ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ «SOFTEX» ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδράσεις προσφύγων με αφορμή το θάνατο 29χρονης

Επίσκεψη στο χώρο από αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Δελή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη 28 Ιούλη πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας της «Softex» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με αφορμή το θάνατο 29χρονης στο κέντρο φιλοξενίας από επιληπτική κρίση. Οι πρόσφυγες αρχικά προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου στη Συμμαχική Οδό κοντά στις φυλακές Διαβατών, στη «Softex» και στη συνέχεια με πορεία έφτασαν μέχρι το κέντρο της πόλης. Κατήγγειλαν ότι δεν υπήρχε γιατρός στις εγκαταστάσεις για να την επαναφέρει άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη κοπέλα έπαθε ανακοπή καρδιάς και όταν στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και γιατρός, διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 29χρονη, που έπασχε από επιληψία, έπαθε επιληπτική κρίση. Οι πρόσφυγες και μετανάστες διεκδικούν να υπάρχει ιατρικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις.

Χτες, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή, επισκέφθηκε το κέντρο «φιλοξενίας» προσφύγων στο εργοστάσιο της πρώην «Softex». Η αντιπροσωπεία διαπίστωσε πως οι περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε σκηνές, σε έναν ακατάλληλο χώρο, πρώην βιομηχανικό, όπου δεν έχουν δημιουργηθεί υποδομές για να καλυφτούν στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε επαρκής σίτιση.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Δελής τόνισε:

«Η κατάσταση εδώ των προσφύγων είναι ιδιαίτερα άσχημη. Παραμένουν έγκλειστοι και εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα χωρίς να μπορούν να πάνε ούτε στις χώρες που θέλουν (η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα) αλλά ούτε και στη χώρα τους (πόλεμοι, βαρβαρότητες, σφαγές αμάχων κ.λπ.). Είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας στην περιοχή τους με τη συνδρομή και των μοναρχιών του Κόλπου, της Τουρκίας, του Ισραήλ και άλλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Είναι θύματα των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών δρόμων, προκειμένου τα μονοπώλια να βρουν τόπο να επενδύσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Σε όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) έχει βαριές ευθύνες. Συμφωνεί σε όλα και εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις τόσο για τη μεταφορά των προσφύγων όσο και για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που προβλέπει ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι υπεύθυνη για τις εδώ συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων».

Ενώ επαναφέροντας τη θέση του ΚΚΕ σχετικά με τη φιλοξενία των προσφύγων τόνισε:

«Για τους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι, προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου να παρέχονται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Οσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ο χώρος της πρώην "Softex" είναι ακατάλληλος για παραμονή ανθρώπων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, ιδιαίτερα που η εγκατάσταση είναι σε σκηνές.

Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας».

Αυξημένες οι ροές προσφύγων από Τουρκία

Eurokinissi

Δύο βδομάδες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία και οι μέχρι πρότινος, σχεδόν μηδενικές προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά δείχνουν, πλέον, να έχουν μικρή αύξηση. Παράλληλα, οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συμμετέχοντας στη διεκπεραίωση των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών, έχουν αποχωρήσει από τις 21 Ιούλη, με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας ασύλου πρόκειται να αντικατασταθούν, χωρίς ωστόσο να δίνονται ημερομηνίες. Διευκρινίζεται δε ότι η ανάκλησή τους έγινε για λόγους γραφειοκρατικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου να ελεγχθούν. Η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία είναι σε ισχύ. Αλλωστε, είχαν λήξει τα «πράσινα» διαβατήρια των Τούρκων αξιωματούχων, ενώ οι Ελληνες αξιωματούχοι εξακολουθούν να παραμένουν στο τουρκικό έδαφος.

Στο μεταξύ, στους 57.075 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης την Παρασκευή. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.217 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (3.179). Εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.150 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 9.313 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 118 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος (στα οποία περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις της Frontex) το τελευταίο 24ωρο έχουν φθάσει σε Λέσβο και Κω 165 πρόσφυγες.

Εκτακτη χρηματοδότηση από την Κομισιόν

Την εκταμίευση κονδυλίου ύψους 11 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και εγγραφής των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και για την ενίσχυση των υπηρεσιών διάσωσης ναυαγών στην Ιταλία, ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μέρος των κονδυλίων θα διατεθεί για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και παροχής ιατρικών υπηρεσιών στα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, ποσό ύψους 500.000 ευρώ θα διατεθεί για τη βελτίωση της σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του Κέντρου υποδοχής στη Σάμο.

Εξάλλου, «το προσφυγικό κύμα έχει σταματήσει. Η Ευρώπη μπορεί να το πει τώρα με αυτοπεποίθηση. Το ζητούμενο είναι σήμερα να βοηθήσουμε την Τουρκία να σηκώσει το οικονομικό βάρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων», δήλωσε χτες στην «Syddeutsche Zeitung» o Αυστριακός Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν. Ο καθ' ύλην αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εξέφρασε την κατανόησή του για τη σκοπιμότητα της συνέχισής τους. «Είναι ένα εύλογο ερώτημα, το οποίο θέτω συχνά στον εαυτό μου, για να μην πω καθημερινά, αλλά είτε μου αρέσει συναισθηματικά είτε όχι, είμαι δεσμευμένος να θεωρώ ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει πρέπει και να εφαρμοστεί».

Τα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν άλλους πρόσφυγες πέρα από όσους ήδη διαμένουν στα ήδη θεσμοθετημένα και οργανωμένα «hot spots» δήλωσε χτες η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας - επικεφαλής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρη Βίτσα, επισημαίνει την «ανησυχητική κατάσταση» που διαμορφώνεται στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και ζητά τη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

ΤΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενημερώθηκε για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών

Κλιμάκιο της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, όπου κρατούνται οι μετανάστες που συνελήφθηκαν το Σάββατο στο νησάκι Βενέτικο και ενημερώθηκε πως κρατούνται με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις. Το κλιμάκιο της ΤΕ Μεσσηνίας ζήτησε να ενημερωθεί και να δει τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, τις συνθήκες υγιεινής, την υγειονομική περίθαλψη, τη σίτισή τους κ.λπ. Από μεριάς των αρχών, υπήρχε η δέσμευση πως κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, με βάση αυτό που προβλέπεται από το νόμο για τους κρατούμενους. Επίσης, υπήρχε η ενημέρωση ότι δεν υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά και ότι όλα κρατούνται μαζί με τους γονείς τους.

Σε σχετικό σχόλιο η ΤΕ Μεσσηνίας επισημαίνει: «Εκφράζουμε την ανησυχία μας, για το ποιες είναι στην πραγματικότητα οι συνθήκες κράτησης αυτών των ανθρώπων, αφού οι αρχές δεν επέτρεψαν την επίσκεψη του κλιμακίου στους χώρους κράτησης. Ιδιαίτερα τα παιδιά, δεν μπορούν να μένουν στα κρατητήρια, σαν κοινοί κατάδικοι.

Η αιτία που γεννά την προσφυγιά είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Οσο μαίνονται, δεν πρόκειται καμία διακρατική ή άλλου είδους συμφωνία να σταματήσει τις προσφυγικές ροές. Αρα η λαϊκή πάλη πρέπει να στραφεί ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το σύστημα που τους γεννά.

Καλούμε το λαό της Μεσσηνίας να απομονώσει τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, που σε βάρος των ανήμπορων και κατατρεγμένων, ρίχνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Παρουσιάζουν αυτούς σαν υπεύθυνους για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και όχι την καπιταλιστική εργοδοσία, τους εκμεταλλευτές που για να αυξήσουν τα κέρδη τους, από τη μία αιματοκυλίζουν τους λαούς με τον πόλεμο, για να μοιράσουν αγορές και ενεργειακές πηγές, και από την άλλη, με την ειρήνη τους τσακίζουν μισθούς - συντάξεις - εργατικά δικαιώματα.

Απαιτούμε:

  • Αμεση μεταφορά των μεταναστών από το κράτος και τον ΟΗΕ στις χώρες προορισμού τους.
  • Εξασφάλιση ανοιχτών, αξιοπρεπών, ανθρώπινων χώρων φιλοξενίας για όσο διάστημα μείνουν στην Ελλάδα με όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ