ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δυναμώνουν οι «κόντρες» στις πλάτες των λαών
  • Τα πέντε έφτασαν τα νεκρά παιδιά μόνο από τις βόμβες που έπληξαν την πόλη Γκορλίφκα
  • Η Ουάσιγκτον προσφέρει «οικονομική βοήθεια» για την ανοικοδόμηση της Ανατολικής Ουκρανίας

Το Ντονέτσκ έχει γεμίσει συντρίμμια, οι κάτοικοι τρέχουν να σωθούν από τις βόμβες
Το Ντονέτσκ έχει γεμίσει συντρίμμια, οι κάτοικοι τρέχουν να σωθούν από τις βόμβες
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Τους 19 έφτασαν τελικά οι νεκροί άμαχοι των τελευταίων ημερών στην πόλη Γκορλίφκα της Ανατολικής Ουκρανίας, που το Κίεβο εξακολουθεί να «σφυροκοπά», εντείνοντας την «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση» από την οποία προσδοκά ευνοϊκές συνθήκες για τη δράση εκείνων των μονοπωλίων που σήμερα στηρίζει. Ανάμεσά τους, τα νεκρά παιδιά είναι τελικά (τουλάχιστον) πέντε, αφού τα ουκρανικά στρατεύματα χτυπούν χωρίς καμιά ταλάντευση «στόχους» όπως σπίτια και νοσοκομεία, όπως έγινε και με τη Μαιευτική Κλινική της συγκεκριμένης πόλης όπου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Οι αιματηρές επιθέσεις συνεχίζονται σε όλη την περιοχή. Στο Λουγκάνσκ, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από βόμβα που έπεσε σε ένα γηροκομείο.

Κι ενώ οι βόμβες γκρεμίζουν σπίτια και εργοστάσια καθημερινά, οι νεκροί και τραυματισμένοι αυξάνονται, χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, οι ιμπεριαλιστές «ζεσταίνουν» διαρκώς την «πλάτη» της ουκρανικής κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ότι η Ουάσιγκτον θα αυξήσει και την οικονομική βοήθεια που της προσφέρει. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να δώσει περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια (5,2 εκατομμύρια ευρώ) για την «ανοικοδόμηση» περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας καθώς και 1,1 εκατομμύριο δολάρια (περίπου 750 χιλιάδες ευρώ) για «νέα στήριξη», όπως ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος. Η ίδια ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι πρόκειται μεταξύ άλλων για οικονομική βοήθεια προς τον Ερυθρό Σταυρό και την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για ιατρική βοήθεια, πρόσβαση σε πόσιμο νερό και μικρά έργα ανοικοδόμησης.

Επίσης, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένονταν να φτάσουν στη Νότια Ρωσία για να αρχίσει μια αποστολή παρακολούθησης δύο σημείων ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, στην περιοχή Ροστόφ, επί του Ντον της Νότιας Ρωσίας. Αρχικά επρόκειτο να μεταβούν στα σημεία ελέγχου του Ντονέτσκ και του Γκούκοβο. Προχτές, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή δορυφόρους για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά ο Οργανισμός χτες απάντησε ότι πιθανόν να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις αποστολές επιτήρησης στην Ουκρανία, αλλά όχι στα σύνορα.

Η ΕΕ επέβαλε νέες κυρώσεις

Ανώνυμες διπλωματικές πηγές ανέφεραν χτες βράδυ ότι στις Βρυξέλλες υιοθετήθηκαν τελικά οι προτάσεις για νέες «σοβαρές» κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται εμπάργκο όπλων, εμπόδια στην πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, σε τεχνολογίες που σχετίζονται με εξορύξεις (και) στην Αρκτική και αφορούν ευρύτερα τον τομέα της Ενέργειας, σε προϊόντα διπλής χρήσης - πολιτικής και στρατιωτικής.

Πριν λίγες μέρες είχε αποφασιστεί το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων Ρώσων επιχειρηματιών που θεωρείται ότι πρόσκεινται στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με την κατηγορία ότι επωφελήθηκαν από την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας ή ότι υποστήριξαν έμπρακτα την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας. Στόχος είναι να εμποδιστούν οι επενδύσεις στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, κυρίως στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας, όπως δήλωνε διπλωμάτης, αναδεικνύοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι ποια μονοπώλια θα κυριαρχήσουν στις μπίζνες.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, είχε χτες ξεχωριστές επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους από Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, αλλά και Αυστραλία, Καναδά, Σιγκαπούρη, «για την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση προς τη Ρωσία», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η ρωσική εταιρεία κατασκευής όπλων «Καλάσνικοφ», απευθυνόμενη στους Αμερικανούς καταναλωτές, εξέφρασε τη ...λύπη της που δε θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα της, εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στη Μόσχα.

Χτες, εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, αναβλήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά η προσπάθεια των Ολλανδών και Αυστραλών ερευνητών να φτάσουν στο σημείο της συντριβής του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».

ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
«Απειλούν» τις διμερείς σχέσεις

ΜΟΣΧΑ.--

«Η επιβολή από την πλευρά του Τόκιο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας (...) αναπόφευκτα απειλεί και επιδεινώνει ένα μεγάλο φάσμα διμερών σχέσεων», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σε συνεδρίαση που έγινε με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, ενέκρινε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία, για τη στάση που κρατά στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πηγή του ιαπωνικού ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «εάν επιβεβαιωθεί πως οι φιλορωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν καταρρίψει το αεροσκάφος της Μαλαισίας χρησιμοποιώντας ρωσικής κατασκευής όπλα, οι πρόσθετες κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτες».

Η εξέλιξη σημειώθηκε σε μια περίοδο που Μόσχα και Τόκιο ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε νέες συνομιλίες για τις εδαφικές διαφορές τους. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και 60 χρόνια για ένα σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών, που η μεν Ρωσία ονομάζει «Νότια Κούριλς» η δε Ιαπωνία «Βόρεια Εδάφη» και βρίσκεται πάνω από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αμπε είχε δηλώσει ότι η Ιαπωνία επιδιώκει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για τη συγκεκριμένη διαφιλονικούμενη ζώνη.

«Παρά τη δύσκολη κατάσταση, αναζητούμε συνέχιση των επαφών με τη Ρωσία πάνω στις εδαφικές διαφορές και υπογραφή συνθήκης ειρήνης», είχε τονίσει ο Ιάπωνας ηγέτης. Οι δύο χώρες είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από τον περσινό Αύγουστο με στόχο να υπογραφεί μεταξύ τους συνθήκη ειρήνης, που τυπικά δεν έχει υπογραφεί μεταξύ τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελευταία συνάντηση είχε γίνει το Γενάρη, ενώ τον περασμένο Μάη, ιαπωνικά ΜΜΕ είχαν εμφανίσει ως αιτία των καθυστερήσεων τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Ιαπωνίας να στηρίξει σχέδια κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Είναι καθαρό πως τα δεδομένα στις σχέσεις των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων διαφοροποιούνται διαρκώς, μέσα από αλυσιδωτές εξελίξεις που προκαλεί η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς οι «ισορροπίες» αναπροσαρμόζονται διαρκώς παγκοσμίως αλλά και σε κάθε περιφέρεια.

ΗΠΑ
Κατηγορούν τη Ρωσία για παραβίαση συμφωνίας για τα πυρηνικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι παραβίασε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, που υπογράφτηκε το 1987 από τον τότε Πρόεδρο της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση ότι προχώρησε σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου τύπου «Κρουζ», δηλαδή με βεληνεκές από 500 έως 5.000 χιλιόμετρα.

Το ζήτημα αυτό σαφώς χρησιμοποιείται για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε επιστολή προς τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το θέμα. Τις επόμενες μέρες οι ΗΠΑ αναμένεται να ενημερώσουν τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλείται επίσημες αμερικανικές πηγές, η Μόσχα έχει αρχίσει τις δοκιμές νέου πυραύλου από το 2008. Η ρωσική κυβέρνηση, διά του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ