ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Με διαδικασίες - εξπρές η επικύρωση του υπερμνημονίου από τη Βουλή

Με διαδικασίες - εξπρές επιδιώκει η κυβέρνηση να εγκρίνει στη Βουλή το νέο υπερμνημόνιο, δηλαδή τη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ανοίξουν οι κρουνοί των δισεκατομμυρίων «ζεστού» χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τον λαό να καλείται να πληρώσει πολύ ακριβά και αυτόν τον λογαριασμό.

Η σύμβαση κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών και φέρει τον τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους» και ήδη την περασμένη Τετάρτη επικυρώθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής προκειμένου σήμερα Παρασκευή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, αναφέρθηκε σε όλη την γκάμα των «δράσεων» όπου θα κατευθυνθεί το χρήμα, με τη μερίδα βέβαια του λέοντος να κερδίζουν οι στρατηγικοί στόχοι που έχουν θέσει η εγχώρια αστική τάξη για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά της και η ΕΕ, που είναι οι «πράσινες» μπίζνες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η Ενέργεια, οι αναπλάσεις ολόκληρων περιοχών για να βρουν χώρο οι επενδυτές, με ό,τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον. Από εκεί και πέρα κάτι είπε για αντιπλημμυρικά έργα και Υγεία, χωρίς να αναφέρει ποσά. Βεβαίως, διευκρίνισε ότι για να έρθουν αυτά τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» προϋπόθεση είναι «οι μεταρρυθμίσεις, αλλά καλώς ή κακώς αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι όλες αυτές που ψήφισε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές»... Με άλλα λόγια, αυτό που είπε είναι ότι, για παράδειγμα, το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης ή ο αντιεκπαιδευτικός νόμος που ψηφίστηκε προχτές και αποτελούν προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν την αποδοχή του λαού.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «ένα νέο υπόδειγμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης» από την ΕΕ και είπε πως «αυτή η μετατόπιση συνιστά μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη», κρύβοντας πόσο θα ματώσουν οι λαοί για την αποπληρωμή του. Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση για αντιαναπτυξιακό «μοντέλο» στη διαχείριση του Ταμείου.

Σκοπός η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπενθύμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η απάντηση της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, με σκοπό να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Οσο για την εκταμίευση των χρημάτων, προϋποθέτει την ικανοποίηση μιας σειράς αντιλαϊκών προαπαιτούμενων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε πως τα προαπαιτούμενα είναι οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», όπως το εργασιακό έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα, το νομοσχέδιο για το τζογάρισμα των επικουρικών και το νομοσχέδιο για την Παιδεία που αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς για την αναπαραγωγή ενός πολύ φτηνού και «ευέλικτου» εργατικού δυναμικού. Τα δε χρήματα που θα καρπωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θα τα πληρώσουν οι λαοί της ΕΕ, μέσα από την αύξηση της φορολογίας, όπως πρόσθεσε.

Οπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο σχεδιασμός του ελληνικού σχεδίου («Ελλάδα 2.0») υπηρετεί τη στήριξη των επενδυτικών σχεδιασμών του κεφαλαίου και τη δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίθετα, υποδομές που σχετίζονται με την ανακούφιση και την προστασία των λαϊκών στρωμάτων (π.χ. αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση) παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της πλήρους εμπορευματοποίησης της γης

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον «Εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την πολιτική προώθησης της εμπορευματοποίησης της γης που απορρέει από τις κατευθύνσεις και τις Οδηγίες της ΕΕ, για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο «η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να υλοποιήσει τη δέσμευση προς την τρόικα για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών έως το τέλος του 2021, κλείνοντας άρον - άρον τις εκκρεμότητες. Στην πραγματικότητα, να υλοποιήσει την αστική πολιτική για τη γη και τη χρήση της, δηλαδή τη στρατηγική της πλήρους εμπορευματοποίησης της γης». «Γι' αυτό άλλωστε διαγκωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ να αποδείξουν τόσο στην τρόικα όσο και στον ΣΕΒ, στους τραπεζίτες, στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και στους μεγαλεμπόρους γης, ποιος είναι "ο πιο καλός ο μαθητής" στην εξυπηρέτηση αυτής της στρατηγικής», πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της συζήτηση στην Ολομέλεια κυριάρχησαν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιπούς για το ποιος με τις προτάσεις του υπηρέτησε πιο αποτελεσματικά την επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, ενόψει της εκταμίευσης των δισ. προς τους επενδυτές από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης, για παράδειγμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί παραδίδει ένα ημιτελές έργο», «δεν θα αποκτήσουμε Κτηματολόγιο, αλλά θα τιναχτεί στον αέρα μια μεγάλη μεταρρύθμιση λίγο πριν ολοκληρωθεί, και ενώ ήδη είχε μπει στις ράγες ώστε να γίνει πράξη» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε λόγο και για «ομηρία και τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Απαντώντας, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση, η διευκόλυνση» και «βασικός στόχος το Κτηματολόγιο να είναι ολοένα και περισσότερο διαθέσιμο και αποδοτικά χρήσιμο για πολίτες, επιχειρήσεις, οικονομία».

Fast track κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για διευκόλυνση επενδυτών

Η Μ. Κομνηνάκα, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι αυτό που επιδιώκουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι «να εξασφαλιστεί "καθαρό τοπίο" ώστε να αποτελέσει η γη κερδοφόρα διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια πολυεθνικών και μονοπωλιακών ομίλων που ήδη έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για αγορές και επενδυτικά σχέδια. Ιδίως βέβαια στον τομέα που σήμερα, στο πλαίσιο της "πράσινης" οικονομίας και του "πράσινου new deal", ονομάζεται ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά), τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ. Να διευκολύνει τη συγκέντρωση της γης σε λίγα επιχειρηματικά χέρια».

Παράλληλα - ανέδειξε - επιχειρείται καθαρά η ιδιωτικοποίηση πτυχών της λειτουργίας του Κτηματολογίου. Αυτό μαρτυρά «η εκχώρηση λειτουργιών του φορέα σε ιδιώτες, όπως γίνεται μέσω των Προγραμματικών Συμβάσεων με το ΤΕΕ και φυσικά με τον θεσμό των διαπιστευμένων μηχανικών», αντί να ενισχυθεί ο φορέας με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αλλη πτυχή της ιδιωτικοποίησης «είναι και η ιδιωτική διαμεσολάβηση που εισάγεται με το άρθρο 8. Εκτός των άλλων λειτουργεί σε βάρος του αδύναμου, γιατί ποια θα είναι η τύχη ενός εργαζόμενου απέναντι στους επενδυτές;».

Η Μ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε τέλος στις διατάξεις που αφορούν το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι «δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ευνοϊκού οικονομικού, διοικητικού και εν γένει επενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση περισσότερων ημεδαπών αλλά και αλλοδαπών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων».

ΕΣΠΑ 2021 - 2027
«Ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους

«

Τηλεδιάσκεψη εργασίας» με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, είχαν χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η έγκριση από την Κομισιόν του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021 - 2027 για την Ελλάδα, με προτεραιότητες που «κουμπώνουν» πάνω στους στόχους του κεφαλαίου για διασφάλιση της κερδοφορίας του σε νέα πεδία.

Χαρακτηριστικά, η επίτροπος εξέφρασε την ευαρέσκειά της για το γεγονός ότι το ελληνικό ΕΣΠΑ εμπεριέχει «σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία», «μια ενισχυμένη ατζέντα που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με την προσπάθειά σας να υλοποιήσετε τους κλιματικούς στόχους έως το 2028, με ό,τι προσπάθεια αυτό συνεπάγεται, αλλά και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται». Ευκαιρίες βασικά για «επενδύσεις» με εξασφαλισμένο «ζεστό» κρατικό και κοινοτικό παραδάκι για τους ιδιώτες, σε τομείς όπως η λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια», την ώρα που επεκτείνεται η ενεργειακή φτώχεια για τον λαό.

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την επίτροπο ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό προορισμό. Κινητοποιούμε ξένα αλλά και τοπικά κεφάλαια και με την προσθήκη των ευρωπαϊκών κονδυλίων δημιουργούμε ένα πολλά υποσχόμενο περιβάλλον, που θα μας επιτρέψει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που ουσιαστικά διήρκεσε μια δεκαετία, και να διασφαλίσουμε πως η επόμενη δεκαετία θα είναι μια δεκαετία ταχείας αλλά και ποιοτικής ανάπτυξης», πασχίζοντας να πείσει ότι αυτό αφορά και τα λαϊκά συμφέροντα.

Τόνισε ακόμα ότι το νέο ΕΣΠΑ «αντιπροσωπεύει συνολικά - αν συμπεριλάβουμε και τα εθνικά κεφάλαια - 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης για τα επόμενα έξι χρόνια». «Και αν σε αυτά προσθέσουμε τα 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων, τα 13 δισ. ευρώ δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα υπόλοιπα πακέτα χρηματοδότησης της ΕΕ, έχουμε σχεδόν 77 δισ. ευρώ (...) διαθέσιμα για την ενίσχυση της ταχείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε, καταμετρώντας όλα τα κονδύλια που θα διαθέσει για τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους τα αμέσως επόμενα χρόνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ