ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ακέραιη η ευθύνη της εργοδοσίας για την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων

Περιοδεία στον χώρο του αεροδρομίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε προχτές

Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής σε χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και επίθεση που κλιμακώνεται.

Σ' αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη το Συνδικάτο πραγματοποίησε περιοδεία στα επισιτιστικά καταστήματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μαζί με αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού σωματείου της «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ».

Εγινε προσπάθεια - αναφέρει το Συνδικάτο - «από μεριάς της αντιπροσωπείας των εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον διευθυντή καταστημάτων της "Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ", ο οποίος δεν παρέμεινε, για να αποφύγει να δώσει απαντήσεις για την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης».

Αυτή η στάση του διευθυντή, τονίζει το Συνδικάτο, «αποδεικνύει ότι η εργοδοσία φέρει ακέραιη την ευθύνη για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, για τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι. Ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα καταπατούνται, όπως η ξεκούραση, τα διάλειμμα, τα ρεπό. Την ίδια στιγμή κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, διατηρώντας τον λιγότερο δυνατό αριθμό εργαζομένων στα καταστήματα, και "τιμωρητικά" κρατάει το σύνολο του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου εκτός παραγωγής».

Συγκεκριμένα, «εργαζόμενος που παρασκευάζει καφέδες και άλλα ροφήματα μέσα στη βάρδια του, επίσης ξεφορτώνει φορτηγά με παραγγελίες, πάει τις παραγγελίες στα μαγαζιά, μεταφέρει τα σκουπίδια από τα πόστα. Σε έναν χώρο 2x2 συγκεντρώνονται πάνω από 5 εργαζόμενες, δουλεύοντας η μία πάνω στην άλλη, ασταμάτητα, για την παραγωγή όλων των συσκευασμένων τροφίμων (σαλάτες, σάντουιτς κ.λπ.) για περίπου 10 καταστήματα! Τα πλυντήρια στις λάντζες υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, χωρίς να είναι σπάνιο φαινόμενο οι εργαζόμενοι να πλένουν τα πάντα στο χέρι. Ο κλιματισμός στις κουζίνες δεν λειτουργεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υψηλές θερμοκρασίες».

Αντίστοιχη εικόνα, επισημαίνει το Συνδικάτο, «υπάρχει σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα στο αεροδρόμιο. Τα ρεπό να χαρακτηρίζονται "stand by", νέες γυναίκες να μεταφέρουν σωρό από σκουπίδια μέσα σε μεγάλους ανοιχτούς κάδους. Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο προς όφελος των αεροπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων, έχουν συμβάλει στο να νοσήσουν πολλοί εργαζόμενοι». Και καταλήγει:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, να οργανωθούν στα σωματεία τους, στο Συνδικάτο. Κανείς και καμία να μη δεχτεί αυτήν την άθλια πραγματικότητα κάτω από τον φόβο της απόλυσης, της ανεργίας. Με κριτήριο τις ανάγκες μας και όπλο τις συλλογικές μας διαδικασίες, την αλληλεγγύη και τη συμπόρευση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους από άλλους κλάδους και τα σωματεία του αεροδρομίου, μπορούμε να εμποδίσουμε την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, σύγχρονα δικαιώματα και όρους αμοιβής μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την ανατροπή των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ)».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Συνεχίζεται το πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Συνεχίζεται το πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων αλληλεγγύης από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και Εργατικά Κέντρα της Ηπείρου, μια δραστηριότητα που πλέον έχει γίνει παράδοση για τους εργαζόμενους της περιοχής.

Στην προμετωπίδα όλων αυτών των εκδηλώσεων το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα θέτει την ανάγκη μαζικοποίησης των σωματείων και οργάνωσης στους χώρους δουλειάς ως απαραίτητου όρου για γίνει πράξη το «κανένας μόνος» απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό, εργατικά σωματεία των Ιωαννίνων μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Γυναικών (ΟΓΕ) την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησαν μια όμορφη εκδήλωση για παιδιά, στο άλσος της πόλης. Ομαδικά παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση και διάφορα δρώμενα που κορυφώθηκαν με μια παράσταση Καραγκιόζη από τον Αγάπιο Αγαπίου ήταν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, η συμμετοχή στην οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στην Αρτα

Το πρόγραμμα για το πολιτιστικό καλοκαίρι του Εργατικού Κέντρου Αρτας, στον κινηματογράφο «Ορφέας», συνεχίζεται ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή στις 9 μ.μ. αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι, με τη συμμετοχή μελών του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Την Τετάρτη 4/8 στις 7 μ.μ. ομαδικά παιχνίδια, κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και χορός στη Μαγική Παιχνιδόπολη! Ακολουθεί κουκλοθέατρο «Ο Καρυδάκης» από την Αθηνά Σκανδάμη.

Την Πέμπτη 5/8 στις 9 μ.μ. προβολή της ταινίας «Η Νύχτα των στρατηγών», του Ανατόλ Λίτβακ.

Την Πέμπτη 19/8 στις 9 μ.μ. προβολή της ταινίας «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα», του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Την Παρασκευή 27/8 στις 9 μ.μ. θεατρική παράσταση «Τρωάδες» από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ.

Το Σάββατο 28/8 λαϊκό γλέντι.

Στη Θεσπρωτία

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων με θέμα «Ούτε σπιθαμή του λιμανιού και του παραλιακού μετώπου στα επιχειρηματικά συμφέροντα», διοργανώνει:

-- Την 3η εικαστική έκθεση, μέχρι και σήμερα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Πάνθεον» (ζωγραφική - κατασκευές - χειροτεχνία - κέντημα - κόσμημα - φωτογραφία).

-- Πολιτιστική εκδήλωση στις 3 Αυγούστου στη θέση Πλατάνια, με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο και στον Νίκο Καββαδία, με τη συμμετοχή του Κώστα Λένη και των Trio Tenoro.

Στα Γιάννενα

Αντίστοιχα, συνεχίζονται οι δραστηριότητες σωματείων στα Γιάννενα, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου.

Την 1η Αυγούστου θα γίνει η ημερήσια εκδρομή στη Λούτσα Πρέβεζας.

Την Τρίτη 31/8, στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, εκδήλωση αλληλεγγύης με παραδοσιακό τραγούδι της Ηπείρου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Να εξοφληθούν όλα τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους της «IRIS Εκτυπώσεις»

Να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της σταθερής και μόνιμης εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, και μαζί με το Συνδικάτο να διεκδικήσουν «επιχειρησιακή σύμβαση με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, να πληρωθούν όλες οι ασφαλιστικές εισφορές από την επιχείρηση, να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι από την επιχείρηση με σύμβαση αορίστου χρόνου, να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις», καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες στις επιχειρήσεις του ομίλου «IRIS Εκτυπώσεις» το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της εταιρείας από το 2017 που έχουν απολυθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις και δεδουλευμένα. Υπενθυμίζει δε ότι «το 2017 εκβίαζαν τους εργαζόμενους να παραιτηθούν για να τους προσλάβει ο νέος επενδυτής - "σωτήρας" στη "νέα" εταιρεία, με την υπόσχεση ότι δεν θα χάσουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, που ακόμα περιμένουν. Το επιχειρηματικό σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης είχε αποτέλεσμα απολύσεις, μειώσεις σε μισθούς, ελαστικές μορφές εργασίας, συνολικό τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος» και αναφέρει ότι «όλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε και με τις πλάτες των κυβερνήσεων το επιχειρηματικό σχέδιο συνεχίζει να έχει κερδισμένο και χαμένους. Εχουν πλούσια συσσωρευμένη πείρα οι εργαζόμενοι της "Iris", της "Νίκης", του "Αποστολόπουλου", του "Μπέσκου" κ.λπ., όπως και συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου που καλούνται να βάλουν πλάτη για να ανακάμψουν τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι τώρα είναι ανάγκη «η δημιουργία Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου. Κανένας εργαζόμενος μόνος του, καμία εργαζόμενη μόνη της, το Συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα να δυναμώσουμε την οργανωμένη δράση μας. Ενωμένοι παλιοί και νέοι, άντρες και γυναίκες, Ελληνες και μετανάστες εργάτες μπορούμε να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες και τα δικαιώματα».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΛΙΜΟΥ
Απολύει και απειλεί εργαζόμενους με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα από το Συνδικάτο ΟΤΑ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στο δημαρχείο Αλίμου (Αριστοτέλους 53) προχωρά το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, «καταγγέλλοντας την απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών Δήμου Αλίμου να προχωρήσει στην απόλυση τεσσάρων συναδέλφων των Παιδικών Σταθμών στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κατόπιν εισηγήσεως του προέδρου, που είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Αλίμου».

Το Συνδικάτο σημειώνει μάλιστα ότι η δημοτική αρχή «προτάσσει και ως σπουδαίο λόγο απόλυσης τον μέχρι σήμερα μη εμβολιασμό των εργαζομένων». Και, χωρίς καμία συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, «αφού η συνεδρίαση έγινε διά περιφοράς, προχώρησε και σε αυθαίρετη κανονιστική απόφαση δηλώνοντας ότι όσοι εργαζόμενοι δεν κάνουν το εμβόλιο και νοσήσουν από κορονοϊό θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών, αλλά και θα είναι αποκλειστικά υπόλογοι έναντι τρίτων που τυχόν θα κινηθούν νομικά!».

«Για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Αλίμου λειτουργεί σαν λαγός της κυβέρνησης, νομοθετεί για αυτήν πριν από αυτήν», σχολιάζει το Συνδικάτο και αναδεικνύει την υποκρισία της δημοτικής αρχής: «Αν νοιαζόταν πραγματικά, όλο αυτό το διάστημα θα είχε προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων αλλά και σε αναλυτική, εξαντλητική ενημέρωση σε σχέση με τον κορονοϊό».

Το Συνδικάτο τονίζει επίσης τις ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικών αρχών για τα πρωτόκολλα - λάστιχο και τις αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας: «Δεν φτάνει δηλαδή που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας, τώρα ζητούν και τα ρέστα!».

Καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου «να μην επιτρέψουν τους εκβιασμούς, τις αυθαιρεσίες και τις απολύσεις της κυβέρνησης και των δημάρχων. Εμείς είμαστε με την επιστήμη και συνεχίζουμε τον αγώνα ο άνθρωπος να πάει μπροστά και όχι πίσω». Και διεκδικεί άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού, καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των τοπικών διοικήσεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΚΩ
Τη Δευτέρα η σύσκεψη για τους εργαζόμενους του ομίλου «Κυπριώτη»

«Στον αέρα» παραμένουν για δεύτερη σεζόν οι 700 εργαζόμενοι του τουριστικού ομίλου «Κυπριώτη» στην Κω και καλούνται να ζήσουν με αποκλειστικό εισόδημα τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού του Μάη, που κατατέθηκαν πριν λίγες μέρες.

«Οι συνάδελφοι τραβούν τον δικό τους Γολγοθά με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού του Ιούνη, αν θα είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας και για πόσο διάστημα», σημειώνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω. Ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να χαρίσουν σε κανέναν τα δικαιώματά τους, ενώ έχει καταθέσει αίτημα στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, που είναι πλέον αρμόδιος από το υπουργείο Εργασίας, για να ορίσει συνάντηση με την εργοδοσία.

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου πραγματοποιείται ενημερωτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, στις 7.30 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ