ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Καταγγέλλει προβοκατόρικη φραστική επίθεση σε βάρος στελέχους της

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της ΕΑΚΠ
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της ΕΑΚΠ
Την προβοκατόρικη φραστική επίθεση σε βάρος στελέχους της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» Στερεάς Ελλάδας από τον προϊστάμενο του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Ψαχνών, κατά τη διάρκεια του ΔΣ της ΕΥΠΣ Στερεάς Ελλάδας, καταγγέλλει με παρέμβασή της η ΕΑΚΠ.

Σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης τονίζεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία της "Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών" στις 24/8 συνεδρίασε εκτάκτως, υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων, σχετικά με: Την προβοκατόρικη φραστική εξύβριση και επίθεση σε βάρος του στελέχους της ΕΑΚΠ Στερεάς Ελλάδας Κέκη Κωνσταντίνου, από τον προϊστάμενο του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Ψαχνών, κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΠΣ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που έγινε στην έδρα της ένωσης την Τετάρτη 22/8.

Η προσχεδιασμένη αυτή επίθεση εκδηλώθηκε σε έντονο και απαξιωτικό ύφος, με προσωπικούς προσβλητικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς και προβοκατόρικες απαξιωτικές αιχμές, σε βάρος πολιτικού φορέα με τον οποίο προσπάθησε να συνδέσει τη συνδικαλιστική δράση του στελέχους της ΕΑΚΠ. Η καταδικαστέα στάση του συγκεκριμένου υπηρεσιακού παράγοντα αποτελεί συνέχεια της ανάλογης επίθεσης που είχε εξαπολύσει με κατάπτυστες συκοφαντικές αναρτήσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) πριν από λίγες μέρες, προς όσους συναδέλφους είχαν πάρει μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή των Ψαχνών Εύβοιας και τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικής διοικητικής μέριμνας.

Η ΕΑΚΠ, στη βάση των προβλημάτων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς σε βάρος των συναδέλφων και της απαράδεκτης αντιμετώπισης που έτυχαν από τον συγκεκριμένο παράγοντα, είχε καταθέσει προς συζήτηση στο προεδρείο δύο σχετικά προ ημερήσιας διάταξης θέματα. Η παρουσία του υπηρεσιακού παράγοντα στη συνεδρίαση του ΔΣ και η δυνατότητα να επιτεθεί φραστικά στο στέλεχος της ΕΑΚΠ και μέλος του ΔΣ της ΕΥΠΣ Στερεάς Ελλάδας κατά τη διάρκεια του ΔΣ έγιναν με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου της Ενωσης, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία πρότερη απόφαση του ΔΣ.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης (ΔΑΚΥΠΣ) φέρει βαρύτατες ευθύνες για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν καταδίκασε γενικότερα την αντιυπηρεσιακή και αντισυναδελφική συμπεριφορά του υπηρεσιακού παράγοντα, αλλά αντιθέτως τον επιβράβευε για την αισχρή επίθεση που έκανε στους διαμαρτυρόμενους συναδέλφους, μέσω σχετικών αναρτήσεων στη σελίδα που διατηρεί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης από εκλεγμένα μέλη της στα όργανα της Ενωσης. Μάλιστα, σε μία από αυτές, εντέχνως αφήνονται υπονοούμενα για την υπηρεσιακή προσφορά του στελέχους της ΕΑΚΠ στη συγκεκριμένη πυρκαγιά».

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία

«Η στάση του συγκεκριμένου υπηρεσιακού παράγοντα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα του ρόλου που προσφέρθηκε να παίξει στην υλοποίηση των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών όλων των κυβερνήσεων, για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους, μέσω της δημιουργίας εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων, σε αντικατάσταση των υπαρχουσών δομών που υφίστανται, με ευθύνη του κεντρικού κράτους.

Σχεδιασμοί που στοχεύουν στην εκμετάλλευση της πολύτιμης και ανιδιοτελούς προσφοράς των εθελοντών, για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην πυροπροστασία για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των ήδη πετσοκομμένων δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ).

Η απαράδεκτη στάση του αποτελεί συνέχεια, αυτήν την φορά όμως μέσα από τις τάξεις του ΠΣ, της προβοκατόρικης άθλιας επίθεσης που έστησαν πρόσφατα συγκεκριμένα δημοσιογραφικά επιτελεία, με αφορμή τις τραγικές συνέπειες από την πυρκαγιά στο Μάτι, με στόχο να στοχοποιήσουν τους πυροσβέστες ως βασικούς υπεύθυνους για τις συνέπειες αυτές, με την γνωστή αναφορά "αφού δεν κάηκαν πυροσβέστες, δεν ήταν στην πυρκαγιά".

Ο συγκεκριμένος όμως υπηρεσιακός παράγοντας "δεν μασάει λόγια" και καταλογίζει ευθέως τις κατηγορίες που οι άλλοι υπονοούσαν, στους συναδέλφους που διαμαρτυρήθηκαν για τις απαράδεκτες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν διαρκώς, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες τους, σε αφιλόξενα περιβάλλοντα καμένων εκτάσεων και στρατοπέδων, την στιγμή που ο ίδιος έχει το προνόμιο να μην απομακρύνεται από την περιοχή του και από τη σιγουριά που του παρέχει, να αναρτά κατάπτυστους χαρακτηρισμούς σε βάρος τους.

(...) Αυτούς λοιπόν τους συναδέλφους, χωρίς ίχνος ντροπής, κατηγορεί με τον ποιο αισχρό τρόπο ως "αχάριστους, λαμόγια, άχρηστους, ελεεινούς, τρισάθλιους, ψεύτες, κοινούς συκοφάντες, επίορκους" και ότι "ΑΥΤΟΙ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ ΜΑΤΙ"! (...) Μέσω των σχετικών αναρτήσεων διαχέει σκόπιμα και μάλιστα με περισσή "αγανάκτηση" ότι οι διαμαρτυρόμενοι καταφέρονται σε βάρος του "τόπου του" και δείχνουν "αχαριστία" απέναντι στους κατοίκους και τον δήμαρχο της περιοχής, με το να τους χρεώνουν ότι δεν τους τάισαν. Παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο συνειδητά μερίδα κατοίκων της περιοχής, που στράφηκαν εν αγνοία τους, μέσω σχετικών αναρτήσεων, εναντίον των πυροσβεστών που πάλεψαν με τις φλόγες για να σώσουν και τον τόπο αλλά και τις περιουσίες τους».

Πολλά ερωτήματα

«Στη βάση όλων αυτών, τίθενται προς την πολιτική και φυσική ηγεσία, καθώς και προς κάθε αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα που προΐσταται σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τα εξής ερωτήματα:

1ον: Εχουν έρθει υπόψη τους τα προαναφερόμενα γεγονότα; Αν έχει γίνει αυτό, ποιες είναι οι ενέργειές τους για την αποκατάσταση της προσωπικής αξιοπρέπειας και της υπηρεσιακής υπόστασης των θιγομένων υφισταμένων τους, καθώς και της υπηρεσιακής πραγματικότητας που παραβιάστηκε από τον σαφώς νοούμενο εκ των γεγονότων αυτοπροσδιορισμό του ως του άμεσα θιγόμενου από τις καταγγελίες των πυροσβεστών, ως να είναι ο επιτελών χρέη συντονισμού και διαχείρισης στο συγκεκριμένο συμβάν, ο οποίος θα προβεί μάλιστα και σε κάθε ενέργεια για την απόταξή τους από το ΠΣ;

2ον: Υιοθετούν αυτές τις πρακτικές σπίλωσης και κατασυκοφάντησης, που καθιστούν ένοχους για την καταστροφή μίας ολόκληρης περιοχής, και κατά συνέπεια για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, τους σκληρά δοκιμαζόμενους πυροσβέστες από τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται επάνω τους επί δύο δεκαετίες σε όλο τους το μεγαλείο, μέσα από: Την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση. Την καταχρηστική διεύρυνση του ωραρίου τους. Τη συνεχόμενη απομάκρυνσή τους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους για κατασβέσεις πυρκαγιών και εκτέλεση υπηρεσίας. Την έλλειψη αξιοπρεπούς μέριμνας για φαγητό και ξεκούραση. Την έλλειψη στοιχειωδών μέσων ατομικής προστασίας και αξιόπιστου σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού;».


ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Συνάντηση για την αξιοποίηση του κτιρίου Λαδόπουλου

Συνάντηση για το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου της πρώην βιομηχανίας Λαδόπουλου είχαν προχτές ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο γγ Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών, Παναγιώτης Κορκολής. Θυμίζουμε ότι με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις που αφορούν την παραχώρηση της πρώην βιομηχανίας και τη χρήση της με τον εξής τρόπο:

«(...) Ο χώρος του Λαδόπουλου θα αξιοποιηθεί ώστε να γίνει το μουσικό σχολείο, το οποίο σήμερα στεγάζεται σε κοντέινερ, ένα σχολείο που θα αξιοποιεί και το εργοστάσιο τέχνης που σε λίγο χρονικό διάστημα θα λειτουργεί. Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν studio για τη νεολαία, αίθουσες χορού, χώροι για τη δημιουργία παραρτήματος του Δημοτικού Ωδείου, γραφεία διοίκησης για κάλυψη των αναγκών του δήμου 3.000 τ.μ. Ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθεί ένας βρεφονηπιακός σταθμός για τις ανάγκες της συνοικίας και των εργαζομένων των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν. Στον Λαδόπουλο υπάρχει χώρος διατηρητέος με μηχανήματα της χαρτοποιίας. Προτείνουμε σε αυτόν το χώρο να γίνει ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού του κόσμου της δουλειάς και δημιουργία μουσείου εργασίας σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της πόλης. Μπορεί δηλαδή ο χώρος του Λαδόπουλου να γίνει κέντρο Διοίκησης - Πολιτισμού (μουσείο βιομηχανίας - εκθεσιακό κέντρο, χώρος μουσικής παιδείας).

(...) Υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί δαπάνη πλήρως για το σύνολο του έργου, αφού είναι δημοσίου συμφέροντος, να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα και μετακινήσεις, ανάπτυξη δομών Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας (...)».

Στη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση του σημαντικού αυτού έργου για την πόλη καθώς και τα απαιτούμενα βήματα και χρονοδιαγράμματα έγκρισης μελετών, χρηματοδότησης κ.λπ. Επίσης, κατατέθηκε από την αντιπροσωπεία του δήμου κι έγινε δεκτή η καταρχήν ένταξη ανάπλασης του Παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου, προϋπολογισμού 10,9 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας - ΕΣΠΑ).


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
«Χυδαιολογεί αντί να απολογηθεί η δημοτική αρχή»

Αντί να απαντήσει γιατί και πώς έγινε αλλαγή της ονομασίας της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, επιτίθεται σ' αυτούς που το αποκάλυψαν

Με χυδαία προσωπική επίθεση στον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Απ. Παπαϊωάννου, επιχειρεί η δημοτική αρχή του δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας να απαντήσει στην αποκάλυψη ότι έγινε αλλαγή της ονομασίας της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, που είχε δοθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της θητείας του δημάρχου Β. Καραμπερόπουλου, για να τιμηθεί η νικηφόρα μάχη κατά των ναζί που έδωσαν στο συγκεκριμένο χώρο ο ΕΛΑΣ και ο Εφεδρικός ΕΛΑΣ Βελεστίνου την 1η Αυγούστου 1944.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», η καταγγελία της στηρίχθηκε στις διαβεβαιώσεις τριών πρώην δημάρχων (Καραμπερόπουλος, Γεροβασίλης, Λαΐτσου) για την ονομασία της πλατείας Εθνικής Αντίστασης και για το ότι ποτέ δεν είχε παρθεί απόφαση για αλλαγή της σε «πλατεία Ρολογιού».

Η τωρινή δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Δ. Νασίκας, αντί να ασχοληθούν με την καταγγελία και να πάρουν τις διορθωτικές αποφάσεις που απαιτούνται, ως όφειλαν, άρχισαν να βρίζουν και να λοιδορούν τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και να χυδαιολογούν σε βάρος του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκδηλώνοντας έτσι και την ενόχλησή τους από τις αποκαλύψεις και τις «ενοχλητικές» επερωτήσεις και κριτικές του για τη Χαλυβουργία, για το ατύχημα και τις ελλείψεις στην καθαριότητα και στις υποδομές, για την εγκατάλειψη σε πολλές περιοχές του δήμου.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση τονίζει: «Η πλατεία ήταν Εθνικής Αντίστασης, είναι χαραγμένη στην ιστορική μνήμη του λαού του δήμου κατά του φασισμού και ναζισμού. Δεν σβήνει, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι. Εμείς θα υπερασπιστούμε την τιμή της, θα υπερασπιστούμε τους αγώνες, τις θυσίες και τις προσπάθειες του λαού μας να ορθοποδήσει και να χτίσει την κοινωνία με τον πλούτο του στα χέρια και όχι να του τον κλέβουν άλλοι, όπως και την ιστορία του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ