ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ολοι σήμερα στις κινητοποιήσεις ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις επικίνδυνες αποφάσεις!

Στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και σε μια σειρά από άλλες πόλεις

Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις καλεί τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Επιτροπές Ειρήνης, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό σε δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στη Μαδρίτη. Καλεί στην κινητοποίηση που οργανώνει σήμερα, Πέμπτη 30 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει «τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που εδώ και χρόνια προσδένουν τη χώρα μας όλο και πιο στενά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων». Καταδικάζει «τις επιθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και την κυβερνητική απόφαση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία».

Απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης του αγώνα για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της πολιτικής της εμπλοκής: «Να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν όλες οι ξένες βάσεις! Να μη σταλεί κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων!».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Μονόδρομος η αντίσταση στα νέα ΝΑΤΟικά σχέδια

Σε λαϊκές διαμαρτυρίες προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, Επιτροπές Ειρήνης σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή του λαού.

Αναφερόμενος σχετικά, ο Ανδρέας Μάζης, δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, χειρουργός, σημείωσε: «Και μόνο ότι τίθενται σε ετοιμότητα πολέμου 300.000 ΝΑΤΟικοί δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Περίπου 30 χρόνια μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και 77 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν για τους λαούς. Φαίνεται η επιλογή των ΝΑΤΟικών να συνεχιστεί ένας διαρκής πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ελληνική άρχουσα τάξη, παλαιότερα, παρουσίαζε στην προπαγάνδα της τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ ως "προστασία" απ' το "σοσιαλιστικό στρατόπεδο" και σήμερα, μαζί με τους ΝΑΤΟικούς, ως "προστασία" απ' τον αυταρχισμό και για την υπεράσπιση, δήθεν, των δημοκρατικών ελευθεριών, εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, έναντι της Τουρκίας.

Εχουν τεράστιες ευθύνες οι έως και σήμερα κυβερνήσεις, ιδιαίτερα οι τελευταίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για την περαιτέρω πρόσδεση της χώρας στο ΝΑΤΟικό άρμα. Με τις αποφάσεις τους μετατρέπουν την Ελλάδα σε μαγνήτη αντιποίνων και σοβαρών κινδύνων».

Σημειώνοντας πως ήδη τα λαϊκά στρώματα βιώνουν την ακρίβεια, την εξαθλίωση, τα προβλήματα σε σειρά τομέων όπως η Υγεία, ζητήματα που προϋπήρχαν του τελευταίου πολέμου και σήμερα οξύνονται, καυτηριάζει:

«Εντός ΝΑΤΟ έγινε η εισβολή στην Κύπρο, αμφισβητούνται καθημερινά τα σύνορα στο Αιγαίο, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η άσκηση "EFES 2022", με συμμετοχή των συμμάχων μας ΗΠΑ, Γαλλίας και "σενάριο" κατάληψης νησιού. Αλήθεια, ποιο εννοούν; Τι ετοιμάζουν;».

Κάλεσμα συμμετοχής στις λαϊκές διαμαρτυρίες απηύθυνε η αντιδήμαρχος Υγείας - Πρόνοιας του δήμου Πατρέων, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, Βίβιαν Σαμούρη, σχολιάζοντας: «Οι άκρως ανησυχητικές και ιδιαιτέρως επικίνδυνες, για το άμεσο μέλλον των λαών, δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, ότι "η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε μία θεμελιώδη μεταβολή στην Αμυνα του ΝΑΤΟ και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες σε ένα επικίνδυνο και ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον", αποκωδικοποιούνται ευθέως ως μια απόπειρα εγκαθίδρυσης μιας μεταμοντέρνας εκδοχής της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, μέσω της πρακτικής δημιουργίας εχθρών και αποσταθεροποίησης των κρατών - στόχων (βλέπε Κίνα, Ρωσία).

Κι αυτό επαληθεύεται ευκόλως, ανατρέχοντας στο μήνυμα Στόλτενμπεργκ, που ταυτίζεται με εκείνο της Συνόδου Κορυφής του G7, πως "δεν βλέπουμε μεν την Κίνα ως αντίπαλο, αλλά απογοητευτήκαμε από το γεγονός ότι δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι σήμερα είναι πιο κοντά από ποτέ με τη Ρωσία". Σημειωτέον, οι ηγέτες του G7 δήλωσαν επίσης ότι "ανησυχούν σοβαρά" για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως την καταναγκαστική εργασία στο Θιβέτ και το Σιντζιάνγκ, ενώ ταυτόχρονα "προέτρεψαν" την Κίνα να εγκαταλείψει τις δικές της "επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις" της.

Φυσικά, το αληθινό τους πρόβλημα είναι η επερχόμενη κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.

Απ' τις εξελίξεις καθίσταται σαφές πως η συμμετοχή της χώρας μας στους νέους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ συνιστά περαιτέρω οικονομική αιμορραγία του λαού και ακούσια συνέργειά του σε πολεμικά, ιμπεριαλιστικά παιχνίδια.

Ηδη μέσω της εγκατάστασης ΝΑΤΟικών βάσεων, χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών, κατέστησαν τη χώρα μας πολεμικό ορμητήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλειά της.

Η σθεναρή αντίσταση στα νέα ΝΑΤΟικά σχέδια αποτελεί μονόδρομο ή, ακριβέστερα, υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη αυτού του τόπου».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Δραγώτης, διευθυντής ΜΕΘ του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», σημειώνει: «Ο λαός μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά, με αίμα, χρήμα και "ανάπτυξη" την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Κύπρος, πραξικόπημα, δικτατορία, είναι αποτελέσματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και των υποτακτικών τους, όπως είναι και το κυνήγι των εξοπλισμών, που δεν στοχεύουν στην άμυνα της χώρας αλλά είναι ενταγμένοι στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, απομυζώντας τον ιδρώτα του λαού μας, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Εκτιμώντας πως η Σύνοδος τίποτα θετικό δεν προμηνύει για τους λαούς, υπογραμμίζει την ανάγκη να μη βρεθεί κανένας Ελληνας φαντάρος εκτός συνόρων και με αφορμή την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν και τον ελληνικό λαό, καλώντας σε πάλη «απεμπλοκής της χώρας από ΝΑΤΟ, ΕΕ και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, για καμιά παραχώρηση βάσης, λιμανιών και άλλων υποδομών σ' αυτούς».

Διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις

Οι λαϊκές διαμαρτυρίες έχουν ως εξής:

Αχαΐα: Στις 7.30 μ.μ. στο αεροδρόμιο του Αράξου, στο ΚΕΤΧΝ και τη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου στην Πάτρα. Στις 7.30 μ.μ. στα διόδια του Αιγίου στην Εθνική οδό Πατρών - Αθηνών.

Αιτωλοακαρνανία: Στις 7.30 μ.μ. στη βάση του Ακτίου. Στις 2.30 μ.μ. στο στρατόπεδο του Μεσολογγίου. Στις 8 μ.μ. στη Ναύπακτο.

Ηλεία: Στις 7.30 μ.μ. στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας.

Ζάκυνθος: Στις 6 μ.μ. στο λιμάνι της πόλης και στις 8 μ.μ. στο αεροδρόμιο.

Κεφαλονιά: Στις 7 μ.μ. στο λιμάνι του Πόρου και στο αεροδρόμιο.

Ιθάκη: Στις 8.30 π.μ. στο λιμάνι του Πισαετού.

Γιάννενα: Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Κέρκυρα: Στις 7.30 μ.μ. στην Ανουντσιάτα.

Χανιά: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς και μηχανοκίνητη πορεία.

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Μενίδι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που οργανώνουν οι ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ, με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα με το ΚΚΕ. "Ασπίδα" για το τώρα, ελπίδα για το αύριο», σήμερα Πέμπτη 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μενιδίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ