ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Επιτακτική ανάγκη η διεκδίκηση αποζημιώσεων και αντιπλημμυρικών έργων

Με περιοδείες, συναντήσεις και συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο στα μέτωπα της φωτιάς

Του απεσταλμένου μας Μπάμπη ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.--

Βελτιωμένη ήταν χτες η εικόνα στα κύρια μέτωπα της φωτιάς σε Μαριές και Αναφωνήτρια, μετά από τέσσερις μέρες μεγάλης καταστροφής. Συνολικά κάηκαν 10.000 στρέμματα πεύκων και ελαιοκαλλιεργειών, ενώ δεκάδες στάβλοι και αποθήκες έγιναν στάχτη. Η κατάσταση και στα δύο μέτωπα βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονταν σε επιφυλακή με στόχο να οριοθετηθεί η φωτιά, αλλά και με δεδομένο ότι ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παρέμενε μεγάλος. Στην κατάσβεση της φωτιάς έλαβαν μέρος 156 πυροσβέστες με 57 οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, όπως και τρία γεωπροωθητικά μηχανήματα.

Στο μεταξύ, για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες στη Ζάκυνθο η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Το πρωί της Τρίτης επισκέφτηκαν τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου και συζήτησαν με τους επικεφαλής τόσο για το θέμα της αντιμετώπισης των δεκάδων πυρκαγιών που έπληξαν το νησί το φετινό καλοκαίρι, όσο και για γενικότερα θέματα δασοπροστασίας. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά από τη διοίκηση της Πυροσβεστικής, στις σημερινές συνθήκες, όταν μιλάμε για δασοπροστασία, μιλάμε απλά για καταστολή μιας πυρκαγιάς και όχι την πρόληψή της. Και ακριβώς πάνω σε αυτό τέθηκαν αρκετά ζητήματα σχετικά με την κατάσταση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, σήμερα που οι πολιτικές των περικοπών έχουν οδηγήσει σε μείωση προσωπικού και σε έλλειψη μέσων πυρόσβεσης.

Αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής

Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο χωριό Αναφωνήτρια
Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο χωριό Αναφωνήτρια
Μιλώντας για το θέμα της αποδυνάμωσης της Πυροσβεστικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση της Ζακύνθου, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Ζακύνθου και των Ελατίων αποδυναμώθηκαν, με σημαντικό αριθμό ανδρών να αποσπάται για τις υπηρεσίες πυρασφάλειας του ιδιωτικοποιημένου αεροδρομίου της «Fraport», κάτι που ήταν όρος για να κλείσει η συμφωνία πώλησης. Θέμα που αποκάλυψε ο χτεσινός «Ριζοσπάστης».

Η περιοδεία συνεχίστηκε με επίσκεψη στην περιοχή της Αναφωνήτριας, που υπέστη τεράστιες ζημιές από τη φωτιά και εκτός από τη φυσική καταστροφή, σημαντική ήταν και η οικονομική καταστροφή για φτωχούς κτηνοτρόφους και αγρότες, αφού κάηκαν αρκετοί στάβλοι και ζώα, καλλιέργειες, αυτοκίνητα και μια κατοικία. Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Τάσο Τσουκαλά και κατοίκους της περιοχής, για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο βρέθηκε η εμφανής απουσία οργανωμένου σχεδίου από πλευράς Πολιτείας τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές.

Οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων και των περιοδειών, ο Ν. Καραθανασόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκε σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, όπως η αλλαγή χρήση γης, η εμπορευματοποίηση της γης και των δασών και η συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι τα συμφέροντα και η σύγκρουση μεταξύ τους που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών». Επιπλέον, έκανε λόγο για συγκεκριμένους σχεδιασμούς που φαίνεται ότι υπάρχουν: «Δεν μπήκαν τυχαία οι πυρκαγιές», τόνισε.


Στη συνέχεια, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο πρωτεύον θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών με συγκεκριμένο σχεδιασμό, ώστε να περιορίζονται οι καταστροφικές συνέπειες, και στην ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς όταν εκδηλώνεται, διαρθρωμένο σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στη λήψη μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας, όπως αντιπυρικές ζώνες πυροπροστασίας, ύπαρξη υποδομών στα δάση δεξαμενών κρουνών που θα λειτουργούν, παρατηρητήρια και ομάδες περιφρούρησης κ.λπ.

Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να υπάρξει πιο έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής και των εναέριων μέσων, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε τις διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων και της σημερινής, σημειώνοντας ότι υπάρχει υποβάθμιση και απαξίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται και με την υποχρηματοδότηση (μείωση κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2009, 120 εκατ. ευρώ) και με την τεράστια συρρίκνωση του προσωπικού της, με το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας 5.500 πενταετούς θητείας πυροσβεστών, με το ότι δεν αξιοποιείται το επιστημονικό δυναμικό της, π.χ. δασοφύλακες, δασολόγοι, για να υπάρξει σχεδιασμός, με τα πεπαλαιωμένα επίγεια και εναέρια μέσα.

Οι κάτοικοι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα

Τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής στο νησί
Τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής στο νησί
Τόνισε, επιπρόσθετα, ότι επειδή ο κίνδυνος για εκδήλωση νέων πυρκαγιών στην περιοχή δεν έχει περάσει, πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός προστασίας του εναπομείναντος δάσους στην περιοχή με συγκεκριμένα μέτρα. «Πρέπει - είπε - και η Περιφέρεια, ο δήμος και η κυβέρνηση να πάρει θέση». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε καταγγελίες για αποχώρηση των γκρέιντερ του στρατού, ενώ θα μπορούσαν να παραμείνουν για τη διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών στις περιοχές που δεν έχουν καεί.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι μέσα από Επιτροπές Αγώνα και φορείς να διεκδικήσουν την άμεση καταγραφή των ζημιών (σε σπίτια, αυτοκίνητα, καλλιέργειες, κτηνοτροφία), την πλήρη αποζημίωση 100% αυτών των ζημιών, τη στήριξη του εισοδήματος των κατοίκων που επλήγησαν, καθώς και την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων με επαρκή χρηματοδότηση, γιατί οι πυρκαγιές του καλοκαιριού προκαλούν σοβαρά προβλήματα το χειμώνα.

  • Φωτιά ξέσπασε χτες και στο Γεράκι Αμαλιάδας, όπου πέντε αεροσκάφη τύπου πεζετέλ επιχειρούσαν μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα ξεκινήσουν και πάλι τις ρίψεις νερού. Μία πυροσβέστης που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής, ώστε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στις πυρόπληκτες περιοχές του Θέρμου

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του Κόμματος, έκανε περιοδεία τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στην περιοχή του Θέρμου μετά την φωτιά που ξέσπασε στη περιοχή και πιο συγκεκριμένα στον Ταξιάρχη Θέρμου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Ν. Μωραΐτης επισκέφθηκε περιοχές του χωριού και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν. Στη συνέχεια, συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και πυροσβέστες που ήταν στο χώρο τον καμένων εκτάσεων καθώς και με πυροσβέστες που ήταν στον Πυροσβεστικό Σταθμό Θέρμου, αναδεικνύοντας ελλείψεις και ευθύνες στους τομείς της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης.

Μεταξύ άλλων τόνισε «την ευθύνη που έχουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που με την πολιτική της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση αφήνουν στο έλεος των πυρκαγιών το λαό. Αυτή η εγκληματική πολιτική αφήνει πίσω της αποκαΐδια, διαλύει τη δασοπυρόσβεση, μεγαλώνει τις ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Δασικές Υπηρεσίες, εμπορευματοποιεί τη γη οπλίζοντας το χέρι επίδοξων εμπρηστών.

Παράλληλα, με τα σχέδια που έχουν για το μέλλον της Πυροσβεστικής, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ, να αναλάβουν οι δήμοι και εθελοντικές ομάδες τον τομέα της πυροπροστασίας σε συνδυασμό με τις πολιτικές εμπορευματοποίησης της γης, φαίνεται ότι το πρόβλημα και ο κίνδυνος θα οξύνονται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ