ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Ν. ΔΕΝΔΙΑ
Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε διχοτομική λύση στο Κυπριακό, σε κάθε εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση
Τον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχουν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό ανέδειξε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του, χτες, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια.

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Μαρίνου έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι πολύ επικίνδυνες και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. υπουργό. Οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο από την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα έχουν καταρριφθεί. Και εννοούμε τους μύθους περί αποκλιμάκωσης της έντασης. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα σκηνικό που εμπνέει μεγάλη ανησυχία. Η πολιτική της εμπλοκής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, οδηγεί τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Διά μέσου των εντάσεων αλλά και των παζαριών για την αναζήτηση μιας επικίνδυνης λύσης. Της λύσης της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί τα συμφέροντα και την επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης. Και ταυτόχρονα τροφοδοτεί την ένταση με την Τουρκία και η ένταση αυτή εκφράζεται σε πολλά πεδία. Πρώτα απ' όλα εκφράζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ένα πακέτο απαράδεκτων διεκδικήσεων που αφορούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα. Εκφράζεται στο Κυπριακό με τη διαιώνιση της πολύχρονης κατοχής και τελευταία με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Σε αυτές τις συνθήκες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας καλεί τον λαό μας να καταδικάσει μαζικά την πολιτική της εμπλοκής και να διεκδικήσει το ξήλωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων από την Ελλάδα, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε κάθε διχοτομική λύση στο Κυπριακό. Και το ΚΚΕ παλεύει για Κύπρο ανεξάρτητη, ενιαία, δηλαδή ένα και όχι δύο κράτη, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς στρατιωτικές κατοχικές δυνάμεις, ξένα στρατεύματα και βάσεις, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Τέλος, θέλουμε να καταγγείλουμε τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην επικίνδυνη, απαράδεκτη κοινή ανακοίνωση μαζί με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και άλλες αντιδραστικές κυβερνήσεις κατά της Κούβας. Πρόκειται για ένα μνημείο συκοφάντησης της Κούβας και του κουβανικού λαού, για ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας. Και από αυτήν τη σκοπιά θέλουμε να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν την κοινή ανακοίνωση είναι σε αντίθεση με τη θέληση του λαού μας, ο οποίος διαχρονικά και σήμερα εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Κούβα και στον κουβανικό λαό και απαιτεί την ακύρωση, την άρση του πολύχρονου αμερικανικού επικίνδυνου αποκλεισμού».


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναζητούν «λύσεις» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου

Στον απόηχο των παράνομων τουρκικών εξαγγελιών για τα Βαρώσια, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ενημέρωσε χτες τους εκπροσώπους των κομμάτων (πλην ΚΙΝΑΛ - θα συναντηθούν την Τρίτη) για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει «λύσεις» εντός του επικίνδυνου ευρωατλαντικού πλαισίου, που συντείνουν προς την οριστική διχοτόμηση του νησιού, είτε ανοιχτή είτε συγκαλυμμένη, και πάντα με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που «σπρώχνουν» άλλη μια ιμπεριαλιστική διευθέτηση.

Οπως είπε κατόπιν ο Δένδιας, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης «ήταν η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Και ο στόχος αυτός μπορώ να πω επετεύχθη παρά τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη», υποστήριξε, παρουσιάζοντας ως κατόρθωμα το νέο χαρτοπόλεμο από πλευράς Βρυξελλών απέναντι στην Αγκυρα, την ίδια ώρα που τόσο κεντρικά όσο και κατά μόνας ισχυρά καπιταλιστικά κράτη εμβαθύνουν πολυεπίπεδα (οικονομικά, στρατιωτικά και αλλιώς) τις σχέσεις με την Αγκυρα.

«Αλλα λόγια...» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημειωτέον, στη γνωστή δικομματική κοκορομαχία για το ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης στην περιοχή, μετά τη συνάντηση με τον Δένδια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η αντίδρασή της «δεν είναι ανάλογη ούτε των περιστάσεων ούτε της κρισιμότητας της κατάστασης».

Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι «η πιο εμφανής κίνηση της διπλωματίας μας μετά την Αμμόχωστο ήταν η, για πρώτη φορά, συνυπογραφή δήλωσης κατά της Κούβας με ορισμένες χώρες του Visegrad και άλλα κράτη, κατ' απόκλιση από την κοινή και ομόφωνη θέση της ΕΕ κατά του εμπάργκο». Αλλη μια δήλωση - πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, καθώς ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε ούτε να ψελλίσει τη λέξη ΗΠΑ, συνεχίζοντας βασικά στη ρότα που και προηγουμένως χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε ανακοίνωσή του για την κοινή δήλωση των 21 ΥΠΕΞ με την οποία στηρίζονται τα νέα εγκληματικά σχέδια κατά της Κούβας, με διαχρονικό πρωτοστάτη τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, δεν υπήρχε κουβέντα για τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Καλλιεργώντας εξάλλου νέες ψευδαισθήσεις στον λαό, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει «η κυβέρνηση ενεργητικά να ζητήσει από την ΕΕ, από το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, το πάγωμα της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας», όταν ακόμα και για μια απλή φραστική καταδίκη των κινήσεων της Αγκυρας, την Τρίτη, από πλευράς ΕΕ, χρειάστηκαν πολυήμερες «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των κυβερνήσεων, για ένα γενικόλογο κείμενο όπου δεν αναφέρεται καν μια προοπτική κυρώσεων.

Με την Τουρκία για μια νέα «αρχιτεκτονική ασφάλειας»

Προηγουμένως, ο Δένδιας μετείχε σε εκδήλωση της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHEPA με θέμα τις «Τριμερείς σχέσεις στην περιοχή». Δίνοντας το περίγραμμα των προσπαθειών της ντόπιας αστικής τάξης για ευρωατλαντικής κοπής κομπρεμί με άλλα κεφάλαια της ευρύτερης περιοχής, ώστε να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου, μέσα κι από επώδυνες διευθετήσεις για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα αγωνίζεται εδώ και πολύ καιρό για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, μέσω πάντα διαλόγου και συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό, είμαστε πάντα πρόθυμοι να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε την πολυμερή συνεργασία και κοινή δράση στην Ανατολική Μεσόγειο», έχοντας ως βάση συμφωνίας το περιλάλητο Διεθνές Δίκαιο.

Εστίασε, εξάλλου, στον μηχανισμό 3+1 που έστησαν Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ συν ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή μας», διαβεβαιώνοντας για την πρόσδεση στο άρμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων συνεργασίας, έχουν δημιουργηθεί πολλές τομεακές συνέργειες σε διάφορους τομείς. Ασφάλεια, Ενέργεια, Ερευνα και Ανάπτυξη, Καινοτομία, επισιτιστική ασφάλεια, "μπλε" οικονομία, "πράσινη" οικονομία», ξεχώρισε κάποιες από αυτές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ