ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσακίζει τη Δημόσια Υγεία το νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στις Περιφέρειες για το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

«Με τη σφραγίδα του ΣΕΒ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στην κατάργηση αδειών και ελέγχων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». Το παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωση - παρέμβασή της σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Οπως αναφέρει, με μια προσχηματική διαβούλευση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις που ουσιαστικά καταργούν τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το 3ο μνημόνιο, δίνοντας «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταργώντας ό,τι «άφησαν όρθιο» ανάλογοι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και όλ' αυτά για τη διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο καταργείται επί της ουσίας η αρχή της προφύλαξης στον ευαίσθητο τομέα των τροφίμων, της πυροπροστασίας και του περιβάλλοντος και απεμπολείται η ευθύνη του κράτους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αφήνοντάς την στα χέρια των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός θα εξαλείψει και τους κινδύνους που προκαλούνται. «Ομως, από πότε το κυνήγι του κέρδους και η εξοικονόμηση δαπανών αφήνουν περιθώριο στην τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής και την διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας;», υπογραμμίζει.

Η ΟΣΥΑΠΕ τονίζει ότι το σχέδιο νόμου καταργεί την απαίτηση για αδειοδότηση σε μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων στους κλάδους της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, στα καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος», καθώς και στα τουριστικά καταλύματα. «Πρόκειται, συνεχίζει, για τους πρώτους τομείς, καθώς στη συνέχεια με νέα νομοθετήματα θα προχωρήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι εξορύξεις, το σύνολο της μεταποιητικής δραστηριότητας, τα "έξυπνα" επιχειρηματικά πάρκα, οι λοιπές τουριστικές δραστηριότητες (μαρίνες, γήπεδα γκολφ) κ.ά. Αντιμετωπίζει την υγιεινή και ασφάλεια ως υποδεέστερο παράγοντα από τα οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης. Καταργεί ακόμα και την υποχρέωση για υποβολή γνωστοποίησης καθώς και Υπεύθυνης Δήλωσης του επιχειρηματία ότι γνωρίζει τους όρους που πρέπει να τηρεί και ότι τους τηρεί!!!».

«Φύλλο συκής» οι έλεγχοι από την ιδιωτική πρωτοβουλία

Σημειώνει ακόμη ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «αντιμετωπίζει τους υγειονομικούς, κτηνιατρικούς, πυροσβεστικούς κ.λπ. ελέγχους, τους υγειονομικούς και λοιπούς όρους και προϋποθέσεις, που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις ως γραφειοκρατικά εμπόδια, που εμποδίζουν τις επενδύσεις (...) Δίνει τη δυνατότητα να ανατίθεται η αρμοδιότητα των όποιων ελέγχων απομείνουν ως "φύλλο συκής" ή και άλλων αρμοδιοτήτων δημοσίων υπηρεσιών, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, απαξιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα».

Ενα ακόμη σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου το οποίο εντοπίζει η ΟΣΥΑΠΕ αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως λέει, μέχρι τώρα «έβρισκαν έναν σύμβουλο στις δημόσιες ελεγκτικές υπηρεσίες, που τους παρείχε δωρεάν οδηγίες, συστάσεις και συμβουλές, για να καταφέρνουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα οδηγούνται "υποχρεωτικά" και αυτοί να πληρώνουν μια πιστοποιημένη ιδιωτική εταιρεία παροχής συμβουλών, πιστοποιητικών κ.λπ., για να εξασφαλίζουν την απαραίτητη γνώση και τα αναγκαία νομιμοποιητικά έγγραφα. Αντί να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους η διεξαγωγή των ελέγχων και η παροχή συμβουλών και οδηγιών μεταφέρεται στις ιδιωτικές εταιρείες. Αποκαλύπτεται δηλαδή πόσο προσχηματική και αντιφατική είναι η επιχειρηματολογία τους. Από τη μια επαίρονται ότι μειώνουν το χρόνο για την έκδοση άδειας, από την άλλη αυξάνουν το κόστος, έστω και έμμεσα, για την έκδοσή της. Φυσικά αυτό γίνεται σε βάρος των μικρών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με ένα κοστολόγιο που πολλοί απ' αυτούς δεν θα μπορούν να αντέξουν. Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, μέσα από τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση».

Υποβάθμιση ουσιαστικά της Δημόσιας Υγείας

Στη συνέχεια υπογραμμίζει την «τραγική κατάσταση» στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που «τόσο από πλευράς προσωπικού, όσο και των μέσων που διαθέτουν για να πραγματοποιήσουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια το έργο τους, δεν προδιαθέτουν θετικά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Δεν είναι μυστικό, όπως καταγράφεται στον Τύπο τουλάχιστον, η αύξηση των τροφιμογενών λοιμώξεων, ο μειωμένος αριθμός - σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους αλλά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες - δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων (π.χ πόσιμου νερού) εξαιτίας παύσης λειτουργίας εργαστηριακών υποδομών (π.χ. ΠΕΔΥ ΑΜΘ) και έλλειψης αναλωσίμων. Προπαγανδίζει το υπουργείο Ανάπτυξης πως εναρμονίζει το καθεστώς της λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων και των ελέγχων με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποσιωπώντας σκόπιμα ότι όλα τα διατροφικά σκάνδαλα ξεκίνησαν από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες, που οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν αυτό το πλαίσιο λειτουργίας, που την σφραγίδα την βάζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Καταλήγοντας, η ΟΣΥΑΠΕ σημειώνει ότι για όλους τους παραπάνω λόγους οι εργαζόμενοι των Περιφερειών απορρίπτουν αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο δεν παίρνει βελτίωση, και ζητούν: Να παραμείνουν οι αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε και οι αδειοδοτήσεις και οι έλεγχοι να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, να γίνονται με «κωδικοποιημένες», σταθερές, διαφανείς διαδικασίες και να αποσκοπούν στην πρόληψη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας των πολιτών και, τέλος, να παρθούν μέτρα αναβάθμισης όλων των ελεγκτικών μηχανισμών.

Πολιτική συγκέντρωση στο Δροσερό

Με μαζική συμμετοχή του λαού πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Δροσερό της Ξάνθης, με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, ο Σ. Ζαριανόπουλος στάθηκε στα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι του οικισμού. Μίλησε για τη μαζική ανεργία, ιδιαίτερα στους δεκάδες ναυτεργάτες του οικισμού, που αναγκάζει πολλούς Δροσερίτες να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, για τα χαμηλά μεροκάματα και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων για όσους εργάζονται, για τη φορολεηλασία και τις περικοπές των συντάξεων, για τις ελλείψεις του οικισμού σε βασικές υποδομές (ανάγκη για ανέγερση κι άλλου σχολείου, λειτουργία Κέντρου Υγείας, δρόμοι, δημιουργία χώρων που να μπορεί η νεολαία να αξιοποιεί δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο της, σύνδεση με την πόλη με μέσο μαζικής μεταφοράς κ.ά.), για το κυνηγητό σε μικροπωλητές και όσους προσπαθούν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

Ανέδειξε τη συνέχεια των κυβερνήσεων στην αντιλαϊκή πολιτική, τονίζοντας: «Οπως οι παλιοί (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι τους) έτσι και οι καινούριοι (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) με την πολιτική τους παίρνουν από τους πολλούς για να δώσουν στο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, με τα ψίχουλα, οι παλιοί το επίδομα κοινωνικού μερίσματος και οι νέοι με τις κάρτες σίτισης, θέλουν να εθίσουν τη φτωχολογιά και ιδιαίτερα τους νέους σε μια ζωή στην ανέχεια».

Ξεκαθάρισε πως μόνη λύση στα προβλήματα είναι ο ίδιος ο οργανωμένος λαός, που όταν αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, χειραφετημένος από τα κόμματα του κεφαλαίου, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Και επικαλέστηκε την εμπειρία των ίδιων των κατοίκων του οικισμού, που με τη μαζική κινητοποίησή τους το 2012 απέτρεψαν το κόψιμο του ρεύματος σε δεκάδες οικογένειες.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σειρά συγκεντρώσεων και άλλων εκδηλώσεων πραγματοποιούν και αυτήν τη βδομάδα Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα:

Σήμερα, Τρίτη

-- Η ΚΟ Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας Αρκαλοχωρίου, με ομιλητή τον Πάνο Καραγιώργο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση στην παραλία της Λίμνης (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος.

Την Πέμπτη 1/9

-- Συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Νεάπολης Κοζάνης, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Αβραάμ Εγρέ, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση για να τιμηθεί η ηρωική δράση των μαχητριών του ΔΣΕ οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Δήμου Φαρκαδόνας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Φαρκαδόνας. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμα μαρτυρίες μαχητριών του ΔΣΕ, προβολή βίντεο και έκθεση κειμένων και φωτογραφιών για τη δράση του ΔΣΕ.

Την Παρασκευή 2/9

-- Στα Σέρβια, στο χώρο του Φυτωρίου, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Νίκο Γεωργακόπουλο, μέλος της ΤΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 4/9

-- Στον Τρανόβαλτο, στις 12 το μεσημέρι, με ομιλήτρια την Εφη Τσίγκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλαμαριάς

Αντιφασιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης των δολοφονηθέντων στο Μπλόκο της Καλαμαριάς, στις 13 Αυγούστου του 1944, διοργανώνουν οι τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων του Μπλόκου, στο πάρκο Κερασούντος. Στη συνέχεια, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο Καλαμαριάς).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ