ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συρρικνώνουν κι άλλο την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Με απανωτά «χτυπήματα» πάει να «αποτελειώσει» ό,τι απόμεινε από τις δημόσιες δομές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς η κυβέρνηση, την ώρα που ο πρωθυπουργός «στάζει μέλι» για το «πολιτιστικό» κεφάλαιο (βλ. πρόσφατες δηλώσεις για το «Ιδρυμα Νιάρχου»).

Μετά την άκρως επικίνδυνη τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για την «ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας» (σ.σ. ψηφίζεται αυτές τις μέρες) που ουσιαστικά «σπάει» την αποκλειστικότητα του κράτους στους αρχαιολογικούς χώρους, η κυβέρνηση προωθεί τη... «διαθεσιμότητα», δηλαδή την απόλυση, 500 εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ και οι «πέτρες» ξέρουν ότι δύο είναι τα διαχρονικά και μεγάλα προβλήματα στο ΥΠΠΟ: Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση!

Σε αναλυτικό υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ για τις «διαθεσιμότητες» και το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στον τομέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟ ούτε καν προσεγγίζει τις επτά χιλιάδες: 6.672 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων για 210 Μουσεία και Συλλογές προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, 19.000 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, εκατοντάδες εν εξελίξει ανασκαφές στο πλαίσιο κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, καθώς και περισσότερα από 400 έργα ΕΣΠΑ σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα!».

Και συνεχίζει: «Με βάση τα παραπάνω, πώς αποφασίστηκαν (...) οι 500 διαθεσιμότητες/απολύσεις στο ΥΠΠΟ έως το Σεπτέμβριο (και άλλες 200 για αργότερα βάσει πληροφοριών), ενώ επανειλημμένα η πολιτική ηγεσία έχει διαβεβαιώσει, όπως επιβεβαιώνει άλλωστε και η ίδια η πραγματικότητα, ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στον πολιτισμό;».

Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν την «κατηγορηματική» τους «αντίθεση στα σχέδια συρρίκνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και στις απολύσεις από το ΥΠΠΟ, όπως και αν ονομαστούν και μεταμφιεστούν (εφεδρεία, διαθεσιμότητα, κινητικότητα, κατάργηση κλάδων ή ειδικοτήτων κλπ.). Αν η κυβέρνηση αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει στα σχέδια αυτά, θα είναι υπόλογη για το ανεπανόρθωτο πλήγμα που θα δεχτεί η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η σύγχρονη δημιουργία. Κάτι που εμείς, ως άνθρωποι του πολιτισμού, δε θα αφήσουμε να συμβεί».

«Μαντάμα Μπατερφλάι» στο Ηρώδειο

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παράσταση
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παράσταση
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία διέθεσε 1.500 δωρεάν θέσεις σε ανέργους, για τη γενική δοκιμή της όπερας του Τζιάκομο Πουτσίνι «Μαντάμα Μπατερφλάι», στο Ηρώδειο. Τη δημοφιλή όπερα που παρουσιάστηκε με επιτυχία, στις 27, 28 και συνεχίζεται σήμερα 30 και αύριο 31/7, σε σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια του Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο ντε Ανα και μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη, παρακολούθησε το περασμένο Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στους ρόλους: Μπατερφλάι: Μαρία Λουίζα Μπόρσι, Τσέλια Κοστέα (δεύτερη διανομή). Πίνκερτον: Βάλτερ Φρακάρο, Λουτσάνο Γκάνσι. Σουζούκι: Ολέσα Πέτροβα. Σάρπλες: Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης.

Η όπερα, σε λιμπρέτο των Τζουζέπε Τζακόζα - Λουίτζι Ιλίκα, βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Ντέιβιντ Μπελάσκο, το οποίο βασίστηκε στο διήγημα του Τζον Λούθερ Λονγκ και στο μυθιστόρημα «Μαντάμ Κριζαντέμ» του Πιερ Λοτί.

Για μιαν... Ιθάκη

Το μοναδικό σατυρικό δράμα που έφτασε ακέραιο ως τις μέρες μας, τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στις 2 και 3 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Ο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου.

Οταν ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και επινοητικός ήρωας της «Οδύσσειας», καταφτάνει στο νησί του Κύκλωπα για να βρει προμήθειες, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ιθάκη, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια κοινωνία που βασίζεται σε πρωτόγονα ένστικτα. Ο Σιληνός γεύεται το κρασί του θεού Διονύσου και ετοιμάζει όσα ζήτησε ο Οδυσσέας, αλλά ο Κύκλωπας προσπαθεί να τον πείσει ότι ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του τον χτύπησαν για να κλέψουν προμήθειες. Ο Οδυσσέας αναλαμβάνει δράση. Πείθει τους σατύρους να τον βοηθήσουν να μεθύσει τον Κύκλωπα, ώστε όταν αποκοιμηθεί να τον τυφλώσει με ένα πυρωμένο κλαδί ελιάς. Ο Οδυσσέας θα τα καταφέρει και παρά τις απειλές του τυφλού πια Κύκλωπα, θα αναχωρήσει με τους συντρόφους του για την Ιθάκη.

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου. Διασκευή: Βασίλης Παπαβασιλείου - Σωτήρης Χαβιάρας. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Κίνηση: Sinequanon. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Χατζόπουλος. Χορός: Γιώργος Γιαννακάκος, Θανάσης Δήμου, Ηλίας Ζερβός, Βασίλης Καραμπούλας, Κώστας Κοράκης, Γιάννης Κότσιφας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Χρήστος Σαπουντζής, κ.ά.

Προβολές ταινιών στη Χαλκίδα

Προβολές ταινιών σε πλατείες της Χαλκίδας οργανώνει η ΚΝΕ: Αύριο (31/7), στην πλατεία Αγίου Ταξιάρχη στις 9 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Modern times». Στις 7 Αυγούστου, στην πλατεία Αγίας Μαρίνας, στις 9 μ.μ. η ταινία «Θανάση σφίξε και άλλο το ζωνάρι». Στις 21 Αυγούστου, στην πλατεία Αγίου Ταξιάρχη, στις 9 μ.μ. η ταινία «Είμαι η Κούβα».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org