ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΛΑΡΚΟ»
Απέργησαν για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις και τις εργολαβίες

Από την απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στην πύλη του εργοστασίου
Από την απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στην πύλη του εργοστασίου
Απεργία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μετά από απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, αορίστου χρόνου και εργολαβικούς.

Αιτήματα αιχμής της απεργίας ήταν η επαναπρόσληψη απολυμένων εργολαβικών εργατών, η κατάργηση των εργολαβιών και η ενσωμάτωση των εργατών απευθείας στη ΛΑΡΚΟ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους με ανάκτηση των απωλειών, ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργατών.

Να σημειωθεί ότι μία μέρα πριν έγινε συνάντηση του Συνδικάτου Μετάλλου με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, η οποία απέρριψε τα αιτήματα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, το κλαδικό Συνδικάτο οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στις 5.30 το πρωί.

Μεγάλη η συμμετοχή από τα μέλη του κλαδικού Συνδικάτου

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Αλέξης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, καθώς και αντιπροσωπείες σωματείων της περιοχής, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Φθιώτιδας και το Σωματείο Εργαζομένων εργοστασίου ΠΑΚΟ.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργατών - μελών του κλαδικού Συνδικάτου, η οποία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απεργοί είχαν απέναντί τους τη συμμαχία διοίκησης ΛΑΡΚΟ, κυβέρνησης, εργολάβων και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε επιχειρησιακό σωματείο και Ομοσπονδία Μετάλλου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το επιχειρησιακό σωματείο έβαλε εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων - μελών του, παρά το γεγονός ότι υπήρξε προβληματισμός από τη μεριά τους.

Παράλληλα, το Συνδικάτο Μετάλλου καταγγέλλει τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία με ευθύνη της κυβέρνησης δεν δέχτηκε το προτεινόμενο από αυτό προσωπικό ασφαλείας για την απεργία, σε μια προσπάθειά της να απαξιώσει τη δράση του. Η άρνηση της εργοδοσίας εγκυμονεί κίνδυνους, γιατί έτσι δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό στις θέσεις που χρειάζεται για την ασφάλεια του εργοστασίου και όσων εργάζονται.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αύριο το γλέντι αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων

Κόντρα στα εμπόδια που επιχειρεί να βάλει ξανά η δημοτική αρχή

Εμπόδια στην πραγματοποίηση του γλεντιού αλληλεγγύης, που οργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 9 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ) και τα σωματεία της δύναμής του, επιχειρεί να θέσει για μια ακόμα χρονιά η δημοτική αρχή της πόλης, αρνούμενη να διαθέσει την κεντρική πλατεία της πόλης για την εκδήλωση, με απαράδεκτη απόφασή της που κοινοποίησε στο ΕΚΙ μόλις δύο μέρες πριν από το γλέντι και ενώ η σχετική αίτηση είχε γίνει πριν ένα μήνα!

Το ΕΚΙ, από την πλευρά του, σε απάντησή του προς τη δημοτική αρχή τονίζει ότι το γλέντι θα γίνει κανονικά και οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους θα πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης τους, στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά φέτος, συμβάλλοντας στην οικονομική ενίσχυση των μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας που γίνονται κάθε σχολική χρονιά για παιδιά λαϊκών οικογενειών, καθώς και συνολικά στην ενίσχυση της δράσης των σωματείων.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη στάση είχε κρατήσει η διοίκηση του δήμου Ιωαννιτών και πέρσι, συνοδεύοντας τη σχετική αρνητική απόφασή της με δικαιολογίες για «μη παραχώρηση» της πλατείας σε κανένα φορέα. Στην πράξη, οι δικαιολογίες αυτές έχουν ξεμπροστιαστεί, «αφού ακόμα και σήμερα στον χώρο υπάρχει περίπτερο εταιρείας που πουλά εισιτήρια για συναυλίες, ενώ ο χώρος έχει διατεθεί στην Ενωση Ξενοδόχων, σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μέχρι και σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Η πλατεία χρησιμοποιείται για να διαφημίζονται ως χορηγοί οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής, οι βιομηχανίες κοτόπουλου και εμφιάλωσης νερών, όλοι αυτοί δηλαδή που κρατούν τον πλούτο των εργατών», όπως εξηγεί το Εργατικό Κέντρο.

«Η απόφαση μπορεί μόνο να στηριχθεί στην γνήσια ταξική απέχθεια της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στους εργάτες της πόλης και κυρίως απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης των σωματείων με στόχο την αλληλεγγύη ενάντια στους εκμεταλλευτές. Δικαιολογείται πλήρως από τη συνεπή στήριξη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου στο μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής, το οποίο ενοχλείται από τη δράση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Διεκδικούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νησιού, από την εντατικοποίηση που τους εξαντλεί, μέχρι την καταστρατήγηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, ανέδειξε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η εντατικοποίηση, από το συνδυασμό μειωμένου προσωπικού και πολύ υψηλών πληροτήτων των ξενοδοχείων, οδηγεί συνεχώς ξενοδοχοϋπαλλήλους στους γιατρούς και το νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Σωματείο, μέσα στο δίμηνο Ιούλη - Αυγούστου σημειώθηκαν σειρά εργατικών «ατυχημάτων» στον κλάδο: Μεταξύ αυτών, ένα έμφραγμα, ένας ακρωτηριασμός δαχτύλου, ένας τραυματισμός στο πρόσωπο από ρίψη πυροτεχνημάτων καθώς και πολλοί μικροτραυματισμοί από πτώσεις και γλιστρήματα, λιποθυμίες από την υπερκόπωση αλλά και τη ζέστη.

Οσον αφορά στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στη μισθοδοσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο υπενθυμίζει ότι τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις κατέβαλαν τα χρωστούμενα μόνο μετά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργάνωσε στα μέσα Αυγούστου. «Τα ταμεία των μεγαλοξενοδόχων έχουν ξεχειλίσει από την πρωτοφανέρωτη κερδοφορία της φετινής χρονιάς. Δεν δικαιολογείται από πουθενά ούτε μία μέρα καθυστέρηση των μισθών, γι' αυτό και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή το επόμενο διάστημα», τονίζει ο Σύνδεσμος, και υπενθυμίζει πως η Γενική Συνέλευση έχει αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις εάν μέχρι τις 7/9 δεν έχει καταβληθεί η μισθοδοσία του Αυγούστου.

Με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν επίσης την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, την οποία οι εργοδότες καταστρατηγούν με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, παραβιάζουν το πρόγραμμα των ρεπό και τα ωράρια που προβλέπει, περικόπτουν επιδόματα, έχουν «παγώσει» τα επιδόματα προϋπηρεσίας, ενώ προσλαμβάνουν εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις.

Τέλος, το Σωματείο καταγγέλλει πως οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Sandy Beach» κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα», καθώς οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί μεταξύ παλιών και νέων ιδιοκτητών μπορεί να οδηγήσουν σε παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου.

Ο

ΦΡΑΓΜΑ ΑΣΩΠΟΥ: Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε το περασμένο Σάββατο από τη Νεμέα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ότι το έργο κατασκευής του φράγματος του Ασωπού συνεχίζεται και η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη, η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι το έργο έχει εδώ και μήνες σταματήσει, ενώ σε αυτό δουλεύουν συνολικά 8 μόλις εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι. «Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν απαντάει για το ζήτημα της καθυστέρησης του έργου μετά από τόσα χρόνια», τονίζει η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ, και υπενθυμίζει ότι την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, υπάρχουν καταγγελίες πως μεγαλοεργολάβοι πληρώθηκαν αδρά για εργασίες οι οποίες δεν έχουν γίνει. Το ΠΑΜΕ διεκδικεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων.

«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην πανελλαδική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την Παρασκευή 8/9 και καλεί σε συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου. Τη μέρα εκείνη οι νοσηλευτές θα απόσχουν από τη διαδικασία διάλυσης και παρασκευής χημειοθεραπειών. Μετά τη στάση εργασίας θα ακολουθήσει Γενική Συνέλευση για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Οι νοσηλευτές του "Θεαγένειου"», σημειώνει το Σωματείο, «εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αναδεικνύουν το πρόβλημα των χημειοθεραπειών και διεκδικούν τη λύση του με την ίδρυση Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου. Η κωλυσιεργία για τη λύση του ζητήματος των χημειοθεραπειών θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του. Οι υγειονομικοί είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα των καρκινοπαθών, αυτής της πολύ ευάλωτης ομάδας συνανθρώπων μας, που δικαιούνται τις καλύτερες υπηρεσίες Υγείας καθώς η επιστήμη έχει κάνει άλματα».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Σύσκεψη αύριο Πέμπτη για τον αγωνιστικό σχεδιασμό

Σε σύσκεψη με θέμα το σχεδιασμό των αγώνων ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης καλεί αύριο, Πέμπτη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

«Οργανώνουμε την απάντησή μας απέναντι στις νέες περικοπές που έρχονται σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα των ΑμΕΑ», τονίζει η ΣΕΑΑΝ στο κάλεσμά της. Στο επίκεντρο της προσοχής της, μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, βρίσκονται τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής.

Η ΣΕΑΑΝ διεκδικεί: Αμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ σε γονείς και ασθενείς για τις θεραπείες τους με την κατάθεση των δικαιολογητικών, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν όλα τα παιδιά κανονικά τις θεραπείες τους από το Σεπτέμβρη. Κάλυψη 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των θεραπειών που έχουν ανάγκη τα παιδιά με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις. Να ανοίξουν κανονικά όλα τα ειδικά σχολεία πλήρως στελεχωμένα με το απαραίτητο βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό. Να σταματήσει η «σφαγή» των ΚΕΠΑ. Να ιδρυθούν τώρα κρατικές δομές με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής. Κανένας ανάπηρος και χρονίως πάσχων χωρίς τα αναγκαία για να ζήσει (επίδομα, σύνταξη αναπηρίας). Κάτω τα χέρα από τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ