ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Από παραγωγικό κέντρο, "πέρασμα" του μεγάλου κεφαλαίου

Τη μετατροπή της περιοχής σε διακομετακομιστικό κέντρο μεταφορών και υπηρεσιών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, προωθούν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Τα πρώτα σημάδια "παραγωγικής ερήμωσης", οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης είναι ορατά στην περιοχή

Η Θεσσαλία, μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με μεγάλες αναπτυξιακές παραγωγικές δυνατότητες και ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό, "ερημώνεται" παραγωγικά, για να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο προϊόντων και υπηρεσιών του ευρωπαϊκού κεφαλαίου προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Εκεί αποσκοπούν οι συντονισμένες "δράσεις" της ΕΕ, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης,κυβερνητικών προγραμμάτων και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Θεσσαλίας). Ο προσανατολισμός όλων αυτών των προγραμμάτων "ανάπτυξης" είναι καθαρός και διακηρυγμένος από τους αρμόδιους, η δε σχεδίαση και υλοποίησή τους κινείται, απαρέγκλιτα, σ' αυτή την κατεύθυνση και προοπτική.

Η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας - "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι" - προχώρησε και σε μια μακρόχρονη και πολυέξοδη διαφημιστική καμπάνια - ενόψει, μάλιστα, των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση - προκειμένου να "πείσει" τους Θεσσαλούς ότι αυτή η προοπτική είναι προς το συμφέρον τους. Και δεν έκρυψε - πώς θα το κατάφερνε, άλλωστε - ότι, για να προχωρήσει αυτή η "διαφορετική ανάπτυξη", θα συρρικνωθεί η παραγωγική βάση της περιοχής, θ' αυξηθεί η ανεργία, θα υποβαθμιστούν το περιβάλλον και οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Η καταγραφή των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων από την υλοποίηση του 1ου και 2ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του ΠΕΠ Θεσσαλίας '94 - '99 αποδεικνύει ότι, ήδη, έχει συντελεστεί σοβαρή παραγωγική υποχώρηση, με:

  • Το κλείσιμο εκατοντάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας.
  • Τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Η εφαρμογή του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης,στην πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ,και των "νέων δράσεων" της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναμένεται να υποβαθμίσουν παραπέρα την παραγωγική βάση της περιοχής και να οξύνουν περισσότερο τα κοινωνικά προβλήματα, με πρώτο αυτό της ανεργίας.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις επιλογές της ΕΕ, υλοποιεί μια πολιτική "παραγωγικής ερήμωσης", οικονομικής και κοινωνικής υποβάθμισης της Θεσσαλίας.Είναι, όμως, σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι γυναίκες της Θεσσαλίας, συνειδητοποιώντας "πού το πάει" αυτή η "νέα ανάπτυξη", θ' αντιδράσουν, αξιοποιώντας και τις - παλιότερες και πρόσφατες - αγωνιστικές παρακαταθήκες της περιοχής.

Οι Θεσσαλοί, το πρώτο μήνυμα αυτής της αντίστασης θα το στείλουν στις ερχόμενες εκλογές. καταψηφίζοντας τους κυβερνητικούς υποψήφιους και αναδεικνύοντας νομάρχες και δημάρχους αγωνιστές, που θα παλέψουν μαζί τους, για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού και του τόπου μας.

Ανεργία για εργαζόμενους και αγρότες

Η πορεία συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγικής βάσης στη Θεσσαλία, έχει, ήδη, δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα ανεργίας στην περιοχή.Τα τελευταία 15 χρόνια έκλεισαν πάνω από 40 μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνταν πάνω από 6.000 εργαζόμενοι. Ανάμεσά τους η "Μεταλλουργική",η "Βιομηχανία Ενδυμάτων",η "Πειραϊκή - Πατραϊκή",τα "ΕΛ - ΣΙ",η "ΤΕΟΚΑΡ",η "Πριμέρα", η "ΒΙΟΠΑΛ", η "Βαμβακουργία".

Στη Λάρισα, το ίδιο διάστημα, έκλεισαν πάνω από 20 επιχειρήσεις με πάνω από 6.000, συνολικά, εργαζόμενους. Ανάμεσά τους η "Θεσσαλική",η "ΡΟΚΑ",η "ΡΟΜΑ",η "ΤΕΧΕΡΑΝ",τα "Ορυχεία Ερέτριας",η "ΜΕΤΚΑ".Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια - και παρά τον "πακτωλό χρημάτων" από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα κυβερνητικά προγράμματα - δεν έγινε καμιά σοβαρή επένδυση.Οι χρηματοδοτήσεις που δίνονται σε ιδιώτες, με τον όρο να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας, δεν πάνε γι' αυτό το σκοπό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η χρηματοδότηση των "Κυλινδρόμυλων Λούλη ΑΕ" στη Μαγνησία, ενώ και συνολικά επενδύσεις 21 δισ. στο νομό μετά την ένταξή του στον αναπτυξιακό νόμο 1892/90, από τις 234 θέσεις που προβλεπόταν να δημιουργήσουν, τελικά δημιούργησαν μόνο 50.

Αλλωστε, το γεγονός ότι οι Βιομηχανικές Περιοχές των νομών, όπου υπάρχουν, φθίνουν και νέες δε δημιουργούνται, δείχνει ότι η πολιτική της αποβιομηχάνισης είναι σχεδιασμένη και "καλά κρατεί". Το γεγονός, επίσης, ένα σύγχρονο εργοστάσιο - το εργοστάσιο φίλτρων τεχνητού νεφρού - στη Λάρισα είναι έτοιμο από το 1992 και δε λειτουργεί, παρότι η χώρα μας έχει μεγάλες ανάγκες σε φίλτρα νεφρού και κάνει εισαγωγές, καθώς και το ότι δεν ξακινάνε τα έργα όπως αυτό της ηλεκτρενέργειας στο Δομένικο της Λάρισας κ. α. δείχνει ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για βιομηχανική ανάπτυξη και απορρόφηση της ανεργίας.

Είναι δε προκλητικό ότι η ίδια η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα κείμενά της εκτιμάει και παραδέχεται ότι από τη δράση της στον βιομηχανικό τομέα, "επωφελήθηκαν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις".

Αγροτική συρρίκνωση

Η Περιφέρεια ανακοινώνει ότι το 25% των πόρων του ΠΕΠ Θεσσαλίας διατίθενται για την αγροτική ανάπτυξη και δηλώνει υπερήφανη που σ' αυτόν τον τομέα η απορροφητικότητα των κονδυλίων ξεπερνάει το 90%. Κι όμως, ενώ θα έπρεπε, μ' αυτά τα δεδομένα, να έχουμε θετική πορεία της αγροτικής οικονομίας της περιοχής και αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, έχουμε, ακριβώς τ' αντίθετα. Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα από 40% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Θεσσαλίας πριν 15 χρόνια, έφτασε σήμερα στο 36% και θα κατέβει - όπως αναφέρεται στα κείμενα της Περιφέρειας - στο 25%.

Βεβαίως, αυτά ήταν αναμενόμενα και λόγω της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά και γιατί τα κονδύλια που πάνε στον αγροτικό τομέα δεν αφορούν την παραγωγική ανάπτυξη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Τα μεγάλα και αναγκαία έργα υποδομής - όπως η εκτροπή του Αχελώου, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, τα φράγματα Σμόκοβου, Αγιονεμίου, Παναγιώτικου, το Κέντρο Τεχνολογίας Βάμβακος, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης και πολλά άλλα - δεν προχωρούν.Τα χρήματα που χορηγούνται για αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα απαγορεύεται να δοθούν για επέκταση των αρδεύσεων και αύξηση της αγροτικής παραγωγής, αλλά αφορούν - όπως σημειώνει η Περιφέρεια - "εκσυγχρονισμό δικτύων και αποθήκευση νερών".

Κάποια άλλα κονδύλια δίνονται σε "ημέτερους" δήθεν για νέες και πρωτότυπες παραγωγικές επενδύσεις - όπως π. χ. για "ήπιας μορφής ενέργεια" σε θερμοκήπια κ. α. - αλλά δε χρησιμοποιούνται για τέτοιες επενδύσεις.

Το νέο "φρούτο" αφορά την... ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού - τι θα ωφεληθούν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών από κάποιες τουριστικές "κλειστές" επιχειρήσεις αγροτικού ενδιαφέροντος; - κι όλα κινούνται στη λογική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μια λογική που φαίνεται να μην έχει όρια, καθώς ακόμα και το δάσος του Περτουλίου Τρικάλων,που θεωρείται από τα ομορφότερα της χώρας, μπαίνει στην πρακτική μιας "διαφορετικής" τουριστικής αξιοποίησης, αφού ο οργανισμός διαχείρισής του από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, πάει να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου!

Ούτε κι αυτά προχωρούν

Στην κατεύθυνση μετατροπής της Θεσσαλίας σε διαμετακομιστικό κέντρο, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα στα λεγόμενα "υπερτοπικά δίκτυα υποδομών".Μάλιστα, κοντά στο 50% των κονδυλίων από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και το ΠΕΠ Θεσσαλίας πάει για οδικά δίκτυα, λιμάνια κλπ. Υπάρχουν, όμως, μέσα σ' αυτά τα έργα και κάποια που έχουν σημασία για τη Θεσσαλία, αλλά δεν προχωρούν. Οπως π. χ. η οδική σιδηροδρομική σύνδεση Ηγουμενίτσας - Βόλου,η σύνδεση της Δυτικής Θεσσαλίας με την ΠΑΘΕ, το Αγρίνιο, την Αρτα και το Καρπενήσι,ενώ ο θεσσαλικός σιδηρόδρομος αντί να αναβαθμίζεται, υποβαθμίζεται.

Βεβαίως, και άλλα μεγάλα έργα, που θα έλυναν προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και θα βοηθούσαν σε μια σωστή αναπτυξιακή διαδικασία και προοπτική δεν ολοκληρώνονται ή δεν προωθούνται καν, όπως π. χ. η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας,η τουριστική αξιοποίηση των παραλιών της Λάρισας,του Ολύμπου και της Οσσας κ.ά.

ΚΚΕ: Αγώνας για παραγωγική ανάπτυξη

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εξ αρχής και είχε, πολλές φορές, προειδοποιήσει για τ' αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των "δράσεων" μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του ΠΕΠ στη Θεσσαλία. Και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε.Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στη Λάρισα, επισημάνθηκε ότι:

"Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμογής αυτής της πολιτικής και μαζί και του ΠΕΠ Θεσσαλίας 1994-1998, καθώς και των άλλων προγραμμάτων που εκτελούνται από κεντρικούς φορείς στη Θεσσαλία, η περιοχή μας παραμένει σε δυσμενή θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Από την 165η θέση το 1983, μετακινήθηκε στην 168η το 1993 σε σύνολο 189 Ευρωπαϊκών Περιφερειών και η τάση αυτή συνεχίζεται, ενώ σε εθνικό επίπεδο παραμένει στην 9η θέση, χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου, σε σύνολο 13 περιφερειών".

"Θυμίζουμε,τονίστηκε, ότι όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ - τόσο από τη θέση της κυβέρνησης, όσο και από τη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά και τα στελέχη τους στους διάφορους μαζικούς χώρους και στην Αυτοδιοίκηση, καλλιεργούσαν μια ευφορία και πανηγύριζαν για το Β ΚΠΣ - Δεύτερο Πακέτο ΝΤΕΛΟΡ - που θα άλλαζε την όψη της Θεσσαλίας και της χώρας.

Τα βασικά επιχειρήματα των υποστηριχτών της πάση θυσία υποταγής της χώρας μας στα σχέδια των μονοπωλίων και πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν το ύψος της χρηματοδότησης και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Καπιταλιστικής Ενοποίησης.

Το ΚΚΕ και οι οργανώσεις του και τα στελέχη του στους μαζικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση, προσπάθησαν να βάλουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Προειδοποίησαν το λαό για το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των προγραμμάτων, τις επιδιώξεις των κυρίαρχων κύκλων της χώρας μας και της ΕΕ, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των προγραμμάτων σύγκλισης για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και τις επιπτώσεις που θα είχαν όλα αυτά στην ανάπτυξη της χώρας και το Λαό μας".

Αναφερόμενοι στον προσανατολισμό των προγραμμάτων της ΕΕ,οι εκπρόσωποι της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, επισήμαναν ότι αυτά δεν αποσκοπούν στην οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και της χώρας με την αξιοποίηση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, όπως είναι ο αγροτικός τομέας, η βιομηχανία - βιοτεχνία, κυρίως των παραδοσιακών κλάδων, που σχετίζονται και με την αγροτική οικονομία, και φυσικά οι νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες, που θα βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και θα συμβάλλουν στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο. Ολα αυτά, βέβαια, ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με κριτήρια και προτεραιότητες το συμφέρον του ελληνικού λαού και του τόπου.

Αντίθετα, τα διάφορα έργα όχι μόνο δεν είναι ενταγμένα σε μια τέτοια αναπτυξιακή λογική, αλλά είναι προσανατολισμένα ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, στην εξυπηρέτηση των επιλογών της ΕΕ, που θέλει την Ελλάδα χώρα φτηνών υπηρεσιών και διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά των προϊόντων της και τη διείσδυση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου.

"Για μια ακόμη φορά - κατέληξαν - οι θιασώτες της ΕΕ, αποκαλύφθηκαν στα μάτια του θεσσαλικού λαού και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις τους αποδείχτηκαν κενές περιεχομένου. Δεν εγκαταλείπουν, όμως, την προσπάθεια. Αρχισαν ξανά το ίδιο τροπάριο για Γ ΚΠ. Καλούμε τους φορείς και το λαό της Θεσσαλίας να αντισταθούν σ' αυτές τις επιλογές, να οργανώσουν τη δράση τους, για να προστατέψουν την παραγωγική βάση της περιοχής, να διαμορφώσουν μια συνολική αναπτυξιακή πρόταση, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή, που εφαρμόζεται και οδηγεί τη Θεσσαλία σε μαρασμό".

Η επιστροφή του "Γιώργου"

Εχει καταντήσει "ανέκδοτο" για τους Θεσσαλούς, η ραδιοφωνική διαφήμιση της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το "σενάριο" της οποίας αναφέρεται σε κάποιον "Γιώργο", που δηλώνει χαρούμενος, γιατί, γυρίζοντας από την Αθήνα στη Θεσσαλία, μπορεί, εκμεταλλευόμενος τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται με τις "δράσεις" του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ Θεσσαλίας), να γίνει επιχειρηματίας τύπου "νεο - γιάπις". Η διαφήμιση για την επιστροφή του περιχαρούς "Γιώργου" δεν ήταν η μοναδική. Η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Θεσσαλίας ξόδεψε πακτωλό χρημάτων - πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων δραχμών - για τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, για το στήσιμο διαφημιστικών πινακίδων σε πόλεις και χωριά, για καλλιτεχνικές συναυλίες, όπως του Θ. Μικρούτσικου,πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που εισέπραττε, για κάθε μία, πάνω από 8 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να προβάλει το ΠΕΠ και το "έργο" της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κι όλη αυτή η πολυέξοδη και προκλητική διαφημιστική καμπάνια "έτυχε" να λαμβάνει χώρα λίγο πριν τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βεβαίως, "μακριά από μας οι πονηρές σκέψεις" ότι έρχεται να βοηθήσει τους κυβερνητικούς υποψηφίους νομάρχες και δημάρχους - προσφέροντας "ζεστό" χρήμα στα ΜΜΕ κι εξασφαλίζοντας έτσι την υποστήριξή τους - αν και είδαμε πολλές φορές, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Π. Βασιλείου,να κρατάει "αγκαζέ" νομάρχες και δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, όταν περιόδευε στους νομούς και εξάγγελνε συνεχώς νέα και... παλιά έργα.

Αλλά "τι θέλει να πει ο ποιητής" της διαφήμισης για την "επιστροφή του Γιώργου"; Προφανώς ότι, με τον "πακτωλό χρημάτων" που δίνονται μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και με την "κοσμογονία έργων" που υλοποιούνται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, η περιοχή μετατρέπεται σε "παράδεισο" προσφοράς ευκαιριών για επαγγελματική αποκατάσταση, όχι μόνο των "ντόπιων" Θεσσαλών, αλλά και των παλιννοστούντων.

Ομως να δούμε τι θα βρει ο "Γιώργος" επιστρέφοντας στη Θεσσαλία:

Πρώτον,εκατοντάδες εργοστάσια και βιοτεχνίες κλειστά και πάρα πολλούς εργαζόμενους και επαγγελματίες - κυρίως νέους και γυναίκες - άνεργους.

Δεύτερον,συρρικνωμένη την αγροτική οικονομία, μειωμένο το αγροτικό εισόδημα και ξεκληρισμένους αγρότες να ψάχνουν για δουλιά στις πρωτεύουσες των νομών ή να ξεκινούν, οικογενειακώς για την Αθήνα και τη Γερμανία.

Τρίτον,νοσοκομεία της "κακιάς ώρας", Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία να μη λειτουργούν.

Τέταρτον,δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και γυμνάσια να λειτουργούν το απόγευμα.

Πέμπτον,το περιβάλλον υποβαθμισμένο από την εξάντληση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και μολυσμένο από τα βιομηχανικά απόβλητα, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα.

Και έκτον,να εμφανίζονται, άγνωστα πριν, φαινόμενα όπως η διάδοση ναρκωτικών και η εγκληματικότητα.

Μέσα σ' αυτόν το "θεσσαλικό παράδεισο", ο "Γιώργος" ευελπιστεί και το δηλώνει ραδιοφωνικώς, ότι θα γίνει "επιχειρηματίας" και θα ζήσει καλύτερα. Ετσι, "φυτό" που τον κατάντησε η "πλύση εγκεφάλου", για τις δυνατότητες που ανοίγονται με τα κονδύλια του ΠΕΠ Θεσσαλίας και άλλων προγραμμάτων, γιατί να μην το πιστεύει; Πού να καταλάβει, ο άμοιρος, τι ακριβώς σημαίνει η "διαφορετική ανάπτυξη" που ευαγγελίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στοχεύοντας να μετατρέψει την περιοχή, από παραγωγικό κέντρο σε διαμετακομιστικό κέντρο μεταφορών και υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής; Τώρα ποια θέση θα καταλάβει μέσα σ' αυτήν την "αναπτυξιακή διαδικασία" ο "Γιώργος", ούτε ο ίδιος γνωρίζει, αλλά ούτε και οι αρμόδιοι της Περιφέρειας.

Πάντως, αν δε βρει απασχόληση στους δρόμους και τα λιμάνια που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών της ΕΕ και δε διαθέτει τα προσόντα να εργαστεί ως γκαρσόν στην... Κουτσούφλιανη των Τρικάλων, μπορεί, ξεπουλώντας τη συνείδησή του, να ενταχθεί στα "Προγράμματα Κατάρτισης της Περιφέρειας", εξοικονομώντας αυτός ένα επιδοματάκι, πολλούς και άδηλους παράδες οι επιτήδειοι και, ίσως, οι κυβερνητικοί υποψήφιοι στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μερικούς ρουσφετολογικούς ψήφους παραπάνω.

Ε, αν μετά απ' όλα αυτά αναγκαστεί να αναφωνήσει ραδιοφωνικώς το γνωστό "Αρσένειο ρητό", "Γιώργο, δυστυχώς χάσαμε... ", ας πρόσεχε...

Τα κείμενα έγραψε ο Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα κείμενα έγραψε ο Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ