ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣ
Ο σεισμός φανέρωσε ξανά τις εγκληματικές ελλείψεις στην αντισεισμική θωράκιση

Κάλεσμα στο λαό να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης και έργα αντισεισμικής προστασίας απευθύνει η ΤΕ Β. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Το μπαρ όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι δύο τουρίστες

Copyright 2017 The Associated

Το μπαρ όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι δύο τουρίστες
«Το μέγεθος των ζημιών που αποκαλύπτεται είναι μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάστηκε τις πρώτες ώρες στις περιοδείες κυβερνητικών στελεχών». Τα παραπάνω τονίζει η Κομματική Οργάνωση Κω του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, με την οποία κάνει έναν πρώτο απολογισμό της κατάστασης μία βδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ.

Οι δύο νεκροί και οι 160 τραυματίες, από τους οποίους οι δώδεκα βαριά, αλλά και οι πολλές υλικές ζημιές, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη σχεδιασμού αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης στην Κω, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα. Από τις 452 αυτοψίες και πρωτοβάθμιους ελέγχους που διενεργήθηκαν τις τελευταίες μέρες, οι 258 αφορούσαν κατοικίες από τις οποίες οι 96 κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμες, 140 αφορούσαν επαγγελματικούς χώρους, από τους οποίους οι 25 κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμοι, 39 ναούς από τους οποίους οι 15 κρίθηκαν μη κατοικήσιμοι και σε άλλα 15 κτίρια κρίθηκαν 9 μη κατοικήσιμα.

Χωρίς δουλειά έμειναν 130 εργαζόμενοι έξι ξενοδοχείων που έκλεισαν μετά το σεισμό, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι σε καταστήματα, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία για να αποζημιωθούν, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για έκτακτη επιδότηση.

Φανερώθηκαν, λοιπόν, για μια ακόμα φορά στα εργατικά - λαϊκά στρώματα οι επιπτώσεις του γεγονότος ότι τα έργα αντισεισμικής θωράκισης διαχρονικά για τις κυβερνήσεις της χώρας, όπως και για την ΕΕ, δεν αποτελούν «επιλέξιμα έργα» προτεραιότητας, αφού δεν αποφέρουν την προσδοκώμενη κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο. Τα παραπάνω όπως και κάθε καθυστέρηση ή κωλυσιεργία στους προσεισμικούς ελέγχους στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και τραυματισμούς, καταδείχνοντας την ανάγκη για δημόσιο συγκροτημένο τεχνικό φορέα που να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις λαϊκές ανάγκες για σύγχρονα και ασφαλή δημόσια σχολεία, νοσοκομεία και άλλες υποδομές.

Συνέπειες μιας εγκληματικής πολιτικής


Eurokinissi

«Τα τραγικά αποτελέσματα του σεισμού της 21ης Ιούλη που χτύπησε και την Κω ήρθαν ως συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής που ασκείται διαχρονικά. Πολιτική που εμποδίζει την εφαρμογή μέτρων προστασίας που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον κανόνα του καπιταλιστικού συστήματος για μεγιστοποίηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και μονοπωλίων», σημειώνει η ΤΕ Β. Δωδεκανήσου του Κόμματος και προσθέτει: «Το ΚΚΕ, τα εκλεγμένα του στελέχη σε Ευρωκοινοβούλιο, Βουλή, Δήμους και Περιφέρειες αναδεικνύουν σε κάθε περίπτωση την ανάγκη της πλήρους αντισεισμικής θωράκισης της χώρας η οποία και επιβεβλημένη είναι, αφού και σεισμογενής είναι, όσο και αναγκαία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Αναφερόμενη στη δραστηριότητα του Κόμματος στο νησί μετά το σεισμό, που περιλάμβανε την επίσκεψη του βουλευτή και σεισμολόγου Σταύρου Τάσσου, σημειώνει:

«Μετά από περιοδεία τοπικών στελεχών και μελών της Κομματικής Οργάνωσης Κω και της Τομεακής Επιτροπής Βόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, τις ανακοινώσεις και την κατάθεση κατεπείγουσας Ερώτησης στην Ευρωβουλή, περιοδεία πραγματοποίησε στο νησί και ο βουλευτής του ΚΚΕ και σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.

Μετά την επίσκεψή του στα σημεία της πόλης που επλήγησαν, συνοδευόμενος από μέλη της ΤΕ είχε συναντήσεις με τον έπαρχο και τον δήμαρχο Κω, από τους οποίους είχε ενημέρωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί.

Ρωγμές στο λιμάνι

Eurokinissi

Ρωγμές στο λιμάνι
Αυτό που προκύπτει είναι ότι πέρα από τις καταστροφές σε αρχαιολογικά μνημεία και το λιμάνι, υπέστησαν σοβαρές ζημιές πολλά σπίτια που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, σχολικά συγκροτήματα (1ο Γυμνάσιο Κω, 1ο ΓΕΛ Κω, 2ο ΓΕΛ Κω) στα οποία πρέπει να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οσο περνούν οι μέρες και καθώς ολοκληρώνονται οι έλεγχοι, το μέγεθος των ζημιών που αποκαλύπτεται είναι μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάστηκε τις πρώτες ώρες στις περιοδείες κυβερνητικών στελεχών.

Στο νοσοκομείο της Κω, μιλώντας με τους εργαζομένους και τη διοίκησή του, ενημερώθηκε για τον μεγάλο αγώνα που δόθηκε για την περίθαλψη των τραυματιών του σεισμού από τις πρώτες ώρες, φανερώνοντας για πολλοστή φορά το πρόβλημα υποστελέχωσης και το δίκιο του αιτήματος για μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού και της χώρας γενικότερα, τα αιτήματα για τη λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης των πληγέντων, οι προτάσεις του για την άμεση αποζημίωση, την αποκατάσταση των ζημιών, την ανάγκη μέριμνας στέγασης όσων δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, όσο και η προστασία των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους και για άλλη μια φορά βρίσκονται απροστάτευτοι».

Υπόθεση λαϊκής πάλης η αντισεισμική θωράκιση

Δρόμος στρωμένος με μπάζα από γκρεμισμένους τοίχους

Eurokinissi

Δρόμος στρωμένος με μπάζα από γκρεμισμένους τοίχους
Καλώντας το λαό του νησιού να διεκδικήσει με τον αγώνα άμεσα μέτρα ανακούφισης αλλά και θωράκισης από τους σεισμούς, η Οργάνωση του Κόμματος αναφέρει:

«Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα, προκειμένου στα σχολικά συγκροτήματα, παρακάμπτοντας γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για να παραδοθούν ασφαλή στους μαθητές τον Σεπτέμβρη και το λιμάνι να αποκατασταθεί και να παραδοθεί με μικρό κόστος, χωρίς να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης.

Ηδη το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητάει από την κυβέρνηση άμεσα να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα που χρειάζονται συνολικά το νησί και οι κάτοικοί του.

Τονίζουμε όμως ότι καθοριστικός παράγοντας για να δοθούν οριστικές και ωφέλιμες για το λαό λύσεις και στο ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας είναι ο ίδιος ο λαός που μπορεί με τον αγώνα του να τις επιβάλει.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης να δυναμώσουν παντού, γιατί σήμερα με μια λαϊκή οικονομία και εξουσία μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο που παράγεται στη χώρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ