ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Για την απληρωσιά φταίνε «οι δεσμεύσεις της χώρας» ισχυρίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού

Στις ...«δεσμεύσεις της χώρας» απέδωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτάς, από το βήμα της Βουλής, την απληρωσιά που επικρατεί στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, από αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες, καθαριστές μέχρι και το επιστημονικό προσωπικό, που έχουν προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Οπως ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, φέτος το πρόβλημα της μη καταβολής των αποδοχών εμφανίζεται πιο οξυμένο καθώς οι καθυστερήσεις ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις και τους τρεις μήνες, όπως στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών. Ενώ και εκεί που έχει καταβληθεί ο μισθός του Απρίλη δεν έχει «μπει» η έξτρα αμοιβή για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τα έξοδα μετακίνησης για να πάνε στη δουλειά τους. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, στις οποίες καταφεύγουν πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η καταστρατήγηση ωραρίων και πάει λέγοντας.

Ο βουλευτής απαίτησε την κανονική καταβολή της μισθοδοσίας τις τρεις πρώτες μέρες κάθε μήνα, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προσλήψεις με μόνιμη σταθερή εργασία για να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι «με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχουμε, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε». Ενώ ειδικά για τη μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, την απέδωσε και σε ...διαδικαστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα. Ανέφερε ακόμα ότι είναι σε «διαδικασία πλήρωσης», χωρίς να αναφέρει χρονοδιάγραμμα, «147 μόνιμες κενές θέσεις στον κλάδο φύλαξης και προστασίας» και «46 μόνιμες κενές οργανικές θέσεις για τους νυχτοφύλακες», κι ακόμα ότι «ετοιμάζουμε ολιγόμηνες προσλήψεις» σε 896 θέσεις.

Ο Μ. Συντυχάκης απάντησε ότι «τους εργαζομένους δεν τους ενδιαφέρει αν η κυβέρνησή σας είναι δεσμευμένη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα μνημόνια, στους εταίρους κ.λπ.» και ότι μπορεί την ίδια μέρα να λυθούν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα.

Επισήμανε ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει τη βάση της στην αντιμετώπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και από τη σημερινή κυβέρνηση ως εμπορεύματος, ανοίγοντας το δρόμο για την «αξιοποίησή της» από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, «θα δώσουμε μαζί τη μάχη» για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, που είναι συνυφασμένη με την υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη Δευτέρα αποχαιρετούμε την συντρόφισσα Τζία Γιοβάνη

Συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι θα πουν τη Δευτέρα το τελευταίο «αντίο» στην αγαπημένη συντρόφισσα Τζία Γιοβάνη, που «έφυγε» προχτές από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στις 5.30 μ.μ., στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης (Λεωφ. Τατοΐου).

Η Τζία Γιοβάνη, στέλεχος του ΚΚΕ στον τομέα του Πολιτισμού και δημοσιογράφος - κριτικός κινηματογράφου στον «Ριζοσπάστη» έδωσε με αξιοθαύμαστη δύναμη μια σκληρή και πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, κρατώντας το κεφάλι ψηλά και την αστείρευτη ζωντάνια της μέχρι το τέλος. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1974 και λίγο μετά στο ΚΚΕ και ανέπτυξε πλούσια δράση σε όλη της τη ζωή, τόσο στη Σουηδία, όπου έζησε για 28 χρόνια, όσο και στη χώρα μας τα πρώτα χρόνια που οργανώθηκε και μετά την οριστική επιστροφή της από τη Σουηδία το 2008, οπότε και ανέλαβε δουλειά ως κριτικός κινηματογράφου στον «Ριζοσπάστη». Θα τη θυμόμαστε με μεγάλη αγάπη...

Ομαδική έκθεση

Εργο Γιάννη Αδαμάκη
Εργο Γιάννη Αδαμάκη
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλ. Κολωνακίου 20) παρουσιάζει την ομαδική έκθεση του καλοκαιριού με τα έργα των συνεργατών της. Θα μπορείτε να την επισκεφθείτε από τις 14 Ιούλη έως τις 10 Σεπτέμβρη. Συμμετέχουν με έργα τους οι: Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Διαμαντής Αϊδίνης, Γιώργος Αυγέρος, Μαρίνα Βερνίκου, Xρήστος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κόττης, Τζένη Κωδωνίδου, Νίκος Λαγός, Ιωάννα Ράλλη, Μανώλης Χάρος και ο Olivier Aubry.

Ωράριο λειτουργίας: Τρ., Πέμ., Παρ. 11.00 - 20.00, Τετ., Σαβ., 11.00 - 14.00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή 2 με 22 Αυγούστου.

Οι «Επιτρέποντες» ταξιδεύουν

Με την κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες», το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι, σε πολλές πόλεις. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, μουσική Στάθη Δρογώση. Σκηνικά - κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη. Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου. Παίζουν: Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Γιάννης Κοτσαρίνης, Γιώργος Κρήτος, Κατερίνα Μπιλάλη, Αρης Τσαμπαλίκας.

Επιστρέφοντας από μακρά απουσία εκτός Αθηνών, ο νιόπαντρος Χαρίσιος ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του γέννησε παιδί που δεν μπορεί να είναι δικό του. Εγκαταλείπει το σπίτι του και περνά τον καιρό του ασωτεύοντας στο σπίτι του φίλου του Χαιρέστρατου. Ο πεθερός του Σμικρίνης, αγανακτισμένος επίσης από τις σπατάλες του γαμπρού του - απειλή για την προίκα της κόρης του - αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της αφαιρέσεως, για να χωρίσει την κόρη του από τον άντρα της έστω και παρά τη θέλησή της. Τον Σμικρίνη συναντούν ένας βοσκός, ο Δάος, κι ένας καρβουνιάρης, ο Συρίσκος, οι οποίοι ερίζουν για τα αντικείμενα που συνόδευαν ένα έκθετο παιδί και τον ορίζουν διαιτητή στη διαφορά τους. Το παιδί αυτό είναι ο γιος της κόρης του που το είχε εκθέσει, προκειμένου να μην εκτεθεί η ίδια στα μάτια της κοινωνίας.

Σε όλη την ιστορία, ο Ονήσιμος, υπηρέτης του Χαρίσιου, δημιουργεί διαρκώς μπερδέματα από την αγαθοσύνη του. Η σκηνή της διαιτησίας όπου ο Δάος και ο Συρίσκος ορίζουν κριτή (επιτρέπουσιν) τον Σμικρίνη, έδωσε και τον τίτλο στο έργο του Μενάνδρου.

«Για μια ανάσα... »

Το ψυχολογικό θρίλερ της Ζίνι Χάρις «Για μια ανάσα...», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά το RoyalCourt στο Λονδίνο, θα παρουσιαστεί στο «Διάνα» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με την Ελένη Ράντου. Παίζουν επίσης: Ελένη Ουζουνίδου, Αντώνης Καρυστινός, Μελέτης Ηλίας, Κρις Ραντάνοφ.

Εργο γροθιά στο στομάχι η σύγχρονη αλληγορία της Ζίνι Χάρις, που ανέβηκε το 2015 στο Royalcourt του Λονδίνου και άγγιξε το ανυπεράσπιστο του σύγχρονου ανθρώπου μπροστά στο χρήμα και τη συναλλαγή. Μια σύγχρονη οδύσσεια επιβίωσης, η Οδύσσεια δύο γυναικών, που η ζωή τους μετατρέπεται σε απροσδόκητο θρίλερ ταξιδεύοντας σε μια Ευρώπη που καταρρέει... Αναζητώντας τη δική τους Ιθάκη, τι θα πρέπει να κερδίσουν και τι να χάσουν;

Ο κεντρικός ρόλος, η Αννα, είναι ένας σύγχρονος Φάουστ ή ένας σύγχρονος Οδυσσέας που παλεύει με θεούς και δαίμονες σε ένα υπαρξιακό ταξίδι επιβίωσης. Ενα υπαρξιακό ταξίδι στους φόβους του σύγχρονου «δυτικού» ανθρώπου, στους δαίμονες του, τις αξίες, τους εφιάλτες και τα όνειρά του, μια βαθιά κριτική στα σύγχρονα αδιέξοδα και συγχρόνως, ένα γοητευτικό παραμύθι με αφόρητες αλήθειες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ