ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πεσκέσι στους εργοδότες και το επίδομα ανεργίας

Ο,τι δεν τόλμησε καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα, έρχεται να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας

Από παλιότερη κινητοποίηση για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
Από παλιότερη κινητοποίηση για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων
Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά τώρα σε αυτό που δεν είχε τολμήσει να κάνει καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν: Να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα προς τις επιχειρήσεις και στην πράξη να ανοίξει το δρόμο για την κατάργησή του.

Αυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ συμμετείχαν επίσης η διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθώς και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών.

Οπως σημείωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, «...η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε κυρίως την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν τη δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Εγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή».

Ο ισχυρισμός του υπουργού για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μόνο το πρόσχημα, αφού και αυτές βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής με την υπερφορολόγηση που τις πνίγει και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, που λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των κρατικών επιχορηγήσεων, των δανείων και της πάσης φύσεως κρατικής στήριξης. Μέσα στη δίνη του σκληρού καπιταλιστικού ανταγωνισμού, οι μικροί ΕΒΕ μοιράζονται κοινές αγωνίες με τους ανέργους και έχουν τον ίδιο αντίπαλο: Τα μονοπώλια και την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά τους.

Το νέο πρόγραμμα

Το στίγμα της νέας αντεργατικής επίθεσης έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου, η οποία, παρουσιάζοντας το πλαίσιο του νέου προγράμματος, σημείωσε: «Με τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε άριστη συνεργασία από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, και σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και 1 εργαζόμενο.

Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση, καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν, θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες. Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε τον χώρο της εργασίας».

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η κυβέρνηση δίνει «πεσκέσι» στις επιχειρήσεις και τα επιδόματα ανεργίας, μετατρέποντας και τους επιδοτούμενους ανέργους σε φθηνό εργατικό δυναμικό.

Το επιχείρημα ότι αυτό θα γίνεται κατόπιν επιλογής του ανέργου, δεν αλλάζει το γεγονός ότι αντί για τον άνεργο επιδοτείται η επιχείρηση. Δεν φτάνει δηλαδή που ήδη οι επιχειρήσεις λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος από τις εισφορές των εργαζομένων προς τον ΟΑΕΔ (μέσω όλων αυτών των προγραμμάτων απασχόλησης, εργασιακής εμπειρίας, κατάρτισης κ.λπ.), τώρα θα εισπράττουν και τα ποσά που προορίζονται για τους ανέργους, βρίσκοντας σχεδόν τζάμπα εργάτες.

Πανηγυρίζει η εργοδοσία

Μάλιστα, στο εν λόγω πρόγραμμα, ο χρόνος που υποχρεώνεται να κρατήσει η επιχείρηση τον άνεργο, μετά το τέλος της 12μηνης επιδοτούμενης απασχόλησης, είναι μόλις 3 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, θα πρόκειται για θέση απασχόλησης με ημερομηνία λήξης.

Στην πράξη, δίπλα στις δεκάδες άτυπες μορφές απασχόλησης και στις διάφορες ομάδες «απασχολήσιμων» που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, η κυβέρνηση δημιουργεί άλλη μια ομάδα, των «επιδοτούμενων ανέργων», που όμως θα εργάζονται, χτυπώντας και με αυτόν τον τρόπο τη σταθερή εργασία και τα εργατικά δικαιώματα. Διότι μένει να δούμε αν οι συγκεκριμένοι άνεργοι που θα προσληφθούν θα εργάζονται με τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου εκεί που υπάρχει ή (το πιθανότερο) θα απασχολούνται με τον κατώτερο μισθό, όπως συμβαίνει με την «κοινωφελή εργασία».

Η αναπληρώτρια υπουργός ισχυρίζεται πως με το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται «ο χώρος της εργασίας». Προφανώς «ξεχνά» ότι αυτός ο «χώρος» - όπως τον περιγράφει - έχει δύο πλευρές, τους εργοδότες και τους μισθωτούς, και ότι η κυβέρνηση αυτούς που πραγματικά υποστηρίζει είναι μόνο οι πρώτοι. Γι' αυτό άλλωστε οι ηγεσίες των εργοδοτών έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Για «πρωτοβουλία που κινείται σε σωστή κατεύθυνση» έκανε λόγο η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, βλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενταγμένο σε μια ευρύτερη στρατηγική, δηλώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ προτείνει μία νέα συμφωνία για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων, υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ, η οποία να διέπεται από την αρχή επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας και της διατήρησης ενεργών πολιτών αντί γενεές ανέργων και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ηλικίες, όπως νέων από 18 έως 24 ετών, αλλά και μεγαλύτερων, άνω των 50 ετών».

Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης στα Γιάννενα

Οργανώνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, το οποίο απευθύνει ταυτόχρονα κάλεσμα αγώνα σε ανέργους και ανασφάλιστους

Κάλεσμα να πάρουν μέρος στην εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, απευθύνει στους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη νεολαία, η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ. «Το δημοτικό γλέντι που διοργανώνουμε για 4η συνεχόμενη χρονιά είναι ένα έμπρακτο βήμα στην ταξική αλληλεγγύη», τονίζει η Γραμματεία Ιωαννίνων.

Οπως εξηγεί, στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει μια ευκαιρία για διασκέδαση στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και να συμβάλει στη συγκέντρωση των απαραίτητων εσόδων για τη λειτουργία των «λαϊκών φροντιστηρίων» για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, για τους πρόσφυγες που ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες, για τον πρώτο εργατικό αθλητικό σύλλογο στο Νομό, τον Μαχητή Ιωαννίνων, και συνολικά για την υποστήριξη της δράσης των σωματείων.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διοργανώνεται παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής της πόλης, που προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην πραγματοποίησή της, απορρίπτοντας το αίτημα για παραχώρηση της πλατείας.

Παράλληλα, με αφορμή και τη σημερινή εκδήλωση αλληλεγγύης, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί τους ανέργους και τους ανασφάλιστους να οργανωθούν στα συνδικάτα και να παλέψουν με όλους τους συναδέλφους τους για άμεσα μέτρα ανακούφισης. Στο κάλεσμά του επισημαίνει ότι «οι 10.000 ανασφάλιστοι της πόλης μας είναι άνεργοι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όσο χαμηλά κι αν το βάζει κάθε φορά η κυβέρνηση και η ΕΕ. Από αυτούς η κυβέρνηση ζητά να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, η ΔΕΗ απειλεί να τους κόψει το ρεύμα, τα δικά τους παιδιά ξεκινούν σε λίγο το σχολείο χωρίς να εξασφαλίζονται ούτε τα απαραίτητα».

Απολυμένοι πήραν με το σπαθί τους το βοήθημα

Την καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης 1.000 ευρώ πέτυχαν με τον αγώνα τους οι απολυμένοι από τα καταστήματα «Goody's» στα Γιάννενα, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Ιωαννίνων. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι έδωσαν από το Φλεβάρη του 2016 μάχη ενάντια στην απλήρωτη εργασία, αλλά και στη συνέχεια, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, διεκδικώντας δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και τις θέσεις εργασίας.

«Με οδηγό την οργάνωση στο σωματείο τους, τη συλλογικότητα των αποφάσεών τους, την κλιμάκωση της αγωνιστικής τους δράσης, την εναλλαγή μορφών αγώνα και την πολύμορφη δραστηριότητα του Συνδικάτου, σε συνεννόηση και με το αντίστοιχο Συνδικάτο της Αττικής, κέρδισαν τις καταγγελίες των συμβάσεων για όλους και την ένταξή τους στο Ταμείο Ανεργίας, την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων και την απόδοση του επιδόματος αλληλεγγύης», σημειώνει το Συνδικάτο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org