ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική
  • Μεγάλο ποιοτικό βήμα η συγκρότηση της Συμπαράταξης
  • Κίνημα των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα
  • Πρόγραμμα προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμμαχος και συναγωνιστής των λαϊκών στρωμάτων
  • Να κάνουμε την Αθήνα δική μας πόλη

Η συγκρότηση της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης" αποτελεί ένα μεγάλο ποιοτικό βήμα για τη συμμαχία και την πολιτική έκφραση των δυνάμεων που βρίσκονται σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και που θέλουν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν, τονίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος ΑθηναίωνΛεων. Αυδής στην επιστολή του - μήνυμα προς τους κατοίκους της πόλης που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και έχει αρχίσει να διαβάζεται ήδη από τους κατοίκους της πόλης, τους δημότες της Αθήνας.

Αλλωστε, η Συμπαράταξη - όπως επισημαίνει και ο επικεφαλής της - είναι δημοτικό κίνημα των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα, που θέλουν να είναι σεβαστά τα δικαιώματά τους, οι κοινωνικές κατακτήσεις τους, ο πολιτισμός τους, το δικαίωμά τους στην πόλη τους.

Γι' αυτό και διατυπώνει ένα πρόγραμμα προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας, που εκφράζει την αντίσταση στα μεγάλα συμφέροντα και στους πολιτικούς εκφραστές τους, στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στην υπερφορολόγηση, στην κατεδάφιση των εργασιακών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ετσι, η Συμπαράταξη φιλοδοξεί να γίνει έκφραση δημοκρατικού ήθους και αξιόπιστης πολιτικής πρακτικής και να εκφράσει τη δημιουργική δράση για την πραγμάτωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη διεύρυνση και την ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δε θα μπορούσε, παρά να αντιτάσσεται στην πορεία αντικατάστασης του πολιτικού λόγου από τις δημόσιες σχέσεις, στη μετατροπή των πολιτών σε δέκτες εικόνων και παθητικούς οπαδούς.

Γιατί - όπως σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχός της - η Συμπαράταξη έχει επιλέξει την αγωνιστική αντίληψη που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμμαχο, συμπαραστάτη και συναγωνιστή των λαϊκών στρωμάτων και των οργανώσεών τους.

Αλλωστε, τα μεγάλα προβλήματα της πόλης δεν μπορούν να λυθούν ανεξάρτητα από τις γενικότερες πολιτικές επιλογές, πολύ περισσότερο όταν η εξέλιξη της Αθήνας είναι συνάρτηση του ρόλου, της έδρας πολυεθνικών επιχειρήσεων, που της επιφυλάσσουν. Τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας δεν επιδέχονται λύση χωρίς ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και με τους εκφραστές της, όλων των αποχρώσεων.

Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Λεων. Αυδής μια πόλη ανεργίας, υποαπασχόλησης, φτώχειας, αβεβαιότητας για το μέλλον και πολιτιστικής πολτοποίησης, δεν είναι ωραία πόλη για την πλειοψηφία των κατοίκων της.

Προσπαθούμε να μιλήσουμε με συναίσθηση της ευθύνης μας και με πολιτική συνέπεια και να δείξουμε τις αιτίες των προβλημάτων της πόλης και τους υπεύθυνους - καταλήγει ο υποψήφιος Δήμαρχος της "Συμπαράταξης για την Αθήνα". Γιατί έχουμε επίγνωση ότι η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει νησίδα ποιότητας ζωής μέσα στο πέλαγος της βαρβαρότητας της ελεύθερης αγοράς. Μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για να γίνει η δική μας πόλη!

Αυτοδιοίκηση για το λαό

Να αναδείξει το δήμο σε χώρο συσπείρωσης και πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και των δημοκρατικών θεσμών, για την άμυνα στις αντιλαϊκές επιλογές της κεντρικής εξουσίας, στοχεύει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα", που δεσμεύεται ρητά και μέσα από το πρόγραμμά της, να διαθέσει όλες τις δυνάμεις της στην αγωνιστική αυτοδιοίκηση, αντιπαλεύοντας τη διαχειριστική αυτοδιοίκηση - υπηρέτη της άρχουσας τάξης.

Η σιωπή των δημοτικών προγραμμάτων για το χαρακτήρα και το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται - σημαίνει αποδοχή του διαχειριστικού προτύπου που σήμερα κυριαρχεί. Η ΤΑ χρησιμοποιείται από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκφραστές της ως συμπληρωματικός μηχανισμός, για να διοχετεύουν και να εφαρμόζουν την πολιτική τους,που κινείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και επιχειρεί να καλλιεργήσει στη συνείδηση του λαού, την αποδοχή της πρόσθετης φορολογίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις πελατειακές σχέσεις, τη μετατροπή των πόλεων σε επιχειρήσεις, που θα πουλάνε έργα, υπηρεσίες, κοινωνικές παροχές, πολιτισμό, δημόσια γη και περιουσία, εξυπηρετώντας το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε αυτό το σκηνικό η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" απαντά με αγώνα για μια ΤΑ προς όφελος του λαού, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, με διεκδικητικό χαρακτήρα, που θα συμμετέχει στις πολιτικές επιλογές, θα προγραμματίζει και θα ελέγχει την εφαρμογή τους. Που θα είναι αναπτυγμένη σε όλες τις βαθμίδες και θα αποτελεί χώρο ουσιαστικής συμμετοχής των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Για μια ουσιαστική αυτοδιοίκηση

Καθώς η κυρίαρχη αντίληψη μέχρι σήμερα κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση - οι αναγκαστικές συνενώσεις με το σχέδιο "Καποδίστριας" είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα - η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" δεσμεύεται να εφαρμόσει στην πράξη τη δημοκρατία που οι άλλοι με σειρά μεθοδεύσεων περιορίζουν.

Ετσι, δεσμεύεται να συμμετέχουν στο Δημοτικό και Διαμερισματικά Συμβούλια με δικαίωμα λόγου όλοι που θα εκλέγονταν αν ίσχυε σύστημα απλής αναλογικής.

Παράλληλα, βέβαια, διεκδικεί και τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της ΤΑ, στο Δημοτικό και τα Διαμερισματικά Συμβούλια, την έμμεση εκλογή του δημάρχου,την ανακατανομή εξουσιών προς τα Διαμερισματικά Συμβούλια.

Επιπλέον, ο συνδυασμός του Λεων. Αυδή ζητά την αναχωροθέτηση των δημοτικών διαμερισμάτων και ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, με βάση τον τόπο της πραγματικής κατοικίας και όχι την ενορία της γέννησης και την πρόβλεψη ιδιαίτερου προϋπολογισμού των διαμερισμάτων και εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής για την οργάνωση και εκτέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων, κοινωνικών έργων και άλλων δραστηριοτήτων.

Με λαϊκή συμμετοχή

Να σημειώσουμε ότι, καθώς η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα" στοχεύει στην προώθηση της λαϊκής συμμετοχής και του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του δήμου και τη συμμετοχή τους στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων, η αναχωροθέτηση των δημοτικών διαμερισμάτων και ιδιαίτερα η ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, με βάση τον τόπο κατοικίας, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πραγμάτωση αυτού του στόχου.

Σήμερα, που ο δήμος γίνεται όλο και πιο απρόσωπος και γραφειοκρατικός και οι δημοκρατικές διαδικασίες κατάντησαν ανούσια ρουτίνα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται και στο πρόγραμμα του συνδυασμού του Λεων. Αυδή, η κατανομή των δημοτών με βάση τις ενορίες απ' όπου κατάγονται, τους αναγκάζει όχι μόνο να ψηφίζουν άγνωστούς τους υποψηφίους διαμερισματικούς συμβούλους, αλλά κυρίως να αποφασίζουν για μια περιοχή που αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται άμεσα, την ίδια ώρα που δεν μπορούν για τον ίδιο λόγο να παρέμβουν και να αποφασίσουν για την τύχη και τα ζητήματα της γειτονιάς που κατοικούν και γνωρίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο η Συμπαράταξη δηλώνει την αντίθεσή της στην υποβάθμιση του πολιτικού ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και στη μεταφορά εξουσιών από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στους "ειδικούς" και τους "μάνατζερ" των δημοτικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα ζητά την κατάργηση του αντιδημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας των Τοπικών Ενώσεων και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και την αναλογική εκπροσώπηση σ' αυτές όλων των δήμων και κοινοτήτων και των παρατάξεων που εκπροσωπούνται.

Και εξασφαλισμένους πόρους...

Η Συμπαράταξη - παλεύοντας να γίνει κυρίαρχο το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων και όχι το ιδιωτικό κέρδος που εμπορευματοποιεί τα κοινωνικά αγαθά - απαιτεί:

Διπλασιασμό του εξευτελιστικού 2,5 % που παίρνει η ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μειωθούν τα υπέρογκα δημοτικά τέλη και φόροι.

Αμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων της ΤΑ που στερούν έργα και υπηρεσίες από τους δημότες. Πλησιάζουν για το Δήμο Αθήνας τα 85 δισ. αλλά... οι άλλες παρατάξεις σωπαίνουν, ενώ η απερχόμενη δημοτική αρχή ουδέποτε τα διεκδίκησε.

Δάνεια άτοκα ή τουλάχιστον χαμηλότοκα, για να μη δανείζονται οι ΟΤΑ τα δικά τους χρήματα με τόκο και με όρους "αγοράς" που σήμερα κρατούν τους δήμους υποθηκευμένους.

Πάγωμα ή και μείωση των τελών.Η σημερινή δημοτική αρχή τα αύξησε την τελευταία τετραετία κατά 56,7 % δηλαδή 1,8 φορές πάνω απ' τον πληθωρισμό και 2,6 φορές πάνω απ' την αύξηση των μισθών των υπαλλήλων του δήμου!

Είσπραξη των χρεών των μεγαλοοφειλετών.

Δωρεάν υπηρεσίες στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, την αλληλεγγύη.Κατανομή των ανταποδοτικών τελών με κριτήρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά.

Κατάργηση του 2 % των επαγγελματιών.

Κατάργηση του ΤΑΠ και εφαρμογή του ΦΑΠ.

Επιστροφή της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής για έργα και παρεμβάσεις στις προσφυγικές περιοχές.

Αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, για να ελαχιστοποιηθούν οι αναθέσεις έργων σε ιδιώτες. Κατάργηση των αναθέσεων με "αυτοχρηματοδότηση". Αντικατάσταση με έργα ουσίας των έργων βιτρίνας.

Αποδοχή αρμοδιοτήτων που θα εναρμονίζονται με το ρόλο και το περιεχόμενο της ΤΑ και με εξασφάλιση συνεχούς κρατικής χρηματοδότησης.

Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων που υποκαθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο και διαχειρίζονται κοινωνικές υπηρεσίες με βάση το κέρδος.

Διεκδίκηση και διαχείριση των προγραμμάτων της ΕΕ για την εξυπηρέτηση αναγκών και προβλημάτων του λαού, χωρίς ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Πόλη σημαίνει άνθρωποι

Τη σημερινή Αθήνα χαρακτηρίζουν η συγκέντρωση πληθυσμού στην υπηρεσία του κεφαλαίου και οι επεκτάσεις στην υπηρεσία της κερδοσκοπίας της γης, σημειώνει η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη". Ακόμη οι καταπατήσεις δημόσιας γης, το κλείσιμο ρεμάτων και χειμάρρων, η τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων, τα ανύπαρκτα, ημιτελή και κατεστραμμένα δίκτυα. Η αδιαφάνεια και οι ρεμούλες στα δημόσια έργα.

Παράλληλα, μια κρατική μηχανή ανέτοιμη, απροετοίμαστη, επίτηδες καθυστερημένη, που συνεχώς υποβαθμίζεται και προετοιμάζεται για ξεπούλημα στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Σε αυτές τις συνθήκες η Αθήνα που... ετοιμάζεται αύριο, είναι μια πόλη ικανή να ικανοποιήσει την ανάγκη του κεφαλαίου για στροφή στην παροχή υπηρεσιών, κυρίως χρηματοπιστωτικών και στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρωτεύουσα μιας χώρας με διαλυμένη παραγωγική βάση, αφού αλλού θα βρίσκεται το φτηνό εργατικό δυναμικό.

Για μια άλλη Αθήνα

Η πόλη όμως - υπογραμμίζεται στο πρόγραμμα της Συμπαράταξης - πέρα από τα κτίρια και τις υποδομές, είναι οι άνθρωποί της και ο δημόσιος χώρος της.

"Γι' αυτό η πόλη που διεκδικούμε δεν μπορεί να είναι μια πόλη με ανέργους, μια πόλη όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι οδηγούνται στο περιθώριο, όλο και περισσότερα παιδιά στέλνονται στην αποχαύνωση, μια πόλη που οι κερδοσκόποι χρησιμοποιούν δημόσιο χώρο της σαν αυλή του μαγαζιού τους".

"Η πόλη που διεκδικούμε πρέπει να έχει μια δημοτική αρχή στο πλευρό του λαού της, σε άμεση συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους άλλους φορείς λαϊκής οργάνωσης. Μια δημοτική αρχή αντάξια των αγωνιστικών παραδόσεων της Αθήνας, που αντί να παραδίδει τα κλειδιά της πόλης στους διάφορους εξουσιαστές, θα ανοίγει δρόμους για την προώθηση των λαϊκών διεκδικήσεων".

Δική μας κάθε σπιθαμή γης

Το σύνθημα αυτό ξεκίνησε για να εκφράσει την απόφαση της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", να παλέψει για τη διασφάλιση για λογαριασμό του κατοίκου της Αθήνας και όχι σε βάρος του, του δημόσιου χώρου της πόλης, του πράσινου που του έχει απομείνει. Στην πορεία όμως ανέδειξε τη δυναμική του συνδυασμού που από κοινού με όσους ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, είναι αποφασισμένοι να κάνουν "δική τους κάθε σπιθαμή γης" σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως αποτυπώνονται και από το πρόγραμμα του συνδυασμού:

Στα ζητήματα της νεολαίας, των ηλικιωμένων, της γυναίκας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των μεταναστών.Στην προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της παιδείας, της άθλησης, της υγείας και της πρόνοιας, του πολιτισμού.Στη μάχη κατά "όλων των ναρκωτικών" και κάθε είδους εξάρτησης από διάφορες ουσίες.

Το σύνθημα "δική μας κάθε σπιθαμή γης", βρίσκει ακόμη την έκφρασή του στο ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,που στο όνομα της "Ολυμπιακής Ιδέας", εμπορευματοποιούν τον αθλητισμό, οικοδομούν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, τις ακτές, τους υδροβιότοπους, τις δασικές εκτάσεις και ανατρέπουν το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Η Συμπαράταξη απαιτεί:

Τη μείωση των προβλεπόμενων διαστάσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων και την αποτροπή της ανάθεσης των έργων με αυτοχρηματοδότηση, που συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή τους.

Στις σελίδες του προγράμματος της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" περιγράφονται ακόμη οι θέσεις του συνδυασμού και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει για το πράσινο και τη διαχείρισή του, για το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, για τους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον και την προστασία τους, για τις δημοτικές υπηρεσίες και τους εργαζόμενους σ' αυτές.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"

Στην τελική ευθεία, με βοηθό το εκλογικό της πρόγραμμα, που θέτει το πλαίσιο για την προεκλογική και μετεκλογική της δράση και καταγράφει και επίσημα πια τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει μπροστά στον αθηναϊκό λαό, μπαίνει από σήμερα - αλλά έτοιμη από καιρό - η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα ".

Με τον επικεφαλής της, υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων Λεων. Αυδή και όλοτο ανθρώπινο δυναμικό της ενεργοποιημένο ξεκινά τις επόμενες ημέρες περιοδείες στις γειτονιές της πόλης, με στόχο να μπει το πρόγραμμα σε κάθε πόρτα, να φτάσει ο λόγος της σε καθέναν από τους κατοίκους που τον αναζητούν.

Γιατί νιώθουν πως δεν πάει άλλο. Γιατί καταλαβαίνουν κι οι ίδιοι αυτό που ένωσε στη Συμπαράταξη τις δημοτικές κινήσεις "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", "Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία" και "Αθήνα - Πράσινη Πόλη".

Οτι είναι ώρα να βρεθούν στη γραμμή της ρήξης, κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική.

Γιατί θέλουν να παλέψουν, όπως και η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα", για μια πόλη όπου μπορούμε να εργαστούμε,για μια πόλη, όπου μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας,μια Αθήνα της δημοκρατίας,του πολιτισμού,μια Αθήνα με ελεύθερους χώρους.

Η διαδικασία που άρχισε πριν από δύο περίπου μήνες και στη διάρκεια της οποίας μια σειρά μέλη, στελέχη και φίλοι της Συμπαράταξης που πλαισίωσαν τις 8 υποεπιτροπές προγράμματος έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό έχει σήμερα ολοκληρωθεί. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αξίζει προσοχής.

Και με το πρόγραμμα στα χέρια έχουμε τώρα - οι κάτοικοι αυτής της πόλης, όσοι ήδη βρίσκονται δίπλα στη Συμπαράταξη - έναν ακόμα λόγο, για να πληθύνουμε τις βόλτες μας στις γειτονιές και τις συναντήσεις μας. Για να μάθουν κι άλλοι, να βρεθούμε - όλοι - στον ίδιο δρόμο. Και να επιδιώξουμε την ολοκλήρωση μιας ακόμη προσπάθειας, το αποτέλεσμα της οποίας θα φέρει τη Συμπαράταξη στη δημαρχία της Αθήνας. Για να μπει μπροστά η πόλη που θέλουμε!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ