ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Αντιμετώπιση της πανδημίας» με λιβάνισμα στους επιχειρηματίες

Μετακινήσεις προσωπικού, παρατάσεις συμβασιούχων και ούτε κουβέντα για προσλήψεις προσωπικού

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο γίνονται περαιτέρω τροποποιήσεις της σύμβασης που έχει υπογραφεί από το 2018, δηλαδή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «με το Κοινωφελές Ιδρυμα "Σταύρος Σ. Νιάρχος" για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και των παραρτημάτων της, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Πίσω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νομοσχεδίου περί «αντιμετώπισης της πανδημίας» βρίσκονται μετακινήσεις του ήδη ταλαιπωρημένου και κατάκοπου υγειονομικού προσωπικού, παρατάσεις συμβασιούχων, χωρίς πουθενά βέβαια να γίνεται λόγος για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ακόμα περιέχονται δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να ξεπληρώσουν τα όσα οφείλουν στο Δημόσιο με το λεγόμενο clowback σε ...160 δόσεις, αλλά και η επικίνδυνη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα «των κοινωφελών ιδρυμάτων», δηλαδή και επιχειρηματικοί εφοπλιστικοί όμιλοι όπως το «Ιδρυμα Νιάρχου» να ιδρύουν «φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»!

Στο ήδη αντιδραστικό περιεχόμενο μάλιστα του κυρίως σώματος του νομοσχεδίου ήρθαν να προστεθούν και κάμποσες αντιδραστικές τροπολογίες.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σχολίασε ότι όλα τα αστικά κόμματα εμφανίζουν τα διάφορα ευαγή ιδρύματα των εφοπλιστών ως εθνικούς ευεργέτες, όταν για τα κέρδη τους και συνολικά του κεφαλαίου έχει αυτά τα χάλια το δημόσιο σύστημα Υγείας. Σημείωσε ακόμα ότι την ώρα που ο λαός θρηνεί χιλιάδες νεκρούς, η κυβέρνηση όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ενισχύει την εγκληματική πολιτική στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ «κόστους - οφέλους» για τους επιχειρηματίες, που έχει επιφέρει αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα και ανέδειξε την ανάγκη ο λαός να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο της ζοφερής πραγματικότητας που ζει.

Ειδικά για τις τροπολογίες που αφορούν την Υγεία, αναφέρθηκε σε αυτή που παραδίδει σε επιχειρηματίες της Υγείας τον κατ' οίκον εμβολιασμό, έναντι αμοιβής, ενώ τίθεται θέμα ασφάλειας της δημόσιας υγείας τόσο σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των εμβολίων από τους ιδιώτες όσο και για το τι θα γίνει για την αντιμετώπιση πιθανών παρενεργειών.

Αναφορά έκανε και στην τροπολογία που προβλέπει ότι και συνεργεία ιδιωτών θα μπορούν να διενεργούν rapid test κ.ά.

Η συζήτηση έδωσε και πάλι την ευκαιρία σε όλα τα αστικά κόμματα να προσπαθήσουν να πείσουν ότι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά δημόσιο σύστημα Υγείας και επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, αρκεί να βρεθεί κάποιος ...«ικανός να τους βάλει κανόνες».

Μάλιστα, το κερασάκι στο κλίμα συναίνεσης ήταν όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Ξανθό, «στην πραγματικότητα» επειδή σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι «ανέφικτο να νομιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι», φράση που όπως είπε ο Β. Κοντοζαμάνης, αποτελεί «έκρηξη ρεαλισμού», με τον Ανδ. Ξανθό να μην απαντά από τη μεριά του.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «παρών» στο νομοσχέδιο, τα άλλα αστικά κόμματα για διαχειριστικούς λόγους κατά.

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα του πνεύματος συνεννόησης και συναίνεσης ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιπούς ήταν ότι απέρριψαν χωρίς συζήτηση τις τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και αφορούσαν η πρώτη την παράταση της απασχόλησης των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και επιδότηση της ανεργίας μετά τη λήξη της απασχόλησης του προγράμματος. Η δεύτερη την άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Να παρθεί πίσω το σχέδιο που μετατρέπει το νοσοκομείο σε επιχείρηση

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στη διοίκηση και προετοιμασία κλιμάκωσης με σωματεία της Δυτικής Αθήνας

Να παρθεί πίσω το σχέδιο οργανισμού που προτάθηκε εν κρυπτώ και μετατρέπει το νοσοκομείο σε επιχείρηση, κατά τα πρότυπα του «Νέου ΕΣΥ» της κυβέρνησης, απαιτεί η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Αύριο, Πέμπτη, το Σωματείο Εργαζομένων προχωρά σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη 1.30 μ.μ. στη διοίκηση του νοσοκομείου, και προσανατολίζεται στην οργάνωση μαζικής σύσκεψης και κινητοποίησης, μαζί με τους φορείς της Δυτικής Αθήνας, το επόμενο 15ήμερο, για την υπεράσπιση του νοσοκομείου για τον λαό της περιοχής.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, με το νέο σχέδιο οργανισμού «επιχειρείται η αλλαγή φυσιογνωμίας και χαρακτήρα του νοσοκομείου μας. Ο χρόνος εκδήλωσης και το περιεχόμενο του νέου σχεδίου οργανισμού κατά σατανική σύμπτωση είναι καρμπόν με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το "Νέο ΕΣΥ" που εξήγγειλε η κυβέρνηση».

Εξηγώντας τι προβλέπει το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η «επιτροπή σοφών» του «Αττικόν», δηλαδή μία μερίδα πανεπιστημιακών καθηγητών και ανώτερων διοικητικών παραγόντων του νοσοκομείου, το Σωματείο σημειώνει μεταξύ άλλων:

  • Το νοσοκομείο να απολέσει τον όποιο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα είχε, ως ίδρυμα αποκλειστικά ενταγμένο στο ΕΣΥ, και να μετατραπεί μέσω ΣΔΙΤ σε ακόμα πιο ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και επιχειρηματικό ίδρυμα.
  • Να διοικείται από μία ελίτ κάποιων πανεπιστημιακών, κατά τη νομοθεσία της Ιατρικής Σχολής.
  • Να μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Το νοσοκομείο θα βγει στην πιάτσα της αγοράς, θα συνάπτει ΣΔΙΤ, θα αναζητεί χορηγίες. Αλλο ένα βήμα προς την πλήρη απαλλαγή του κράτους από τις δαπάνες για την Υγεία, με πιο φτηνούς και λεηλατημένους υγειονομικούς, προκειμένου οι ισολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων - επιχειρήσεων να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, «οι εργολάβοι και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η κινητικότητα, οι εκβιαστικές μετακινήσεις και αποσπάσεις, οι τοποθετήσεις "ημέτερων" και προϊσταμένων μάνατζερ θα γίνουν ο κανόνας», προειδοποιεί το Σωματείο.
  • Οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό προθεσμία θα αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στο χώρο. Οργανικές θέσεις θα προβλέπονται όλο και λιγότερες. Για τους ασθενείς θα συνεχίσει και θα γιγαντωθεί το αίσχος των ράντζων (που βαφτίζονται έκτακτη κατάσταση).

Το Σωματείο απαιτεί την οριστική ανάκληση του σχεδίου, τονίζοντας ότι το απορρίπτει στο σύνολό του. «Για μας είναι αιτία πολέμου οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του νοσοκομείου ενάντια στους ασθενείς και το προσωπικό, ενάντια στη δημόσια Υγεία.

Η ίδια η κυβέρνηση προστάτεψε και πριμοδότησε τον ιδιωτικό τομέα μέσα στην πανδημία. Το "Νέο ΕΣΥ" μόνο νέο δεν είναι αλλά φτιάχνεται με όλα τα παλιά και σάπια υλικά των ΣΔΙΤ, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης. Με ό,τι δηλαδή απέτυχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είχε τραγικά αποτελέσματα για τον λαό μας.

Δεν θα τους περάσει!»

Πάνω από 90 «εθελοντικές μετακινήσεις» νοσηλευτών στα νησιά

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται σωρηδόν οι «εθελοντικές μετακινήσεις» και από το «Αττικόν» προς τα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών. Μόνο από το συγκεκριμένο νοσοκομείο μετακινήθηκαν πάνω από 90 νοσηλευτές, με διάρκεια αρχικά για ένα μήνα, τώρα διανύουν τον δεύτερο, καθώς η κυβέρνηση που κουνά το δάχτυλο στον λαό για τον εμβολιασμό, δεν έχει κάνει ούτε μία πρόσληψη για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικόν», είναι να έχουν προκληθεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου με αρνητικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους που έμειναν πίσω. Πιο συγκεκριμένα: «Ολόκληρα τμήματα έχουν μείνει ακρωτηριασμένα αφού οι περισσότεροι νοσηλευτές είναι σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, καλύπτονται οι βάρδιες με επικουρίες. Οι συνάδελφοι που μετακινήθηκαν από ειδικά τμήματα για να ενισχυθούν Covid κλινικές, δεν έχουν επιστρέψει, ενώ η λειτουργία τους έχει επανέλθει. Μετακινούνται σε νοσηλευτικά τμήματα ακόμα και συνάδελφοι που έχουν τοποθετηθεί στη διοικητική υπηρεσία! Δεν δίνονται ρεπό για να βγουν τα προγράμματα. Οι άδειες έχουν μπει σε αναμονή».

Το Σωματείο σημειώνει ότι η ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι «είναι της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ που δεν έκαναν ούτε μία πρόσληψη (για τα εμβολιαστικά κέντρα) και με τις ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων (στα νοσοκομεία) θέλουν να καλύψουν τα κενά της μισής Ελλάδας.

Την ίδια ευθύνη έχει και η διοίκηση του νοσοκομείου που επικαλείται "οδηγίες από τα πάνω", ενώ γνωρίζει ότι δημιουργούνται επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας, αλλά και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που αντί να φροντίσει για την αποκατάσταση της λειτουργίας τμημάτων, να δώσει πραγματικές άδειες στο ήδη εξαντλημένο προσωπικό, ψάχνει νοσηλευτές για να τους "ξεκουράσει" δουλεύοντας στα νησιά!

Μέχρι πριν από ένα μήνα δεν έβγαιναν τα προγράμματα και δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι βάρδιες στα τμήματα. Ξαφνικά περισσεύουν; Ποιον δουλεύουν;», τονίζει το Σωματείο και απαιτεί: Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, να δοθούν καλοκαιρινές άδειες τρεις βδομάδες σε όλους, να σταματήσουν οι επικουρίες - να γυρίσουν όλοι στα τμήματά τους.

ΟΕΝΓΕ
«Ο λόγος στους ειδικευόμενους γιατρούς»

Εκδήλωση τη Δευτέρα 5 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο «Τιτάνια»

H Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 5 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα), εκδήλωση με θέμα «Τα οξυμένα προβλήματα των ειδικευόμενων γιατρών, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Ιατρικής Εκπαίδευσης, υπερεφημέρευση - εντατικοποίηση, η διέξοδος. Οι ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων γιατρών στο προσκήνιο. Δίνουμε τον λόγο στους ειδικευόμενους γιατρούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ