ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ζητούν την κάλυψη των πραγματικών αναγκών στα σχολεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προγραμματίζουν αύριο, Τετάρτη, στις 12.30, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών στην Εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών με παρεμβάσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καταγγέλλουν την κυβερνητική προσπάθεια να συγκαλυφθούν τα πραγματικά κενά και να εμφανιστεί ότι όχι μόνο δεν λείπουν, αλλά και περισσεύουν εκπαιδευτικοί. Ετσι η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει πλεονάσματα εκπαιδευτικών, τη στιγμή μάλιστα που η αδιοριστία συνεχίζεται, η περσινή χρονιά έκλεισε με 3.000 κενά ακάλυπτα και που μια σειρά κυβερνητικές αποφάσεις στρέφονται ενάντια στο μορφωτικό δικαίωμα συμπιέζοντάς το στη λογική των περικοπών. Υπενθυμίζεται ότι με ρυθμίσεις το προηγούμενο διάστημα μειώθηκαν ώρες διδασκαλίας και καταργήθηκαν μαθήματα, υπονομεύθηκαν δομές, προωθήθηκαν αλλαγές στα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, υποβαθμίστηκε η Ειδική Αγωγή, ορίζονται νέα αυξημένα όρια μαθητών για την ίδρυση τμημάτων και κατευθύνσεων.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», «Δελμούζος» και «Κ. Σωτηρίου», που την περασμένη Παρασκευή έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ για το θέμα των «πλεονασμάτων» με αποτέλεσμα την αναβολή της, προγραμματίζουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Αττικής. Χτες το μεσημέρι, αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας από Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης διοργανώνει και η Α' ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, αύριο Τετάρτη, για την απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τα υπηρεσιακά συμβούλια για την άρον - άρον συνεδρίασή τους προκειμένου να... μετρήσουν πλεονάσματα εκπαιδευτικών.


Πάρκο ανοιχτό στο λαό, κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Με επιτυχία η πρωτοβουλία της Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

«Διεκδικούμε πάρκο ανοιχτό στο λαό, κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα». Αυτό είναι το μήνυμα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, που έκανε για μια ακόμα φορά πράξη, κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας καθαρισμού και περιποίησης του Πάρκου «Τρίτση», που υλοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Δεκάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με σακούλες και τσουγκράνες στα χέρια, καθάρισαν και περιποιήθηκαν απ' άκρη σ' άκρη όλο το πάρκο, μαζεύοντας εκατοντάδες σακούλες σκουπίδια κάθε είδους και ξερόχορτα. Πέρα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του χώρου, καθοριστικής σημασίας είναι και η διεξαγωγή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για 7η συνεχόμενη χρονιά. «Το Πάρκο "Τρίτση" και η περιφρούρησή του αποτελεί υπόθεση του λαϊκού κινήματος και των διεκδικήσεών του, είναι χώρος πρασίνου και οφείλει να μείνει ανοιχτό για δημόσια και δωρεάν χρήση από το λαό, ως χώρος αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, με επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό», σημειώνει η ΚΝΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Στο Πάρκο «Τρίτση» βρέθηκαν και μίλησαν για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, και ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΠΕ Δυτικής Αττικής της ΚΝΕ. Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».


42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)» συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε διάφορες περιοχές. Από τα τέλη αυτής της βδομάδας, το Φεστιβάλ μπαίνει σε τροχιά κορύφωσης στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας με το βλέμμα στο κεντρικό τριήμερο στην Αθήνα, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Εκεί, το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 8, 9 και 10 Σεπτέμβρη, το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, είναι προγραμματισμένες οι εξής:

  • Σήμερα, Τρίτη

-- Στην παραλία του Βόλου (Παπαστράτος), στις 9 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «NON OMNIS MORIAR» για το μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου, που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Θα μιλήσει ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

  • Την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη

-- Στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, στη Λίμνη. Θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Εκθεση για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, με τίτλο «Οταν ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του!». Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα. Συζήτηση για μαθητές με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα». Στέκι για νέους εργαζόμενους, ανέργους. Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

  • Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη

-- Στην Εδεσσα, εκδήλωση θα γίνει στο «Φρύδι» στο Βαρόσι. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ροκ συναυλία με τον Νίκο Τοπαλίδη και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Σαπουνά.

  • Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη

-- Στο Βαρνάβα, στο γήπεδο Βρύσης. Την πρώτη μέρα θα γίνουν αγώνες πινγκ πονγκ, βιβλιοπαρουσίαση της συλλογής κειμένων «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας», ροκ συναυλία, λαϊκό και νησιώτικο γλέντι. Τη δεύτερη μέρα, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Παιχνίδια μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες, τοπικά χορευτικά συγκροτήματα από Καπανδρίτι και Βαρνάβα, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και συναυλία με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «Ο ΒΥΡΩΝΑΣ»
Οργάνωση και διεκδίκηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την κυβερνητική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση

Σε οργάνωση, επαγρύπνηση και αγώνα καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρωνας», επισημαίνοντας πως η διάταξη που προωθείται για ψήφιση και αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, παρά τις όποιες θετικές ρυθμίσεις, δεν εγγυάται τα εργασιακά δικαιώματα σε ένα συνολικό τοπίο κατεδάφισής τους.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωση ο «Βύρωνας», η ρύθμιση - που είχε προαναγγελθεί από τον Απρίλη του 2015 - «έρχεται σε ένα ζοφερό τοπίο, όπου κυριαρχεί η πολιτική της κατεδάφισης κοινωνικών και ειδικότερα εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ είναι προ των πυλών και το νέο νομοθέτημα για τα Εργασιακά. Με άλλα λόγια, στο βαθμό που η κυρίαρχη πολιτική έχει την παραπάνω κατεύθυνση, εθελοτυφλεί, τουλάχιστον, όποιος πανηγυρίζει για μία ρύθμιση που "αίρει το καθεστώς ασυδοσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης", όπως διατυμπανίζει η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ. Δεν αρνούμαστε ότι η υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία συνιστά θετική παρέμβαση, ενώ θετικά αξιολογούμε και τον καθορισμό στις 21 ώρες του εβδομαδιαίου ωραρίου στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Παρ' όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε τις παραπάνω ρυθμίσεις εχέγγυο για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Οπως επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, το σχετικό με τις απολύσεις άρθρο έρχεται προς ψήφιση κατόπιν εορτής, αφού μέσα στον Ιούλη δεκάδες εκπαιδευτικοί απολύθηκαν από ιδιωτικά σχολεία και το γενικό καθεστώς που θεσπίστηκε το 2012 για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων παραμένει αμετάβλητο.

«Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε, ξέροντας ότι το παρόν νομοθέτημα δεν διασφαλίζει τίποτα, στο βαθμό που δεν υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα στο χώρο μας, με ταξικό προσανατολισμό και όχι περιχαρακωμένη συντεχνιακή λογική, όπως αυτή που προωθεί η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο «Βύρωνας». Καλεί δε τους εργαζόμενους σε οργάνωση, διεκδίκηση και επαγρύπνηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας για όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και εγκατάλειψη των σχεδιασμών για νέο πλαίσιο (απο)ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης, κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων που αφορούν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, απόρριψη οποιασδήποτε αξιολόγησης που συνδέεται με απολύσεις εκπαιδευτικών, σαφή προσδιορισμό εντός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διακοπών και αργιών για τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, διακριτό, σε σχέση με τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, ωράριο 18 ωρών για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org