ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζήτηση για την επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων

Το θέμα της επέκτασης του ωραρίου των δικαστηρίων τέθηκε χτες εκ μέρους του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθήνας Ε. Νικητόπουλου και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελ. Ράικου. Η επέκταση της λειτουργίας των δικαστηρίων, που έβαλε χτες στο τραπέζι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια από την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά αντιδρούν δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά ακόμη και δικαστές. Πάντως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες αποδέχεται την επέκταση του ωραρίου.

Πρόβλημα υπάρχει και με τον τεράστιο αριθμό μηνύσεων που κατατίθενται κάθε χρόνο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας ξεπερνούν τις 300.000 υποθέσεις, από τις οποίες εκτιμάται ότι εκδικάζονται μόνο το 40%. Ο προσδιορισμός εργατικών υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Αθήνας γίνεται μετά από τρία χρόνια, ενώ των μισθωτικών για το Νοέμβρη του 2012.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κανελλόπουλου με τον Ε. Νικητόπουλο συζητήθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τον υπερβολικό όγκο υποθέσεων. Πάντως, στο πρόβλημα αυτό όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις αντί να προβούν στην κάλυψη των κενών θέσεων (δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων), στην απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (κτιριακό, αίθουσες κλπ.), καθώς και στη μηχανοργάνωση των δικαστηρίων, παίρνουν μέτρα που είτε καθιστούν πιο ακριβή τη δικαιοσύνη για τα λαϊκά στρώματα είτε συρρικνώνουν δικονομικά δικαιώματα.

Οσον αφορά την υπερφόρτωση των πινακίων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, λόγω μεταφοράς αντικειμένου από τα Τριμελή, από την προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών επισημάνθηκε ότι θα ανακύψει πρόβλημα από την έλλειψη εισαγγελέων και γραμματέων γι' αυτές τις συνθέσεις και ότι θα δημιουργηθεί επιβάρυνση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στις κατ' έφεση δίκες.

Τραγωδία στη Μύκονο

Σε τραγωδία κατέληξε η διασκέδαση σε νυχτερινό μαγαζί της Μυκόνου. Ενας 21χρονος Ιταλός δολοφονήθηκε για ασήμαντη αφορμή, στις 5 χτες τα ξημερώματα μέσα στο κέντρο το οποίο ήταν γεμάτο από κόσμο. Οπως έγινε γνωστό, δράστης της δολοφονίας, όπως και ο ίδιος ομολόγησε, είναι ένας 23χρονος Ελβετός. Η παρέα του θύματος με αυτή του δράστη κάθονταν δίπλα - δίπλα, όταν το θύμα - όπως προκύπτει από την προανάκριση - πήρε χωρίς να ρωτήσει ένα μπουκάλι ποτού από το τραπέζι της παρέας του δράστη. Αμέσως ακολούθησε συμπλοκή και σε αυτή, ο Ελβετός πήρε ένα άλλο μπουκάλι και χτύπησε στο κεφάλι τον 21χρονο. Το θύμα εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα, στο Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ ο δράστης αρχικά εξαφανίστηκε. Λίγη ώρα αργότερα, εντοπίστηκε από αστυνομικούς, συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του, ενώ προσήχθησαν και εξετάζονται, για την ίδια υπόθεση, άλλα δύο άτομα που ήταν στην παρέα του 23χρονου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Τμήμα Διδακτικού Προσωπικού

Αρ. Πρωτ.: 54679

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Για την πλήρωση θέσεων ΔΕΠ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η παρακάτω Σχολή και τα παρακάτω Τμήματα του Πανεπιστημίου μας αποφάσισαν την προκήρυξη των εξής θέσεων ΔΕΠ:

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (τηλ. Γραμματείας 2310-99-5187)

-- Μιας (1) επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Φυτοπαθολογία-Μυκητολογία».

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (τηλ. Γραμματείας 2310-99-5050)

-- Μιας (1) επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Παιδαγωγική της Ενταξης».

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ (τηλ. Γραμματείας 2310-99-5206)

-- Μιας (1) αναπληρωτή καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Σχολική Παιδαγωγική-Λογοτεχνική Εκπαίδευση».

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ (τηλ. Γραμματείας 2310-99-8450)

-- Μιας (1) αναπληρωτή καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Ορυκτολογία και Πετρολογία με έμφαση στα Πυριγενή Πετρώματα».

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (τηλ. Γραμματείας 2310-99-6887)

-- Μιας (1) καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Διαγνωστικές Μέθοδοι και Συμβουλευτική».

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (τηλ. Γραμματείας 2310-99-5853)

-- Μιας (1) επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Πειραματική εδαφομηχανική-Εδαφοδυναμική».

ΤΜΗΜΑ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (τηλ. Γραμματείας 2310-99-5174,

2310-99-5176, 2310-99-5177, 2310-99-5178)

-- Μιας (1) καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Λεξικολογία-Λεξικογραφία».

Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 472/19-7-2011 τ. Γ' και η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου 2011.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Γραμματεία της παραπάνω Σχολής και στις Γραμματείες των παραπάνω Τμημάτων. Πληροφορίες στα αντίστοιχα τηλέφωνα.

Θεσσαλονίκη, 28-7-2011

Η Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης

Διοικητικών Υπηρεσιών

ΕΛΕΝΗ ΠΕΡΣΙΔΟΥ - ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Νέα περιστατικά απ' τον ιό του Δυτικού Νείλου

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε χτες την εργαστηριακή διάγνωση δύο, ακόμα, νέων περιστατικών εγκεφαλίτιδας που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα περιστατικά αφορούν σε ενήλικες ασθενείς, κατοίκους Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Ετσι, ο συνολικός αριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχεται, πλέον, σε τρία.

Επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου

Επιχείρηση για την απομάκρυνση ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου από κτίριο επί της οδού Πατησίων 61, πραγματοποίησε χτες η Αστυνομία. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την οδό Πατησίων και την οδό Σκαραμαγκά, και προχώρησαν σε έρευνα των εσωτερικών χώρων. Παρών στην έρευνα ήταν και εκπρόσωπος του ΝΑΤ, στο οποίο ανήκει το κτίριο.

Από το κτίριο μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της ΕΛ.ΑΣ. και εξετάζονται 15 οθόνες υπολογιστή, 20 κεντρικές μονάδες υπολογιστή, 12 πληκτρολόγια, δύο σκληροί δίσκοι υπολογιστή, ένα σκάνερ, ένας διακομιστής ίντερνετ και ένας εκτυπωτής. Επίσης, συνελήφθη ένας άνδρας που δήλωσε πως είναι διαχειριστής του υπό κατάληψη κτιρίου. Το οίκημα μετά την αποχώρηση των αστυνομικών, καταλήφθηκε ξανά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Οι ΝΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κοσμά Κυνουρίας, αύριο Κυριακή 31 Ιούλη, στις 11 π.μ., στο μνημείο.

Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει ομιλία για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική πλατεία του χωριού με ομιλητή τον Δημήτρη Οικονομάκο, μέλος του Γ.Π. Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

  • Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσσηνίας διοργανώνει, αύριο Κυριακή 31 Ιούλη 2011 ώρα 11 το πρωί στη Χώρα Μεσσηνίας (περιοχή Αγορελίτσα), εκδήλωση τιμής για την επέτειο της μάχης που έδωσε εκεί, στις 19.7.1944, ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών.
  • Το παράρτημα Εύβοιας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει αύριο Κυριακή 31 Ιουλίου, στις 11 π.μ. στην Κήρινθο Ευβοίας εκδήλωση τιμής και μνήμης στα τρία παλικάρια που εκτέλεσαν εκεί οι Γερμανοφασίστες κατακτητές το 1944.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org