ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ
Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη ενάντια στις συγχωνεύσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τετάρτη στα νοσοκομεία Πατησίων, ώρα 6:30 μμ, και Αγίας Βαρβάρας, ώρα 7:30 μμ

Με παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση εργασίας, ώρα 11.30 π.μ., την Πέμπτη, απαντούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου στα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαλυτική πολιτική των συγχωνεύσεων και την κινητικότητα των εργαζομένων σ' αυτά. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε χτες σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων στα δημόσια νοσοκομεία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Την Τετάρτη το απόγευμα θα γίνουν δύο ακόμα συγκεντρώσεις εναντίον των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων: Το Σωματείο των Εργαζομένων στην «Αγία Βαρβάρα», οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώρα 7.30 μ.μ. Επίσης, το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Πατησίων οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου, ώρα 6,30 μ,μ,, με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. Κοινό είναι το αίτημα να μην καταργηθούν και αναβαθμιστούν τα νοσοκομεία που καλύπτουν ανάγκες των ασθενών στις λαϊκές συνοικίες.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία οριστικοποιεί τις αποφάσεις για την κατάργηση των λεγόμενων μικρών νοσοκομείων της Αττικής: Την περασμένη Παρασκευή σε συνάντησή του με τα Σωματεία των Εργαζομένων στα νοσοκομεία «Αγίας Βαρβάρας» και Πατησίων έκανε γνωστό ότι τα νοσοκομεία θα αλλάξουν χαρακτήρα: Δηλαδή, θα πάψουν να λειτουργούν, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων στις συνοικίες που είχαν κτιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Μάλιστα, στη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Πατησίων, «ξέφυγε» του υπουργού Υγείας η ομολογία πως την ίδια τύχη με το Πατησίων, θα έχει και το νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Λουκέτα με στόχο τα κέρδη και όχι τις ανάγκες

Ανοιχτή επιστολή της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία αποσκοπούν ακριβώς στο στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η «υγιής επιχειρηματική δράση» που έχει σκοπό τα κέρδη και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες, τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ σε ανοιχτή επιστολή προς τους ασθενείς και συγγενείς.

Ολόκληρη η Επιστολή έχει ως εξής:

«Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς τους ασθενείς, που είστε άνεργοι ανασφάλιστοι, μετανάστες, φτωχοί αγρότες, μικροεπιχειρηματίες. Που ζείτε από το μόχθο σας. Σε όλους εσάς τους ασθενείς που ζείτε την αγωνία, την ταλαιπωρία, την αγανάκτηση φτάνοντας στην πύλη των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν είστε μόνοι σας. Δίπλα σας είμαστε οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ. Θέλουμε να σας πούμε δυο λόγια. Θέλουμε να μας ακούσετε.

Για τα βάσανα που τραβάτε σαν άρρωστοι στα νοσοκομεία, δεν φταίμε οι υγειονομικοί, οι νοσηλεύτριες, οι γιατροί, οι παρασκευαστές, οι υπάλληλοι κ.ά.

Η κυβέρνηση, η Τρόικα, η ΕΕ, μπροστά στα κέρδη, στη "στήριξη" της ανταγωνιστικότητας, στα συμφέροντα των μονοπωλίων δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Δε διστάζουν στο βωμό του κέρδους να θυσιάσουν και το στοιχειώδες βασικό σας δικαίωμα, την υγεία. Είναι αδίστακτοι. Σαρώνουν τα πάντα. Είναι αυτοί, που σας στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία. Που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, που σας αφήνουν απλήρωτους για μήνες, που δεν παίρνουν μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, για την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις επαγγελματικές ασθένειες.

Είναι αυτοί που μας οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, που γεννά και τις αρρώστιες. Δεν φταίτε εσείς γι' αυτό. Δεν φταίτε που φτάνετε άρρωστοι στα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των ασθενειών, για να μην αρρωστήσετε.

Φταίει η ανάπτυξη, που έχει κριτήριο τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν και την υγεία τη δικιά σας, των παιδιών σας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας.

Ακριβώς γι' αυτό και γίνονται άγριες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για υγεία - πρόνοια - κοινωνική ασφάλιση, συγχωνεύουν, κλείνουν δημόσια νοσοκομεία, καταργούν κρεβάτια και κλινικές, βγάζουν 2.500 υγειονομικούς στον προθάλαμο της ανεργίας, στη διαθεσιμότητα!

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία αποσκοπούν ακριβώς στο στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η "υγιής επιχειρηματική δράση" που έχει σκοπό τα κέρδη και όχι τις ανθρώπινες ανάγκες.

Οι "σπατάλες" και η "διαφθορά", που επικαλείται η σημερινή κυβέρνηση, όπως χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο φερετζές για να μας κλείσουν τα μάτια. Για να γίνουν ανενόχλητα οι άγριες περικοπές στις παροχές υγείας - πρόνοιας, για να επισκεφτείτε τα δημόσια νοσοκομεία όχι σαν ασθενείς, αλλά σαν πελάτες, πληρώνοντας χαράτσια για να μπείτε στα νοσοκομεία. Για να λειτουργούν όλο και πιο πολύ τα δημόσια νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις μέσα από την αφαίμαξη των ασθενών και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά από το να πεθαίνεις γιατί δεν έχεις να πληρώσεις το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα υγείας, ή να ξεπουλάς ό,τι έχεις και δεν έχεις; Υπάρχει μεγαλύτερη σαπίλα, να είσαστε εσείς οι παραγωγοί του πλούτου αυτού του τόπου, να υπάρχουν υπερσύχρονα μηχανήματα, υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό όπως νοσηλεύτριες, γιατροί κ.ά., και να μην μπορούμε να έχουμε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, και να παρέχονται αποκλειστικά από το κράτος, να είναι άνεργοι υγειονομικοί και οι άλλοι που εργάζονται να στενάζουν από την κούραση και να μην μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε όπως πρέπει και όπως σας αξίζει;

Υπάρχει μεγαλύτερη διαφθορά, από το να παρέχει το κράτος παροχές φτωχοκομείου, ένα ελάχιστο πακέτο παροχών, που όλο και μικραίνει, στους ανασφάλιστους και άπορους ασθενείς, να τους παρέχονται υποτυπώδεις υπηρεσίες μέσα από τα "κοινωνικά ιατρεία";

Δεν έφεραν τα μνημόνια τα μέτρα αυτά, αλλά η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη. Τα είχαν δρομολογήσει πολύ πριν την κρίση και όπως τα βρίσκουμε τώρα μπροστά μας, θα τα βρούμε και αύριο, όταν και για όσο κρατήσει η όποια ανάπτυξη έρθει.

Οσο η υγεία θα είναι εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής δράσης τόσο ο λαός μας θα υποφέρει, θα πληρώνει όλο και περισσότερα και υγεία δεν θα έχει. Είναι φύσει αδύνατον να συνυπάρχουν κέρδη και δικαιώματα, κέρδη και υγεία. Νοσοκομεία - επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με σύγχρονα δικαιώματα!!!

Γι΄αυτό τίποτα καλό δεν μπορείς να περιμένεις από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και παντού, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, όπως και οι συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν τη συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας, την επιχειρηματική δράση που αναπτύσσεται στα δημόσια νοσοκομεία, προσπαθώντας να "σώσουν το ΕΣΥ"» να σώσουν το άθλιο σύστημα που ζούμε. Στηρίζουν τις πληρωμές των ασθενών. Είναι εμπόδια στον αγώνα για να είναι δωρεάν η υγεία για όλο το λαό και αποκλειστικά δημόσια!

Τώρα είναι η ώρα. Δώστε τέλος στα βάσανα σας. Πιστέψτε στο δίκιο σας, στη δύναμή σας! Υπάρχει λύση! Υπάρχει πλούτος. Μην το βάζετε κάτω! Ολοι μαζί, με οργάνωση παντού, με αλληλεγγύη μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω!

Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο.

Τώρα να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων και κλινικών! Να σταματήσουν τα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς.

Τώρα προσλήψεις. Σταθερή δουλειά, δουλειά για όλους.

Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια.

Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

Για να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο!

Αυτοί μετράνε τα κέρδη και τις ζημιές και εμείς μετράμε τις ανθρώπινες ζωές. Οχι στην κινητικότητα και στην εφεδρεία».

Δωρεάν και ταχεία πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων όλων των μαθητών

Δωρεάν, σωστά και ταχεία πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων εξετάσεων που απαιτούνται στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των μαθητών από τα Νοσοκομεία Αργοστολίου, Ληξουρίου και τα Κέντρα Υγείας, για το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων που προβλέπονται απαιτούν η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Λειβαθούς, Αργοστολίου, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το τοπικό Εργατικό Κέντρο και άλλοι φορείς, οι οποίοι προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την Περιφέρεια και στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, με προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στο 2ο-3ο Γυμνάσιο. Παράλληλα, διατυπώνουν το αίτημα για πρόσληψη σχολιάτρων και για την τακτική επίσκεψη κινητών μονάδων Υγείας στα σχολεία.

Οπως υπογραμμίζουν, απουσιάζουν βασικές ειδικότητες, ενώ τα ραντεβού κλείνονται ακόμη και όταν πια έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές να βιώνουν μια αφάνταστη ταλαιπωρία και να οδηγούνται στο να ακριβοπληρώνουν τις εξετάσεις αυτές σε ιδιώτες γιατρού, ενώ δεν είναι δεδομένο πως οι ανασφάλιστοι γονείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εξετάσεις αυτές δωρεάν.

ΕΓ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ είναι αποφασιστικά αντίθετη και καταγγέλλει την κυβέρνηση που με τρόπο ανάλγητο και κυνικό και αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους επιχειρεί να κλείσει τα Νοσοκομεία Αγ. Βαρβάρας και Πατησίων.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «Τα νοσοκομεία αυτά, όπως και τα άλλα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγχωνεύσει ή να κλείσει, όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να ενισχυθούν με το απαραίτητο αναγκαίο προσωπικό, διοικητικό, ιατρικό και παραϊατρικό, να αναπτύξουν τμήματα και μονάδες που τους λείπουν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών και του Λεκανοπεδίου γενικότερα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα Συνδικάτα να ορθώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να εναντιωθούν στο κλείσιμο των συγκεκριμένων νοσοκομείων, όπως και κάθε άλλου νοσοκομείου που η κυβέρνηση κλείνει ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για το κεφάλαιο και η Υγεία να αποτελέσει χώρο επενδύσεων και κερδών για το κεφάλαιο.

  • Μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία να απαιτήσουν να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.
  • "Οχι" στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας.
  • Να καταργηθούν τα χαράτσια στα νοσοκομεία και η ιδιωτική Υγεία.
  • Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ