ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Olympic Star

Κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Olympic Star, στην Αμάρυνθο της Εύβοιας, έγινε το Σάββατο 27 Ιούλη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού νομού Εύβοιας, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στα ξενοδοχεία του νομού. Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα από το 2010, εδώ και δύο βδομάδες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Ανάλογη είναι η εικόνα που κυριαρχεί στο σύνολο των ξενοδοχείων του νομού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και σωματεία από άλλους κλάδους, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσε και η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.

Στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης ήταν το ζήτημα της απόλυσης της προέδρου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας Ασημίνας Καραμπέτσου και εργαζόμενης στο ξενοδοχείο «Avantis suites Hotel» στην Ερέτρια, που διεκδίκησε εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, τήρηση των ωραρίων, των προγραμμάτων, κ.λπ., για όλους τους εργαζόμενους.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Εργασιακές συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία της Εύβοιας

Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε όλα τα ξενοδοχεία και να ακυρωθεί η απόλυση της προέδρου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, απαιτεί το ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, με θέμα τις εργασιακές συνθήκες, που επικρατούν στα ξενοδοχεία της Εύβοιας, κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Θανάσης Παφίλης.

Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται:

«Εργασιακές συνθήκες γαλέρας επικρατούν στα ξενοδοχεία του νομού Ευβοίας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού Νομού Εύβοιας.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Στα ξενοδοχεία OLYMPIC STAR, MALACONDA BEACH, HOLIDAY IN και ERETRIA VILLAGE η εργοδοσία οφείλει μεγάλα ποσά δεδουλευμένων αποδοχών.

-- Οι εργαζόμενοι στο OLYMPIC STAR διεκδικούν οφειλές της εργοδοσίας από το 2010 και βρίσκονται σε πολυήμερη επίσχεση εργασίας.

-- Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου που εργάζονται στο HOLIDAY IN βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα.

-- Εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού εφοδιάζουν με προσωπικό πόστα σερβιτόρων, ρεσεψιονίστ, θυρωρών, μαγείρων κ.τ.λ.

-- Στο ξενοδοχείο AVANTIS SUITES HOTEL, η εργοδοσία έχει κοινοποιήσει με εξώδικο την απόλυση της προέδρου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, γιατί έθεσε ζήτημα για τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς (26 ώρες δουλειάς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο). Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Εύβοιας και επίσης ότι στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο έχει υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, με μικρότερες αποδοχές από την κλαδική, και η υπογραφή έχει τεθεί από 7 άτομα μεταξύ των οποίων και συγγενείς του φερόμενου ως ιδιοκτήτη.

Πολλές από τις παραπάνω παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων διαπιστώθηκαν και κατά τον έλεγχο που έγινε από το ΣΕΠΕ νομού Ευβοίας στις 27/06/2013. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η κυβέρνηση μαζί με τους ξενοδόχους έχει τεράστιες ευθύνες για την επιβολή του "εργασιακού μεσαίωνα".

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα σε όλα τα ξενοδοχεία της Εύβοιας, να ακυρωθεί η απόλυση της προέδρου της ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ από την εργοδοσία του ξενοδοχείου AVANTIS, να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα που καταστρατηγούνται και να εφαρμοστεί η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας».


ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ»
Παράσταση για ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων

Θα γίνει την Πέμπτη, ώρα 6.30 μ.μ.

Την ανάκληση των απολύσεων δύο εργαζομένων στο ιδιωτικό κέντρο Αποκατάστασης θα απαιτήσουν με παράστασή τους την ερχόμενη Πέμπτη, ώρα 6.30 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Λαϊκή Επιτροπή της Νέας Ιωνίας.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της «Ανάπλασης», αξιοποιώντας το εργοδοτικό σωματείο προσπαθεί να στρέψει τους εργαζόμενους ενάντια στο ταξικό κίνημα, κυκλοφορώντας εξώδικο, με το οποίο οι εργαζόμενοι εμφανίζονται να καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ, διαμηνύοντας ότι η μη υπογραφή του εξωδίκου σημαίνει και χάσιμο της δουλειάς.

Χτες, η εργοδοσία κάλεσε, για μια ακόμα φορά, την αστυνομία, όταν μέλη του κλαδικού Σωματείου εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, πήγαν στο χώρο και μοίρασαν την ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την εργοδοτική τρομοκρατία. Μάλιστα, απείλησε και με μηνύσεις εναντίον στελεχών του Σωματείου Εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, γιατί στην ανακοίνωσή του αναφέρονταν -λες και είναι ανώνυμος- ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Επιχείρηση τρομοκρατίας

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Με τις απολύσεις των δύο εργαζομένων θέλουν να σας τρομοκρατήσουν για να στηρίξουν τα κέρδη τους, που ξέρετε ότι είναι πολλά. Θέλουν να δέχεστε χωρίς διαμαρτυρία να σακατεύεστε στη δουλειά λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό (νοσηλευτικό, φυσιοθεραπευτές, τραυματιοφορείς κ.ά.) και ειδικών υποδομών (γερανάκια κ.ά.). Θέλουν να δουλεύετε αδιαμαρτύρητα απλήρωτοι, χωρίς ρεπό, με προσωπική και οικογενειακή ζωή διαλυμένη. Με τις πλάτες της κυβέρνησης πάνε καλά οι δουλειές των εμπόρων της αποκατάστασης. Οι εργοδότες ξεσαλώνουν. Μειώνουν τους μισθούς, τις εισφορές, καταργούν τις συμβάσεις και τη σταθερή σχέση εργασίας... Από τα 2.000 κρεβάτια αποκατάστασης που χρειαζόμαστε σαν χώρα υπάρχουν μόνο 200 δημόσια. Στο μοναδικό δημόσιο ίδρυμα αποκατάστασης υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, την ίδια ώρα που οι επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο γιγαντώνονται. Εκμεταλλεύονται το γονιό που θα πουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει για να ξαναδεί το παιδί του να περπατάει, τη λαϊκή οικογένεια που θα κάνει τα πάντα για τον άνθρωπό της. Δίπλα στα χάλια του δημόσιου, υπάρχουν οι συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα, όπως συμβαίνει στην "Ανάπλαση". ...Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι απολυμένοι συνάδελφοι συμμετείχαν στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις του κλαδικού σωματείου ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, σε αυτήν την πολιτική. Διπλός ο στόχος του εργοδότη, από τη μια πλευρά να πνίξει τη φωνή του σωματείου στο χώρο και από την άλλη μεριά να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους να μην οργανωθούν στο σωματείο τους και να μη διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους... Αγώνας τώρα μαζί με το σωματείο μας για να τον αναγκάσουμε να πάρει πίσω τις απολύσεις, για να δουλεύουμε σαν άνθρωποι και όχι σαν σκλάβοι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ