ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε εξέλιξη το ξεπούλημα υποδομών του ΟΛΠ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το φαγοπότι των πολυεθνικών σε βάρος των υποδομών και συνολικά της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΠ ΑΕ που έχει χτιστεί από τον ιδρώτα των εργαζομένων της χώρας. Χτες, από την κυβερνητική διοίκηση του Οργανισμού ανακοινώθηκε ότι στα πλαίσια του «Επενδυτικού Προγράμματος του ΟΛΠ 2011 - 2015» (πρόγραμμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων της κρουαζιέρας και των μεταφορών, όπως και των μεγαλοεργολάβων που θα αναλάβουν τα έργα) εγκρίθηκε το «έργο» για το «Θεματικό Πάρκο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά» το οποίο περιλαμβάνει και το ξεπούλημα, με τη γνωστή μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, των δύο τεράστιων πολυώροφων αποθηκών της Ηετιώνιας Ακτής.

Στην ανακοίνωση του ΟΛΠ, αφού αναφέρεται ο τρόπος που θα γίνει ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης, σημειώνεται σχετικά: «Οπως είναι γνωστό, στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, προκειμένου έργα της να ενταχθούν στο Πρόγραμμα JESSICA και να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απαιτείται ιδιωτική συμμετοχή», δείχνοντας έτσι για πολλοστή φορά ποιους ακριβώς ευνοούν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά τις αποθήκες, σειρά έχουν οι δύο πέτρινες δεξαμενές επισκευής πλοίων στην περιοχή Βασιλειάδη, ενώ ήδη έχει κλείσει το σιλό - το οποίο ήταν ενταγμένο στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας - και συνολικά με τη σφραγίδα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής «τελειώνει» κάθε παραγωγική δραστηριότητα του ΟΛΠ.

Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη του Οργανισμού, δηλαδή το ζεστό χρήμα που εξασφάλισε ο ΟΛΠ με τη βούλα της αντιλαϊκής πολιτικής στους μετόχους του, το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχε αύξηση κερδών κατά 122% με τα κέρδη προ φόρων να έχουν ανέλθει σε 6.318.558,83 ευρώ έναντι 2.571.772,85 του 2010. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης προκλητικά ανέφερε ότι η κερδοφορία οφείλεται ανάμεσα σε άλλα στη «μείωση του προσωπικού κατά 300 περίπου άτομα, χωρίς νέες προσλήψεις» και στη «μείωση των συνολικών εξόδων κατά 14,29% και των αμοιβών κατά 20,6%»!

ΠΟΛΥΜΥΛΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Σύλληψη συνδικαλιστών κατά τη διάρκεια κινητοποίησης

Ανακοίνωση - καταγγελία από το ΠΑΜΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας

Τη σύλληψη και την παραπομπή σε δίκη του προέδρου και του γραμματέα του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», για το συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της Εγνατίας Οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης που έγινε με αίτημα την εξυγίανση του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων της ΔΕΗ, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας. Σημειώνει ότι είναι απαράδεκτη και τρομοκρατική η ποινικοποίηση των αγώνων και των μορφών πάλης που επιλέγουν οι εργαζόμενοι, για να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, να υπερασπιστούν τα αυτονόητα και με αίμα κερδισμένα βασικά δικαιώματά τους.

Οι Γιώργος Αδαμίδης και Κώστας Βασιλειάδης, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα, συνελήφθησαν χθες, στη διάρκεια της κινητοποίησης στον Πολύμυλο και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Βέροιας με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε να δικαστούν στις 20 Οκτώβρη στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Βέροιας.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας τονίζει:

«Σήμερα επιβεβαιώνονται οι θέσεις και εκτιμήσεις του ταξικού κινήματος, ότι η διάλυση του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων της ΔΕΗ και η ληστεία της περιουσίας του για να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, έχουν τραγικές συνέπειες για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τότε οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ, ΔΑΚΕ στο «ΣΠΑΡΤΑΚΟ» και της ΓΕΝΟΠ έβαλαν πλάτη να περάσουν αυτές οι πολιτικές και ισχυρίζονταν ότι έλυσαν το ασφαλιστικό με τον καλύτερο τρόπο και ότι είναι διασφαλισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων για τα επόμενα 30 χρόνια. Σήμερα ακόμα και η ελάχιστη διασφάλιση του δικαιώματος τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης αμφισβητείται. Αυτή είναι η πραγματικότητα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του εκσυγχρονισμού και της απελευθέρωσης των αγορών.

Σήμερα έχει αποδειχθεί: Χωρίς γραμμή ρήξης με την πολιτική της απελευθέρωσης, τη στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, κανένας αποσπασματικός αγώνας δεν μπορεί να διασφαλίσει συνέχεια και νικηφόρα προοπτική. Η γραμμή του μικρότερου κακού και οι άσφαιροι αγώνες ενάντια σε συγκεκριμένα μέτρα οδηγούν το εργατικό κίνημα από ήττα σε ήττα και τους εργαζόμενους διαρκώς σε χειρότερα.

Τώρα οι εργαζόμενοι, αλλά και οι τίμιοι συνδικαλιστές πρέπει να βγάλουν επειγόντως συμπεράσματα. Να εγκαταλείψουν, να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Με ενωτικούς ταξικούς αγώνες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, να περάσουν στην αντεπίθεση για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι εναλλαγή κομμάτων. Αυτή είναι πατριωτική στάση σήμερα. Λύση προς όφελος του λαού, των εργαζομένων και της χώρας είναι μια: ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και οικονομία».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΣΚ
Καταγγέλλουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΣΚ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες. Ενας από τους στόχους των κυβερνητικών μεθοδεύσεων είναι να φοβίσουν τους εργαζόμενους και να εμποδίσουν τον αγώνα που δίνουν μαζί με τους εργαζόμενους των άλλων δημόσιων φορέων ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και κατάργησης των φορέων, στην εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις.

Μεταξύ άλλων, καταγγέλθηκε η ενέργεια της κυβέρνησης να απαιτεί σήμερα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού που έπαιρναν τα τελευταία 10 χρόνια, γιατί ξαφνικά με ένα ακόμα πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης ανακάλυψε ότι δεν έπρεπε, δήθεν, να πληρώνονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι (το ύψος των μισθών τους το αποφασίζει μονομερώς η εκάστοτε κυβέρνηση). Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998 μετέτρεψε με νόμο τον ΟΣΚ σε Ανώνυμη Εταιρεία και οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να μετατραπούν από δημόσιοι υπάλληλοι σε αορίστου χρόνου. Σήμερα, στη βάση των ισχυρισμών που διατυπώνονται στο πόρισμα, καταλογίζονται σε κάθε έναν από τους 110 εργαζόμενους του ΟΣΚ ποσά που το λιγότερο φθάνουν τα 30.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέλει να πετάξει οριστικά στο δρόμο τους 170 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που απασχολούσε εδώ και χρόνια ο ΟΣΚ. Σήμερα και αύριο εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα στα οποία έχουν προσφύγει οι συμβασιούχοι, ζητώντας να παραμείνουν στη δουλειά. Επίσης μεθαύριο το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΣΚ καλεί σε νέα γενική συνέλευση για τον προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης.

Εξάλλου σήμερα το Σωματείο στον ΟΣΚ μαζί με τα Σωματεία των άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών δίνουν συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι παραπέρα αντιδράσεις τους.

Συνδικαλιστής σέρνεται σε δίκη

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σέρνεται ακόμα ένας συνδικαλιστής επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση εργαζομένων ενάντια σε απολύσεις και ταυτόχρονα για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Πρόκειται για τον συνδικαλιστή Ηλία Τσάμη, αναπληρωτή οργανωτικό γραμματέα της διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι το Γενάρη του 2007 η εργοδοσία της επιχείρησης «ΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ» (αλυσίδα έτοιμου φαγητού) είχε προχωρήσει σε πέντε απολύσεις εργαζομένων από το κατάστημα της αλυσίδας στη Νίκαια επειδή συμμετείχαν σε πανελλαδική απεργία στις 12 Δεκέμβρη του 2007 καθώς και επειδή διεκδικούσαν την εφαρμογή των ΣΣΕ. Την 1η Φλεβάρη του 2008 με απόφαση των κλαδικών συνδικάτων της Αθήνας και του Πειραιά είχε πραγματοποιηθεί 4ωρη στάση εργασίας (6 μ.μ. - 10 μ.μ.), ενώ συνδικαλιστές και εργαζόμενοι είχαν δώσει τη μάχη για την περιφρούρηση της στάσης εργασίας στα καταστήματα της Νίκαιας, του Πειραιά, του Αιγάλεω και του Περιστερίου.

Γι' αυτές τις κινητοποιήσεις ο συνδικαλιστής, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, κατηγορείται ως υπαίτιος ότι: «Στο Περιστέρι Αττικής την 1/2/2008 ενεργώντας από κοινού με άλλους δράστες (οι υπογραμμίσεις δικές μας) χρησιμοποιώντας σωματική βία εξανάγκασαν άλλους σε πράξη ή παράλειψη για την οποία οι παθόντες δεν είχαν υποχρέωση. Συγκεκριμένα, στον παραπάνω τόπο και χρόνο στο κατάστημα ARTIGIANO, έξωθεν της εισόδου του καταστήματος ενεργώντας με βία απώθησαν τους εργαζόμενους στο παραπάνω κατάστημα εμποδίζοντας την είσοδο και την έξοδό τους σε αυτό, δημιουργώντας προβλήματα κατ' αυτόν τον τρόπο στην εύρυθμη λειτουργία».

Η δίκη έχει οριστεί για τις 25 Οκτώβρη του 2011 στις 9 το πρωί στο Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ