ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Από τους Μολάους, όπου επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ συμμετείχε στην εκδήλωση της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ προς τιμήν του διοικητή Λόχου του ΕΛΑΣ, Μανώλη Σταθάκη, ξεκίνησε χτες το απόγευμα η διήμερη περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Λακωνία. Το βράδυ, συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς της Νότιας Λακωνίας, στη Νεάπολη. Η περιοδεία ολοκληρώνεται σήμερα με το εξής πρόγραμμα: Στις 11 π.μ., επίσκεψη στη Μονεμβάσια και ξενάγηση στο σπίτι του Γ. Ρίτσου. Στις 7 μ.μ., συνάντηση με τον δήμαρχο Σπάρτης στο δημαρχείο και συζήτηση με φορείς της Λακωνίας. Στις 9 μ.μ., ομιλία στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

Τα προβλήματα του λαού της περιοχής θέτουν το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον;»

Σε σύσκεψη φορέων στη Νεάπολη παρευρέθηκε χτες το βράδυ και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων αλλά και κάτοικοι της περιοχής, θέτοντας τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν.

Κυρίαρχο ανάμεσά τους στην παρούσα φάση είναι η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και δημιουργούν προβλήματα στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Ενημέρωση για τα ζητήματα που το ΚΚΕ προωθεί και πιέζει για την επίλυσή τους στη Βουλή έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο σημείωσαν ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός που προωθείται στην περιοχή πλήττει την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, το φυσικό κάλλος και την πολιτιστική κληρονομιά, τον ήπιο τουρισμό, την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.λπ.

Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι είναι προκλητικό την ώρα που μεγάλο μέρος του λαού στερείται το ρεύμα ή το πληρώνει πανάκριβα να δίνονται αφειδώς χρήματα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως οι ευθύνες για τα λαϊκά προβλήματα είναι κοινωνικές και εντοπίζονται σ' αυτούς που διαφεντεύουν τις τύχες του κόσμου.

Από τη σύσκεψη με τους φορείς
Από τη σύσκεψη με τους φορείς
Τα προβλήματα, σημείωσε, είτε λέγονται ανεμογεννήτριες, είτε καταστροφή δάσους, είτε κλιματική αλλαγή, είτε εργασιακές σχέσεις μέσα στο εργοστάσιο ή στην υπηρεσία, είτε μισθός, είτε μείωση της σύνταξης, συνιστούν το ίδιο στην ουσία πρόβλημα, και θέτουν το ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιον;

Είναι δυνατόν, διερωτήθηκε, «να υπάρχει ανάπτυξη για όλους; Δηλαδή αυτοί με τα κρουαζιερόπλοια, με τα πλοία που δημιουργούν πρόβλημα στους παράκτιους αλιείς, είναι το ίδιο με τον ψαρά; Αυτός που έχει τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες και συνδέεται με πολυεθνικά μεγαθήρια του Τουρισμού και εκμεταλλεύεται εργαζόμενους, είναι το ίδιο με αυτόν που έχει έναν ξενώνα ή νοικιάζει δωμάτια, ή με τον εργαζόμενο στον Τουρισμό που δουλεύει χωρίς να πληρώνεται, χωρίς σύμβαση; Είναι το ίδιο ο αγρότης που προσπαθεί να παράξει το προϊόν του, με αυτόν που είναι στη μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση και εκμεταλλεύεται τον πλούτο του τόπου, συνδέεται με διάφορα προγράμματα της ΕΕ και φέρνει στα σούπερ μάρκετ τα ελληνικά προϊόντα που απαγορεύεται να παραχθούν στην Ελλάδα;».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην αξίωση που διατυπώνεται για «εθνική ενότητα», σημειώνοντας ότι στην περιγραφή των προβλημάτων συμφωνούν όλοι, αλλά όχι στην απάντηση για το ποιος φταίει, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να έχει ο λαός γνώση της αιτίας για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, ώστε να ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι να μην ξανακάνει.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς και σε προβλήματα που απασχολούν όλο το λαό και αφορούν την κατάσταση σε Παιδεία, Υγεία, τις ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές, νοσηλευτικό προσωπικό, τις περικοπές που δεν επιτρέπουν την κάλυψη των κενών, τη μη επιλογή κρίσιμων για το λαό αντισεισμικών - αντιπυρικών - αντιπλημμυρικών έργων, καθώς δεν φέρνουν κέρδη στους επιχειρηματίες.

Το ΚΚΕ, σημείωσε, λέει ότι σ' αυτό το κράτος, με όποια κυβέρνηση, δεν μπορούν να επιλυθούν ζητήματα, ακόμα και η καλύτερη θέληση να υπάρχει από πλευράς κυβερνώντων, γιατί είναι το καπιταλιστικό σύστημα αυτό που εμποδίζει την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων. Γι' αυτό, συνέχισε, «το ΚΚΕ λέει ότι χρειάζονται εκ βάθρων αλλαγές, καθώς αν πας να διαχειριστείς ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία την κατάσταση αυτή θα κάνεις μια τρύπα στο νερό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Φυσικά», πρόσθεσε, «θα παλέψουμε για τα αιτήματά σας και στη Βουλή και παντού, και όσο περισσότερες δυνάμεις διαθέτει το ΚΚΕ τόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκεί στην κατεύθυνση ικανοποίησής τους».

Ωστόσο, τόνισε, απευθυνόμενος στους κατοίκους, «χρειάζεται κι εσείς με τον αγώνα σας, αλλά κυρίως με την απόφαση να αλλάξουμε την κατάσταση, να οργανωθείτε στη δική σας συμμαχία, την Κοινωνική Συμμαχία, που αφορά το λαό, τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών». Μπορούμε, κατέληξε, όλοι αυτοί μαζί να διεκδικήσουμε λύσεις, μέχρι και την κατάκτηση της εξουσίας, μιας εξουσίας πραγματικά εργατικής - λαϊκής, ενάντια στα μονοπώλια που θησαυρίζουν σε βάρος του λαού μας. Ο δρόμος αυτός, σημείωσε, είναι δύσκολος, αλλά ασύγκριτα πιο εύκολος από τις δυσκολίες που ζούμε σήμερα.

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη σύσκεψη των φορέων, όπως και από την παρέμβαση του Δ. Κουτσούμπα, θα φιλοξενήσει ο «Ριζοσπάστης» στο αυριανό φύλλο.
Τίμησαν τον Μανώλη Σταθάκη, διοικητή Λόχου του ΕΛΑΣ

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη θέση Γκαγκανιά στους Μολάους έκανε ο Δ. Κουτσούμπας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Νίκος Γόντικας
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Νίκος Γόντικας
Τον διοικητή λόχου του ΕΛΑΣ Μανώλη Σταθάκη τίμησε χτες στους Μολάους η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με μια λιτή εκδήλωση στη θέση Γκαγκανιά. Στο σημείο αυτό, στις 27/4/1944 εξοντώθηκε ο στρατηγός των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής Φ. Κρεζ, ύστερα από μάχη με λόχο του ΕΛΑΣ, υπό τη διοίκηση του Μανώλη Σταθάκη.

Στην ηρωική αυτή μάχη, στους ΕΛΑΣίτες και στον επικεφαλής τους, αλλά και σε όσους εκτελέστηκαν για αντίποινα από τους Γερμανούς, είναι αφιερωμένο το μνημείο που έστησε η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έκανε χτες ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Μεταξύ των παραβρισκόμενων στη εκδήλωση, ήταν και τα αδέρφια του Μ. Σταθάκη, Γιώργος και Μαρία, ανίψια του, άλλοι αγωνιστές της περιόδου εκείνης και απόγονοί τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, Β. Βρουλίτης, και μίλησε ο Ν. Γόντικας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με συνθήματα όπως «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ, Δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκ μέρους της ΚΝΕ ο Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου Γ. Καραγιάννης, εκ μέρους της οικογένειας του Μ. Σταθάκη τα ανίψια του Σπύρος και Λάζαρος, ενώ από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Χρ. Κουτσοβασίλης.

Ποιος ήταν ο Μανώλης Σταθάκης

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Ν. Γόντικας σημείωσε ότι αποτελεί τιμή για το Κόμμα η παρουσία εκεί της αδελφής του Μανώλη Σταθάκη, Μαρίας, του αδελφού του Γιώργη, καθώς και δεκάδων συγγενών και απογόνων των αγωνιστών εκείνης της περιόδου.

Οπως ανέφερε, ο Μ. Σταθάκης γεννήθηκε το 1919 στον Ασωπό Λακωνίας και στις 28 Οκτώβρη του 1940, που κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ήταν τριτοετής στη σχολή Ευελπίδων. Τη μέρα εκείνη ορκίστηκε, όπως όλοι οι συμμαθητές του, ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Ο Αρίστος Καμαρινός, ταγματάρχης του ΔΣΕ και συμμαχητής του Μ. Σταθάκη, γράφει γι' αυτόν στο βιβλίο του «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Πελοπόννησο»: «Διοικητής Λόχου του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην περίοδο της κατοχής. Μέλος του ΚΚΕ από το φθινόπωρο του 1942. Μετά την απελευθέρωση της χώρας μας και τη "Συμφωνία της Βάρκιζας" καταδιώχτηκε για την αντιστασιακή του δράση στην περίοδο της Κατοχής κι αναγκαστικά κατέφυγε στον Πάρνωνα, μαζί με άλλους καταδιωκόμενους, κι αποτέλεσαν τη μαγιά για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού στον Πάρνωνα.

Το Μάρτη του 1947 ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής του Αρχηγείου Μαινάλου (Αρκαδίας) και τον Απρίλη του 1948 του ανατέθηκε η διοίκηση του Αρχηγείου Αργολιδοκορινθίας. Με διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣ Ελλάδας, ονομάστηκε αντισυνταγματάρχης του ΔΣΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ
Στις 3/3/1949, ο ήρωας Μανώλης Σταθάκης αυτοκτόνησε με την τελευταία σφαίρα του περιστρόφου του, στην περιοχή του χωριού Καρυά Κορινθίας, όταν το τμήμα του, που είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά του, κυκλώθηκε από κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ μαινόταν η χιονοθύελλα. Πριν αυτοκτονήσει, σκότωσε την ηρωίδα αντάρτισσα Γιαννούλα Γιανακούρα - αδελφή του Πέρδικα - που ήταν βαριά τραυματισμένη και είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά της. Τον ικέτευε να τη σκοτώσει για να μην πέσει στα χέρια των μοναρχοφασιστών χωροφυλάκων.

Ο Μανώλης Σταθάκης είχε πάρει μέρος σ' όλες σχεδόν τις μεγάλες μάχες στην κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο (Καλαβρύτων, Χαλανδρίτσας, Ζαχάρως, Πιάνας, Δημητσάνας, 2η μάχη Ζαχάρως κ.ά.) στις οποίες επέδειξε τις εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες και τη δεξιοτεχνία του στη διεύθυνση των μαχών σε κατοικημένους τόπους και στους ελιγμούς των τμημάτων του ΔΣ σύμφωνα με τους κανόνες της αντάρτικης τακτικής».

Ο λαός δεν είπε «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω»

Αναφερόμενος στα γεγονότα που ακολούθησαν την εξόντωση του Γερμανού αξιωματικού, ο Ν. Γόντικας είπε στην ομιλία του: «Μια μέρα μετά τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ εδώ στην Γκαγκανιά Μολάων στις 28 Απρίλη 1944, εκδόθηκε ανακοίνωση του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία: "Την 27/4/1944, κομουνιστική συμμορία παρά τους Μολάους, κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησεν ανάδρως ένα Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί ετραυματίσθησαν. Ως αντίποινα θα εκτελεσθούν:

  • Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1/5/1944
  • Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα Γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς τη Σπάρτην έξωθι των χωρίων. Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου Ελληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλος άλλους 100 κομμουνιστάς".

Με βάση αυτήν τη διαταγή, η οποία ονόμαζε "Κομμουνιστική Συμμορία" το τμήμα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου που χτύπησε τη γερμανική φάλαγγα, μεταφέρθηκαν για να εκτελεστούν την 1η Μάη στην Καισαριανή 200 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι έγκλειστοι στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Στην πλειοψηφία τους ήταν κρατούμενοι από την Ακροναυπλία επί Μεταξά, ενώ υπήρχαν και κρατούμενοι από την Ανάφη, που επίσης είχε παραδώσει στους Γερμανούς η ελληνική κυβέρνηση.

Ανάλογες εκτελέσεις την Πρωτομαγιά του '44 έγιναν στη Σπάρτη, στην Τρίπολη, στην Καλαμάτα. Επίσης, οι ταγματασφαλίτες έκαψαν το πατρικό σπίτι του Μανώλη Σταθάκη στον Ασωπό. Η οικογένειά του για να γλιτώσει κατέφυγε στην Ελαφόνησο».

Ο Ν. Γόντικας έκανε ειδική αναφορά στους «απολογητές του συστήματος, τους συνεργάτες και απόγονους των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, που ρίχνουν τις ευθύνες για τα εγκλήματα των ναζί, για τα ολοκαυτώματα όπως των Καλαβρύτων, του Δίστομου κ.ά. στην αντίσταση του λαού, στην ένοπλη πάλη ενάντια στον κατακτητή».

Είπε μεταξύ άλλων: «Γι' αυτούς ο λαός, το κίνημα, το ΚΚΕ έπρεπε να πουν "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω". Δικαιολογούν τους ναζιστές, όταν ισχυρίζονται ότι η ένοπλη πάλη του λαού ενάντια στους κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους ισοδυναμεί με δολοφονία, ενώ οι αρχές κατοχής απλά "προχωρούν σε αντίποινα". Μα η πάλη του λαού με κάθε μέσο, με απεργίες, με συλλαλητήρια, με απελευθέρωση περιοχών, έσωσε ένα μεγάλο μέρος του λαού από την πείνα, ματαίωσε την επιστράτευση, τη μεταφορά εργατών στα γερμανικά εργοστάσια.

Οσο κλιμακώνονταν η ΕΑΜική αντίσταση και ο ένοπλος αγώνας του ΕΛΑΣ, τόσο μειωνόταν ο αριθμός των νεκρών από την πείνα, σε συνδυασμό με την οργάνωση της λαϊκής εξουσίας (συσσίτια κ.λπ.). Με τη δράση τους το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ καθήλωσαν στην Ελλάδα μια κρίσιμη δύναμη 8 με 10 μεραρχίες γερμανικών στρατευμάτων. Ανάλογες δυνάμεις καθηλώθηκαν και σε άλλες χώρες, που υπήρχε αντίσταση. Δυνάμεις σημαντικές που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο ανατολικό μέτωπο.

Είναι μεγάλη λοιπόν η συμβολή της αντιφασιστικής πάλης των λαών, που μαζί με την πάλη των λαών της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού συνέβαλαν στη συντριβή του φασισμού και του ναζισμού. Τέτοιες λογικές δικαιολογούν την αστική βία, ακόμα και τη βία των δοσίλογων και καταδικάζουν την ένοπλη λαϊκή πάλη, ακόμα και ενάντια στον ξένο κατακτητή. Για αυτούς οι σφαγές αμάχων, ακόμα και μωρών αποτελούν αντίδραση στη "βία του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ". Είναι για αυτούς νόμιμη η εκμετάλλευση και είναι παράνομη, ηθικά και πολιτικά καταδικαστέα, η αντίσταση των εκμεταλλευμένων, ακόμα και η ένοπλη πάλη ενάντια στον κατακτητή.

Διαχρονικά στην κοινωνική εξέλιξη τέτοια λένε οι απολογητές του συστήματος, οι κήρυκες του συμβιβασμού και της υποταγής. Τα ίδια λένε και σήμερα τα αστικά κόμματα, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που αποδεικνύονται ΝΑΤΟικότεροι των ΝΑΤΟικών».

Τιμάμε την ηρωική Ιστορία μας δυναμώνοντας το ΚΚΕ

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο Ν. Γόντικας απηύθυνε και ένα ξεχωριστό κάλεσμα «σε κάθε τίμιο αξιωματικό, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά από λαϊκές οικογένειες και η θέση τους είναι δίπλα στο λαό, στους αγώνες και στις ανάγκες του». Οπως είπε, «τους καλούμε να κοιτάξουν πίσω στην ιστορία της πατρίδας μας και να διαβάσουν ένα κεφάλαιο που δεν γράφτηκε στα επίσημα βιβλία. Τους καλούμε να διαβάσουν για τους 1.100 αξιωματικούς του αστικού στρατού που προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ. Κάποιοι από αυτούς ήταν μέλη του ΚΚΕ ή εντάχτηκαν σε αυτό στην πορεία.

Είμαστε περήφανοι γιατί στο επιτελείο της ΙΙΙ Μεραρχίας και σε πολλά βασικά πόστα του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο είχαμε αξιωματικούς του ελληνικού Στρατού που δεν πρόδωσαν το λαό, που στην κρίσιμη στιγμή διάλεξαν να είναι με το στρατόπεδο του φτωχόκοσμου, διάλεξαν να μην μπουν κάτω από τις διαταγές των Ελλήνων εκμεταλλευτών και των ξένων συμμάχων τους, διάλεξαν να πολεμήσουν κάτω από τη σημαία της τιμής, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της νέας κοινωνίας.

Αυτή τους την επιλογή την πλήρωσαν οι περισσότεροι με τη ζωή τους: Κώστας Μπασακίδης, Γιώργης Αρετάκης, Μανώλης Σταθάκης, Γιάννης Σαρρής (Σαρήγιαννης), Λεωνίδας Κωνστανταράκος, Θόδωρος Πρεκεζές, Κώστας Κανελλόπουλος, Γιώργος Κονταλώνης, Γιάννης Κασσάς, Γιάννης Μακρής, Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος και πολλοί άλλοι. Ολοι τους σχεδόν έπεσαν ηρωικά κατά τους ένοπλους αγώνες της εποχής».

«Τιμάμε τους νεκρούς μας, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό για να ανταποκριθούμε στους στόχους που θέτουμε, για να δυναμώσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παντού», ανέφερε κλείνοντας ο Ν. Γόντικας, «γιατί ΚΚΕ ισχυρό είναι δύναμη για το λαό. Βάζουμε ψηλά τον πήχη. Στις βουλευτικές εκλογές - όποτε και αν γίνουν - στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές του χρόνου, δυναμώνουμε παντού και εδώ στη Λακωνία, σε όλη την Πελοπόννησο το ΚΚΕ».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται για να επιβάλει ο λαός ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τους Μολάους

Από την εκδήλωση στους Μολάους, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι μια ξεχωριστή στιγμή σήμερα (σ.σ. χτες), εδώ, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, σ' αυτόν εδώ τον ηρωικό τόπο, που έδωσαν τη ζωή τους δεκάδες αγωνιστές, με επικεφαλής τον Σταθάκη.

Και βεβαίως, μέσα απ' αυτό το μνημείο και με αφορμή αυτήν την εκδήλωση, τιμάμε τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές - κομμουνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους και στη λακωνική γη και σε όλη την Ελλάδα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας, για να ζούμε εμείς καλύτερα, για να ζουν καλύτερα τα παιδιά μας.

Φυσικά ο αγώνας συνεχίζεται, διότι οι εξελίξεις που μεσολάβησαν όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια των σκληρών μνημονίων, των αντιλαϊκών μέτρων, που ξεκίνησαν με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν με κυβερνήσεις της ΝΔ και με κυβερνήσεις της δήθεν ονομαζόμενης αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται, μάτωσαν το λαό μας και βεβαίως σήμερα ζούμε το "μεταμνημονιακό" μνημόνιο.

Αυτό το μήνυμα δίνει και η σημερινή εκδήλωση, ότι ο αγώνας συνεχίζεται καθημερινά, δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να αποπροσανατολιστεί, να συναινέσει, με αφορμή διάφορα κυβερνητικά σχήματα, και αναφέρομαι στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Οι κύριοι που πήραν σήμερα την εντολή για να γίνουν οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, της τρόικα, που όλα αυτά τα χρόνια ψήφισαν μαζί με τους υπόλοιπους τα μνημόνια και έρχονται τώρα να τα συνεχίσουν, εν ονόματι μιας "νέας εποχής" η οποία κάθε άλλο παρά νέα είναι, αλλά είναι από τα πιο παλιά, τα μαύρα σκοτάδια της Ιστορίας, τα οποία συνεχίζονται.

Ο λαός δεν θα τους αφήσει έτσι, θα συνεχίσει δυναμικά με τον αγώνα του και θα επιβάλει ριζικές αλλαγές, τέτοιες που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, ο λαός μας και κυρίως η νεολαία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ