ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, με τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης

Κορυφαίος σταθμός και παρακαταθήκη για τη συνέχεια στη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι

Μέτρα προστασίας κατά την είσοδο στη συναυλία
Μέτρα προστασίας κατά την είσοδο στη συναυλία
Εκατοντάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης - συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρυμνα, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και συμπαράστασης στον πολύμηνο και εμβληματικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Αρκετή ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συναυλίας αλληλεγγύης που συνδιοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα άρχισαν να καταφθάνουν λεωφορεία και αυτοκίνητα με εργαζόμενους από την Αττική, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια και αλλού. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, γυναίκες και νέοι ένωσαν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον λαό της περιοχής, που 20 μήνες τώρα αγωνίζονται ενάντια στους εγκληματικούς διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Τραγούδησαν μαζί με τους γνωστούς λαϊκούς ερμηνευτές Γιώργο Μαργαρίτη, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Κανέλλο και Κωνσταντίνο Μαργαρίτη, οι οποίοι δήλωσαν από την πλευρά τους την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Για μία ακόμη φορά η εργατική τάξη και ο λαός έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, μετατρέποντας τη συναυλία σε μια αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σταθμό στον δύσκολο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενάντια στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μηχανισμούς τους. Εδωσαν κουράγιο και δύναμη στους εργαζόμενους της επιχείρησης να συνεχίσουν τον αγώνα, αλλά και απάντηση σε όλους όσοι επιδιώκουν τη διάσπαση της ενότητάς τους.


Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιώργος Μαρίνος (βουλευτής Εύβοιας) και Κώστας Παρασκευάς, καθώς και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιώργος Κάζας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, και ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα!

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας και πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ο οποίος ευχαρίστησε αρχικά τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και όλους όσοι βρέθηκαν στη χτεσινή συναυλία - συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέβαλαν στην υλοποίησή της. Παράλληλα αφιέρωσε εκ μέρους των εργαζομένων τη χτεσινή συναυλία - κινητοποίηση στους νεκρούς της ΛΑΡΚΟ.

«Η τιμή που μας κάνετε, όλοι σας, μας δεσμεύει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους. 20 μήνες τα καταφέραμε γιατί είχαμε όλους εσάς δίπλα μας, μας δώσατε το χέρι, μας κρατήσατε όρθιους», σημείωσε ο Παναγιώτης Πολίτης και πρόσθεσε:


«Τα "πνευμόνια" αυτής της αντοχής είστε εσείς. Αντέξαμε, δεν το βάλαμε κάτω. Τους σταματήσαμε, κρατήσαμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και μέχρι σήμερα είμαστε όλοι μέσα στις δουλειές μας».

Αναφέρθηκε στις συναντήσεις με την κυβέρνηση, η οποία ζητά τη συναίνεση των εργαζομένων ενώ παραδέχεται ότι «είμαστε ο μοναδικός χώρος όπου έχει αναγκαστεί να κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους». Ενημέρωσε ακόμα ότι στη νέα συνάντηση που έγινε, «η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει, να φορτώσει τις ευθύνες της πολιτικής της στους εργαζόμενους. Μας είπε ότι αν δεν βρεθεί επενδυτής η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει, αλλά για να βρεθεί επενδυτής, θα πρέπει να απολύσει εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πλέον έχουμε την πείρα για να κατανοήσουμε βαθιά ότι η συνέχιση του αγώνα είναι μονόδρομος. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας (...) Δεν κλείνουμε τις πόρτες στον διάλογο. Με τους αγώνες μας επιδιώκουμε να υπάρξει διάλογος στη βάση της ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας».

Και τόνισε: «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, να μην αφήσουμε να μαραζώσουν τον τόπο μας, να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος, να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τον μόχθο των εργαζομένων, μόχθο που δεν προορίζεται για τις ελβετικές τράπεζες αλλά για τον τόπο μας, για τη χώρα μας».

  • Εκτενές ρεπορτάζ από τη μεγάλη συναυλία θα φιλοξενήσει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου»

Κάτω τα χέρια από το Συνδικάτο Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας!

Ψήφισμα σωματείων που συμμετείχαν στη χτεσινή συναυλία

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας, και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, από την εργολαβική εταιρεία «Edilmac», επειδή διεκδίκησε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (βλ. σελ. 8). Ηδη στη χτεσινή μεγάλη συναυλία εγκρίθηκε από το πλήθος των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρίσκονταν εκεί ψήφισμα καταγγελίας στο οποίο διατρανώνεται η απαίτηση «εδώ και τώρα η εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση» του συνδικαλιστή «και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του Συνδικάτου».

«Η απόλυση του συνδικαλιστή συναδέλφου» - τονίζεται στην καταγγελία των συνδικάτων - «αποτελεί ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των εργατών να διεκδικούν και να παλεύουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους! Η "Ελ. Χρυσός" και οι εργολάβοι της θέλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα: Μετά το "πράσινο φως" της κυβέρνησης της ΝΔ μέσω της ψήφισης του νόμου για τη μεταλλευτική δραστηριότητα, δεν μπορεί να υπάρχει κανένα εμπόδιο στην αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου.

«Δεν θα τους περάσει», διαμηνύουν τα σωματεία, «όπως δεν τους πέρασε πριν 4 μήνες, που η προσπάθεια διάλυσης του Συνδικάτου βρήκε τείχος στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που υψώθηκε από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα και ανάγκασε την εργοδοσία σε υποχώρηση».

Καταλήγοντας έκαναν σαφές ότι «σε αυτές τις συνθήκες, που η κυβέρνηση κατ' επιταγή της εργοδοσίας εξαπολύει τεράστια επίθεση στα δικαιώματά μας, έναν δρόμο έχουμε: Την αλληλεγγύη σε όποιον σηκώνεται και διεκδικεί οργανωμένα μια καλύτερη ζωή, με περισσότερα δικαιώματα γι' αυτόν, την οικογένεια και τους συναδέλφους τους».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας

Ο Δ. Κουτσούμπας στον χώρο της συναυλίας
Ο Δ. Κουτσούμπας στον χώρο της συναυλίας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, παραβρέθηκε στη συναυλία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, από όπου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη ΛΑΡΚΟ, στη μεγάλη συναυλία - συγκέντρωση αλληλεγγύης, για να εκφράσουμε για μία ακόμα φορά την αλληλεγγύη μας, τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα, τον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που για χρόνια μέχρι και σήμερα βρίσκονται στο μετερίζι, στην πρωτοπορία του αγώνα, για να μην κλείσει το εργοστάσιο, για να μην ξεπουληθεί το εργοστάσιο, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στα εργασιακά, στη δουλειά, στις εργασιακές σχέσεις, για να μπορέσουν να ζήσουν και αυτοί και τα παιδιά τους καλύτερα.

Η εργατική τάξη όλης της χώρας, το ΚΚΕ θα βρίσκεται, όπως πάντα, συνεχώς στο πλευρό τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ