ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Αγωνιστικός αντίλογος στο αντικοινωνικό νομοσχέδιο

Εξω από τη Βουλή την Τρίτη, στις 11.30 π.μ., θα γίνει η συγκέντρωση των εργαζομένων και των χρηστών πρόνοιας, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου

Την προσεχή Τρίτη εισάγεται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για επεξεργασία και συζήτηση το αντικοινωνικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας, το οποίο η εκσυγχρονιστική διαστροφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επιγράφει ως νομοσχέδιο για την "Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας".

Σύμφωνα με τα καθιερωμένα, στην παραπάνω επιτροπή της Βουλής, συνήθως, καλούνται για να εκφράσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων - οι οποίες, εν τέλει, αξιοποιούνται κατ' ελάχιστον στις τελικές διατάξεις, παρά τις στομφώδεις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί "κοινωνικού διαλόγου". Είτε κληθούν είτε όχι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων στην επιτροπή, θα υπάρχει αγωνιστικός αντίλογος έξω από τη Βουλή, καθώς οι εργαζόμενοι στους φορείς της Πρόνοιας αποφάσισαν αγωνιστική συγκέντρωση.

Ηδη, οι σύλλογοι των εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας και στο ΠΙΚΠΑ αποφάσισαν συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή, στις 11.30 π.μ. Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) δημοσιοποίησε παλιότερη απόφασή της για την κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο, η επαναδιατύπωση της απόφασης της ΠΟΕΔΗΝ δεν έφτασε σε όλα τα σωματεία - μέλη της παρότι κοινοποιήθηκε δυο συνεχείς μέρες στον Τύπο. Ακόμα, παρά την απόφαση για στάση εργασίας, δεν υπάρχει κάποιο αίτημα για το νομοσχέδιο, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ δεν πήρε μέτρα για την οργάνωση κάποιας διαμαρτυρίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) για την απόσυρση του νομοσχεδίου καλεί τους εργαζόμενους στα ιδρύματα πρόνοιας, καθώς και τους χρήστες πρόνοιας, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή και να ζητήσουν την απόσυρση του αντικοινωνικού νομοσχεδίου.

Η ΣΕΑ θα έχει συνάντηση με συνδικαλιστικούς φορείς - όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που έχει πάρει απόφαση κατά του νομοσχεδίου - και θα ζητήσει τον καλύτερο συντονισμό των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων ενάντια στο αντικοινωνικό νομοσχέδιο.

Τσιφλίκι των βιομηχάνων ο Αλμυρός

Την αντιπεριβαλλοντική και θρασύτατη συμπεριφορά των βιομηχάνων στην επαρχία Αλμυρού και ιδιαίτερα στην Κοινότητα Πλατάνου έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη,οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Οπως επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές στην Ερώτησή τους, οι βιομήχανοι, ενθαρρημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης, δρουν ως κατακτητές σε υποδουλωμένη χώρα. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται από τους κατοίκους και την Κοινότητα Πλατάνου ότι: η SOVEL ΑΕ, σημερινή ιδιοκτήτρια της πρώην "Μεταλλουργίας Αλμυρού", κατασκεύασε ράμπα στον επαρχιακό δρόμο Αλμυρού - παραλίας Τσιγγελίου και με τον τρόπο αυτό διέκοψε την κυκλοφορία του δρόμου που οδηγεί στη θάλασσα. Στο μέρος του αιγιαλού φύτεψε δέντρα κατά τέτοιο τρόπο, που κάνει αδύνατη οποιαδήποτε διέλευση τροχοφόρου πλάτους μεγαλύτερου του ενός μέτρου.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ακόμα, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, ότι υπάρχει περίφραξη και καταπάτηση του αιγιαλού στα οικόπεδα: "Χαλυβουργίας Θεσσαλίας", ΕΛΣΙ και SOVEL ΑΕ. Σε ορισμένα σημεία οι περιφράξεις φτάνουν ως τη θάλασσα αποκλείοντας την πρόσβαση ακόμα και των πεζών. Η βάναυση δε προσβολή του περιβάλλοντος είναι εμφανής. Η πλούσια αμμουδιά της παραλίας είναι σκεπασμένη με σκουριά.

Ο Ν. Γκατζής και ο Αχιλ. Κανταρτζής τονίζουν ότι ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν με προϋποθέσεις και ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να δοθεί η παραλία Τσιγγελίου στους κατοίκους της περιοχής, να απελευθερώσουν, οι ιδιοκτήτες βιομήχανοι, τον αιγιαλό και να τηρήσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος;

ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα προβλήματα της Πυροσβεστικής

Δύο Ερωτήσεις, που αφορούν τις Υπηρεσίες Λάρισας και Πιερίας κατέθεσαν, βουλευτές του Κόμματος

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Λάρισας και της Πιερίας, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες, επισημαίνουν με δύο Ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Συγκεκριμένα:

  • Οι βουλευτές Βαγγέλης Μπούτας,Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής αναδεικνύουν το αίτημα τοπικών φορέων και των κατοίκων για την ίδρυση πυροσβεστικών σταθμών στην Ελασσόνα, στην Αγιά και στα Φάρσαλα. Σημειώνουν ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας έχει τα γνωστά για όλη την Ελλάδα προβλήματα και, επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι για να φτάσουν τα οχήματα στις περιοχές της Ελασσόνας, της Αγιάς και των Φαρσάλων χρειάζεται τόσος πολύς χρόνος, ώστε η άφιξή τους να γίνεται εκ των υστέρων, όταν οι πυρκαγιές έχουν ολοκληρώσει το καταστροφικό τους έργο. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, προφανώς για οικονομικούς λόγους, δεν προχωρά η δημιουργία των νέων υπηρεσιών. "Δεν μπορεί, όμως, σημειώνουν, στο όνομα της λιτότητας και των περικοπών να αντιμετωπίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο οι κοινωνικές ανάγκες, πολύ περισσότερο που πρόσφατα "φορτώθηκε" στην Πυροσβεστική η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης".
  • Οι βουλευτές Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου επισημαίνουν ότι στη ζώνη ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πιερίας είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ορεινής, δασικής έκτασης του Ολύμπου, που δοκιμάστηκε πρόσφατα, αλλά και του εθνικού δρόμου Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όπου συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα. Σημειώνουν ότι αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι η προαγωγή του Πυροσβεστικού Σταθμού Πιερίας, από Γ τάξης που είναι σήμερα, σε Α τάξης, καθώς και η δημιουργία Σταθμού Δ τάξης στο Λιτόχωρο. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι είναι επείγουσα ανάγκη η ανανέωση του υπάρχοντος στόλου των αυτοκινήτων και η άμεση προμήθεια διασωστικού οχήματος, λόγω των πολλών δυστυχημάτων που γίνονται στην περιοχή, καθώς και βραχιονοφόρου οχήματος. Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίο, να απαντήσει τι μέτρα θα πάρει για την άμεση υλοποίηση των δίκαιων και ρεαλιστικών αιτημάτων των κατοίκων του νομού.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Σήμερα Κυριακή, 30 Αυγούστου, αμέσως μετά τη λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, στους Βουρλιώτες Σάμου, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΣΤΑΜΑΤΗ ΤΖΙΧΑ

Η σύζυγός του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του.

***

Στη μνήμη της ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΗ,του γένους Σουκαρά, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, που σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου, κλείνει ένας χρόνος από τον θάνατό της, η αδελφή της Σταυρούλα Σουκαρά, αντί για μνημόσυνο, προσφέρει στην ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κιλικιάνας 20.000 δρχ., προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.

***

Σήμερα, 30/8/98, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο της αγωνίστριας

ΙΣΜΗΝΗΣ ΜΑΛΚΟΥ - ΖΥΓΟΥΡΑ

στο χωριό Καπαρέλι, της επαρχίας Θηβών.

Στη μνήμη της και στη μνήμη των αδελφών της Λουκά, Νικολάου και Φρόσως, θυμάτων της μεταδεκεμβριανής μισαλλοδοξίας, καταθέτω στο "Ριζοσπάστη" 30.000 δρχ., για τα 80 χρόνια του τιμημένου ΚΚΕ, που τόσο πιστοί του ήταν ολόκληρη η οικογένεια Ζυγούρα.

Η προσφορά τους στον αγώνα του λαού μας μεγάλη και ανεκτίμητη.

Ο εξάδελφός τους Νίκος Ρούσσος, Αθήνα.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Σήμερα Κυριακή, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Στους Καρουσάδες Κέρκυρας, με θέμα: "Εργασιακά δικαιώματα".

- Στα Κύμινα Θεσσαλονίκης, με θέμα: "Ανεργία - Εργαζόμενοι".

- Στην Κω.

- Στο Κομπότι Αρτας, με θέμα: "Παιδεία".

- Στους Γόννους Λάρισας, με θέμα: "Τοπική Αυτοδιοίκηση".

- Στη Φαλάνη Λάρισας.

- Στην Κάρυστο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Σήμερα ολοκληρώνεται η εκδρομή - προσκύνημα που διοργάνωσε στις 28, 29 και 30-8-1998 η ΚΟΒ Χαϊδαρίου, στη μνήμη των αγωνιστών και των πεσόντων του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στους Νομούς Πέλλας και Κιλκίς. Θα συμμετάσχει, επίσης, στην εκδήλωση προς τιμήν της πρώτης αντάρτικης ομάδας του Νότιου Ολύμπου, στις Καρυές Ολύμπου.
  • Τους ήρωες του ΕΛΑΣ που έπεσαν στη μάχη του Σαλίγκαρου (Κάζας) ενάντια στους κατακτητές, θα τιμήσουν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ περιοχής Θριασίου και Θηβών καθώς και η Κοινότητα Οινόης,σήμερα Κυριακή 30 Αυγούστου και ώρα 10.30 π.μ.
  • Ο Δήμος Αλμυρού Βόλου και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αλμυρού Βόλου οργανώνουν σήμερα Κυριακή 30 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ.,εκδήλωση - προσκύνημα στο Ηρώο του Νεκροταφείου Αλμυρού, για τους 35 εκτελεσθέντες στην περιοχή από τα στρατεύματα Κατοχής.
  • Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Πάτμων και Καλαβρύτων και η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, πραγματοποιούν την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη,και ώρα 11.30 π.μ. μνημόσυνο στους πεσόντες μαχητές του ΔΣΕ στην περιοχή Πάου - Βεσινίου.

- Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΑΤΑΘ δρομολογεί, την ίδια μέρα, πούλμαν που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.00 π.μ..Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3220.183, 5817.384 και 7234.616.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org