ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
Δεν είναι δικό μας αυτό το κάρο

Από επίθετα καλά πάμε. «Κόκκινο Οκτώβρη» αναγγέλλει πρωτοσέλιδα ο ένας. Για «Μαύρο Σεπτέμβρη» γράφουν παραμέσα άλλοι. Στο μεταξύ ένας καυτός Αύγουστος διαδέχεται έναν εξίσου καυτό Ιούλη κι αυτό δεν αφορά στις καιρικές συνθήκες. Είναι ό,τι βιώνουν τα λαϊκά στρώματα που δεν ξέρουν από πού τους έρχεται το ένα σκαμπίλι μετά το άλλο.

***

Λένε «δεν θα υπάρχουν άλλα μέτρα» και περιμένουν χειροκρότημα. Και αλήθεια να λένε, για όσα έχουν ήδη αποφασίσει αξίζει η καταδίκη τους.

Πρακτικά και συγκεκριμένα: Να μην περπατήσουν τα μέτρα στη ζωή. Να διατυπωθούν αιτήματα για τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων. Να γκρεμιστεί η εξουσία των καπιταλιστών, να ανοίξει δρόμος για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

***

Εχει σημασία να διαβάζεις την υπογραφή στο κλάμα. Γράφουν με μελανά χρώματα για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική και τον κίνδυνο «ανάφλεξης».

Ποιοι είναι αυτοί που κλαίνε; Οσοι έχουν αξιώσει ξανά και ξανά ένα προς ένα τα μέτρα για τα οποία σήμερα χύνουν μαύρο δάκρυ. Με άρθρα καρμπόν με τα κείμενα της κυβέρνησης μιλάνε για τη φοροδιαφυγή και δείχνουν αυτοαπασχολούμενους. Οπως η κυβέρνηση που κυνηγά έξω από τα μικρομάγαζα την τσάντα του πελάτη για να βρει αποδείξεις και την ίδια ώρα νομοθετεί τη μία μετά την άλλη τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εντείνουν την προπαγάνδα για τα ελλείμματα που δήθεν προήλθαν από την «κατανάλωση με δανεικά», ενώ όλο το δημόσιο χρέος είναι γέννημα θρέμμα των καπιταλιστών. Το μαρτυρούν τα κουφάρια εκατοντάδων επιχειρήσεων που χτίστηκαν αποκλειστικά με κρατικό χρήμα και έκλεισαν πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης, το μαρτυρούν και εκείνα τα εργοστάσια που έκλεισαν πάνω στην κρίση όταν το ποσοστό κέρδους κρίθηκε ασύμφορο από τους ιδιοκτήτες τους.

***

Υπάρχει λόγος να νοιαστεί κάποιος γιατί τα 'χουν βάψει μαύρα στην κυβέρνηση, όπως διατείνονται σχετικά άρθρα; Το κλάμα τους αφορά στο πώς θα πείσουν το λαό ότι είναι άμοιροι ευθυνών, ότι όλα γίνονται γιατί πιέζει η κακή τρόικα. Για ένα προς ένα, όμως, τα μέτρα, έχουν επιχειρηματολογήσει με τη φράση «κι αν δεν υπήρχε η τρόικα, θα έπρεπε να πάρουμε αυτά τα μέτρα». Και δε λένε ψέματα. Τα μέτρα που παίρνονται δεν είναι αποτέλεσμα κακής επιλογής, είναι ανάγκη για τους καπιταλιστές, για να ανακάμψουν από την κρίση. Αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δειλά - δειλά προς τα εκεί στρέφονται και οι επίδοξοι επόμενοι κυβερνήτες, έχουν κάνει καθαρό ότι θεωρούν προϋπόθεση για κάθε εξέλιξη την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

***

Το κάρο δεν τραβά μπροστά. Καταφεύγουν, έτσι, πάλι στον πατριωτισμό για να ζητήσουν συναίνεση σε μια στρατηγική που όπως ισχυρίζονται με άλλο μείγμα διαχείρισης θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Ψάχνουν - αν δεν έχει κλειστεί ήδη το κοντράτο - το πολιτικό σχήμα που θα εμφανιστεί ως «πατριωτικό - δημοκρατικό» για να τραβήξει το κάρο μπροστά. Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχει πετάξει στα σκουπίδια ακόμα και τα θολά που έλεγε προεκλογικά περί κατάργησης των μνημονίων, αυτοπροβάλλεται ως «δημοκρατική - πατριωτική» δύναμη.

Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα λόγο να βάλουν πλάτη για να πάει μπροστά το κάρο των καπιταλιστών.


ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΑ ΘΥΜΑΤΑ

ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ; «Δεν πρόκειται να υπάρξουν οποιαδήποτε άλλα οριζόντια μέτρα ούτε στην πλευρά των φόρων ούτε στην πλευρά της περικοπής εισοδημάτων, ούτε στην Κεντρική Διοίκηση ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς «δεν αντέχουν τέτοια μέτρα ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η κυβέρνηση» (ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ)

ΠΟΙΟΣ ΚΛΑΙΕΙ; «Ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης υφέρπει. Οποιος δεν τον βλέπει απλά εθελοτυφλεί, στρουθοκαμηλίζει. Οι αφορμές για να ανάψει η σπίθα που θα πυροδοτήσει πρωτόγνωρες κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις μπορεί να προέλθουν από ένα τυχαίο γεγονός, από την αντιμετώπιση ενός δευτερεύουσας σημασίας προβλήματος. Στο υπόβαθρο όμως, που έχει δημιουργήσει η έκρηξη της ανεργίας, η δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων και η άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση, η φλόγα σιγοκαίει, καθώς την ίδια ώρα γενικευμένη είναι η αίσθηση ότι παρά τις ηχηρές διακηρύξεις οι μεγαλοφοροφυγάδες παραμένουν στο απυρόβλητο, συνεχίζουν να χαίρουν μιας προκλητικής ασυλίας» (από άρθρο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΤΑΜΠΕΛΕΣ: «Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Πινακίδα με την ένδειξη αυτή θα αναρτούν από την 1η Αυγούστου οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα καταστήματα που θα μπαίνει λουκέτο λόγω μη έκδοσης αποδείξεων» (στα ΝΕΑ)

«ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ»: «Θυμήθηκα την εποχή κατά την οποία τα όργανα της τάξεως τιμωρούσαν τους έχοντες μακριά μαλλιά κουρεύοντάς τους και αναγκάζοντάς τους να φορούν ταμπέλες που έγραφαν "τεντιμπόηδες" (...) το ζητούμενο είναι ο εξευτελισμός; Αλλους τρόπους δεν έχει το κράτος για να ασκήσει έλεγχο και να επιβάλει τον νόμο όπου και όταν πρέπει, παρά μας γυρίζει πίσω, στην εποχή της διδασκαλικής βίτσας; (...) η δημόσια έκθεση όσων φοροδιαφεύγουν μπορεί να εξευμενίζει την (καθ' όλα εύλογη) λαϊκή αγανάκτηση, αλλά ενδεχομένως δημιουργεί ένα νέο κυνήγι μαγισσών, σπρώχνοντας κάποιους στην αρένα προς τέρψη του κοινού» (στο ΒΗΜΑ)

ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ; «"Μαύρος Σεπτέμβρης" για την κυβερνητική συνοχή (...) εκδηλη ανησυχία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (...) που βλέπουν να δοκιμάζεται η συνοχή της δικομματικής κυβέρνησης μπροστά στις δυσκολίες οι οποίες πλαισιώνουν την επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ: «Εξαντλείται η Ελλάδα, η οικονομία, η κοινωνία, οι θεσμοί της, ενώ το τοπίο στην περιοχή μας και στην Ευρώπη γίνεται περισσότερο σύνθετο. Με κρυφές και φανερές απειλές. Και με παράθυρα ευκαιρίας που, για να έχουμε τύχη να τα αξιοποιήσουμε, απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης της χώρας και πειθαρχημένη, συντεταγμένη προσπάθεια όλων των πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ της λαϊκής οικογένειας

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Κόκκινος Οκτώβρης» - Ο δημόσιος τομέας έχει πολύ λίπος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ρέντινγκ: ο χρόνος της τρόικας τελείωσε

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τα δίνει όλα ο Στουρνάρας

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Στοίχημα για την κυβέρνηση η είσπραξη εσόδων 28,1 δισ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Σώζουν τους φοροφυγάδες

ΕΘΝΟΣ: Στο κόκκινο χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις

ΤΑ ΝΕΑ: Η μάχη της ταβέρνας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέο κούρεμα 20% στο εφάπαξ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Νέα δόση απολύσεων

Η ΑΥΓΗ: Κρυφή ατζέντα για μισθούς, συντάξεις, απολύσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Παράθυρα» και παγίδες για σύνταξη από το ΙΚΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ: Ελληνο-ιταλικό μέτωπο κατά Μέρκελ και λιτότητας

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Εγώ θαυμάζω τον Σόιμπλε για το σθένος του

REAL NEWS: Σε λίστα του ΣΔΟΕ το ίδρυμα Α. Παπανδρέου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα, όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με ενιαία γραμμή σ' όλη την ΕΕ

«Ούτε σε ένα κόμμα δε διαφοροποιούνται τα μέτρα που αποφασίζουν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (...) η κυβέρνηση της Πορτογαλίας υποσχέθηκε σταδιακές μειώσεις της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από τις αρχές 2014 με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων. Ομοίως και στην Ελλάδα οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν φραγκοδίφραγκα για φόρους, αν και την ίδια ώρα οι λαοί και της Πορτογαλίας και της Ελλάδας στενάζουν απ' τα κάθε είδους χαράτσια και τη φοροληστεία που υφίσταται το ήδη ισχνό εισόδημά τους. "Η κύρια οικονομική προτεραιότητα είναι η προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων, και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις είναι κρίσιμη", δήλωσε ο Αντόνιου Πιρές ντε Λίμα, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας. Η προσέλκυση επενδυτών βεβαίως θα γίνει αφού και εκεί ισοπεδώθηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού κι εκεί μπορούν να "αγοράσουν" πλέον πάμφθηνη εργατική δύναμη κι, επιπλέον, θα απολαύσουν και νέες φοροαπαλλαγές.

και ενιαία εφαρμογή

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως σχεδιάζεται να μειωθεί ο βασικός φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις στο 17%-19% μεσοπρόθεσμα, από τουλάχιστον 25% σήμερα. Ακόμα, ότι "η φορολογία 19% προς τις επιχειρήσεις εφαρμόζεται σήμερα στην Πολωνία και την Τσεχία, δύο χώρες με τις οποίες η Πορτογαλία ανταγωνίζεται για την προσέλκυση επενδύσεων". Οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα θα δημοσιευθούν στο σύνολό τους την επόμενη βδομάδα. "Θα χρειαστούμε μια πρόσθετη προσπάθεια για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές τώρα που η κρίση ξεπεράστηκε και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχουμε ήδη ανακοινώσει", αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Αυτό που δεν αναφέρουν είναι ότι η "πρόσθετη προσπάθεια" δεν έχει τελειωμό για τους λαούς, παρά μόνο όταν βρει στον "τοίχο" της ολοκληρωτικής τους εξαχρείωσης και εξαθλίωσης. Εκτός αν στο μεταξύ πατήσουν οι ίδιοι οι λαοί φρένο και αλλάξουν πορεία» (το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ