ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ανταποκρίσεις για τις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» - Οι ημερομηνίες των κεντρικών Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.
  • Αφιέρωμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Παιδεία»: Η Διακήρυξη της πρώτης αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών της Δυτικής Ευρώπης που επισκέφτηκε τη Ρωσία μετά την Επανάσταση.
  • Παρεμβάσεις της «αγοράς» για Εκπαίδευση - υπηρέτη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τις ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα που μεταφέρουν το μήνυμα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - "Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς" (Βλ. Μαγιακόφσκι)».

Στην Τσαριτσάνη Λάρισας

Το βράδυ του Σαββάτου, 26 Αυγούστου, προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε στην Τσαριτσάνη της Λάρισας, στη γεμάτη από κόσμο πλατεία του χωριού, που άνοιξε με χαιρετισμό της Κικής Συμεωνίδου, μέλους του Τομεακού Συμβουλίου Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε το λαό και τη νεολαία να είναι σε επαγρύπνηση, αφού ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες εντείνεται ο αντικομμουνισμός, με αφορμή την εσθονική προεδρία της ΕΕ και τις φιέστες εξίσωσης ναζισμού - κομμουνισμού, τονίζοντας ότι ο φασισμός αποτελεί μορφή εξουσίας του ίδιου του καπιταλισμού και η αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ συμβαδίζει με την επίθεση κατά των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και είναι πολύχρονη. Σημείωσε πως «όσα και να κάνουν, η ιστορία δεν θα ξαναγραφτεί με μπλε, πράσινα ή μαύρα γράμματα. Εχει γραφτεί με το αίμα εκατομμυρίων αγωνιστών και κομμουνιστών που πολέμησαν το ναζισμό - φασισμό. Είναι στο χέρι των λαών σήμερα, σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές, να μπει στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας ο καπιταλισμός, που γεννά φτώχεια, πολέμους και το φασισμό - ναζισμό...».

Στον Μανταμάδο Λέσβου
Στον Μανταμάδο Λέσβου
Ακολούθησε λαϊκό μουσικό πρόγραμμα από τους Αποστόλη Φωτιάδη, Βασίλη Μπαλή και Ιωάννα Μπαλή.

Στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ το απόγευμα προηγήθηκε με μεγάλη συμμετοχή τουρνουά πινγκ- πονγκ.

Στον Μανταμάδο Λέσβου

Μια μέρα πριν, την Παρασκευή 25 Αυγούστου, προφεστιβαλική έγινε και στο Πολύκεντρο Μανταμάδου Λέσβου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Γιώργου Χιωτέλη, Γραμματέα της ΟΒ Μανταμάδου. Ακολούθησε το ντοκιμαντέρ «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη», που έκανε μεγάλη εντύπωση.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πολιτική ομιλία από την Στέλλα Δήμου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία για το μήνυμα του Φεστιβάλ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «σήμερα πολλοί νέοι και νέες, βλέποντας τη ζωή μας να συνθλίβεται από την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση, τους μισθούς πείνας, αναρωτιούνται αν υπάρχει διέξοδος, αν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Εμείς λέμε καθαρά: Μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν! Αυτό έδειξε και η πείρα των μπολσεβίκων, που με τη νίκη τους άνοιξαν το δρόμο για τη νέα κοινωνία».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα τεράστια επιτεύγματα και η προσφορά σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής στην ΕΣΣΔ αναδεικνύουν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού κι έφερε παραδείγματα: «Αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Σοβιετική Ενωση, το 1917, εξασφαλίστηκε καθολική κοινωνική ασφάλιση για όλους, δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Το 1930 ο Μιχαήλ Τσκούνοβ καταγράφηκε ως ο τελευταίος άνεργος στην ΕΣΣΔ, την ίδια στιγμή που σήμερα ο καπιταλισμός σε καμία χώρα δεν έλυσε το ζήτημα της ανεργίας και δεν θα μπορούσε να το κάνει, αφού είναι στο DNA του. Κάθε νέος από την αρχή των σπουδών του στην ΕΣΣΔ ήξερε πού θα δουλέψει μόλις αποφοιτήσει, γιατί στο σοσιαλισμό δεν "περισσεύει" κανείς, αφού οι λαϊκές ανάγκες δεν είναι περίσσευμα! Χιλιάδες ήταν οι επιστήμονες από τις εργατικές και αγροτικές οικογένειες, ανάμεσά τους και ο αστροναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, που το 1961 ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα, γύρω από τη Γη. Το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας διέθετε 6.000 δωμάτια για τους φοιτητές. Οταν σήμερα υπάρχουν εστίες στη χώρα μας μόνο για ένα πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών, όπως συμβαίνει και εδώ στη Μυτιλήνη».

Στο Βαθύ Σάμου
Στο Βαθύ Σάμου
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από τους Παναγιώτη Κάιτατζη, Ανδρέα Ανδρέου και Ηλία Μαντικό. Στο χώρο υπήρχε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», το οποίο επισκέφτηκε αρκετός κόσμος.

Στο Βαθύ της Σάμου

Πετυχημένη ήταν και η προφεστιβαλική εκδήλωση που έγινε επίσης στις 25 Αυγούστου στο Βαθύ της Σάμου και συμμετείχε πλήθος κόσμου, με ιδιαίτερη την παρουσία νεολαίας, αλλά και προσφύγων και μεταναστών.

Ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη ρεαλιστικότητα και αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό σήμερα, ιδιαίτερα για τη νεολαία, αφού η ανωτερότητά του μπορεί να δώσει τεράστια επιτεύγματα για τη ζωή του λαού στις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, περισσότερα απ' όσα έδωσε τα χρόνια που οικοδομήθηκε στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ενώ στάθηκε και στον αντικομμουνισμό που οξύνθηκε αυτές τις μέρες με αφορμή το συνέδριο στην Εσθονία.

Στην εκδήλωση συμμετείχε τμήμα εφήβων και γυναικών του Επιμορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών που παρουσίασε νησιώτικους χορούς, καθώς και το συγκρότημα «Opal» που χάρισε όμορφες στιγμές με τη μουσική και τα τραγούδια του, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες και τη σημασία της ερασιτεχνικής δημιουργίας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Στην Τσαριτσάνη Λάρισας
Στην Τσαριτσάνη Λάρισας
Δραστηριότητες υπήρχαν και για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ. Επίσης λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», καθώς και έκθεση αφιερωμένη στο σοσιαλισμό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org