ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΦΙΑ
Αντιμέτωπα με το βάρβαρο χαράτσι και πάλι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά

Σχεδόν... πανηγυρίζει η συγκυβέρνηση, γιατί τάχα έκανε «δικαιότερο» το χαράτσι που θα καταργούσε!

Αντιμέτωπα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016 βρίσκονται από χτες τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, ενώ η κυβέρνηση, με περίσσιο θράσος, την ίδια ώρα που στέλνει τα «μπιλιετάκια» με το νέο χαράτσι, σχεδόν... θριαμβολογεί ισχυριζόμενη ότι το μεγαλύτερο σχετικά ποσοστό των φορολογούμενων θα πληρώσει μικρότερο φόρο από πέρσι, ενώ ένα ακόμη σημαντικό τμήμα τους θα πληρώσει ίδιο φόρο.

Θριαμβολογεί περί «πιο δίκαιης και αναλογικής κατανομής» ενός φόρου που μονιμοποίησε, ενώ υποτίθεται ότι θα καταργούσε, ενός βάρβαρου και άδικου χαρατσιού το οποίο επιβάλλεται σε κάθε σπιθαμή μικρής ακίνητης περιουσίας και λαϊκής κατοικίας...

Προσπερνώντας αυτήν την πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι όλοι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας να υποστηρίξει το αφήγημα πως δήθεν φέτος ο ΕΝΦΙΑ είναι «κοινωνικά δικαιότερος», ανακοίνωσε χτες ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το 38,5% των φυσικών προσώπων (2.463.586) θα πληρώσει για το 2016 λιγότερο ΕΝΦΙΑ από το 2015, το 26% (1.667.901) θα πληρώσει το ίδιο, ενώ το 35,95% (2.012.414) θα πληρώσει παραπάνω από πέρσι (φροντίζει βέβαια το υπουργείο να «σπάσει» το τελευταίο νούμερο σε 3 υποκατηγορίες...).

Ο εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος, στα 2,65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του τρίτου μνημονίου που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, γεγονός που σπεύδει να υπενθυμίσει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι η λαϊκή αγανάκτηση δεν αντιμετωπίζεται με τα τεχνάσματα περί... «πιο δίκαιου και αναλογικού ΕΝΦΙΑ»!

Να υπενθυμίσουμε ότι από φέτος καταργήθηκε η έκπτωση 20% από τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα που είναι κενά ή έχουν κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα, έπεσε το αφορολόγητο όριο για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου στις 200.000 από 300.000 ευρώ, ενώ αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα.

Παράλληλα, μόνο για φέτος αναβλήθηκε η εφαρμογή της διάταξης που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα τον περασμένο Μάη, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου θα συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Είναι προφανές ότι η εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης από το 2017, σε συνδυασμό με τη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ, θα σημάνει ότι μεγάλο κομμάτι λαϊκών νοικοκυριών θα βρεθεί αντιμέτωπο και με νέο, συμπληρωματικό χαράτσι...

Σε ό,τι αφορά τη... λυπητερή για φέτος, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την προθεσμία για την πρώτη να λήγει στο τέλος Σεπτέμβρη και για την τελευταία στο τέλος Γενάρη του 2017. Να σημειωθεί ότι και φέτος δεν προβλέπεται καμία έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση.

Υποσχέσεις για... αντικατάσταση ονόματος στο χαράτσι

Σε αντίστοιχο... πανηγυρικό ύφος με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη υποστήριξε χτες πως «η κυβέρνηση εργάστηκε ώστε για τη συντριπτική πλειονότητα να μην αυξηθεί ή και να ελαττωθεί ο φόρος», γυρεύοντας περίπου... συγχαρητήρια για τη μονιμοποίηση του χαρατσιού.

Χρησιμοποίησε μάλιστα και αυτή τις... «δημιουργικές» προσθέσεις, βάσει των οποίων το 92% των φορολογουμένων θα έχει λιγότερο, ίδιο ή καθόλου φόρο και κάποιοι από αυτούς θα έχουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ έως 10 ευρώ. Η αύξηση, όπως είπε, αφορά περίπου το 8% των φορολογουμένων.

Γνωρίζοντας βέβαια και η ίδια ότι τέτοια τεχνάσματα έχουν πενιχρά αποτελέσματα, προανήγγειλε ότι ήδη γίνεται προσπάθεια ώστε ο ΕΝΦΙΑ να «αντικατασταθεί» από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας - ουσιαστικά δηλαδή να παραμείνει ο ίδιος φόρος αλλά με άλλο όνομα - δίχως να ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία ή να δώσει κάποια επιπλέον στοιχεία.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη - εκδήλωση στη Μακρόνησο στις 3 Σεπτέμβρη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, διοργανώνουν επίσκεψη - εκδήλωση το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στον ιστορικό - μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Καντάτα για τη Μακρόνησο».

«Τιμάμε τους χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που εξορίστηκαν στο "ελληνικό Νταχάου", υπέστησαν σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια, θυσιάστηκαν στον αγώνα για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού. Παράλληλα, διεκδικούμε να αναδειχθεί η Μακρόνησος πραγματικά σε ιστορικό τόπο που να μπορεί ο λαός και η νεολαία να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Γι' αυτόν το λόγο να διαμορφωθεί κατάλληλο λιμάνι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με γραμμή πλοίου και να καταστεί με αυτό τον τρόπο επισκέψιμη. Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε - συνεχίζουμε! Αντλούμε συμπεράσματα από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 210.5282.523 και στις Κομματικές Οργανώσεις και Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Για τη μεταφορά στη Μακρόνησο, με λεωφορεία από την Αθήνα και με πλοίο από το Λαύριο, η συμμετοχή είναι 10 ευρώ το άτομο, μαζί με την επιστροφή. Η αναχώρηση από το Λαύριο θα γίνει στις 5 μ.μ.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Παραολυμπιακής Ομάδας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί σήμερα, Τρίτη, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Παραολυμπιακής Ομάδας, στις 14.00, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ δεν βελτιώνεται ούτε αλλάζει, μόνο καταργείται

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τον ΕΝΦΙΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για αλλαγή ονομασίας του ΕΝΦΙΑ στο απώτερο μέλλον και οι βαρύγδουπες υποσχέσεις για μείωσή του δεν μπορούν να κρύψουν ότι το βάρβαρο κι άδικο αυτό χαράτσι που διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και μάλιστα σε ένα λαϊκό εισόδημα που έχει εξανεμιστεί δραστικά αυτά τα χρόνια, δεν βελτιώνεται ούτε αλλάζει, μόνο καταργείται. Αυτή είναι η σύσσωμη απαίτηση της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ