ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ
Η τουρκική επέμβαση περιπλέκει τις κόντρες

...ενώ είναι ενδεικτικές οι διεθνείς επισημάνσεις για το ρόλο των Κούρδων

Κέρι - Λαβρόφ προσέρχονται στην ενημέρωση των ΜΜΕ μετά την πολύωρη συνάντησή τους
Κέρι - Λαβρόφ προσέρχονται στην ενημέρωση των ΜΜΕ μετά την πολύωρη συνάντησή τους
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Με πλήρη ένταση συνεχίζεται η χερσαία επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υποστηρίζει ότι «θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην εργασία εξόντωσης του Ντάες (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος - ΙΚ) από τη Συρία», συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι και «στο θέμα της τρομοκρατικής οργάνωσης του PYD (σ.σ. Κούρδοι Συρίας) έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα». Βασικός βέβαια στόχος της επέμβασης είναι η αποτροπή δημιουργίας κουρδικού θύλακα και η σύνδεση εδαφών σε Συρία και Ιράκ, στα νότια της Τουρκίας.

Χτες, αναφέρθηκαν 61 πλήγματα του τουρκικού πυροβολικού σε μόλις ένα 24ωρο, ενώ το Σαββατοκύριακο η Αγκυρα ανακοίνωσε και τον πρώτο θάνατο Τούρκου στρατιώτη, που απέδωσε σε κουρδικά πυρά και αξιοποίησε για να υπερασπιστεί τις επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, υπήρξαν ήδη πρώτες αναφορές για νεκρούς αμάχους στην περιοχή.

Χτες, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε ότι «το YPG (σ.σ. ένοπλη πτέρυγα του PYD) πρέπει να αποσυρθεί πίσω από την ανατολική όχθη του Ευφράτη, όπως εκείνοι και οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί και αν δεν το κάνουν, θα δεχτούν πλήγματα (πάλι)».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας πει ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορούμε να πολεμήσουμε και ποια να αγνοήσουμε».

Από τη μεριά των Κούρδων, ο εκπρόσωπός της YPG, Ρεντούρ Τζελίλ, υποστήριξε ότι η οργάνωση «δεν έχει στείλει καθόλου στρατιωτικές ενισχύσεις προς τη Μανμπίτζ (σ.σ. όπου οι Τούρκοι επιχειρούν κατά θέσεων Κούρδων)» και κατηγόρησε την Αγκυρα για «ευτελή προσχήματα για να διευρύνει την κατοχή συριακής γης».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των σύνθετων διεργασιών που διαμορφώνονται είναι οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, σύμφωνα με τον οποίο «η Τουρκία δεν είναι κατοχική χώρα και δεν ξεκίνησε πόλεμο», ενώ σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» υποστήριξε ότι η Αγκυρα πριν ξεκινήσει να επιχειρεί στη βόρεια Συρία, ενημέρωσε όλους τους «σχετικούς φορείς», ανάμεσά τους και τη διοίκηση της Δαμασκού μέσω της Ρωσίας.

Αντιδράσεις για τις τουρκικές προτεραιότητες

Στο μεταξύ, οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις της Τουρκίας προκαλούν τον προβληματισμό αρκετών «εταίρων» με τους οποίους κατά τ' άλλα συνυπάρχει στο «διεθνή συνασπισμό» κατά του ΙΚ.

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε τον εκνευρισμό της και σε δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου για το συνασπισμό κατά του ΙΚ, Μπρετ Μακ Γκερκ, αναφερόμενος στις συγκρούσεις ανάμεσα σε τουρκικές δυνάμεις και μερικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης «σε περιοχές όπου το IK δεν έχει δράση», τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «πηγή βαθιάς ανησυχίας». Και το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ σημείωσε ότι «οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο "Ισλαμικό Κράτος" περισσότερο χώρο» και καλεί την Τουρκία και τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους.

Ομως και η Γαλλία, μέσω του ΥΠΕΞ της Ζαν Μαρκ Ερό, επισήμανε: «Είναι καλό πράγμα που η Τουρκία εμπλέκεται ειλικρινά στη μάχη κατά του Νταές (ΙΚ), που την χτυπάει σκληρά. Είναι επίσης εύλογο ότι η Τουρκία διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της. Ομως προσοχή στην κλιμάκωση της βίας και στο ενδεχόμενο να μπει στον πειρασμό να διαπραγματευθεί στη Συρία ένα μέρος του κουρδικού ζητήματος». Και συνέχισε: «Καταδικάζουμε το PKK και τις επιθέσεις που διαπράττει στην Τουρκία», όμως «στη Συρία, οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται αποτελεσματικά το Νταές».

Συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις που έκαναν οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την πολύωρη συνάντηση που ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Γενεύη, με βασικό θέμα το συντονισμό για μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «οι Κούρδοι πρέπει να είναι παρόντες στη διαδικασία (για την πολιτική μετάβαση στη Συρία). Πρέπει να παραμείνουν τμήμα του συριακού κράτους και θα έπρεπε να είναι μέρος της λύσης και όχι παράγοντας που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάσπαση της Συρίας», γεγονός που θα είχε «επιπτώσεις και σε άλλα τμήματα της περιοχής και κανείς δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο».

Ενώ ο Κέρι σημείωσε ότι «υποστηρίζουμε μια ενιαία Συρία. Δεν υποστηρίζουμε μια ανεξάρτητη κουρδική πρωτοβουλία. Εχει υπάρξει μια περιορισμένη σύμπλεξη με τμήμα των Κούρδων μαχητών σε περιορισμένη βάση και συνεργαστήκαμε πολύ στενά συγκεκριμένα με την Τουρκία, για να κατανοηθεί σαφέστερα για τους κανόνες που αυτή η σύμπλεξη θα προχωρούσε, αλλά κατανοούμε τις σχετικές ευαισθησίες των φίλων μας στην Τουρκία».

Κατά τ' άλλα, Κέρι - Λαβρόφ συμφώνησαν να ξεκινήσει μια επιχείρηση για την «ανθρωπιστική στήριξη» σε Χαλέπι και άλλες συριακές περιοχές, αλλά και ότι θα επιταχυνθούν οι «διμερείς επαφές» ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Γενεύη (χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι εξέλειψαν βασικές διμερείς αντιθέσεις σε μια σειρά ζητήματα).

Στο Ιράκ

Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ υπήρξαν νέα θύματα μετά από βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών του ΙΚ σε συγκέντρωση σιιτών, σε όαση κοντά στην Κερμπάλα, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, το βράδυ της Κυριακής. 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν.

Τέλος, νέες εντάσεις εμφανίστηκαν στις σχέσεις Βαγδάτης και Ριάντ. Το Ιράκ ζήτησε την αντικατάσταση του Τάμερ αλ-Σαμπχάν, του πρέσβη που η Σαουδική Αραβία όρισε στη Βαγδάτη τον περασμένο Δεκέμβρη (όταν ξανάνοιξε την πρεσβεία εκεί που έμενε κλειστή από το 1990), εξαιτίας σχολίων που έκανε για ανάμιξη του Ιράν στις υποθέσεις του Ιράκ και για διώξεις σουνιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενδεχόμενο εμπλοκής της βάσης του Ακτίου

Η πληροφορία για εξορμήσεις ΝΑΤΟικών αεροσκαφών AWACS από το Ακτιο «κουμπώνει» με τις επικίνδυνες επιδιώξεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της βάσης του Ακτίου από ΝΑΤΟικά αεροπλάνα τύπου AWACS, τα οποία θα εξορμούν από εκεί για να υποστηρίξουν τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας στη Συρία και το Ιράκ, φέρνει στην επιφάνεια δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της προωθούμενης κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει αναπροσαρμογή των ωρών πτήσης των αεροπλάνων τύπου AWACS (σ.σ. αεροπλάνα εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα ραντάρ και εξελιγμένες τεχνολογίες για την υποστήριξη αεροπορικών και άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων). Συγκεκριμένα, εξετάζεται μείωση των ωρών πτήσης στα ανατολικά σύνορα της λυκοσυμμαχίας (στον εναέριο χώρο της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας) και αύξηση των ωρών πτήσης για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου της Συρίας και του Ιράκ.

Θυμίζουμε ότι ΝΑΤΟικά αεροσκάφη AWACS σταθμεύουν ήδη στο Ικόνιο, για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Τουρκίας, ενώ ήδη από τον Ιούνη του 2016 ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωνε ότι η λυκοσυμμαχία θα εξετάσει «την παροχή αεροσκαφών επιτήρησης AWACS για την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την αντιμετώπιση του ISIL».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του DPA, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να διατεθούν συνολικά 1.080 ώρες πτήσης των AWACS για το σκοπό αυτό. Στρατιωτικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται το DPA, αναφέρουν ότι τα AWACS θα ξεκινούν από το Ικόνιο της Τουρκίας, ωστόσο πιθανή είναι και η χρησιμοποίηση των αεροδρομίων του Ακτίου στην Ελλάδα και του Τράπανι της Ιταλίας, στο φόντο μάλιστα και των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των «επιπλοκών» στις σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση και τη χρήση των βάσεων στο έδαφος της Τουρκίας.

Με τα μπούνια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς η ελληνική κυβέρνηση

Η πληροφορία για χρησιμοποίηση της βάσης του Ακτίου για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή, παρότι για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή, «κουμπώνει» πλήρως με τις δημόσια εκφρασμένες επιδιώξεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερτικό για την ελληνική αστική τάξη.

Χαρακτηριστικά, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δήλωνε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας κατά του κοινού μας αντιπάλου, που είναι η διεθνής τρομοκρατία - και ειδικά ο ISIS» και σ' αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε ότι «στηρίζουμε την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής»...

Ο δε υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, πέρα από τις κατά καιρούς προτάσεις του για ενίσχυση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας, για δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο κ.ο.κ., σε ομιλία του το Μάρτη σε αίθουσα του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, «διαφήμιζε» συνολικά τις ΝΑΤΟικές βάσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι «οι δικές μας βάσεις» θα διασφαλίσουν την επιτυχία του «αγώνα» ενάντια στους τζιχαντιστές...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Καλέσματα για «ενότητα κατά της τρομοκρατίας»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μικρές υλικές ζημιές ήταν το αποτέλεσμα της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση απέδωσε στο ΡΚΚ. Χτες το απόγευμα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τρεις πύραυλοι «Κατιούσα» έπεσαν κοντά σε λύκειο, στην επαρχία Κιλίς, πάλι στα σύνορα με τη Συρία.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι «αντιτρομοκρατικές» διεργασίες μεταξύ των βασικών αστικών κομμάτων.

Ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κάλεσε πάλι σε «κοινή πάλη» κατά της τρομοκρατίας, με το σκεπτικό ότι το «πρόβλημα» έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα μόνο κόμμα. Επίσης, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τόνισε πως «είναι καιρός να διορθώσουμε λαθεμένες πολιτικές, ειδικά στη Συρία», ενώ επιδοκιμάζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα, συμπλήρωσε ότι «αυτή είναι η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αν και έχουμε διαφορετικές απόψεις. Θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε». Ακόμα, υποστήριξε ότι «ήταν οι ΗΠΑ που κακόμαθαν τις PYD (σ.σ. κουρδικός στρατός της Συρίας)» και ότι «αποτελεί μυστική ατζέντα των ΗΠΑ η δημιουργία μιας ντε φάκτο κατάστασης στη βόρεια Συρία και η διάνοιξη ενός βρώμικου διαδρόμου στη Μεσόγειο δένοντας χειροπόδαρα την Τουρκία».

  • Τους νέους που θαυμάζουν τον επαναστάτη Τσε Γκεβάρα κατηγόρησε χτες ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ισμαήλ Καχραμάν, χαρακτηρίζοντας τον Τσε «μια φονική προσωπικότητα», που σκοτώθηκε «προβαίνοντας σε εκτελέσεις ανθρώπων», ένα «ληστή που ενεπλάκη σε δραστηριότητες στη Βολιβία, στην Κούβα και τη Νότια Αμερική και δεν μπορεί να κοσμεί το κολάρο και το στήθος των μαθητών στα σχολεία μου».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ