ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Κοροϊδία του λαού στο τετράγωνο

Με αφορμή την επίσκεψη Λέτα, ζητάει «συμμαχία του Νότου» με κυβερνήσεις που τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα

«Επρεπε ν' ανοίξει η δίοδος επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΕΒ», δηλώνει ευθαρσώς ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γ. Μηλιός, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συζητά μαζί τους και να τους εξηγεί ότι πρέπει να πληρώνουν φόρους, να σέβονται τις εργασιακές σχέσεις, ότι θα πρέπει να επενδύουν τα κέρδη τους στη χώρα...». Εμμέσως πλην σαφώς, ο Γ. Μηλιός διαμηνύει στην αστική τάξη ότι τα κέρδη της είναι διασφαλισμένα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τον κρατισμό, σπεύδει να εξηγήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι υπέρ της κρατικοποίησης των πάντων», αλλά είναι υπέρ της «κοινωνικής οικονομίας» και της «αυτοδιαχείρισης από τους εργαζόμενους (...) των επιχειρήσεων που κλείνουν ή χρεοκοπούν λόγω κρίσης». Επαναλαμβάνει όσα ο Αλ. Τσίπρας είχε πει σε εργαζόμενους και ανέργους στη Χαλκίδα, ότι δηλαδή θα τους παραχωρήσει τα κουφάρια των επιχειρήσεων που έπαψαν να είναι κερδοφόρες και οι καπιταλιστές τις εγκατέλειψαν. Πρόκειται για αυταπάτη ολκής ότι είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να αυτοδιαχειριστούν εργοστάσια στο πλαίσιο ενός ανελέητου ανταγωνισμού και κανόνων που διαμορφώνουν ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι.

Στο μεταξύ, άνοιγμα προς τη ΝΔ επιχείρησε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, λέγοντας ότι «οι διαφορές που έχουμε είναι μεγάλες (...) αυτό όμως δεν μας εμποδίζει, αλλά αντίθετα μας υποχρεώνει, αν από τα εκατό συμφωνούμε σε δύο, τρία ή πέντε, αυτά να τα φροντίζουμε από κοινού»!

Ενδεχομένως ένα απ' αυτά να είναι και οι «αξιοκρατικές αλλαγές» στο Δημόσιο, τις οποίες υπερασπίστηκε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του («Real fm») και στο όνομα των οποίων η κυβέρνηση απολύει δημόσιους υπαλλήλους. «Αυτό που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση είναι αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός, ριζικές αλλαγές που να αξιοποιούν τη μετεκπαίδευση, τη μετάταξη, την αλλαγή οργανογραμμάτων. Με απλά λόγια, να φύγει κόσμος από εκεί που περισσεύει και να πάει εκεί που λείπει», ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης, με φρασεολογία πανομοιότυπη με αυτή των κυβερνητικών παραγόντων.

Στο πλαίσιο των καταμερισμένων ρόλων με τους οποίους κοροϊδεύουν το λαό, ο Δ. Παπαδημούλης ανέτρεψε τις αβέρτα - κουβέρτα υποσχέσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τις τελευταίες μέρες δηλώνουν και μάλιστα κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή τους θα επαναπροσλάβει όλους όσοι απολύθηκαν, λέγοντας: «...άνθρωποι που χρειάζονται κι έχουν αδικηθεί να δούμε πώς θα αρθεί αυτή η αδικία, αλλά ας μην περιμένει κανείς από εμάς να πάμε στην εύκολη υποσχεσιολογία ότι θα τους επαναπροσλάβουμε όλους ή θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα γυρίσουμε στο 2008 και το 2009».

Αυταπάτες με τη σέσουλα

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοροϊδίας, την ίδια ώρα ο Δ. Στρατούλης ισχυριζόταν: «Η αριστερή κυβέρνηση θα προωθήσει την ακύρωση των μνημονίων (...) την φορολόγηση των πλουσίων και του πλούτου και ένα σχέδιο αναπτυξιακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αποκατάσταση και ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων και την αναβάθμιση των κοινωνικών πολιτικών. Από τα πρώτα μέτρα της θα είναι η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, η αποκατάσταση και αναβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, η θέσπιση φραγμών στις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και η απαγόρευσή τους στο δημόσιο, η οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και η ενίσχυση καταρχήν των κατώτερων συντάξεων».

Τη συμμαχία του Νότου θυμήθηκε η Ρένα Δούρου, με αφορμή την επίσκεψη Λέτα. Σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Κόκκινο» αναπαρήγαγε γνωστές αυταπάτες ότι είναι δυνατόν η συμμαχία των αστικών κυβερνήσεων καπιταλιστικών κρατών που πρώτες και καλύτερες δρομολογούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να αποτελέσει κυματοθραύστη της επίθεσης σε βάρος των λαών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό έχει επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη και άκρως καταστροφική πολιτική», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν αρχίσει να ψέλνει το γνωστό τροπάρι άφεσης αμαρτιών για την εξουσία των μονοπωλίων, την ευρωενωσιακή τους συμμαχία και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, μιλώντας περί «εξετάσεων καλής διαγωγής στους δανειστές» που δίνει η κυβέρνηση «εκπληρώνοντας και την παραμικρή προσταγή τους»!

Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε πως «οι, κατ' όνομα μόνο, εταίροι μας, δεν εκβιάζουν, παραβιάζουν ανοικτές θύρες», αφού «έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση προθύμων», σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αν κυβερνήσει «τότε οι συνομιλητές μας θα αντιληφθούν ότι βρίσκονται απέναντι σε έναν εταίρο που θα κάνει πραγματική διαπραγμάτευση (...) Οι εταίροι μας θα καταλάβουν τη διαφορά»!


Tο «Die Linke» ζητάει υπουργείο από το SPD

Ο επικεφαλής του γερμανικού «Die Linke», ομοαίματου του ΣΥΡΙΖΑ, Γκ. Γκίζι στο πλαίσιο συνέντευξής του στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, απηύθυνε ανοιχτά πρόσκληση συνεργασίας στο SPD, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας. Μάλιστα, φλέρταρε ανοιχτά με την ιδέα να γίνει μια μέρα υπουργός Εξωτερικών, αστειευόμενος πως θα ήταν μια καλή θέση γι' αυτόν, παρότι τα αγγλικά του δεν είναι και τόσο καλά. Θυμίζουμε ότι και ο Αλ. Τσίπρας είχε κολακευτεί πρόσφατα απ' την ιδέα να προταθεί για επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν... Φαίνεται ότι εκεί στο ΚΕΑ ευδοκιμεί η λατρεία για τις καρέκλες της αστικής διαχείρισης, και μάλιστα σε προωθημένα πόστα. Σύμφωνα με περίληψη της συνέντευξης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σταθμού, ο Γκίζι ασκεί στοχευμένη αυτοκριτική που αποσκοπεί, λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, στο να κάνει το «Die Linke» όσο πιο ελκυστικό γίνεται για το SPD, πετώντας του διαρκώς το μπαλάκι για συνεργασία. Λέει μάλιστα ότι «το SPD πρέπει να γίνει ξανά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο δεν είναι κάτι υπερβολικό να απαιτείς»!

Παραπέρα, αναφέρει ότι η μη χρησιμοποίηση του γερμανικού στρατού για μάχες στο εξωτερικό είναι γι' αυτόν «κόκκινη γραμμή», σπεύδει όμως να συμπληρώσει ότι φυσικά για ένα λογικό χρονικό διάστημα δε θα μπει στην ημερήσια διάταξη αυτό το ζήτημα. Για το θέμα της διάλυσης του ΝΑΤΟ, η «γραμμή» θυμίζει Τσίπρα, καθώς ο Γκίζι απαντά κι αυτός ότι «ξέρουμε πως τώρα δεν μπορούμε να το κάνουμε να περάσει». Εκείνο για το οποίο είναι βέβαιος, είναι πως δε θα δώσει ανοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας σοσιαλδημοκρατών - πρασίνων: «Η ανοχή είναι βαρετή. 'Η θα είσαι στην αντιπολίτευση ή στην κυβέρνηση. Τα θέλω όλα να γίνονται σωστά», αναφέρει με απαράμιλλο κυνισμό. Το SPD όμως κάνει το δύσκολο επί του παρόντος. Δεν αποδέχεται -είπε χτες- την πρόταση, γιατί το «Die Linke» είναι αναξιόπιστο. Αν σωστά ερμηνεύουμε, το SPD θέλει να εκτεθούν ακόμα περισσότερο οι οπορτουνιστές του Linke και να καταθέσουν κι άλλα διαπιστευτήρια, πριν τους ανταμείψει με υπουργικές θεσούλες, αν φυσικά το σύστημα τους χρειαστεί για πατερίτσα σε συγκυβέρνηση.

Ποιο είναι το SPD με το οποίο ο Γκίζι θέλει συνεργασία; Είναι το κόμμα που, στις αρχές του 2000, επί προεδρίας Σρέντερ, πέρασε ένα κολοσσιαίο πακέτο αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων με το όνομα «Ατζέντα 2010», οι συνέπειες του οποίου πιο διακριτά φαίνονται τα τελευταία χρόνια, με τη γιγάντωση της ημιαπασχόλησης, μισθούς φιλοδωρήματα, δίχως ασφάλιση, δίχως πρόσβαση σε υπηρεσίας Υγείας, Πρόνοιας κ.λπ. Είναι το κόμμα, δηλαδή, που δέκα χρόνια πριν πήρε μέτρα όπως αυτά που παίρνονται σήμερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. στην Ελλάδα, με σκοπό να φτηνύνει η τιμή της εργατικής δύναμης. Οι πρωτεργάτες και πρωτομάστορες των αντεργατικών αντιλαϊκών ανατροπών είναι αυτοί τους οποίους γλυκοκοιτάζει η ξεφωνημένη κατ' όνομα αριστερά της Γερμανίας. Και για να μην την αδικούμε, ας θυμήσουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαλούσε πριν κανά χρόνο τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία να τον αποδεχτεί και να κατανοήσει ότι πλέον αυτός είναι ο συνομιλητής της στην Ελλάδα, και όχι το ΠΑΣΟΚ. Ετσι είναι τα οπορτουνιστικά μορφώματα και εδώ και εκεί, παντού. Οταν επιπλέον μεταλλάσσονται σε σοσιαλδημοκρατικά, τότε είναι ικανά για τα πάντα, αν πρόκειται να βάλουν στο χέρι την αστική διαχείριση.


Β.


ΔΙΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Απορρίφθηκε το αίτημα να αναβληθούν οι απολογίες

Ο πρώην υπουργός ζητούσε «εύλογο χρόνο», για να προετοιμάσει την απολογία του

Ξεκίνησαν χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι απολογίες στην υπόθεση των 19 κατηγορουμένων για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Προηγουμένως, το δικαστήριο δεν έδωσε καμιά περαιτέρω παράταση, όπως ζητούσε ο πρώην υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος, προκειμένου αυτός να προλάβει να ετοιμάσει την απολογία του. Δεν έκανε επίσης δεκτό το αίτημά του να καταθέσουν και τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ.

Στην απολογία του, ο αρχιτέκτονας Αστ. Οικονομίδης ανέφερε ότι ο Ν. Ζήγρας, ξάδερφος του πρώην υπουργού, λειτουργούσε ως «φύλακας άγγελός του». Επίσης, ανέφερε ότι έκανε λάθος να μην αποκαλύψει από την αρχή από ποιον έπαιρνε τα λεφτά, ενώ πρόσθεσε πως όταν διενεργούνταν η έρευνα από τον ΣΔΟΕ ο Ν. Ζήγρας τού έλεγε να μην τον κατονομάσει, γιατί το θέμα θα κλείσει και «θα καθαρίσει» ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του Δημοσίου (κακούργημα), ηθική αυτουργία σε αυτή και άμεση συνέργεια άσκησε η εισαγγελέας Διαφθοράς Π. Παπανδρέου σε βάρος συνολικά 19 προσώπων. Ανάμεσά τους, ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησής του, δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Αμυνας (Ε. Βασιλάκος και Γ. Κολλίρης), ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ Γ. Αντωνόπουλος και 14 στρατιωτικοί μέλη επιτροπών.

Ολοι τους εμπλέκονται σε υπόθεση προμήθειας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το 2001 επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και φέρεται να έχει επέλθει ζημιά στο δημόσιο άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση που ελέγχθηκε από τη Δικαιοσύνη αφορούσε προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης, στο πλαίσιο εξοπλισμών για το «πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου».

Η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και για την υλοποίησή της φέρεται να καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος θα καλέσει σε απολογίες τους κατηγορούμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ