ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Φοροεπιδρομή, ιδιωτικοποιήσεις και νέες απολύσεις

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα, «κλειδώνει» η επέκταση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης» και για το 2016

Η έκθεση της Κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης φως στο τούνελ προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει
Η έκθεση της Κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της κρίσης φως στο τούνελ προς όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει
Στη νέα φοροεπιδρομή για την είσπραξη παλιών και νέων φόρων, την επέκταση της περιβόητης «εισφοράς αλληλεγγύης» για έναν ακόμη χρόνο, ως το 2016, την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, την εφαρμογή του προγράμματος απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων, παράλληλα με την «αναδιάρθρωση» των τομέων της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΛΒΟ, ΕΑΣ) και της ΛΑΡΚΟ, θεωρεί ως άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του μνημονίου, η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν, με εσπευσμένη πράξη του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, προχωρεί στο σπάσιμο της επιχείρησης σε τρία κομμάτια και στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή της.

Με χειρουργική ακρίβεια προβλέπεται ότι έως το β' τρίμηνο του 2014, θα πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός και η ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΔΕΣΜΗΕ), που αφορά τα δίκτυα της εταιρείας. Ακολουθεί η πώληση μονάδων συνολικής ισχύος 2.400 MW το α' τρίμηνο του 2015 (η αποκαλούμενη και «μικρή ΔΕΗ») και η διάθεση τέλος του 17% των μετοχών της μητρικής εταιρείας από το χαρτοφυλάκιο του δημοσίου το α' τρίμηνο του 2016.

Ως «προαπαιτούμενες» ενέργειες, σύμφωνα με την έκθεση, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως τα τέλη Σεπτέμβρη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η νέα έλευση του κλιμακίου της τρόικας, θεωρούνται οι ακόλουθες:

1. Ως τα τέλη Αυγούστου, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί η «αναδιάρθρωση» των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα συνοδευτεί με μεγάλες απολύσεις προσωπικού με προοπτική οι εταιρείες αυτές, είτε να ιδιωτικοποιηθούν, είτε να κλείσουν.

2. Τον Αύγουστο, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν οι ανεξόφλητες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς και η αποπληρωμή όλων των μη αμφισβητούμενων οφειλών.

3. Το Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας συνολικά 12.500 υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους θα απολυθούν μετά από τους 8 μήνες, όταν δηλαδή παρέλθει το καθεστώς διαθεσιμότητας.

Περικοπές και χαράτσωμα

Η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν περιλαμβάνει ακόμα:

  • Νέα καρατόμηση των δαπανών Υγείας και ένταση των ιδιωτικοποιήσεων για το 2014, στο όνομα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, που προβλέπεται ότι θα εμφανιστεί το β' εξάμηνο του 2014. Οπως αναφέρεται, το κενό οφείλεται σε αστοχίες στον τομέα της Υγείας, καθώς και σε δαπάνες που δεν ελέγχθηκαν σύμφωνα με τους στόχους, ενώ και τα έσοδα είναι κατώτερα των στόχων. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό, αλλά αυτό δημιουργείται τεχνητά, προκειμένου η συγκυβέρνηση να καλύψει το στόχο της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων την περίοδο 2013 - 2016. Και στο όνομα της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, οδηγούν στο σφαγείο δαπάνες Υγείας καθώς και άλλες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ προχωρούν σε νέα φοροεπιδρομή.
  • Πέραν των άλλων, η συγκυβέρνηση δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα, να επεκτείνει το ληστρικό μέτρο της «εισφοράς αλληλεγγύης» - εφαρμόζεται για εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ και κλιμακώνεται, ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος με συντελεστές από 1 έως 4 - και το 2016, ενώ αρχικά προβλεπόταν η κατάργησή του το 2015.
  • Για τη διετία 2015 - 2016 η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρξει «δημοσιονομικό κενό» 4 δισ. ευρώ, το οποίο προφανώς θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. Ομως, όπως και για τη διετία 2013 - 2014, το «δημοσιονομικό κενό» δημιουργείται σε σχέση με το στόχο της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θα πρέπει να διαμορφωθούν στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016, και στο επίπεδο αυτό να παραμείνουν τουλάχιστον ως το 2022...
  • Αλλά και στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ληξιπροθέσμων εσόδων, αναφέρεται η έκθεση, η οποία υποστηρίζει, ότι «τα αυξημένα δημόσια έσοδα και η μεταρρύθμιση της μη αποδοτικής είσπραξης εσόδων, αποτελούν βασικές προτεραιότητες».
  • Σε ό,τι αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, η συγκυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα «περιλαμβανομένης της παράτασης των ήδη θεσμοθετημένων μέτρων», για να διασφαλίσει την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη φορολογία των ακινήτων. Πολύ απλά, αν διαπιστωθεί ότι ο νέος φόρος που θα πρέπει να ψηφιστεί το Σεπτέμβρη, εμφανίσει δυσλειτουργίες, το χαράτσι θα συνεχίζει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση, με θέμα τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και τις θέσεις του ΚΚΕ σήμερα Τρίτη, στις 9 μ.μ. στο Αρδάνι, στην πλατεία του χωριού. Θα μιλήσει ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των πολιτικών δραστηριοτήτων της, θα πραγματοποιήσει πολιτική συγκέντρωση αύριο Τετάρτη, στην πλατεία Μελιβοίας, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Αντ. Αλεξός, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ.
  • H TΕ Δράμας του ΚΚΕ καλεί στα εγκαίνια των ιδιόκτητων γραφείων του Κόμματος, το Σάββατο 3/8, στις 11.30 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας 19, στη Δράμα.
Τιμούν τους μαχητές ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης του ηρωικού αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου (1947 - 1949). Την Κυριακή 4/8, στις 8 μ.μ. διοργανώνεται εκδήλωση της ΚΟΒ Υγείας στο Δημοτικό Κήπο Σάμου αφιερωμένη στην προσφορά των γιατρών και νοσοκόμων του Δημοκρατικού Στρατού. Την Κυριακή 11/8, στις 11 π.μ., η ΚΟΒ Καρλοβάσου διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του κοινοτάφιου (λίγο πριν την είσοδο του χωριού).

Οι Κομματικές Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ διοργανώνουν στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων, την Κυριακή 11/8, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές, που έπεσαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους ναζί κατακτητές και ενάντια στην ντόπια και ξένη αστική τάξη.

Συλλυπητήρια

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ, για το θάνατο του πατέρα του, Οδυσσέα.

68 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 68 χρόνων από τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 6 Αυγούστου, στις 7 μ.μ, στην Ακρόπολη και απευθύνει με ανακοίνωσή της κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

ΚΚΕ
Τα προαπαιτούμενα είναι για τα μονοπώλια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την έκθεση της Κομισιόν:

«Η έκθεση της Κομισιόν περιγράφει τα άμεσα "προαπαιτούμενα" της πολιτικής που υπηρετεί την έξοδο από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Γι' αυτό, η αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνει: Αναδιάρθρωση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ με ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο, δηλαδή νέες απολύσεις, ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, περικοπές στην Υγεία, απολύσεις μέσω διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org