα χρόνια, είμαι περήφανος για την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού στην ισραηλινή κατοχή». Με αυτά τα λόγια άρχισε, χθες, την απολογία του ο ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, που δικάζεται από τριμελές ισραηλινό δικαστήριο στο Τελ Αβίβ. Η απολογία του Μπαργκούτι συνέπεσε με την τρίτη επέτειο από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, που τιμήθηκε με διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις.

«Το να πεθαίνει κανείς είναι προτιμότερο από το να ζει υπό καθεστώς κατοχής», υποστήριξε ο Μαρουάν Μπαργκούτι, συμπληρώνοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονία αμάχων Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Μπαργκούτι επέμεινε ότι είναι πολιτικός ηγέτης και επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να τον δικάσει, καταλήγοντας ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο παλαιστινιακός λαός δε θα ζήσει υπό ζυγό. Το Ισραήλ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είτε θα υπάρξει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα του, είτε θα γίνει το ίδιο ένα κράτος δύο λαών». Σε μια αποστροφή των λόγων του, η πρόεδρος του δικαστηρίου του ανταπάντησε ότι «το δικαστήριο δεν είναι ούτε ιστορικοί, ούτε πολιτικοί και αν μπορούσε με μια απόφαση να πετύχει ειρήνη θα την είχε εκδώσει». Ο ηγέτης της «Φατάχ», ο οποίος μίλησε σε εβραϊκή γλώσσα ενώπιον πλήθος ακροατηρίου, ανάμεσα στους οποίους και αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της απάντησε αφοπλιστικά ότι θα μπορούσε απλώς το δικαστήριο να διακηρύξει την αντίθεσή του στην κατοχή.

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε την άρση του αυστηρού αποκλεισμού που είχε επιβάλει από το βράδυ της Παρασκευής στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα που συνέπεσε με τους εορτασμούς για το νέο εβραϊκό έτος. Ταυτόχρονα, όμως, χθες ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέα εισβολή στην Τζενίν, της Δυτικής Οχθης, όπου επέβαλε αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ειδησεογραφικών πρακτορείων και της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά τη διάρκεια των 3 αυτών χρόνων, σκοτώθηκαν 2.612 Παλαιστίνιοι και 822 Ισραηλινοί, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι και άμαχοι και από τις δύο πλευρές. Τους 24.500 φθάνουν οι Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν, μόνο, από σφαίρες, ενώ από την έναρξη της Ιντιφάντα έχουν καταστραφεί 2.000 παλαιστινιακά σπίτια.

Οι Παλαιστίνιοι στις περισσότερες πόλεις τίμησαν την επέτειο με διαδηλώσεις. Οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», με κοινή τους ανακοίνωση χθες με αφορμή την επέτειο, δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την αντίσταση στην κατοχή, όσο αυτή συνεχίζεται. Από την πλευρά του, ο πρώην υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς, ο Μοχάμαντ Νταχλάν, σε συνέντευξή του, υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με την πρώτη Ιντιφάντα, η δεύτερη έχει φέρει τον παλαιστινιακό λαό σε χειρότερη θέση από ό,τι βρισκόταν πριν. Ο Νταχλάν εκτιμά ότι ήταν λάθος η προσφυγή στα όπλα και οι επιθέσεις αυτοκτονίας, γιατί «δεν εξυπηρετούν τον εθνικό σκοπό» και υποστηρίζει ότι η πολιτική ηγεσία των Παλαιστινίων δεν αντέδρασε γρήγορα και δεν ερμήνευσε ορθά την κατάσταση που διαμόρφωσε το πλήγμα της 11ης Σεπτέμβρη.

Υπό αυτό το κλίμα, μέχρι την Τετάρτη ο Αχμέντ Κουρέια αναμένεται να παρουσιάσει προς έγκριση στο παλαιστινιακό Κοινοβούλιο το νέο 25μελές κυβερνητικό σχήμα, το οποίο έχει, ήδη, λάβει την έγκριση του Παλαιστινίου ηγέτη. Προς το παρόν, πάντως, ο Κουρέια εισέπραξε την άρνηση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση των Παλαιστινίων να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Φέρτε πίσω τα στρατεύματα»

Μαζική η συμμετοχή στο Λονδίνο

Associated Press

Μαζική η συμμετοχή στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ - ΚΑΜΠΕΡΑ.--

«Μπους Στοπ», «Φέρτε πίσω τα στρατεύματα - Σταματήστε τώρα την αποικιακή κατοχή», είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες συνθήματα που ακούστηκαν στις πολυπληθείς διαδηλώσεις που έγιναν ανά την αμερικανική επικράτεια.

Χιλιάδες πήραν μέρος στη διαδήλωση που έγινε στο Λος Αντζελες, μία διαδήλωση που διέσχισε και κάλυψε σχεδόν όλη τη Σάνσετ Μπούλεβαρντ. Δεκάδες φέρετρα «Παλαιστίνιων» μεταφέρθηκαν από τους διαδηλωτές που αξίωσαν «Παλαιστινιακό κράτος, Τώρα!». Η διαδήλωση ήταν η πρώτη μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων την 1η Μάη, εν αντιθέσει με τους κατοίκους του Σαν Φρανσίσκο που είναι η πολλοστή φορά που πήραν μέρος σε κάποια κινητοποίηση κατά της κατοχής και του πολέμου. «Φέρτε τα στρατεύματα πίσω», το «Τζορτζ Μπους και θείε Σαμ το Ιράκ θα γίνει το δικό σας Βιετνάμ» και «Χρήματα για την Παιδεία και όχι για την Κατοχή»... ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Σαν Ντιέγκο, στη Σάντα Μπάρμπαρα, στην πόλη του Κάνσας, στο Σεν Λούις, στη Βοστόνη, στη Νέα Υόρκη, στην Αλεξάνδρεια της πολιτείας Βιρτζίνια, στο Σιάτλ αλλά και σε αρκετές πόλεις του Καναδά.

Οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ λόγω της διαφοράς της ώρας έκλεισαν τον κύκλο των αντιπολεμικών διαδηλώσεων που έγιναν σε 40 χώρες της υφηλίου κατά της κατοχής του Ιράκ αλλά και για την Παλαιστίνη.

Από τη διαδήλωση στο Λος Αντζελες
Από τη διαδήλωση στο Λος Αντζελες
Ο κύκλος της παγκόσμιας ημέρας κινητοποίησης ξεκίνησε την Παρασκευή μετά την προσευχή όταν χιλιάδες Αραβες και μουσουλμάνοι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις που έγιναν στο Λίβανο, στη Συρία, στην Ιορδανία, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Μπαχρέιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο, στο Σουδάν, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Ιράν, στο Πακιστάν, στην Ινδία, στις Φιλιππίνες αλλά και στη Νότια Κορέα, στην Ιαπωνία και σε πολλές πόλεις της Αυστραλίας.

Με συνθήματα που ζητούσαν την απομάκρυνση των στρατιωτών από το Ιράκ και του Τόνι Μπλερ από την Ντάουνινγκ Στριτ, χιλιάδες Βρετανοί διαδήλωσαν το πρωί του Σαββάτου στο Λονδίνο κατά της συνεχιζόμενης εμπλοκής της χώρας τους στον πόλεμο στο Ιράκ.

Στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη, στη Σεβίλλη, στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στη Βαρσοβία, στο Παρίσι, στο Οσλο, στη Ρώμη, στην Πάδοβα, στο Ελσίνκι, στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν ανάλογες πορείες εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ και υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.


Στο Σαν Φρανσίσκο συμμετείχαν και στρατευμένοι
Στο Σαν Φρανσίσκο συμμετείχαν και στρατευμένοι


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ