ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη νέα εργοδοτική επίθεση στο Συνδικάτο Μεταλλείων

Αλλο ένα χτύπημα του συνδικάτου μέσω της απόλυσης του προέδρου του

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στα μεταλλεία ενάντια στις εργοδοτικές επιθέσεις
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στα μεταλλεία ενάντια στις εργοδοτικές επιθέσεις
Τη νέα επίθεση της εργοδοσίας της «Edilmac» στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων (ΣΕΜΛΑ) Βορείου Ελλάδος και τον πρόεδρό του καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κατασκευών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός», για δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες, χτυπάει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, αυτήν τη φορά ανακοινώνοντας την απόλυση του προέδρου του και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με πρόφαση πως δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως τεχνικού Ασφαλείας.

Με βάση το περιστατικό, η ΤΕ Κατασκευών σχολιάζει: «Λίγες μέρες ήταν αρκετές για να αποδειχθεί ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ που δικαίως χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους όλης της χώρας "νόμος - έκτρωμα". Ενας νόμος που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, όχι μόνο να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα από τη γενίκευση της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, αλλά και βάζοντας εμπόδια στη συνδικαλιστική τους οργάνωση και πάλη, το ξήλωμα κάθε φωνής που αντιστέκεται».

Μάλιστα, η ανακοίνωση χαρακτηρίζει προκλητική την πρόφαση που επικαλείται η εταιρεία για την απόλυση, σημειώνοντας:

«Είναι ειρωνεία η εταιρεία που έχει καταστρατηγήσει - με την ανοχή της "Ελληνικός Χρυσός" - κάθε μέτρο ασφαλείας, που θεωρεί την υγεία των εργαζομένων περιττό κόστος, να ζητάει και τα ρέστα. Και μάλιστα από ένα Συνδικάτο που έχει στην προμετωπίδα του τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και παλεύει από την ίδρυσή του - με σημαντικές επιτυχίες - ακόμα και για στοιχειώδη δικαιώματα.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι το έδαφος στο οποίο πατάει η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτό των περιορισμένων δικαιωμάτων, της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού. Η πρόσφατα ψηφισμένη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", που συνεχίζει το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους, απαιτεί "σιγή ιχθύος" από τους εργαζόμενους και την κοινωνία και τυφλή αποδοχή της κατάστασης».

Η ΤΕ Κατασκευών τονίζει πως το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για την άμεση επαναπρόσληψη του αγωνιστή συνδικαλιστή, για αναβαθμισμένα εργατικά δικαιώματα και για συνολικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και σημειώνει: «Τα αιτήματα του Συνδικάτου έρχονται σε ρήξη με την κερδοφορία μιας χούφτας παράσιτων που στις πλάτες των εργαζομένων κάνουν "χρυσές δουλειές", είναι δίκαια και γι' αυτό δεν μπορούν να τους τρομοκρατήσουν!».

Κύμα καταδίκης της απόλυσης από συνδικαλιστικές οργανώσεις

«Η απόλυση του συνδικαλιστή συναδέλφου αποτελεί ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των εργατών να διεκδικούν και να παλεύουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους!», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινό τους ψήφισμα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν πως η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι οι «χρυσές δουλειές των αφεντικών απαιτούν σιγή νεκροταφείου, εργαζόμενους με σμπαραλιασμένα δικαιώματα, που δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους μετά τη βάρδια».

Μέχρι στιγμής το ψήφισμα υπογράφουν:

Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Ενωση Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Οι μόνοι που στηρίζουν το τζογάρισμα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στη Βουλή

«Παραδίδετε την Κοινωνική Ασφάλιση στα αρπακτικά των αγορών», διαμηνύει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Συνεχίστηκε χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, εισάγει την κεφαλαιοποίηση και τον τζόγο και μετατρέπει την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Στριμώχνοντας δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σε μία εργάσιμη μέρα, με την ολιγόλεπτη ακρόαση φορέων και την κατ' άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση και μέσω της διαδικασίας επιχείρησε να αποκρύψει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοθετήματός της.

Ταυτόχρονα, επιστρατεύοντας πλειάδα καθηγητών και «ειδικών», εδώ και χρόνια γνωστών υποστηρικτών της ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης και της υπονόμευσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι οποίοι θεωρούν τις συντάξεις «δημοσιονομικό κόστος» και εμπόδιο στην καπιταλιστική ανάπτυξη, επιχείρησε να στηρίξει το παραμύθι ότι η ιδιωτικοποίηση αποτελεί «σωτηρία» για τους ασφαλισμένους και ειδικά για τη νέα γενιά.

Μάλιστα δεν έκρυψαν πως το νομοσχέδιο αποτελεί τη βάση για την παραπέρα επέκταση της ιδιωτικοποίησης σε όλο το σύστημα. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο καθηγητής Μ. Νεκτάριος, γνωστός για τις αντιασφαλιστικές «σοφίες» του, «έστω και με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση των επικουρικών, κάτι είναι. Δημιουργείται κουλτούρα αποταμίευσης, που είναι η βάση για μια επόμενη παρέμβαση», αποκαλύπτοντας τις στρατηγικές επιδιώξεις πίσω από τις παρεμβάσεις στις επικουρικές.

«Οι μόνοι που συμφωνούν μαζί σας είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι χρηματιστές, οι τραπεζίτες και οι διάφοροι εκπρόσωποί τους», τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Εκ μέρους των συνταξιουχικών οργανώσεων ο Δ. Κουμπούρης αναφέρθηκε στις διαρκείς ανατροπές σε βάρος των συνταξιούχων από τη δεκαετία του 1990, τις περικοπές των συντάξεων που τους στερούν ετησίως εισόδημα ύψους 8 δισ. ευρώ, για να προσθέσει: «Το νομοσχέδιο "απογειώνει" τις αντιασφαλιστικές πολιτικές και παραδίδει την Κοινωνική Ασφάλιση στα αρπακτικά των επενδυτικών ομίλων, με "μικρό, μεσαίο και υψηλό ρίσκο", όπως προκλητικά διαφημίζει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο θα συνεχίσει τον σφαγιασμό των συνταξιούχων και θα ρίξει στον Καιάδα συνολικά τους εργαζόμενους, και ιδιαίτερα τη νέα γενιά».

«Μην ελπίζετε ότι θα ξεχάσουμε. Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί: Τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μας, κατώτατη σύνταξη 600 ευρώ, 13η και 14η σύνταξη. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, των αντιασφαλιστικών νόμων, των κρατήσεων για την Υγεία, της συμμετοχής στα φάρμακα», συνέχισε, προβάλλοντας όλα όσα «διεκδικούν στις σημερινές συνθήκες οι συνταξιούχοι με βάση τις ανάγκες τους».

«Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης δεν έχει να κάνει με την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά με χρηματοπιστωτικό φορέα, ο οποίος θα συντελεί στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Επιδιώκετε να δημιουργήσετε μια καινούργια γενιά εργαζομένων, που η Ασφάλιση για εκείνους δεν θα σημαίνει προστασία, αλληλεγγύη των γενεών, Πρόνοια, Υγεία, σύνταξη, αλλά τζόγο, ρίσκο, ανταποδοτικότητα, κεφαλαιοποίηση και ατομικό κουμπαρά», υπογράμμισε η Γιώτα Κίτσου, γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Απάντηση στο τι εστί κεφαλαιοποίηση έδωσε ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής, παρουσιάζοντας την πικρή πείρα των εργαζομένων του κλάδου, καθώς η μετατροπή του επικουρικού τους ταμείου από το 2013 σε επαγγελματικό και η εφαρμογή της κεφαλαιοποίησης έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε καταστροφικές συνέπειες. Οπως ανέφερε ο συνδικαλιστής, με την κεφαλαιοποίηση έχουν επιβληθεί μειώσεις μέχρι 80% στις επικουρικές συντάξεις και μείωση κατά 63% των εφάπαξ, ενώ καταργήθηκαν και άλλες παροχές του Ταμείου.

Στον αντίποδα των αγωνιών των εργαζομένων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, που μίλησε στην Επιτροπή μόνο για να στηρίξει τα επαγγελματικά ταμεία. Εξέφρασε μάλιστα τη δυσαρέσκειά του για το ότι η κυβέρνηση δεν προτίμησε το σενάριο ιδιωτικοποίησης που εδώ και χρόνια προτείνουν οι εργατοπατέρες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τους εργοδοτικούς φορείς, για τη δημιουργία «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου».

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο - απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου

Στην κατ' άρθρο συζήτηση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επί της αρχής, αναρωτήθηκε: «Ποιος νόμος ήταν καλύτερος; Του Σιούφα; Της Πετραλιά; Του Ρέππα; Του Λοβέρδου και του Κουτρουμάνη; Του Κατρούγκαλου; Του Βρούτση; 'Η του Χατζηδάκη και του Τσακλόγλου; Ολοι είναι στην ίδια στρατηγική: Ασφάλιση - ατομική υπόθεση. Απαλλαγή του κράτους και των επιχειρηματιών. Οι εισφορές χρηματοδοτικό εργαλείο του κεφαλαίου. Τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Συντάξεις πείνας. Παροχές ελάχιστες. Αυτή είναι η ίδια στρατηγική που υπηρετείται από όλους σας...

Εχετε βάλει στον στόχο τη νέα γενιά, όχι για να έχει καλύτερες παροχές, αλλά για να πληρώσει το "μάρμαρο" για όλο τον ενεργό της βίο. Σαράντα χρόνια θα δίνει και στο τέλος δεν θα πάρει τίποτα... "Για το καλό των νέων" μειώσατε τους μισθούς, "για το καλό των νέων" κάνατε ελαστικές μορφές απασχόλησης, "για το καλό των νέων" καταργήσατε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, "για το καλό των νέων" κάνατε ατομικές συμβάσεις, για να είναι έρμαια στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, "για το καλό των νέων" τούς αφήνετε έρμαια, χωρίς επικουρική ασφάλιση, σήμερα».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι το νομοσχέδιο είναι «καινοτόμο» και «πρωτότυπο», σημείωσε ότι πρόκειται για υλοποίηση αποφάσεων της ΕΕ: «Αυτό δεν είναι πρωτότυπο. Αντιγράφετε ακριβώς αυτήν την πολιτική, υλοποιείτε τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι σφοδρή, και αυτή είναι η απαίτηση του κεφαλαίου. Αυτό εκφράζεται από την ΕΕ, που είναι ο συλλογικός τους εκφραστής, και πάνω σε αυτές τις αποφάσεις συγχρονίζεστε τα κόμματα του κεφαλαίου με διάφορους εδώ τεχνοκράτες, οικονομολόγους, καθηγητές και, βέβαια, οι ίδιοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν όλο το επιστημονικό προσωπικό που έχουν καλοπληρωμένους για να στηρίξουν αυτήν την πολιτική σας. Αυτήν τη στρατηγική υπηρετείτε για να γίνει φτηνή η εργατική δύναμη και να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να επαναπροσληφθεί ο απολυμένος πρόεδρος του Συνδικάτου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουστούμπας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη συναυλία αλληλεγγύης για τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ (βλ. σελ. 9), συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδος.

Από τη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία τέθηκε το θέμα της απόλυσης του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ο οποίος είναι εργαζόμενος, με την ειδικότητα του τεχνικού Ασφαλείας, στην εργολαβική εταιρεία «Edilmac», η οποία δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής της «Ελληνικός Χρυσός».

Πρόκειται για τον πρώτο συνδικαλιστή που απολύεται με τον εκτρωματικό αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Απολύθηκε επειδή, ως όφειλε, ανέδειξε τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και απαίτησε τη λήψη μέτρων.

Ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ θα αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αίτημα για την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή, μέσα και έξω από τη Βουλή.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org