ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Καμία οικονομική βοήθεια στους σεισμοπαθείς της Κω

Αυτό προκύπτει από απάντηση σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Καμία βοήθεια δεν πρόκειται να δώσει η ΕΕ στους σεισμόπληκτους της Κω

Eurokinissi

Καμία βοήθεια δεν πρόκειται να δώσει η ΕΕ στους σεισμόπληκτους της Κω
Καμία οικονομική βοήθεια δεν πρόκειται να δώσει το λεγόμενο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους σεισμοπαθείς της Κω, μετά το σεισμό 6,6 Ρίχτερ στα τέλη Ιούλη, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, προκάλεσε δεκάδες τραυματισμούς και προξένησε μεγάλες υλικές ζημιές. Αυτό απάντησε, επί της ουσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ανέφερε στην απάντησή της: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής. Η Κως ανήκει στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για την οποία το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης με δική της πρωτοβουλία». Σημείωσε επίσης: «Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν διαθέτει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση».

Ενώ ξεκαθάρισε: «Σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για δράσεις έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων, που αναλαμβάνονται αμέσως μετά την καταστροφή, είναι δυνατή αναδρομικά». «Δεν υπάρχει μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις», τόνισε.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους προς την Επιτροπή υπογράμμισαν πως ο ισχυρότατος σεισμός στην Κω φανερώνει μεταξύ άλλων «το γεγονός ότι τα αντισεισμικά έργα, διαχρονικά, για τις ελληνικές κυβερνήσεις όπως και την ΕΕ δεν αποτελούν επιλέξιμα έργα προτεραιότητας γιατί δεν αποφέρουν την προσδοκώμενη κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο». Οι ερωτήσεις που τέθηκαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί άμεσα η ανθρώπινη ζωή και να υπάρξει άμεση ανακούφιση των σεισμοπαθών αναφέρουν: «Πότε και με ποιον τρόπο θα αποζημιωθούν πλήρως από τα Ταμεία της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν; Πότε και με ποιον τρόπο θα υπάρξει από τα Ταμεία της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών, του λιμανιού, των οδικών δικτύων, καθώς και αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν πολλά αρχαιολογικά μνημεία, εκκλησίες και τζαμιά;».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη

Τις τελευταίες μέρες εντείνεται η ανησυχία στους κατοίκους της Σαμοθράκης για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα προκύψει αν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια εγκατάστασης αιολικού πάρκου με 36 ανεμογεννήτριες στο νησί από την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας «VOLTERRA».

Ο δήμος Σαμοθράκης, που υπολογίζει ότι θα εισπράττει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο, μιλά για «πολλά ενδεχόμενα οφέλη για την τοπική οικονομία» και οργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας, για να επικοινωνήσει τα «ενδεχόμενα οφέλη» στους κατοίκους.

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη δηλώνει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια και την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η εταιρεία, με τυράκι στη φάκα της "ανάπτυξης" το 1 εκατ. ευρώ που υπόσχεται στον δήμο, θέλει να εγκαταστήσει 36 ανεμογεννήτριες επιδοτούμενη από το χαράτσι της ΑΠΕ που πληρώνει ο λαός μαζί και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης!

Με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων από τους μονοπωλιακούς ομίλους, το συγκριτικό πλεονέκτημα που αντικειμενικά έχει η περιοχή για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας δεν αξιοποιείται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού και την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους του κλάδου. Αντίθετα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, αλλά και για τις εργασιακές συνθήκες στον κλάδο και ευρύτερα.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τηρώντας κατά γράμμα τη στρατηγική της ΕΕ για την Ενέργεια, τη λεγόμενη δηλαδή "απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας", επιδιώκει την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στη συνολικότερη επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για "γεωστρατηγική αναβάθμιση" του ρόλου της στην περιοχή.

Απ' αυτούς τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του, τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι ορατές συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί πιστά η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η οποία φορτώνει με βάρη και θυσίες δίχως τέλος το λαό, στο όνομα της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, το ρεύμα έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες, με συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα τους να αδυνατεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του. Την ίδια ώρα που αντίστοιχες επενδύσεις επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ, 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα!

Οι συνθήκες δουλειάς χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας, με εντατικοποίηση, μείωση μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας και ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν υπάρχει καμία πρόληψη για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

Ταυτόχρονα, ο στόχος της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνες εξελίξεις, καθώς προϋποθέτει εμβάθυνση της συμμετοχής της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, που είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών.

Μόνο η εργατική εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και πανεθνικό κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και να τις θέσει σε λειτουργία, με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αξιοποιηθεί το έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό και στον κλάδο της Ενέργειας, να εξαλειφθεί η ανεργία».

Αλλαγή του καιρού

Phasma

Ραγδαία μεταβολή του καιρού αναμενόταν χτες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, πρόσκαιρη επιδείνωση σημειώθηκε από χτες το απόγευμα στα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η οποία προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα.

Στον ανακριτή Διαφθοράς η δικογραφία για την «Εγνατία»

Το δρόμο των ανακρίσεων παίρνει η υπόθεση της υπερκοστολόγησης των σηράγγων της «Εγνατίας Οδού» στη Δυτική Μακεδονία, ύστερα από διώξεις που παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχ. Ζήσης, σε βάρος πρώην διοικήσεων της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» αλλά και εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας (ΑΤΤΙΚΑΤ). Πάνω από 20 πρόσωπα βρίσκονται στο «κάδρο» του εισαγγελέα, ενώ η ζημιά που φέρεται να υπέστη το ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνει τα 32 εκατ. ευρώ. Οι διώξεις αφορούν, κατά περίπτωση, επτά κακουργήματα, κάποια με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς, που θα καλέσει το επόμενο διάστημα σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Σημειωτέον ότι η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε όταν προηγούμενη διοίκηση της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς, καταγγέλλοντας υπερκοστολογήσεις στις σήραγγες της περιοχής «Αρκούδα». Σύμφωνα με την αναφορά, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης. Η σημερινή διοίκηση της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» διεκδικεί από πρώην διοικήσεις και στελέχη της αποζημιώσεις ύψους 78 εκατ. ευρώ, με αγωγή την οποία κατέθεσε στα αρμόδια δικαστήρια.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι μία ακόμη προκαταρκτική εξέταση, την οποία παρήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο ίδιος εισαγγελέας, για τις σήραγγες της Θεσσαλίας.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μάχη της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου την 30ή Αυγούστου του 1944, από τους μαχητές του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, διοργανώνει το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σήμερα, Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο που οι ναζί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους εκτελούσαν τους αντιφασίστες αγωνιστές της λευτεριάς, εκεί όπου έχει στηθεί το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (1ο χιλιόμετρο Διδυμοτείχου - Ελληνοχωρίου).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org