ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ
Ποιοι βάζουν εμπόδια στην έρευνα για φτηνή και καθαρή ενέργεια

Το εσωτερικό του πρώτου αντιδραστήρα Τόκαμακ που κατασκευάστηκε στην ΕΣΣΔ το 1969
Το εσωτερικό του πρώτου αντιδραστήρα Τόκαμακ που κατασκευάστηκε στην ΕΣΣΔ το 1969
Ηφτηνή ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική σύντηξη μπορεί να είναι πραγματικότητα το 2050, υποστηρίζουν οι επιστήμονες που εργάζονται για την κατασκευή του ITER, του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα. Το πρόγραμμα ITER άρχισε το 1986 με προϋπολογισμό 10 δισ. δολάρια και ιδρυτικά μέλη τη Σοβιετική Ενωση, τις ΗΠΑ, την τότε ΕΟΚ και την Ιαπωνία και στόχο την επίτευξη μιας αυτοτροφοδοτούμενης ελεγχόμενης πυρηνικής σύντηξης. Το 1988 προστέθηκε και ο Καναδάς ως μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας! Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια, το 1998, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το πρόγραμμα με τη δικαιολογία ότι το σχέδιο του αντιδραστήρα δεν έπειθε για την αποτελεσματικότητά του, ενώ το κόστος κατασκευής του είχε στο μεταξύ ανέβει πολύ.

Πραγματικές αιτίες, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του ITER, είναι η αντιζηλία για τη χώρα που θα κατασκευαστεί ο αντιδραστήρας και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και κάρβουνου. Και μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, με ιδιαίτερο βάρος στην πολιτική της Ουάσιγκτον, θα προσθέταμε εμείς. Αλλωστε, οι ΗΠΑ ίσως να θεωρούν εξασφαλισμένα, μέσω οικονομικών ή ίσως και στρατιωτικών πιέσεων, και τα αποθέματα πετρελαίου του αραβικού κόσμου.

Αντίθετα, οι υπόλοιπες χώρες του ITER φαίνονται διατεθειμένες να συνεχίσουν το έργο. Βέβαια, η Ρωσία, λόγω οικονομικών δυσκολιών έχει ανακοινώσει ότι προς το παρόν θα παρέχει μόνο επιστημονικό προσωπικό (τι ειρωνεία για το διάδοχο κράτος εκείνου που εφηύρε την τεχνολογία Τόκαμακ...). Αντίθετα, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ενωση παρά το πλήγμα που επέφεραν οι ΗΠΑ, προς το παρόν δε δείχνουν να υποχωρούν. Ο Καναδάς μάλιστα επίκειται να υποβάλει πρόταση για την κατασκευή του ITER στο έδαφός του, πρόταση που υποστηρίζει και η ΕΕ. Οσο για τη φτωχή σε ενεργειακούς πόρους Ιαπωνία η σύντηξη «αποτελεί είδος ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα μας», υπογραμμίζει ο Χιντεγιούκι Τακάτσου του Ιαπωνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας.

Πάντως, οι ΗΠΑ κρατάνε και μια πόρτα ανοιχτή, για να αποφύγουν να μείνουν πίσω, αν οι άλλοι εταίροι προχωρήσουν αποφασιστικά. «Θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν συνέχιζε», λέει για το ITER, ο Ρίτσαρντ Χέιζελταϊν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών Σύντηξης του Πανεπιστημίου του Τέξας. Αν δοθούν χρήματα από τις άλλες χώρες δεν αποκλείει την πιθανότητα οι ΗΠΑ να εξετάσουν μια «ανανεωμένη συμμετοχή τους».

Μετά την εφεύρεση και κατασκευή του πρώτου Τόκαμακ στην ΕΣΣΔ το 1969, κατασκευάστηκαν πολλοί μικροί πειραματικοί αντιδραστήρες του είδους αυτού σε όλον τον κόσμο, φτάνοντας σήμερα τους 100. Ο ITER, βασισμένος στο ίδιο σοβιετικό μοντέλο Τόκαμακ, θα ήταν ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας του είδους, ικανός να παράγει 1.500 μεγαβάτ. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και τη μείωση του προϋπολογισμού, η σχεδίαση του ITER υποβαθμίστηκε σε ένα μικρότερο μοντέλο των 400 μεγαβάτ, που δε θα μπορεί μεν να κάνει έναυση και αυτοσυντηρούμενη σύντηξη του πλάσματος, αλλά θα επιτρέψει να αποδειχτεί η εμπορική αξία της τεχνολογίας, αφού θα παράγει δεκαπλάσια ενέργεια απ' αυτή που θα καταναλώνει (μέχρι τώρα δυο-τρεις από τους μικρούς πειραματικούς Τόκαμακ έχουν καταφέρει απλώς να ισοσκελίσουν την ενέργεια που καταναλώνεται για τη λειτουργία τους).

Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι κρίσιμα για το μέλλον του ITER, του μεγαλύτερου διεθνούς έργου μετά την κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η πρόοδος στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης δεν είναι απαραίτητη μόνο γιατί τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα ως μεσήλικες θα ζήσουν σε έναν κόσμο με ελάχιστα αποθέματα ορυκτών καυσίμων, αλλά και γιατί η καύση όλων των αποθεμάτων πετρελαίου και ακόμα χειρότερα κάρβουνου, που υπάρχουν στον πλανήτη, θα τον επιβαρύνει με τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που ίσως κάνουν το φαινόμενο θερμοκηπίου μια σοβαρότατη απειλή.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Κόκκινο Δίκτυο
«Σαρκοβόροι» ηλεκτρονικοί χαφιέδες
  • «Η νέα βελτιωμένη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στις προσπάθειες που κάνουμε, για μια κυβέρνηση γρήγορη, υψηλής τεχνολογίας και φιλική προς τον χρήστη(!)».
  • «Εμείς στην κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία (σ.σ. της πληροφορικής) για να διευρύνουμε τη δημοκρατία και να δώσουμε στο λαό την ευκαιρία να ζήσει τα όνειρά του».

Μπιλ Κλίντον (8/7/2000) -http://www.whitehouse.gov

Δε θα σταθούμε στην άποψη ότι ο λαός είναι «χρήστης» και όχι εντολέας της κυβέρνησής του με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο λόγος που αναφέρονται αυτές οι δηλώσεις είναι για να δείξουν την υποκρισία των εκπροσώπων του κεφαλαίου σε σχέση με αυτά που θα εκτεθούν παρακάτω.

Τη στιγμή που λέγονται αυτά τα βαρύγδουπα, αποκαλύπτεται στις ΗΠΑ κάτι που δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις των καπιταλιστικών κυβερνήσεων: Το FBI έχει δημιουργήσει ένα σύστημα για την παρακολούθηση του «ηλεκτρονικού ταχυδρομείου». Το όνομα του συστήματος αυτού είναι «Carnivore» (σαρκοβόρο) και υποτίθεται ότι έχει σκοπό την παρακολούθηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπόπτων για εγκλήματα ατόμων.

Το FBI τοποθετεί στα μηχανήματα των «παροχέων υπηρεσιών Internet» (ISP's) το Carnivore (είτε θέλουν είτε όχι) αποκτώντας δυνατότητα «τηλεδιαχείρισης» των λειτουργιών του ISP. Βασικά μπορεί να διαβάζει και να ταξινομεί (αυτόματα) τα εισερχόμενα και εξερχόμενα mails που το ενδιαφέρουν. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει, τι άλλες δυνατότητες «τηλεδιαχείρισης» αποκτά το σύστημα αυτό, πάνω στον ISP.

Οπως περιγράφει στο http://www.cnn.com ο κύριος Ρόμπερτ Κορν-Ρεβέρ, δικηγόρος σε θέματα Internet και τηλεπικοινωνιών, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός ISP, που διαφώνησε να εγκαταστήσει το «σαρκοβόρο» στα μηχανήματά του, προβάλλοντας ως επιχείρημα την προστασία του απορρήτου των πελατών του. Στο δικαστήριο δεν είχε καμιά πιθανότητα να γλιτώσει από τα δόντια του «σαρκοβόρου», αφού το FBI εκμεταλλεύτηκε την «ελλιπή» νομοθεσία σε θέματα Internet και την «πλήρη» νομοθεσία στις «συμβατικές» τηλεπικοινωνίες. Οπου φυσικά οι ομοσπονδιακοί πράκτορες μπορούν να αλωνίζουν ανενόχλητοι κάνοντας υποκλοπές κατά βούληση. Από τη στιγμή που ο ISP χρησιμοποιεί τις τηλεφωνικές γραμμές, όλα τέλειωσαν γι' αυτόν.

Το πώς βλέπει η κυβέρνηση των ΗΠΑ το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, περιγράφεται στο σλόγκαν που μας μεταφέρει ο Ντάνιελ Ράιαν, διευθυντής σχεδιασμού των πληροφοριακών συστημάτων ασφαλείας του Πενταγώνου: «Λιγότερο απόρρητο των επικοινωνιών με την αύξηση των τεχνολογιών παρακολούθησης, με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τον κόσμο»...

Παρ' όλα αυτά η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζάνετ Ρίνο, δηλώνει άγνοια για τις «σαρκοβόρες» δραστηριότητες του FBI, ενώ αγχωμένη ψάχνει να βρει διάφορες «ισορροπίες»: «Το εξετάζω το θέμα αυτή τη στιγμή, προκειμένου να βεβαιωθώ ότι τηρείται ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα των πολιτών και τις δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας».


Γιάννης ΚΥΡΑΝΗΣ

Η διαδικασία σύντηξης

1. Εγχυση καυσίμου. Μερικά γραμμάρια καυσίμου εγχύονται στον πυρήνα της μηχανής (έναν αεροστεγή δακτύλιο κενού, με ισχυρά ατσάλινα τοιχώματα επενδυμένα με αντιπυρικά πλακίδια)

2. Θέρμανση του καυσίμου και πυροδότηση. Το καύσιμο θερμαίνεται μέχρι να αποκτήσει θερμοκρασία πλάσματος (εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου). Υπεραγώγιμοι μαγνήτες γύρω από το δακτύλιο περιορίζουν το πλάσμα, ώστε να μην ακουμπήσει στα τοιχώματα. Οταν φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία αρχίζει η ελεγχόμενη σύντηξη.

3. Σύντηξη. Το δευτέριο και το τρίτιο ενώνονται παράγοντας ήλιο, νετρόνια και θερμότητα που απάγεται από το σύστημα ψύξης. Η σύντηξη συντηρείται μόνο αν συνεχίσει η παροχή μικρών ποσοτήτων καυσίμου και η ποσότητα του πλάσματος (που εξαρτάται από το μέγεθος του αντιδραστήρα) είναι αρκετά μεγάλη.

4. Ενέργεια. Η κύρια ποσότητα ενέργειας από τη σύντηξη εκλύεται με τη μορφή κινητικής ενέργειας των νετρονίων που παράγονται. Η ασπίδα προστασίας από λίθιο απορροφά τα νετρόνια αυτά αποδίδοντας τη θερμότητα, ενώ ταυτόχρονα μετασχηματίζεται σε τρίτιο (ένα από τα δύο καύσιμα). Το θερμό υγρό λίθιο, μέσω ενός μεταλλάκτη θα ήταν εκείνο που θα παρήγαγε τον ατμό για να κινηθούν οι τουρμπίνες ενός εμπορικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ